Cara Menghapus Secara Tetap Akaun Instagram anda (2021)

Dengan lebih daripada satu bilion pengguna, Instagram adalah salah satu rangkaian sosial paling popular di dunia sekarang. Ini adalah komuniti dalam talian kelapan terbesar, di belakang Facebook dan sesama syarikat milik Facebook Messenger dan WhatsApp. Mengeluarkan aplikasi pesanan khusus dari senarai itu menjadikan Instagram sebagai rangkaian sosial ketiga terbesar di dunia dan yang kedua terbesar di Amerika Utara. Ini adalah platform yang sangat penting untuk pengguna dan jenama.

Sudah tentu, ada masanya anda mungkin mahu memutuskan sambungan dari platform sosial anda, dan bukan hanya sementara. Lebih kerap daripada sebelumnya, orang memilih untuk menghapus kehadiran media sosial mereka untuk menjalani kehidupan yang kurang tertumpu pada budaya dalam talian. Sama ada anda cuba melindungi aspek pekerjaan masa depan anda dengan menghapus media sosial anda, atau anda hanya berusaha untuk mendapatkan telefon anda sedikit lebih sedikit, penghapusan akaun media sosial anda boleh menyebabkan kehidupan yang lebih sihat.

Menghapus akaun Instagram anda secara kekal mungkin merupakan langkah utama, tetapi jika anda sudah bersedia untuk bebas dari akaun anda dan mendapatkan sedikit masa luang dalam hidup anda, mudah dilakukan. Mari kita lihat bagaimana memadam akaun Instagram anda untuk selamanya.

Cara Menyimpan Data Akaun Anda

Sebelum menghapus akaun anda, anda mungkin ingin menyimpan catatan tetap mengenai catatan, komen, dan maklumat profil anda. Apabila anda memadamkan akaun anda, Instagram akan melakukannya: hapus akaun anda dan semua yang ada di dalamnya. Ini bermaksud semua foto, suka dan komen anda akan ada secara kekal dikeluarkan. Untuk menyimpan data akaun anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Instagram dan ketik ikon profil di sudut kanan bawah.

 2. Ketik tiga garis menegak di sudut kanan atas, kemudian ketuk Tetapan di bawah.

 3. Pilih Keselamatan dari anda Tetapan menu, kemudian cari Muat turun Data pilihan.

 4. Masukkan alamat e-mel anda dan ketik Memohon Muat turun.

Dalam 48 jam, Instagram akan menghantar fail lengkap profil anda ke alamat e-mel yang anda berikan, yang mengandungi foto, komen, maklumat profil anda, dan semua perkara lain yang mungkin perlu anda akses pada masa akan datang. Walaupun anda fikir anda tidak akan memerlukan data ini lagi, ini adalah langkah penting untuk memastikan bahawa data anda dilindungi jika anda ingin melihatnya lagi. Sekiranya anda tidak melakukan ini, anda akan kehilangan data sepenuhnya - dan anda tidak akan mendapatkannya kembali, tidak kira sekeras mana pun anda mencuba.

Bagaimana Saya Memadamkan Akaun Instagram Saya secara Kekal?

Setelah menyimpan data, anda boleh terus menghapus akaun anda. Instagram menawarkan dua pilihan untuk pengguna. Yang pertama adalah untuk menghapus akaun anda dan semua yang berkaitan secara kekal, sementara yang kedua adalah pilihan sementara.

Menghapus akaun instagram anda secara kekal hanya boleh dilakukan melalui penyemak imbas, tetapi saya boleh menjadi broswer mudah alih atau desktop anda. Inilah cara menghapus akaun Instagram anda secara kekal:

 1. Pergi ke halaman Hapus Akaun Khas anda pada penyemak imbas anda (pastikan bahawa anda telah log masuk.)

 2. Pilih sebab penghapusan dari menu lungsur turun.

 3. Klik atau ketik Padam butang.

Lumpuhkan Akaun Instagram Anda

Sekiranya anda hanya mencari rehat dari Instagram, jangan terburu-buru. Pertimbangkan untuk mematikan akaun anda dan bukannya menghapusnya. Melumpuhkan akan mengeluarkan anda dan menyembunyikan profil anda. Bagi pengikut anda, anda mungkin juga telah memadamkan akaun tersebut. Tetapi sejauh yang anda fikirkan, anda boleh kembali bila-bila masa hanya dengan masuk semula. Ikuti langkah-langkah ini untuk mematikan akaun anda:

 1. Pergi ke Instagram.com dari penyemak imbas anda (anda tidak dapat melakukan ini dari aplikasi.)

 2. Log masuk, jika diminta untuk berbuat demikian.

 3. Klik atau ketuk ikon profil di sudut kanan atas.

 4. Klik atau ketik Profil kemudian Sunting profil.

 5. Tatal ke bawah dan ketik Nyahaktifkan akaun saya buat sementara waktu di sebelah kanan Hantar butang.

 6. Anda akan ditanya mengapa anda melakukan ini. Pilih satu pilihan dari menu lungsur turun.

 7. Masukkan semula kata laluan akaun anda.

 8. Klik atau ketik “Lumpuhkan Akaun buat sementara waktu.”

Perhatikan bahawa anda hanya boleh melumpuhkan akaun Instagram anda sekali setiap minggu, mengikut dasar Instagram.

