Cara Pin dan Menguruskan Mesej di Telegram

Salah satu ciri yang rapi yang sepertinya sangat diremehkan dalam aplikasi sembang kegemaran dunia, Telegram, adalah kemampuan untuk menyematkan mesej. Menyematkan mesej menjadikannya berada di bahagian atas senarai sembang anda, memastikan anda dapat mengaksesnya dengan cepat dan mudah. Anda boleh memasang sembang peribadi atau secara berkumpulan, dan memang senang.

Orang sering menghantar mesej. Ini cenderung menjadi utas perbualan yang ingin mereka kembalikan, atau ketika orang menghantar pautan, mereka tidak mempunyai masa untuk memeriksa dengan segera. Pengguna menyematkan sembang, mengaksesnya dengan cepat, dan kemudian melepaskannya apabila mereka telah melakukan apa yang mereka mahukan. Kumpulan sering menyematkan mesej penting juga, untuk memastikan setiap ahli berpeluang membacanya.

Cara Menyematkan Mesej di Telegram

Agak mudah untuk menyematkan mesej di Telegram, sehingga sering digunakan. Anda boleh melakukan perbualan antara individu atau kumpulan, dan prosesnya sama.

 1. Buka sembang yang ingin anda pin di Telegram.

 2. Ketuk sembang sehingga kotak pop timbul muncul.

 3. Pilih "Pin," kemudian pilih sama ada untuk membenarkan semua pihak mengetahui bahawa anda menyematkannya.

 4. Sahkan tindakan anda dengan mengetuk "PIN."

 5. Sembang anda tetap berada di bahagian atas skrin mesej anda, siap untuk anda melakukan apa yang perlu anda lakukan dengannya. Apabila anda tidak lagi memerlukannya, ketuk sahaja "X" ikon dan pilih "Lepaskan pin."

Itu sahaja yang dapat anda lakukan dengan sembang Telegram. Berikut adalah beberapa petua dan trik untuk Telegram yang akan menambahkan pengalaman anda.

Edit Mesej Terkirim di Telegram

Satu ciri yang tidak biasa tetapi dialu-alukan di Telegram adalah keupayaan untuk mengedit mesej, walaupun selepas anda menghantarnya. Sekiranya anda menghantar mesej berkumpulan atau berbual dengan seseorang yang penting dan melihat kesalahan ketik yang mencolok, anda boleh masuk ke dalam mesej itu dan mengeditnya setelah mengetahui fakta tersebut.

 1. Buka sembang yang ingin diedit di Telegram.

 2. Tekan lama pada sembang.

 3. Pilih "Edit" (ikon pensel) dari kotak pop timbul.

 4. Buat perubahan anda dan ketik pada "Simpan" ikon (ikon tanda semak).

Mesej berubah untuk semua orang, dan ikon pensil menunjukkan bahawa mesej itu juga diedit.

Balas Mesej dari Skrin Utama Anda di Telegram

Seperti anda dapat membalas pemberitahuan SMS dari layar "Rumah" telefon anda, anda juga dapat melakukan hal yang sama di Telegram. Anda perlu mengaktifkan fungsi terlebih dahulu, tetapi jika anda biasanya cepat menandakan ketika membalas, ini dapat menjimatkan detik berharga.

 1. Buka Telegram dan pilih "Tetapan."

 2. Pilih "Pemberitahuan dan Bunyi."

 3. Dayakan Pemberitahuan untuk sembang.

Pengaturan ini menampilkan pemberitahuan di layar "Beranda" Anda ketika Anda menerima pesan. Anda kemudian boleh mengetuk mesej itu dan membalas secara langsung.

Baca Mesej Telegram tanpa Memberitahu Pengirim

Sekiranya rasa ingin tahu menjadi lebih baik dari anda dan anda tidak sabar untuk membaca mesej tetapi tidak mempunyai masa untuk berbual berlarutan, anda secara diam-diam dapat membaca mesej Telegram. Prosesnya sama seperti aplikasi sembang lain — gunakan mod kapal terbang.

 1. Benarkan Telegram memuat turun mesej seperti biasa.

 2. Hidupkan "Mod kapal terbang" di telefon anda.

 3. Buka dan baca mesej Telegram anda.

 4. Matikan Telegram sehingga anda mahu resit baca dihantar.

Menggunakan "Airplane Mode" adalah helah lama tetapi masih berguna.

Cara Menyembunyikan Semasa Anda Terakhir di Telegram

Ada kalanya anda menyelinap ke Telegram, tetapi anda tidak mahu rakan-rakan tertentu tahu. Sebabnya banyak dan mungkin semuanya sah, jadi eloklah anda menyembunyikan tetapan "Terakhir Terlihat".

 1. Buka Telegram dan pilih "Tetapan."

 2. Pilih "Privasi dan Keselamatan."

 3. Ubah suai "Terakhir dilihat & dalam talian."

Dalam tetapan "Terakhir Terlihat", Anda dapat memilih siapa yang melihat apa dan bahkan dapat menambahkan pengecualian pada peraturan yang Anda tetapkan. Ini adalah ciri kecil yang kemas kadang-kadang berguna.

Susun Sembang Anda dengan Hashtag di Telegram

Sekiranya anda mempunyai kumpulan besar di Telegram, ada baiknya menyusun semua perbualan anda dengan hashtag. Ini berfungsi dengan cara yang sama seperti di Twitter. Anda boleh mencari hashtag tertentu dengan cepat. Prosesnya sangat sesuai untuk kumpulan yang lebih sibuk.

 1. Buka mesej dalam Telegram.

 2. Ketik pada "Elipsis menegak" (ikon tiga titik) di bahagian kanan atas untuk mengakses pilihan carian.

 3. Taipkan "Hashtag" (#) watak diikuti dengan istilah yang bermakna.

Anda kini boleh mencari menggunakan hashtag itu, begitu juga orang lain dalam kumpulan.

Hentikan GIF daripada Bermain Autop di Telegram

Ramai orang tidak menyukai GIF. Mereka mendapati mereka sangat menjengkelkan dan tidak begitu lucu sepanjang masa. Kemampuan untuk menghentikan mereka bermain secara automatik dan berkelip atau bergerak di telefon anda sangat berharga. Inilah cara mengaktifkan tetapan.

 1. Buka Telegram dan pilih Tetapan.

 2. Ketik "Data dan Penyimpanan."

 3. Togol "Mainkan GIF Autop" untuk mematikan.

Sekarang, anda dapat menikmati pengalaman Telegram tanpa GIF. Anda masih boleh memainkan GIF semasa anda memilihnya, tetapi mereka tidak lagi memusingkan anda sehingga anda mencetuskannya secara manual.

Sebagai penutup, menyematkan mesej di Telegram agak mudah, dan ini menjadikan sembang pilihan anda menonjol daripada yang lain untuk memastikan segala sesuatu tetap teratur. Juga, menguruskan mesej sembang anda tidak rumit jika anda tahu apa yang boleh anda lakukan, seperti menyusun dengan menggunakan hashtag, mengedit mesej anda, mengawal GIF animasi dalam sembang, dan banyak lagi. Jalan pintas juga mempercepat, seperti membalas orang lain secara langsung dari skrin Utama.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found