Cara Menggunakan Kad Kemahiran di Persona 5

Dalam Persona 5, Skill Cards adalah item khas yang boleh diperoleh dengan pelbagai cara. Dinamakan sempena mantra, Kad Skill membiarkan mana-mana Persona Joker belajar Kemahiran yang tidak dapat mereka pelajari melalui naik level sendirian. Walaupun anda tidak dapat mengubah semua Skill menjadi Skill Cards, panduan ini akan merangkumi Skills yang boleh menjadi Skill Cards di Persona 5 / Royal, tanpa mengira platform.

Cara Menggunakan Kad Kemahiran di Persona 5

Cara Mendapatkan Kad Kemahiran di Persona 5

Untuk membuka Kad Skill di Persona 5, anda harus menuju ke Istana kedua dan mendapatkan kontrak Yusuke Kitagawa's Confidant. Anda hanya dapat menggunakan Kad Skill sekali, walaupun ada beberapa salinan Kad Skill yang sama sekaligus. Tidak setiap Skill tersedia sebagai Skill Card, dan hanya Personagon protagonis yang dapat disesuaikan melalui Skill Cards.

Anda menerima Kad Skill dengan mengalahkan musuh, membuka peti, mengorbankan Personas tertentu di Bilik Velvet (itemisasi) melalui kemampuan Yusuke, dan menyelesaikan misi sampingan.

Namun, anda memerlukan Kad Kosong untuk mendapatkan Kad Skill melalui pelaksanaan di Velvet Room. Satu Kad Kosong diperlukan untuk setiap pengorbanan. Anda boleh mendapatkan Kad Kosong dengan mengalahkan musuh dan membuka peti.

Subseksyen berikut akan merangkumi pelbagai cara untuk mendapatkan Kad Kemahiran dan Kad Kosong.

DLC Kad Kemahiran Percuma

Anda boleh memuat turun paket Skill Cards DLC percuma bernama "Skill Card set" untuk P5 dan P5 Royal. Ia merangkumi salah satu daripada setiap Kemahiran asas seperti Agi, Garu, Psy, Dia, Kouha, Tarukaja, Bufu, Frei, Zio, Eiha, Rakukaja, Sukukaja dan tiga Kad Kosong.

Beli Kad Kosong Dari Jose

Membeli Kad Kosong dari lokasi runcit bernama "Jose's Shop" adalah cara lain. Dia muncul secara rawak di Mementos, tetapi peta tersebut akan menunjukkan kedatangannya dengan jalan pintas yang memandu dekat dengan Phantom Thieves. Anda boleh memeriksa kedudukannya di peta. Oleh itu, kedai telefon bimbitnya hanya boleh diakses setelah anda mencapainya.

Buka Dada

Anda boleh mendapatkan Kad Kemahiran dan Kad Kosong di peti. Sebaik sahaja anda membuka peta Istana dan berjalan mendekat, itu akan dipaparkan di peta. Pastikan untuk memeriksa setiap dada di Istana jika anda pergi memburu. Perlu diingat bahawa dari semua peti yang anda dapati di Persona 5, 23 daripadanya terkunci.

Cara Lain untuk Mendapatkan Kad Kemahiran

Mencuri secara rawak dan meminta ganjaran juga dapat menghasilkan Kad Kosong. Selain mendapat Kad Skill sebagai kejutan yang jarang berlaku dari musuh, anda boleh memaksa mereka untuk memberikan Kad Skill kepada anda.

Cara Menggunakan Kad Kemahiran di Persona 5

Anda boleh menggunakan Kad Skill di salah satu Personas protagonis. Lihat langkah-langkah ini untuk menggunakan satu:

  1. Buka menu item.

  2. Pilih Kad Kemahiran dari menu.

  3. Gunakan Kad yang dipilih di Persona.

Cara Menggunakan Kad Kemahiran Kosong di Persona 5

Bahagian ini akan merangkumi cara mengubah Kad Kosong anda menjadi Kad Kemahiran yang boleh digunakan menggunakan itemisasi dan kemampuan Yusuke.