Berapa Lama Sehingga Instagram Memadamkan Akaun Anda?

Sekiranya anda melalui proses penghapusan yang kami gariskan di atas, akaun Instagram anda akan dihapuskan serta-merta. Ini berbeza dengan Facebook, yang melumpuhkan akaun anda selama dua minggu sebelum mengundurkannya untuk dihapuskan, yang boleh memakan masa sehingga 90 hari (jumlah 104 hari). Anda tidak mempunyai bantal yang sama semasa menghapus Instagram, jadi pastikan keputusan anda sebaik sahaja anda memutuskan untuk menghapusnya.

Sekiranya anda tertanya-tanya berapa lama masa Instagram untuk menghapus akaun atau akaun yang tidak aktif yang dilaporkan kerana spam / botting, jawapannya agak kurang pasti. Instagram secara berkala menghapus akaun dan akaun yang benar-benar tidak aktif yang dikesan menjadi bot melalui sistemnya, walaupun tidak ada seorang pun kecuali Instagram yang benar-benar yakin seberapa kerap ini berlaku atau berapa parameter untuk penghapusan.

Masalah Melog masuk

Sekiranya anda telah diretas dan anda ingin melindungi maklumat peribadi anda, maka langkah-langkah di atas lebih senang dijelaskan daripada dilakukan. Malangnya, tidak ada cara untuk menghapus atau mematikan akaun tanpa masuk terlebih dahulu. Anda juga tidak boleh meminta Instagram untuk melakukannya untuk anda. Sekiranya anda tidak dapat mengingat atau menemui kata laluan anda, atau jika ia telah diubah oleh orang lain, ikuti langkah-langkah ini untuk memulihkannya.

 1. Buka aplikasinya.

 2. Ketik Dapatkan bantuan untuk log masuk di bawah Log masuk butang.

 3. Sekiranya anda mempunyai Android, pilih salah satu dari yang berikut: ‘Gunakan nama pengguna, e-melatau telefon', Atau'Log masuk melalui Facebook.’

 4. Sekiranya anda mempunyai iOS, pilih salah satu daripada yang berikut: Nama pengguna atau Telefon.

 5. Ikuti arahan selepas pilihan anda.

Sekiranya anda fikir anda telah diretas, anda mungkin tidak dapat menggunakan satu atau semua kaedah ini, bergantung pada sejauh mana peretas mengubah maklumat pemulihan anda.

 1. Buka aplikasinya.

 2. Ketik Dapatkan bantuan semasa log masuk di bawah bidang log masuk.

 3. Pilih pilihan yang membolehkan anda memasukkan nama pengguna anda.

 4. Ketik Perlukan lebih banyak pertolongan?

Dari sini, anda boleh mengikuti arahan untuk menghubungi Instagram. Mereka mungkin akan meminta anda maklumat mengenai akaun, seperti kata laluan yang lalu, maklumat pemulihan, dan banyak lagi.

Adakah Ada Cara untuk Mendapatkan Akaun Saya Kembali Selepas Penghapusan?

Oleh itu, secara rasmi tidak ada pilihan untuk mengembalikan akaun anda setelah anda menghapusnya secara kekal tetapi, beberapa pengguna bersumpah dengan jalan keluar yang akan kami bahas di sini sekiranya anda berada dalam keadaan yang tidak betul.

Pada dasarnya, anda perlu melaporkan akaun anda sebagai digodam ke Instagram seperti yang telah kami lakukan di atas:

 1. Pertama, taipkan nama pengguna atau alamat e-mel anda dan klik di Instagram ‘Dapatkan bantuan semasa log masuk’ pilihan.

 2. Dari sini, pilih ‘Masalah log masuk

 3. Ikuti arahan seperti memilih jenis akaun yang ingin anda pulihkan dan klik pilihan untuk 'Akaun saya telah digodam'Untuk meneruskan

 4. Kemudian pilih ‘dengar lebih banyak mengenai pengalaman anda.

 5. Isi borang dan Instagram akan menghantar e-mel kepada anda dalam beberapa jam. Anda akhirnya perlu memberikan beberapa pengesahan seperti gambar yang telah anda muat naik ke akaun itu, nama pengguna, alamat e-mel, dan / atau kod pengesahan agar ini berfungsi.

Mengakhiri

Dengan menetapkan semula dan memadam akaun Instagram anda dengan baik, anda akhirnya dapat memberikan masa peribadi anda kembali, untuk melepaskan diri dan meninggalkan slogan budaya dalam talian yang selalu ada. Sudah tentu, mematikan akaun anda buat sementara waktu adalah pilihan yang baik jika anda ingin melarikan diri untuk sementara waktu, tetapi jika tidak, hapus untuk melindungi akaun anda — dan kewarasan anda. Adakah anda mempunyai pengalaman atau pertanyaan mengenai penghapusan akaun Instagram? Sila kongsi dengan kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found