Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Panasonic

Keterangan tertutup bukan hanya untuk golongan pendengaran. Adakah anda pernah mahu menonton TV, tetapi anda tidak mahu mengganggu orang di sekeliling anda? Kapsyen tertutup (CC) sangat sesuai untuk keadaan seperti itu.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Panasonic

Namun, pada masa lain, anda mahu mengeluarkan teks itu dari skrin. Mungkin sesi tontonan CC anda selesai, anda boleh menambah kelantangan, dan anda tidak perlu lagi membaca dialog. Atau mungkin melihat teks semasa anda cuba menonton program mengganggu.

Walau apa pun, artikel ini akan membantu anda menjadi penguasa keupayaan kapsyen TV Panasonic anda.

Kapsyen Tertutup berbanding Sarikata

Pertama, adakah anda yakin mempunyai kapsyen tertutup atau adakah anda betul-betul membaca sari kata?

Sari kata dan teks tertutup mungkin kelihatan serupa, tetapi ada beberapa perbezaan yang halus.

Subtitel memungkinkan untuk menonton filem dalam bahasa yang tidak anda fahami. Bayangkan cuba menonton filem pemenang Anugerah Akademi Parasit tetapi anda perlu tahu bahasa Korea yang fasih untuk menghargainya. Sari kata memungkinkan untuk menikmati filem kerana ia menerjemahkan bahasa. Sari kata membolehkan anda memahami dialog dan juga mendengar semua yang lain.

Walau bagaimanapun, kapsyen ditujukan terutamanya bagi orang yang mempunyai masalah pendengaran. Kerana berkali-kali mereka tidak dapat mendengar dialog atau kesan bunyi dari televisyen, dengan kapsyen tertutup mereka akan melihat teks untuk keduanya.

Perbezaan antara kapsyen tertutup dan sari kata penting kerana mungkin terdapat sedikit perbezaan dalam menghidupkan atau mematikan ciri.

menghidupkan atau mematikan kapsyen tv panasonic

Menukar Ciri CC di TV

Cara paling langsung untuk menghidupkan dan mematikan kapsyen tertutup adalah dengan melakukannya terus dari TV anda. Cara tepat untuk melakukannya mungkin berbeza-beza bergantung pada model TV Panasonic yang anda miliki, tetapi berikut adalah beberapa langkah umum:

Butang Alat Kawalan Jauh

Kadang-kadang penyelesaian untuk menukar ciri CC terdapat pada alat kawalan jauh anda. Anda harus mempunyai alat kawalan jauh Panasonic yang asli. Alat kawalan jauh atau telefon pintar universal dengan aplikasi yang berfungsi sebagai alat kawalan jauh anda tidak mempunyai konfigurasi yang sama.

Sekiranya anda mempunyai TV Panasonic Viera, ambil alat kawalan jauh anda dan periksa barisan butang di bahagian atas. Anda mesti melihat yang bertuliskan "CC". Menekan butang itu boleh menghidupkan dan mematikan ciri.

Menggunakan Menu TV

Anda juga boleh mencuba menggunakan menu TV anda untuk menghidupkan dan mematikan kapsyen tertutup.

Pertama, hidupkan TV anda dan pergi ke menu utamanya dengan menekan butang "Menu" pada alat kawalan jauh anda. Anda akan melihat pilihan Menu anda dan dapat menukarnya.

Ketika anda berada di menu utama, buka pilihan "SetUp" dan pilih dengan menekan "OK" pada alat kawalan jauh. Ini membuka menu tambahan dengan semua pilihan penyediaan TV anda. Tatal ke bawah ke pilihan "CC" dan tekan butang "OK" pada alat kawalan jauh anda untuk membuka menu seterusnya.

Pada menu seterusnya, tatal ke opsi "Mode" dan tekan "OK" untuk mengubah tetapan kapsyen tertutup. Pilih sama ada anda menginginkannya "Aktif" atau "Mati" dan tekan "OK" sekali lagi agar perubahan tersebut berlaku.

Semasa Menstrim

hidup atau mati kapsyen tertutup panasonic

Anda mungkin menghidupkan atau mematikan fitur kapsyen tertutup televisyen, tetapi semasa anda menyiarkan rancangan pada perkhidmatan, anda masih dapat melihat kapsyen tertutup. Ini mungkin kerana tetapan CC yang dipilih untuk platform streaming mungkin diatur secara berbeza.

Oleh itu, jika anda menonton sesuatu di Netflix, misalnya, dan memerlukan kapsyen tersebut (atau mati), anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Buka Netflix.

  • Pilih program.
  • Tekan butang "Main".

  • Tekan anak panah ke atas atau bawah pada alat kawalan jauh anda (untuk TV Pintar, konsol, dan peranti penstriman).

  • Pilih ikon "Dialog" di dekat bahagian bawah atau atas skrin.
  • Tukar pilihan audio anda.

Langkah-langkah ini juga berfungsi pada platform penstriman lain.

Satu Perkara Terakhir Mengenai Kapsyen Tertutup

Kawasan geografi anda juga boleh mempengaruhi bagaimana ciri ini beroperasi.

Menurut undang-undang, televisyen yang dijual di Amerika Syarikat memerlukan ciri CC. Walau bagaimanapun, jika anda membeli TV di tempat lain di dunia, anda mungkin tidak melihat butang ini di alat kawalan jauh anda. Kapsyen tertutup semakin diterima secara meluas, tetapi ini bukan jaminan bahawa anda akan menggunakannya di TV anda. Terutama jika anda berada di luar A.S.

Apa pengalaman anda dengan menukar ciri kapsyen tertutup di TV anda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found