Ulasan Dell Color Printer 720

£ 30 Harga semasa dikaji

Semasa kami mula menguji pencetak ini tiga bulan yang lalu, Dell hanya menawarkan satu pencetak inkjet A4 yang tidak mempunyai pengimbas terbina dalam - Warna 720. Sejak itu, ia menggantikan 720 dengan 725 (yang pada dasarnya sama dengan Lexmark Z735), tetapi kami meninggalkan 720 dalam ujian kumpulan ini kerana masih terdapat di beberapa kedai dalam talian dan kerana sesiapa yang sudah membeli 720 harus membaca penemuan kami.

Ulasan Dell Color Printer 720

720 adalah satu daripada hanya dua inkjet yang diuji yang tidak dapat mencetak foto secara rasmi - Z735 Lexmark adalah yang lain. Kedua-duanya dimaksudkan untuk mencetak dokumen teks dan dokumen warna sekali-sekala, walaupun dokumentasi dan pemandu Dell secara keliru merujuk kepada 720 sebagai ‘Photo Printer 720’.

Seperti Canon iP2200 dan Lexmark Z735, 720 adalah inkjet yang sangat asas. Beratnya tidak ada apa-apa dan semua yang anda dapat di dalam kotak adalah PSU slot-in (seperti Lexmark's), kabel kuasa, CD pemandu dan manual. Memasang dua kartrij itu mudah dan, tidak menghairankan, pemandunya hampir sama dengan Lexmark, hanya dengan beberapa logo Dell di sekitarnya.

Ini bukan perkara buruk, kerana tugasnya didorong; anda memilih jenis dokumen yang ingin dicetak dan semua tetapan dibuat untuk anda - jenis kertas, saiz dan susun atur. Aneh apabila melihat bahawa 'mencetak foto' adalah salah satu pilihan, jadi secara semula jadi kita harus mencubanya.

720 adalah satu-satunya pencetak yang tidak menyokong percetakan tanpa sempadan, jadi gambar 6 x 4in dan A4 muncul dengan sempadan putih 5mm di sekelilingnya. Dan kita dapat melihat mengapa Dell tidak mahu mengiklankan 720 sebagai pencetak foto - kualitinya jauh lebih rendah daripada pencetak bajet lain. Walaupun dari jarak berjalan kaki, biji-bijian mudah dilihat dan cukup dengan sendirinya untuk merosakkan warna dan cetakan mono. Tetapi alasan lain untuk tidak mencetak foto adalah kepantasan. Butuh sembilan minit yang sukar difahami hanya untuk mengeluarkan satu cetakan 6 x 4in dengan kualiti terbaik dan 25 minit, 24 saat untuk mencetak montaj foto A4 kami. Cukup masa untuk mencetak tujuh foto A4 di HP Deskjet 5940.

Namun, Dell bermaksud pengguna mencetak surat, halaman web dan dokumen warna lain pada 720, dan halaman warna Streetmap kami pada kertas biasa tidak terasa lebih buruk daripada yang lain. Tidak ada pendarahan warna dan nama jalan sama mudah dibaca seperti pada pencetak lain di sini. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk dokumen teks 5 peratus. Dalam mod normal, watak didefinisikan dengan baik dan hanya ketika melihat dari dekat sedikit labah-labah dapat dilihat. Namun, teks mono Canons tetap lebih hitam dan lebih menyerupai laser.

Kejutan lain adalah bahawa hanya Canon iP2200 yang lebih pantas mencetak dalam mod biasa - kami melihat 720 mengeluarkan fail teks mono sepuluh halaman kami pada 5.6 ppm. Dalam mod draf, ini hanya meningkat menjadi 7.1 ppm dan menyebabkan watak kabur, jadi sebaiknya dibiarkan tidak digunakan.

Dell betul: pencetak ini tidak sesuai untuk gambar. Kami pastinya tidak mengesyorkan ada yang mencarinya untuk membeli, tetapi jika anda sudah memilikinya maka hanya perlu menjaga tugas biasa yang menggunakan kertas biasa. Sebenarnya, langkah paling ekonomik yang anda boleh lakukan adalah mengitar semula: ingat, anda perlu mengeluarkan £ 52 untuk menggantikan dua kartrijnya. Apabila kartrij pertama habis, perhatikan alternatif anggaran dari Canon, Epson dan HP.

Kos berjalan

Agar adil kepada Dell, kita harus segera mengatakan bahawa ia tidak pernah memasarkan 720 sebagai pencetak foto. Tetapi dengan peringatan kecil itu, kita juga harus menunjukkan bahawa - terlepas dari semua sebutan percetakan foto pada pemandu - ia juga menggabungkan kartrij tinta dengan kertas foto 6 x 4 inci dengan harga yang sangat diskaun. Oleh itu, jelas tidak sepenuhnya mengecilkan hati orang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found