Itemisasi: Persona 5

Personas boleh diperinci untuk membuat Kad Skill atau peralatan di Velvet Room. Kerusi elektrik bilik hanya boleh digunakan sekali sehari di P5; namun, anda boleh menggunakannya beberapa kali sehari di P5 Royal.

Untuk membuat penukaran, anda memerlukan Persona dan bahan asas. Sebagai catatan umum, bahan dasarnya adalah Black Kogatana untuk memasukkan ke dalam senjata jarak dekat, Jubah Hitam untuk perisai, Model Gun untuk senjata, Black Rock untuk aksesori. Akhirnya, Blank Card adalah untuk memasukkan Personas ke dalam Skill Cards.

Anda boleh mendapatkan bahan asas di Metaverse dan dunia nyata. Apabila berada di dunia nyata, anda boleh mendapatkannya melalui Komoditi Menakjubkan Tanaka atau kedai-kedai tertentu. Di Metaverse, bahan mungkin berasal dari peti terbuka, musuh yang dikalahkan, atau Jose's Shop.

Itemisasi: Persona 5 Mekanik Unik Diraja

Berikut adalah eksklusif untuk Persona 5 Royal.

Persona yang diperincikan akan membuat Kad Kemahiran yang lebih kuat daripada yang biasa semasa anda membuat perincian semasa Penggera. Oleh itu, jika anda bermain P5 Royal, anda harus mendapatkan peralatan permainan akhir anda apabila Penggera dicetuskan.

Perhatikan bahawa semasa Penggera, kemungkinan kegagalan juga lebih tinggi, yang bermaksud anda mungkin tidak mendapat barang sama sekali. Oleh itu, anda harus menyimpan permainan anda sebelum menggunakan Kerusi Elektrik semasa Penggera.

Gandakan Kad Kemahiran Anda Melalui Yusuke di Persona 5

Anda boleh menduplikasi Kad Skill yang sudah anda miliki dengan menukar Kad Kosong menjadi Kad Skill melalui Yusuke Kitagawa. Ciri ini adalah berkat kemampuan Yusup's "Novice Duplication", "Adept Duration", dan "Master Duplication".

Kebolehan ini membolehkan Yusuke melukis Skill Cards pada Blank Cards. Pada awal Keyakinannya, Yusuke akan mempelajari proses “Novice Duplication” Skill Cards, sehingga mudah diakses. Walau bagaimanapun, anda perlu mencapai Yusid's Confidant Rank 5 untuk membuka "Adept Duplication" dan Rank 7 untuk membuka Master Duplication. Yang pertama membolehkan Yusuke melukis Kad Skill pada Kad Kosong untuk Kemahiran kelas menengah, sementara yang terakhir adalah untuk Kemahiran kelas atas.

Yusuke akan mendua Kad Skill untuk anda secara percuma. Untuk meniru Kad, anda perlu memberikannya kepada Yusuke bersama dengan Kad Kosong. Anda boleh mengambil Kad yang lengkap dengan bercakap dengan Yusuke setelah proses pendua selesai, tetapi proses ini memerlukan sekurang-kurangnya satu hari untuk diselesaikan.

Kelemahan sementara ialah anda tidak dapat menduplikasi Kad Skill peringkat pertengahan hingga tingkat tinggi kerana anda perlu memajukan Yusid's Confidant Rank ke 5 dan 7 terlebih dahulu.

Gandakan Kad Kemahiran Anda di Persona 5 Royal

Kebolehan Yusuke's Confidant berbeza di P5 Royal. Dalam versi ini, Yusuke dapat menyalin Kad Skill mana pun di Peringkat 1 menggunakan "Penduaan Kad", tidak kira tahap Kad.

