Cara Menghapus Akaun TikTok secara Kekal

Sekiranya ada sesuatu yang hampir semua orang boleh setuju pada hari ini, kita semua bingung bagaimana menangani kebergantungan kita yang semakin meningkat pada skrin. Dan "skrin" hanyalah istilah luas dari apa yang sebenarnya termasuk.

Media sosial ada dalam kehidupan kita dan sepertinya ada di sini untuk kekal. Sidang media seolah-olah seperti masa lalu. Semua orang menyampaikan berita dan memberikan pandangan melalui platform media sosial. Itu perkara baru.

Tetapi, pada tahap peribadi, sedikit berbeza. Sudah tentu, ini adalah sebahagian daripada kehidupan moden yang tidak dapat dielakkan, tetapi sifat media sosial cenderung bertembung dengan perkara lain dalam kehidupan kita.

Mengapa Padam TikTok

Platform media sosial dicipta untuk menjadikan komunikasi mudah dan seketika. Kami digalakkan untuk menemui sesuatu, menyatakan pandangan kami mengenai setiap masalah di bawah sinar matahari, dan berkongsi sisi kreatif kami.

Bila Terlalu Banyak

TikTok menawarkan ruang yang luas bagi mereka yang gemar menyelaraskan bibir, menari, dan komedi. Kadang-kadang ia boleh menjadi luar biasa. Oleh kerana sebahagian besar pengguna TikTok adalah golongan muda berusia 16 hingga 24 tahun, anda dapat melihat bagaimana aplikasi multimedia pantas ini sangat menarik. Mereka dapat bersenang-senang dan membuat kandungan bersama rakan mereka.

Tetapi, semangat dan aliran kreativiti bebas beriringan dengan kerentanan. TikTok sentiasa mengemas kini garis panduan komuniti dan memberi amaran kepada ibu bapa tentang jenis kandungan yang harus diperhatikan. Sekiranya TikTok mula menjadi beban lebih daripada kegembiraan, anda mungkin mempertimbangkan untuk menghapusnya.

Perkongsian berlebihan

Perkara lain yang boleh mengganggu selepas beberapa ketika adalah jumlah kandungan yang dapat anda temui setiap hari. Tidak memerlukan masa yang lama bagi seseorang untuk benar-benar mahir menggunakan TikTok dan tidak lama lagi mereka dapat mengepos beberapa kali sehari.

Dan tidak kira betapa seronoknya, perkongsian berlebihan telah menjadi masalah sebenarnya sejak kebelakangan ini, malah para penyokong media sosial berhati-hati mengenainya. Lebihan maklumat boleh mengakibatkan tol, dan walaupun dengan niat terbaik, kita kadang-kadang tidak dapat memproses semua yang disampaikan kepada kita. Kami ingin menyukai setiap gambar hari jadi rakan kami, dan memberikan komen untuk seseorang yang berkongsi kisah peribadi, tetapi mustahil untuk mendapatkan semuanya.

Masalah Privasi

Mungkin semuanya kelihatan seperti idea yang baik untuk sementara waktu, tetapi kemudian anda mendengar bahawa TikTok sedang disiasat di UK untuk bagaimana ia menangani maklumat peribadi pengguna yang lebih muda.

Secara amnya, aplikasi dan privasi media sosial tidak berjalan lancar. Kami pada dasarnya kehilangan banyak maklumat semasa mendaftar untuk menggunakannya. Dan jika ini adalah sesuatu yang anda semakin tidak selesa, untungnya anda sentiasa dapat menghapus akaun anda.

Bagaimana hendak melakukannya?

Sebelum anda melalui langkah-langkah menghapus aplikasi TikTok secara kekal, anda harus ingat beberapa perkara yang berkaitan:

  1. Anda akan kehilangan semua video yang anda hantar
  2. Akses masuk anda (nama pengguna dan kata laluan)
  3. Tiada bayaran balik untuk pembelian dalam aplikasi
  4. Anda mempunyai masa 30 hari sebelum akaun tersebut dihapuskan secara kekal. Selama masa itu, akaun anda akan muncul sebagai "dinonaktifkan" kepada pengguna lain

Sekiranya anda pasti mahu menghapus akaun TikTok anda, teruskan seperti berikut:

  1. Pergi ke aplikasi TikTok anda dan buka halaman profil anda dengan mengetuk ikon di sudut kanan bawah
  2. Klik tiga titik di sudut kanan atas halaman profil anda

    menu

  3. Kemudian pilih "Urus akaun saya"

    uruskan akaun saya

  4. Di bahagian bawah halaman, anda akan melihat pilihan "Padam akaun"

    padam pilihan akaun

  5. Anda akan diarahkan ke halaman pengesahan SMS

    kod pengesahan

  6. Masukkan kod 4 digit yang anda terima melalui SMS
  7. Anda akan diminta untuk mengesahkan penghapusan akaun TikTok anda

    padamkan pengesahan akaun

  8. Klik "Padam" dan akaun TikTok anda akan dihapus, dan anda akan diarahkan ke halaman awal TikTok

    padam

Sekiranya anda mula-mula mendaftar ke TikTok melalui akaun Google yang ada, prosesnya lebih pendek. Awak akan:

  1. Pergi ke halaman profil anda dan klik pada tiga titik di sudut kanan atas
  2. Pilih "Urus akaun saya"
  3. Anda akan diminta untuk "Verifikasi dan Lanjutkan"

    sahkan dan teruskan

  4. Kemudian anda akan diminta untuk mengesahkan bahawa anda ingin menghapus akaun anda dengan mengetuk "Hapus Akaun" (bahagian bawah skrin)

    pengesahan

Keterujaan yang sia-sia

Jelas, menghapus akaun TikTok anda agak lebih rumit daripada menetapkannya terlebih dahulu, tetapi tidak sukar untuk dikendalikan. Sekiranya anda memutuskan untuk kembali menggunakan TikTok dan semua ciri yang menyeronokkan, anda perlu menyediakan akaun baru dan nama pengguna yang berbeza.

Beritahu kami dalam komen di bawah pengalaman anda dengan memadamkan aplikasi media sosial secara kekal.