Ulasan DxO OpticsPro 10 Elite

Ulasan DxO OpticsPro 10 Elite

Gambar 1 dari 3

Ulasan DxO Optics Pro 10 Elite - ClearView sebelum dan sesudahnya

DxO Optics Pro 10 Elite - Pengurangan kebisingan utama
Ulasan DxO Optics Pro 10 Elite - Pencahayaan pintar
£ 159 Harga semasa dikaji

Tidak ada banyak editor foto yang dapat menandingi Adobe Camera Raw (yang memberi kuasa kepada Adobe Photoshop CC, Elements dan Lightroom) untuk kualiti pemprosesan mentah, tetapi DxO OpticsPro adalah satu. Teknologi pembetulan warna dan lensa automatiknya menjadikannya cepat dan mudah untuk memproses sejumlah besar fail mentah, dan ada banyak ruang untuk penyesuaian manual juga. Ia tidak memiliki kemampuan Lightroom untuk menerapkan pembetulan warna ke kawasan gambar yang terhad, dan juga pengkatalogan, pembuatan peta dan alat pembuatan tayangan slaidnya yang luas; ini adalah aplikasi yang bertujuan untuk melakukan satu pekerjaan, dan melakukannya dengan baik.

DxO Optics Pro 10 Elite - Pengurangan kebisingan utama

Ulasan DxO Optics Pro 10: apa yang baru?

Versi 9 tersedia dalam versi Standard dan Elite, masing-masing berharga £ 99 dan £ 199 kecuali PPN; versi Elite diperlukan untuk memproses fail mentah dari kamera bingkai penuh. Versi 10 lebih murah pada £ 99 dan £ 159 termasuk PPN, tetapi kini terdapat sekatan yang berbeza dalam versi yang lebih murah, yang dikenali sebagai OpticsPro Essential.

Ia menghilangkan algoritma pengurangan kebisingan Perdana dan alat manipulasi kontras ClearView baru - lebih banyak mengenai kedua-dua perkara di bawah. Anti-moiré, pengurusan profil ICC dan beberapa ciri lain juga hilang. Ini bermaksud pengguna Optics Pro 9 Standard mesti menaik taraf ke OpticsPro 10 Elite untuk mengelakkan kehilangan ciri.

Kami menghargai sokongan tepat pada masanya untuk fail mentah kamera baru, dan Optics Pro umumnya mendapat markah yang baik di sini. Ini sudah menyokong Nikon D750 dan D810, Sony A77 II dan A5100, semuanya diumumkan dalam enam bulan terakhir. Sokongan untuk Canon 7D Mark II dijadualkan pada bulan Disember 2014. Ia tidak begitu terkini untuk jenama kamera lain, walaupun, tanpa menyebutkan Samsung NX1, NX3000 atau NX mini, dan tidak ada kamera Fujifilm baru yang ditambahkan sejak 2011.

Algoritma pengurangan kebisingan Perdana adalah ciri baru utama dalam versi 9. Hasilnya sangat baik tetapi sangat lambat untuk memproses foto. Prestasi jauh lebih baik kali ini - antara dua hingga lima kali lebih pantas dalam ujian kami. Walaupun begitu, eksport masih berlaku antara satu hingga lima minit setiap gambar. Dalam praktiknya, masuk akal untuk mengikuti algoritma yang lebih lama dan kurang intensif pemproses untuk semua kecuali gambar yang paling bising; di sini, eksport mengambil masa kurang dari 30 saat setiap gambar. Namun, ia masih sekitar dua kali lebih lambat daripada eksport Lightroom. Membandingkan Lightroom dan DxO Prime untuk kualiti pengurangan kebisingan, Prime kadang-kadang mempunyai kelebihan kecil.

