Cara Menampal di Microsoft Word tanpa Memformat pada PC atau Peranti Mudah Alih

Adakah anda mengalami masalah pemformatan ketika menampal kandungan laman web ke Microsoft Word? Seluruh teks yang anda tampal mungkin dikenali sebagai tajuk, tetapi anda juga boleh mempunyai masalah pemformatan lain, seperti penempatan kandungan di luar kawalan, pautan yang tidak diingini, fon yang berbeza, dan banyak lagi. Memadam dan memformat semula semuanya dengan tangan boleh memakan masa yang terlalu lama.

Cara Menampal di Microsoft Word tanpa Memformat pada PC atau Peranti Mudah Alih

Yang dikatakan, ada pelbagai cara untuk menampal teks di Word tanpa format. Artikel ini akan mengajar anda beberapa kaedah menampal sehingga dokumen anda kelihatan seperti yang anda mahukan.

Catatan: Contoh dalam artikel ini disalin langsung dari laman web kandungan ini, yang membolehkan anda melihat lebih banyak pembezaan dengan pilihan pemformatan teks menggunakan kandungan dan format yang sama persis.

Cara Menampal tanpa Memformat pada Windows

Terdapat banyak cara untuk menampal tanpa pemformatan pada Windows, kami akan merangkumi beberapa di antaranya.

Gunakan Notepad untuk Menyalin / Menampal tanpa Memformat

Windows Notepad adalah penyunting teks paling asas yang boleh anda gunakan. Ia tidak mengenali tajuk, warna, atau pilihan pemformatan lain. Setiap teks yang anda tampal ke Notepad adalah format asas. Namun, teks yang anda tempelkan ke Notepad masih memerlukan beberapa pemformatan manual dalam Microsoft Word.

Salin teks anda dan kemudian tampalkannya di Word. Pilih tajuk, warna, dan ciri pemformatan lain yang anda mahukan.

Gunakan Tampalan Khas Microsoft Office

Microsoft Word adalah program pemformatan teks berkualiti tinggi dan kompleks dengan pilihan tampalan sebagai salah satu ciri utamanya.

Anda boleh menggunakan Word untuk memformat teks yang ditampal dengan tiga cara yang berbeza.

Pilihan Tampal Utama di Word

Apabila anda mengklik kanan halaman, anda mendapat tiga pilihan tampalan seperti berikut:

 • Terus Memformat Sumber: Pilihan ini mengekalkan pemformatan asal teks yang anda salin, termasuk warna, ukuran huruf, header, footer, dan fitur lain. Klik kanan dan pilih pilihan 1 atau gunakan Ctrl + K semasa menampal, bukannya Ctrl + V. Perhatikan "(K)" dalam keterangan pilihan di bawah.

 • Gabungan Pemformatan: Pilihan ini memformat teks yang anda salin berdasarkan teks yang lain dalam fail Word anda. Sangat berguna apabila anda ingin menambahkan petikan atau bahagian artikel yang ada pada dokumen teks anda. Klik kanan dan pilih pilihan 2 atau gunakan Ctrl + M semasa menampal. Perhatikan "(M)" dalam keterangan pilihan di bawah.

 • Simpan Teks Sahaja: Gunakan pilihan ini jika anda hanya memerlukan teks dan bukan format asal. Teks yang anda tampal akan muncul sebagai teks asas tanpa tajuk, perubahan warna, dan sebagainya. Klik kanan dan pilih pilihan 3 atau tekan Ctrl + T untuk menampal teks asas anda.

pilihan tampal

Gunakan PureText untuk Mendapatkan Perkara Yang Lebih Cepat

Notepad adalah cara mudah untuk menampal teks sebagai tidak diformat sebelum memindahkannya ke Word, tetapi anda masih perlu menyusun semula teks agar sesuai dengan keperluan anda. PureText melakukan semua kerja, jadi semua yang anda lakukan adalah menampalnya di Word. Tidak, ini tidak merujuk pada menampal fon, ukuran, warna, atau sesuatu yang istimewa. Ini mengenai penempatan ketika ditampal.

