Cara Meningkatkan Personas di Persona 5:

Anda telah menghabiskan berjam-jam untuk menyelesaikan pencarian dengan harapan mendapat lebih banyak XP untuk naik taraf, tetapi tidak berjaya. Adakah anda melakukan sesuatu yang salah, atau adakah strategi pertanian anda? Walaupun anda boleh naik ke jalan semula jadi yang ditawarkan oleh pencarian anda, tentunya lebih mudah untuk mendapatkan beberapa poin pengalaman tambahan atau XP. Mengambil jalan "bercucuk tanam" atau melakukan tugas dengan alasan yang jelas untuk mendapatkan poin pengalaman tambahan tidak begitu jelas seperti memperolehnya secara semula jadi melalui pencarian.

Cara Meningkatkan Personas di Persona 5:

Sekiranya anda memerlukan beberapa strategi konkrit untuk mengusahakan XP dengan cekap, anda berada di tempat yang tepat. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kaedah yang berbeza untuk menaikkan Personas anda. Kaedah ini digunakan untuk Persona 5 / Royal tanpa mengira platformnya.

Cara Meningkatkan Personas dengan Cepat di Persona 5

Menaikkan Personas sangat senang apabila anda berusaha mencapai sesuatu seperti mengambil alih bos, tetapi kadang-kadang tahap semasa tidak mencukupi. Walaupun Personas dapat memberikan kuasa kepada anda, kemampuan untuk menggunakan kuasa itu ada di tangan anda; dan untuk melakukannya, anda akan memerlukan beberapa mata tambahan.

Fikirkan dengan cara ini: naik taraf berfungsi sebagai insurans, terutamanya terhadap musuh yang kuat, seperti yang ada di permainan akhir. Seperti mana-mana insurans, anda mungkin berharap anda tidak memerlukannya, tetapi tidak ada salahnya memilikinya.

Kini tiba masanya untuk menggunakan kaedah khusus untuk naik level. Seperti yang disebutkan di atas, untuk menaikkan Personas, Anda dapat memilih untuk melengkapi Persona yang ingin Anda naiki level dalam pertarungan Metaverse berdasarkan giliran, memilih untuk memberikan kemahiran pertumbuhan Personas, dan juga menggunakan Gallows.

Tempur

Salah satu cara yang lebih jelas untuk meningkatkan tahap P5 adalah pengalaman bertempur. Perbezaan tahap mempengaruhi pengalaman yang anda terima selepas pertempuran. Semakin tinggi tahap musuh berbanding dengan anda, semakin tinggi XP yang anda dapat setelah memenangi pertarungan dan sebaliknya.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa Persona 5 menggunakan tahap pemain dalam mengira kerosakan berbanding dengan tahap musuh. Memandangkan tahap Persona akan menghasilkan lebih banyak kemenangan dan seterusnya lebih banyak pengalaman. Pertempuran adalah salah satu jalan mudah yang disyorkan untuk permainan pertama anda, tetapi hanya selewat-lewatnya permainan akhir. Satu musuh yang layak untuk bertempur adalah Reaper.

Memerangi Reaper

Semasa bertempur, anda boleh memilih yang berikut kerana memberikan banyak pengalaman: mengalahkan banyak Reaper jauh di Mementos. Nasib baik, pemain boleh ke sana lebih awal.

Untuk memburu Reaper, anda harus pergi ke Mementos pada musim selesema. Selama musim selesema, bayangan akan mati setelah tiga giliran ketika status "Putus asa" diterapkan, termasuk Reaper.

Untuk berjaya mengalahkan Reaper, periksa langkah-langkah berikut:

  1. Sebaik sahaja anda berada di dalam Mementos, tunggu selama 2-5 minit dalam masa nyata. Berdiri dengan diam adalah "ritual" yang diperlukan yang memanggil Reaper untuk anda tempur.

