Ulasan Foto Epson Perfection 3490

£ 57 Harga semasa dikaji

Epson Perfection 2580 memerintah kategori pengimbas A-List selama empat bulan sebelum dihentikan. Kami menyukai pengumpan filem automatik 35mm, pakej perisiannya yang sangat baik, dan yang paling penting, kualiti gambarnya yang luar biasa.

Ulasan Foto Epson Perfection 3490

Kelajuan 3490 tidak berubah, tetapi itu tidak menjadi alasan untuk mengeluh. Pada 150ppi, cetakan 6 x 4in diimbas dalam enam saat yang menakjubkan, yang sebenarnya lebih pantas daripada mengambil pratonton (sembilan saat). Imbasan gambar 300ppi A4 - semua yang anda perlukan untuk kebanyakan tujuan - hanya mengambil masa 21 saat: jika anda mempunyai sekotak foto untuk didigitalkan, 3490 adalah untuk anda.

Tidak ada pengumpan filem automatik, tetapi jika anda mengimbas banyak negatif, maka tambahan £ 19 untuk model seterusnya, yang sama seperti 3590, sangat berbaloi. Ini akan mengurangkan separuh masa yang diperlukan untuk mengimbas empat negatif.

Kualiti adalah yang terpenting, dan Epson menghasilkan beberapa hasil yang luar biasa. Ia mengalahkan Canon LiDE 500f, yang berharga lebih dari £ 50. Terdapat kekurangan warna yang menggembirakan juga, walaupun satu kritikan kami adalah bahawa mod lalai menjadikan gambar terlalu tepu, sehingga warna terlihat lebih jelas daripada yang seharusnya.

Nasib baik, Epson menyediakan beberapa perisian pembetulan gambar tugas berat untuk membantu semua orang dari jumlah pemula hingga peminat serius mendapatkan yang terbaik dari perkakasan 3490 yang sangat baik. Terdapat mod pemula, yang terlalu mudah untuk digunakan, mod rumah yang cukup kuat, dan mod profesional yang, walaupun tidak begitu kuat seperti yang dicadangkan oleh moniker, adalah mod yang paling banyak menawarkan. Penyertaan utama adalah ketepuan yang boleh disesuaikan, yang merupakan cara mudah untuk menangani kegagalan kualiti sebenar 3490. Anda juga dapat menyesuaikan lekukan nada dan histogram, sementara keseimbangan warna adalah alat lain yang berguna yang membolehkan anda secara amnya melakukan imbasan dengan betul tanpa memerlukan perisian gambar pihak ketiga.

Perisian OCR yang dibundel telah ditingkatkan dari ABBYY FineReader 5 ke versi 6, tetapi masih versi Sprint, yang jauh lebih rendah daripada pakej OCR lain dari segi ciri, jika bukan ketepatan mentah. Sekiranya semua yang anda perlukan untuk mengimbas adalah kotak teks dan gambar yang mudah, anda tidak akan mempunyai alasan untuk membuat aduan, tetapi anda akan kecewa jika anda berurusan dengan dokumen kompleks yang memerlukan pengezonan manual.

Di sisi positifnya, FineReader cepat: hanya memerlukan 16 saat untuk mengimbas dan mengenali dokumen A4 skala abu-abu pada 300dpi, dan ia mengenali grafik, jadual dan semua teks yang mudah. Imbasan teks monokrom sangat baik, walaupun kami melihat beberapa tepi yang sangat lembut, tetapi tidak ada yang membuat kami ragu untuk menggunakan 3490 sebagai pengimbas arkib rendah.

Tetapi perisian OCR yang kurang jelas adalah satu-satunya kelemahan utama pengimbas hebat ini. Ia sangat pantas dan, dengan penyesuaian paling menit, menawarkan kualiti gambar yang sesuai dengan foto yang anda imbas. Perisian TWAIN yang terbaik dalam persembahan dan harga rendah bermaksud 3490 adalah pilihan pengimbas sub £ 100 kami.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found