Salah satu kelebihan utama OpticPro adalah pangkalan data profil lensa, yang membolehkannya memperbetulkan geometri, penyimpangan kromatik dan vignetting. Profil ini juga merangkumi fokus, sehingga penajaman dapat diterapkan secara dinamis pada foto. Algoritma penajaman ini nampaknya diperbaiki dalam kemas kini ini, walaupun perbezaan pada versi 9 terlalu halus untuk kita lihat. Namun, ia berkinerja lebih baik daripada penapis penajam Lightroom ketika menangani fokus lembut ke tepi bingkai.

Ulasan DxO Optics Pro 10 Elite - Pencahayaan pintar

Pencahayaan Pintar adalah salah satu ciri OpticPro yang lebih menarik. Ia memanipulasi rangkaian gambar yang dinamik, terutamanya untuk mengangkat bayang-bayang dan menggelapkan sorotan untuk mengungkapkan perincian yang tidak jelas. Algoritma telah dikemas kini dalam versi 10, dengan kemampuan untuk menerapkan pembetulan yang lebih kuat sambil tetap mengekalkan hasil fotorealistik. Perincian dinyatakan di kawasan gelap tanpa mereka tersapu.

Algoritma Pencahayaan Pintar diterapkan secara lalai, tetapi kami lega bahawa foto yang telah diproses menggunakan versi 9 masih menggunakan algoritma lama pada mereka. Senang melihat teknologi ini bertambah baik, tetapi sangat penting foto di perpustakaan tidak diubah tanpa persetujuan pengguna.

Ulasan DxO Optics Pro 10: ClearView

Penapis ClearView yang baru memainkan peranan yang serupa dengan Pencahayaan Pintar, tetapi secara terang-terangan dirancang untuk menghilangkan kesan kabut atau kabut atmosfera. Dalam praktiknya, ini meningkatkan kawasan bingkai dengan kontras rendah, menghasilkan tekstur di awan dan pemandangan yang jauh. Menerapkannya pada foto lanskap sering membawa peningkatan yang nyata dengan sedikit usaha, dan juga meningkatkan ketepuan dan nada gelap sedikit.

Ulasan DxO Optics Pro 10 Elite - ClearView sebelum dan sesudahnya

Anda perlu berhati-hati dengan slaid Intensity, walaupun: terlalu banyak, dan foto mengambil penampilan yang luar biasa, terutamanya apabila digabungkan dengan Pencahayaan Pintar. Kesannya tidak akan meratakan warna kulit, walaupun pada keadaan sederhana, menjadikannya gelap dan berbintik-bintik. Nasib baik, ini tidak diaktifkan secara lalai.

Pencahayaan Pintar dan ClearView memberikan titik permulaan yang luar biasa dari mana untuk menyempurnakan fail mentah, dan mereka jauh untuk mengatasi kekurangan alat penyuntingan setempat. Namun, sebagai pengguna Lightroom biasa, kami tidak dapat menerapkan tetapan pembetulan warna secara bebas ke bahagian bingkai yang berlainan.

Salah satu penyelesaiannya ialah menjalankan kedua-dua aplikasi secara bersebelahan. Ini lebih mudah dalam versi 10, berkat plugin Lightroom yang memudahkan pemindahan fail antara dua aplikasi. Walau bagaimanapun, ini hanya mungkin dilakukan dengan menulis semua pengeditan ke fail baru sebelum dipindahkan. Kami mendapati bahawa kelemahan mengganggu aliran kerja yang tidak merosakkan melebihi faedah mengakses ciri terbaik kedua-dua aplikasi. Lebih senang menggunakan Lightroom untuk pengurusan perpustakaan dan OpticsPro untuk pemprosesan gambar, tetapi masih menyukarkan aliran kerja.

Ulasan DxO Optics Pro 10: keputusan

Walaupun begitu, OpticsPro tidak dapat diketepikan. Mungkin kuda poni satu helah, tetapi ketika muslihatnya membuat fail mentah kelihatan menakjubkan dengan sedikit usaha, kebimbangan lain jatuh di tepi jalan. Ini adalah alternatif yang layak untuk Adobe Photoshop Lightroom.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found