  2. Pastikan bahawa Reaper mempunyai status "Putus asa".

  3. Biarkan Reaper menyerang terlebih dahulu. Dengan cara ini, ia akan menyerang sekali giliran dan tidak berkali-kali.

  4. Bertahan selama tiga giliran.
  5. Setelah mengalahkan Reaper, anda mesti menukar lokasi untuk mencarinya semula.

Setelah pertempuran dimulakan, sangat penting untuk bertahan dalam tiga pusingan. Untuk bertahan dalam pertempuran ini, anda boleh menggunakan strategi seperti penyembuhan dengan Morgana atau membina pertahanan yang betul sebelumnya.

Tiga adalah nombor ajaib ketika anda memburu Reaper kerana bertahan dalam tiga giliran akan memberi anda kemenangan automatik melawan mereka, menuai sejumlah besar XP bersama dengan kemungkinan penurunan "Tiang Ilahi". Penurunan ini akan membantu memenangi pertempuran di masa depan dengan lebih mudah. Anda juga akan diberi trofi pemberontak setelah mengalahkan Reaper pertama anda.

Petua Berkaitan Tempur Tambahan:

Hubungan kepercayaan Rank 9 Star akan membolehkan anda keluar dari pertempuran dengan serta-merta. Hubungan ini dapat menjadi berguna ketika bertarung secara strategik untuk memupuk XP. Sebagai contoh, ia membolehkan anda menjauh dari Reaper dan melawan sehingga ia mempunyai status Putus asa. Tidak kira pilihannya, gunakan peluang yang ditawarkan oleh Mementos!

Sebagai tambahan, ingatlah bahawa Persona yang telah anda lengkapkan pada akhir pertempuran akan menjadi orang yang menerima XP. XP juga akan dipindahkan ke Persona yang memiliki kemahiran pertumbuhan, kaedah lain untuk digunakan oleh mereka yang lebih haus tenaga!

Kemahiran Pertumbuhan

Cara lain untuk menaikkan tahap Personas adalah dengan memberi tumpuan kepada kad kemahiran Pertumbuhan. Kad-kad ini membolehkan Personas menerima XP walaupun tidak digunakan atau dilengkapi untuk berperang. Walaupun kad kemahiran Growth 1 dan 2 memberikan peratusan XP tertentu, walaupun Personas tidak digunakan dalam pertempuran, yang perlu diberi tumpuan ialah kad Growth 3. Kad-kad ini memperoleh Personas anda semua XP biasa dan bukan hanya peratusannya.

Salah satu cara untuk mendapatkan kad kemahiran Growth 3 adalah dengan menggunakan Itemisasi di "Izanagi Picaro." Sebaiknya simpan kaedah kemahiran pertumbuhan, misalnya, untuk menaikkan level Personas sekunder, lemah, dan rendah jika perlu.

Tiang punggung

Akhirnya, kaedah yang lebih disukai untuk menaikkan tahap Persona anda adalah penggunaan Gallows di Velvet Room. Gallows akan membolehkan anda mengawal statistik mana yang naik, sementara kemahiran Pertumbuhan tidak menawarkan kemungkinan ini. Tawaran Gallowing "Memperkuat" melibatkan membiarkan Persona memakan yang lain, yang membolehkannya mendapatkan lebih banyak kuasa. Memperkukuhkan Persona akan memerlukan pengorbanan dari Personas anda yang lain. Semakin tinggi tahap Personas yang berkorban, semakin tinggi output tahapnya akan melebihi Persona yang diperkuat. Terdapat bonus XP untuk menggabungkan jenis Persona yang sama.

Satu helah Gallows setiap pemain mesti tahu bagaimana menerapkannya bermula dengan anggapan berikut:

Dengan andaian anda mempunyai cukup wang, gunakan Gallows terlebih dahulu untuk memberi pengalaman kepada Persona anda. Mereka yang tidak menyedari muslihat itu mungkin berfikir bahawa tidak ada hubungannya dengan Gallows untuk satu hari dalam permainan, yang semestinya salah!

Lihat langkah-langkah ini untuk melewati cooldown Gallows:

  1. Setelah menggunakan Gallows, anda boleh mendaftarkan Persona yang dimaksud dalam ringkasan.

  2. Apabila pendaftaran selesai, anda mesti menghapusnya dari inventori Persona.

  3. Setelah menghapusnya dari inventori anda, pergi ke kompendium sekali lagi untuk membeli semula Persona. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk memotong kunci masa Gallows.