Di Peringkat 5, Yusuke akan belajar "Pembuatan Kad." Keupayaan ini membolehkannya menyalin semula Skill Card yang disalin sebelumnya tanpa memerlukan Kad Kosong.

Akhirnya, Yusuke belajar "Lukisan Langsung" di Peringkat 7. Lukisan Langsung membolehkannya membuat Kad Skill sekali sehari dengan faedah yang disertakan dengan Penduaan Kad dan Pembuatan Kad.

Sebagai catatan, anda boleh meminta Yusuke membuat Skill Cards semasa menyusup, tetapi hanya apabila anda bercakap dengannya di Bilik Selamat.

Cara Menggunakan Kad Kemahiran pada Anggota Parti di Persona 5

Hanya Personas Joker yang dapat mempelajari Kemahiran menggunakan tiang gantung, Skill Cards dan banyak lagi. Ahli parti anda (Confidants) tidak dapat mempelajari kemahiran baru menggunakan kaedah yang sama. Sekutu anda hanya akan memperoleh Kemahiran yang mereka miliki secara lalai. Kemahiran ini akan dibuka kerana sekutu secara automatik menaikkan Peringkat Confidant mereka.

Anda boleh pergi ke gereja untuk menggunakan bilik pengakuan untuk Persona sekutu sehingga ia dapat mempelajari kembali kemahiran lama. Mekanik ini hanya boleh diakses untuk Personalia Orang-Orang yang Berpercaya.

Meningkatkan Tahap Confidants

Sekiranya anda memerlukan Confidant's Rank untuk meningkat lebih cepat untuk membuka kemampuan atau Kemahiran tertentu, anda boleh meneroka petua berikut:

  • Memadankan Personas Arcana: apabila anda meluangkan masa dengan Confidant, anda harus menggunakan Persona dengan arcana yang sesuai dengan Confidant ini untuk mendapatkan mata tambahan untuk pilihan dialog yang bermanfaat.
  • Statistik Sosial: memaksimumkan statistik sosial anda membantu meningkatkan keyakinan anda. Sebagai contoh, anda mengambil bahagian dalam cabaran burger di "Big Band Burger Restaurant" untuk meningkatkan tahap Confidants anda dan memperoleh statistik sosial. Juga, cari pilihan dialog yang tepat ketika bercakap dengan Confidants untuk meningkatkan ikatan.

  • Chihaya Mifune: tingkatkan dia hingga ke Peringkat 7 untuk menggunakan bacaan afinasinya, memberikan titik pertalian untuk Orang yang terpilih.

  • Memberi Hadiah: anda boleh menaikkan tahap kepercayaan melalui hadiah. Tidak seperti permainan sebelumnya, anda kini boleh memberikan hadiah kepada orang yang tidak percaya tanpa mengira jantina. Adalah mungkin untuk mendapatkan hadiah dari kedai-kedai di Dunia Nyata.

  • Pengurusan Masa: anda harus mengutamakan peningkatan tahap Keyakinan anda semasa anda berada di luar Istana. Ini bermaksud mengabaikan perkara seperti pekerjaan sambilan kerana ada cara yang lebih berkesan untuk menjana wang dalam permainan. Anda juga dapat menjimatkan masa dengan mencari jalan ke bilik harta karun Istana dalam satu hari.

Mementos Upskill dan Endure

Menggunakan Yusuke adalah cara yang selamat untuk mendapatkan Kad Skill yang sudah anda miliki. Tetapi adakah anda pernah melihat Kemahiran tertentu yang dimiliki oleh Persona anda sebentar? Anda boleh memilih Velvet Room untuk mengubah Persona secara manual menjadi Skill Card baru yang belum pernah anda miliki sebelumnya. Walaupun Yusuke tidak dapat campur tangan dalam proses penyataan, dia dapat menduplikasi Kad Skill yang baru diperoleh untuk Anda, meringankan keterampilan anda.

Apakah Skill Card kegemaran anda? Kad Skill apa yang anda cari? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found