Ulasan Epson Stylus Photo R240

£ 74 Harga semasa dikaji

Sebagai inkjet tahap pertama yang paling mahal, Stylus Photo R240 yang baru perlu melebihi model yang lebih murah untuk kelajuan, kualiti, ciri dan kos operasi. Dalam beberapa aspek, ia berjaya; pada yang lain, tidak.

Ulasan Epson Stylus Photo R240

Kemampuan mencetak langsung menjadi tarikan langsung, terutamanya jika anda berhasrat untuk membeli inkjet yang dapat digunakan seluruh keluarga. Sokongan PictBridge membolehkan anda mencetak foto dari kamera digital anda dengan memasukkannya ke port USB yang dipasang di hadapan. Selain itu, terdapat empat pembaca kad yang tersembunyi di bawah penutup, yang menyokong semua kad media biasa, termasuk kad SD, Memory Stick, CompactFlash, SmartMedia dan xD-Picture.

Foto dipaparkan pada TFT 1.5in, yang sedikit kecil berbanding paparan 2.5in Lexmark. Walau bagaimanapun, kawalan panel depan umumnya intuitif dan membolehkan anda memilih ukuran kertas yang anda mahukan, kualiti cetak, jumlah salinan dan susun atur. Selain itu, foto dipaparkan lebih cepat daripada di Lexmark, jadi anda dapat melihat-lihat pilihan yang besar untuk mencari gambar yang anda inginkan tanpa jeda yang menjengkelkan.

Tetapi, Epson masih perlu meningkatkan saingan di kawasan lain juga. Satu kelebihan yang dituntut oleh Epson ialah penggunaan tangki dakwat individu, tetapi kepala cetak kekal bermaksud lebih banyak dakwat harus digunakan untuk pembersihan. Sudah tentu, dengan R240, anda hanya perlu mengganti warna yang sudah habis daripada berpotensi membuang dakwat yang tersisa di kartrij tiga warna yang dilihat di tempat lain. Walaupun secara amnya anda harus memilih paket nilai Epson (lihat Kos Menjalankan), yang bermaksud membeli keempat tangki pada masa yang sama, ini masih membolehkan anda menggunakan semua dakwat sebelum mengganti setiap tangki.

Nasib baik, R240 tidak begitu ekonomik untuk dijalankan; ia mempunyai satu lagi muslihat: kualiti yang hebat. Sebenarnya, photomontage kami kelihatan hampir sama hebatnya dengan yang terbaik yang kita lihat pada bulan ini. Warna dan warna kulit sesuai dengan kehidupan dan perinciannya sangat indah: biji-bijian hanya dapat dilihat dari dekat. Secara semula jadi, kualiti yang sama diterjemahkan ke cetakan 6 x 4in, dan R240 dengan senang hati akan mencetak foto tanpa sempadan.

Mencetak teks hitam pada kualiti normal juga memberikan hasil yang hebat - wataknya tajam dan hampir sama hitamnya dengan Kanun. Dalam ujian kualiti mono, R240 mempertajam gambar kami dan juga mencetaknya dengan kontras yang hebat. Satu-satunya keluhan kami adalah dengan cetakan foto mono, yang diganggu oleh pemeran kehijauan.

Kepantasan, bagaimanapun, bukanlah titik kuat. Mencetak pada kualiti normal menyaksikan cetak dokumen mono 5 peratus kami pada 2.3ppm. Ini meningkat kepada 12.2ppm dalam mod draf berkualiti rendah, tetapi masih boleh digunakan. R240 lebih perlahan daripada semua bar Dell untuk mencetak foto, mengambil lebih dari tiga minit untuk setiap 6 x 4in dan lebih dari enam minit untuk gambar A4.

Kami suka perisian Epson's PhotoQuicker. Ini tidak akan menjadikan gambar lebih cepat dicetak, tetapi menawarkan antara muka yang mudah untuk memilih pilihan foto dan kemudian mencetaknya tanpa sempadan, sehingga anda dapat meneruskan pekerjaan lain yang mungkin anda miliki.

Foto tidak akan bertahan selagi yang dicetak pada HP 5940, tetapi kerana anda sukar untuk melihat penurunan dalam tempoh 23 tahun, ia tidak menghalang kami daripada mengesyorkan R240 untuk nilainya. Selagi anda boleh hidup dengan pantas, Epson adalah pilihan pencetak anggaran kami. Ia menghasilkan kualiti keseluruhan yang lebih baik daripada HP 5940 dan merupakan pencetak paling murah untuk dijalankan di seluruh Makmal.

Kos berjalan

Epson R240 adalah pengecualian dari peraturan pencetak tangki dakwat yang berasingan: tidak ada pencetak kepala cetak tetap lain yang mempunyai angka akhir-per-6 x 4in-cetak kurang dari 40 p, sementara R240 mempunyai kos akhir hanya 25 p. Ini bukan hanya menjadikannya mesin cetak cetak berasingan termurah, tetapi ini bermaksud R240 adalah yang paling murah untuk cetakan 6 x 4in dari semua inkjet di sini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found