Selain itu, Memperkukuhkan melalui Gallows membolehkan pewarisan secara rawak salah satu kemahiran Personas yang dikorbankan. Oleh itu, ingatlah untuk menyimpan permainan terlebih dahulu sekiranya anda mendapat kemahiran yang tidak diingini. "Save scumming" atau muat semula menyimpan sehingga anda mendapat hasil yang diinginkan umumnya disukai dalam komuniti permainan, tetapi secara teknikalnya tidak salah.

Anda juga harus memastikan bahawa anda mempunyai wang yang cukup untuk Gallows kerana kadar pengambilan mata lebih cepat daripada kadar perbelanjaan poin. Dengan kata lain, anda akhirnya akan kehabisan wang sebelum kehabisan mata anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya boleh menaikkan personas tanpa tiang gantungan?

Seperti yang disebutkan di atas, alternatif utama untuk Gallows adalah pertempuran. Terdapat dua pendekatan pertempuran: pendekatan langsung dan tidak langsung.

Yang langsung adalah mudah: ia melibatkan membawa Personas ke pertempuran. Yang tidak langsung adalah menggunakan kemahiran pertumbuhan, tetapi pertempuran juga merangkumi ini kerana kemahiran memerlukan pertarungan untuk diterapkan. Semasa menjalani pendekatan kemahiran, memiliki Personas yang kuat untuk bertempur akan memastikan mereka yang lemah dengan kemahiran pertumbuhan akan menerima XP.

Apa yang berlaku apabila anda menggabungkan 2 Personas di P5?

Fusion adalah asas untuk menjadi lebih kuat. Fusion tidak rawak; spesifiknya berbeza dari Persona ke Persona dan ciri-ciri semasa. Meningkatkan kekuatan arcana dan Igor membuka teknik penyatuan. Apabila anda menggabungkan dua Personas, gabungan itu boleh menjadi "Basic Fusion" atau "Strengthening."

The "Fusi asas buat Persona lain, tetapi terdapat jenis yang terlalu banyak kerana kombinasi yang banyak. Walaupun begitu, adalah mungkin untuk meramalkannya dengan tepat. Semasa menyatu, tahap yang penting hanyalah tahap asas (atau tahap serendah mungkin) dan bukannya tahap semasa. Akibatnya, tahap Persona yang baru akan menjadi rata-rata Personas yang menyatu.

Bagi arcana, setiap pasangan arcana sama ada mencipta arcana tertentu atau tidak sama sekali. Anda juga boleh meramalkan hasilnya dengan tepat semasa memfaktorkan tahap Personas dan jenisnya. Oleh itu, rujuk carta gabungan untuk ramalan tepat adalah mustahak.

Sebaliknya, Pengukuhan membolehkan Persona memakan yang lain, membolehkannya memperoleh lebih banyak kuasa dan mewarisi salah satu kemahiran Persona yang lain secara rawak. Anda boleh melakukannya hanya sekali setiap hari setiap orang menggunakan Bilik Velvet. Anda akan mendapat lebih banyak EXP dari Personas peringkat tinggi dan bonus EXP kerana menggabungkan jenis Persona yang sama. Perlu diingat untuk mempunyai cukup wang kerana kadar membuat poin lebih cepat daripada kadar perbelanjaan.

Sebagai catatan, apabila anda menggabungkan tiga atau lebih Personas, Personas yang dihasilkan dihasilkan dari gabungan yang maju, mewujudkan Personas yang kuat.

Mengapa Menetap Lebih Kurang Apabila Anda Dapat Mempunyai Tahap Lebih Banyak

Menaikkan Personas boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Kaedah yang dipilih bergantung pada pilihan pemain dan kadang-kadang kemudahan objektif, yang boleh berbeza sepanjang permainan panjang yang ditawarkan P5. Dengan kata lain, terserah kepada "persona" pemain untuk membuat pilihan.

Kaedah meratakan yang mana yang paling sesuai untuk anda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found