Sekiranya tugas atau pekerjaan anda memerlukan banyak penyalinan dan tempel, anda lebih baik menggunakan program kecil yang melakukan semuanya secara automatik. PureText adalah salah satu alat terbaik untuk pekerjaan itu. Ini adalah program Windows percuma yang menyalin dan menampal teks yang anda inginkan secara automatik ke dalam fail Notepad.

pureteks

PureText tidak memerlukan pemasangan kerana ini adalah program Windows khusus. Anda hanya memuat turun aplikasi dari Microsoft Store dan melancarkannya. PureText sangat sesuai untuk penyunting dan orang yang banyak memformat teks.

Gunakan Sambungan Penyemak Imbas Khusus

Kita semua tahu bahawa Chrome, Firefox, dan penyemak imbas lain mempunyai banyak sambungan yang direka untuk menjadikan melayari jaring lebih mudah dan menyeronokkan. Copy Plain Text 2 ada untuk pengguna Firefox. Ini akan membolehkan anda menyalin teks tanpa format. Tambahkan ke penyemak imbas dan tetapkan mengikut pilihan anda untuk mengurangkan masa pemformatan anda.

Sambungan Chrome disebut Salin sebagai teks biasa, dan berfungsi seperti versi FireFox. Namun, ia tidak mempunyai jalan pintas, yang boleh menjadi masalah jika anda menyalin banyak halaman.

Cara Menampal tanpa Memformat pada Mac dan Linux

Semasa menanggalkan pemformatan, teks yang disalin juga mungkin dilakukan di Mac dan Linux, tetapi prosesnya sedikit berbeza.

macOS

 1. Tekan Shift + Option + Command + V bersama-sama untuk menampal teks tanpa menukar fon.

 2. Gunakan TextEdit (Notepad versi Mac) untuk menyalin dan menampal teks anda dalam bentuk asas (fon aplikasi lalai). Pilih Format> Buat Teks Biasa, atau tahan Perintah + Shift + T untuk menampalnya secara langsung.

Sama seperti yang ditunjukkan pada Windows, anda boleh menggunakan fungsi Microsoft Word yang terpasang untuk menghilangkan pemformatan semasa anda menampal.

OS Linux

Versi Linux terkini membolehkan anda menampal teks tanpa memformat dengan menekan Ctrl + Shift + V atau Ctrl + V, bergantung pada satu aplikasi. Tampal teks ke dalam Editor Teks Linux (menggunakan Ctrl + V) atau sesuatu seperti Gedit (menggunakan Ctrl + Shift + V), dan ia akan melucutkan teks dari semua format, sama seperti yang dilakukan oleh Notepad pada Windows.

Cara Menampal tanpa Memformat di Android

Bagi anda yang menggunakan peranti mudah alih, mari kita bahas cara menampal tanpa memformat di Word.

 1. Buka dokumen yang ingin anda tempelkan di Word dan kemudian buka aplikasi e-mel anda, dll.
 2. Sekarang, tampal kandungan yang disalin ke dalam e-mel anda, dll, bukan ke Word, dan pilih Tampal sebagai teks biasa.
 3. Kemudian, salin semula dan tampal ke dalam dokumen Word anda.

Memandangkan aplikasi Microsoft Word untuk Android terhad fungsi, anda tidak boleh menampal secara langsung tanpa pemformatan, jadi anda perlu menggunakan aplikasi lain untuk mencapainya. Anda juga boleh menggunakan kaedah pelanjutan penyemak imbas yang disebutkan di atas.

Cara Menampal tanpa Memformat pada iPhone

Sama dengan Mac anda, anda boleh menampal tanpa memformat beberapa cara yang berbeza.

 • Buka dokumen anda, salin teks yang anda mahukan, kemudian ketik Shift + Option + Command + V setelah anda mengklik tempat yang anda mahu tampal.
 • Anda juga boleh menggunakan tekan lama di mana anda mahu menampal dan kemudian pilih Simpan Teks Sahaja untuk membuang pemformatan.
 • Anda boleh menggunakan juga menggunakan pelanjutan penyemak imbas untuk menghilangkan pemformatan.

Memformat

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak cara untuk menampal tanpa format. Sama ada melalui aplikasi asas seperti Notepad, pelanjutan penyemak imbas, atau fungsi bawaan Word itu sendiri, anda boleh menampal dengan mudah tanpa perlu risau tentang format yang tidak diingini.

Kongsi fikiran dan pengalaman anda mengenai menampal di Word tanpa memformat di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found