Ulasan Pinnacle Studio 12

Ulasan Pinnacle Studio 12

Gambar 1 dari 3

it_photo_5955

it_photo_5954
it_photo_5953
£ 39 Harga semasa dikaji

Nombor versi perisian adalah seperti tahun anjing. Pada saat angka mencapai dua digit, anda menjangkakan aplikasi akan matang. Namun, dengan versi 10 Studio, Pinnacle menukar mesin rendering yang mendasari dan ini memerlukan sedikit masa untuk tidur. Sekarang kita mempunyai Pinnacle Studio 12, ketidakstabilan sebelumnya telah diselesaikan. Tetapi apa lagi yang baru?

Pinnacle telah membahagikan Studio kepada beberapa peringkat harga untuk beberapa waktu - anda kini boleh mendapatkan tiga kumpulan yang berbeza. Versi asas tidak melakukan HD, dan hanya menyokong satu lapisan video sehingga tidak dapat membuat kesan gambar-dalam-gambar atau kroma. Kebolehan ini ditambah dengan Pinnacle Studio Plus. Di atas ini, bundle Ultimate terdiri daripada Studio Plus 12 di samping pemalam premium, dengan sekeping bahan skrin hijau di dalam kotak.

Sekiranya anda memilih versi asas Pinnacle Studio 12, hanya ada satu ciri baru utama. Walaupun kekurangan lapisan video tambahan, anda kini dapat membuat kesan multi-trek menggunakan alat Pinnacle Montage yang baru. Ini menyediakan lebih daripada 80 templat yang dibahagikan kepada 11 tema, dengan hingga enam kedudukan untuk menambahkan klip. Reka bentuk menggabungkan banyak trek video ke dalam projek mulai dari klip yang bergerak melintasi latar belakang statis hingga dinding video yang lengkap. Cukup seret rakaman anda dari perpustakaan ke slot yang tersedia.

Walau bagaimanapun, Pinnacle Montage memang mempunyai sedikit tepi kasar. Walaupun anda dapat mengubah titik klip yang anda gunakan dengan mengklik di dalam ikon Drop Zone masing-masing dan menyeret ke kiri atau kanan, anda tidak dapat menerapkan penapis secara langsung. Sebaliknya, setiap klip mesti diseret sementara ke garis masa untuk menambahkan kesan, dan kemudian diseret kembali ke Drop Zone. Ini agak tidak disengajakan, dan anda perlu membuat semula penapis dari awal lagi jika anda tidak suka bagaimana keadaan kelihatan semula dalam komposit. Tetapi hasil akhir Pinnacle Montage jauh lebih terperinci daripada yang dapat dicapai oleh kebanyakan orang dengan perisian profesional.

Antara muka Studio telah diasah dengan baik selama 12 lelarannya, dan merupakan salah satu yang paling intuitif untuk pakej penyuntingan video peringkat awal. Tetapi Pinnacle telah membuat beberapa perubahan kecil di sini untuk memperbaiki keadaan lebih jauh. Salah satu yang paling berguna adalah kemampuan untuk 'Zum gambar untuk mengisi bingkai'. Kami berada dalam tempoh peralihan antara TV 4: 3 dan 16: 9, dan tidak juga setiap camcorder mematuhi standard. Mengklik kanan pada klip pada garis masa dan memilih pilihan Zum menghilangkan sempadan hitam, tetapi ia juga akan dipangkas jika perlu, sehingga sebahagian gambar akan hilang.

Anda juga dapat menavigasi lebih cepat melalui album media dengan mengklik kanan dan memilih nombor halaman, dan bukannya perlu membalikkannya secara berurutan.

Alat audio juga telah diperbaiki sedikit. Alat kawalan utama kini tersedia dalam pengadun audio, jadi anda boleh mengubah jumlah keseluruhan daripada menukar setiap saluran secara individu. Anda juga boleh memasukkan nilai dB berangka untuk kelantangan, berguna untuk mencocokkan tahap antara klip berbeza yang direkam dalam keadaan yang sama. Penunjuk tahap puncak juga telah ditambahkan ke setiap saluran, dan juga garis masa, jadi anda akan diberi amaran mengenai masalah audio walaupun pengadun ditutup.

Terdapat 27 tajuk baru dan 32 menu DVD baru. Pada peringkat output, YouTube telah ditambahkan sebagai pilihan muat naik di samping Yahoo! Video. Anda juga boleh mengeksport audio dalam format WAV atau MP3. Format video Flash dan 3GP juga telah ditambahkan, membuat pilihan yang cukup komprehensif. Perender output kini mempunyai kemampuan untuk berhenti sebentar jika mengisi cakera, jadi anda tidak perlu memulakannya lagi setelah mengosongkan ruang pemacu yang cukup. Mod output bahkan dapat mencetuskan suara atau mematikan sistem ketika selesai.

Perincian

Subkategori perisian Perisian penyuntingan video

Keperluan

Keperluan pemproses Pentium 1.8GHz atau setaraf

Sokongan sistem operasi

Sistem operasi Windows Vista disokong? iya
Sistem operasi Windows XP disokong? iya
Sistem operasi Linux disokong? tidak
Sistem operasi yang disokong oleh Mac OS X? tidak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found