Cara Menjalankan Kemas kini Perisian Mac melalui Terminal

Apabila anda perlu memasang kemas kini perisian pada Mac anda, anda mungkin menuju ke Mac App Store. Kedai aplikasi yang dikurasi Apple telah lama menjadi kaedah lalai bukan hanya mencari dan memasang aplikasi pihak ketiga, tetapi juga menerapkan patch dan kemas kini untuk macOS dan aplikasi Apple yang lain. Tetapi ketika datang ke kemas kini perisian macOS, Mac App Store benar-benar hanya merupakan front front untuk arahan UNIX, dan peminat Terminal Mac sebenarnya dapat menggunakan perintah ini untuk mengemas kini aplikasi Mac dan pihak pertama mereka sambil melewati Mac App Store sama sekali .

kemas kini kedai aplikasi mac

Perintah kemas kini perisian Mac yang kita bicarakan dengan baik dinamakan: kemas kini perisian. Inilah cara menggunakannya.

Cara Menjalankan Kemas kini Perisian Mac melalui Terminal
  1. Lancarkan aplikasi Terminal (yang boleh didapati di folder / Applications / Utilities atau dengan mencarinya dengan Spotlight).
  2. Dari Terminal, taip kemas kini perisian -l (itu huruf kecil "L" dan bukan nombor satu). Ini akan memberikan senarai semua kemas kini yang tersedia bersama dengan ukuran failnya masing-masing dan nota yang menunjukkan sama ada anda perlu memulakan semula Mac anda untuk menyelesaikan proses kemas kini.senarai terminal kemas kini perisian mac
  3. Untuk memasang individu kemas kini perisian, masukkan perintah perisian sudoupdate -i nama, di mana "nama" adalah nama yang tepat dari salah satu kemas kini yang tersedia yang dinyatakan oleh perintah senarai. Kerana ini adalah perintah superuser (sudo), anda perlu memasukkan kata laluan akaun pentadbir anda apabila diminta.

    terminal kemas kini perisian mac

  4. Untuk memasang semua kemas kini perisian yang ada, sebaliknya gunakan perintah perisian sudoupdate -i -a. Suis “-a” hanya memerintahkan perintah untuk memasang semua kemas kini. Sekali lagi, anda perlu memasukkan kata laluan pentadbir anda apabila diminta.
  5. Tidak ada bar kemajuan tradisional, tetapi anda akan melihat entri teks yang dikemas kini di tetingkap Terminal kerana setiap langkah selesai, memberitahu anda baik ketika kemas kini tertentu telah dimuat turun dan ketika keseluruhan proses pemasangan selesai. Sekiranya anda memasang kemas kini perisian yang memerlukan reboot, anda akan melihat mesej terakhir yang memerintahkan anda untuk memulakan semula Mac anda. Anda boleh melakukannya melalui antara muka macOS biasa, tetapi kerana kami sudah menggunakan perintah UNIX di Terminal, anda juga boleh mengetik penutupan sudo -r sekarang, yang memerintahkan perintah shutdown untuk memulakan semula Mac ("-r") segera ("sekarang").

Faedah Menggunakan Kemas kini Perisian melalui Terminal

Sekarang anda tahu bagaimana untuk menjalankan Kemas Kini Perisian Mac dari Terminal, kemungkinan persoalannya adalah mengapa anda mahu menggunakan kaedah ini daripada hanya mengklik beberapa butang di Mac App Store. Satu sebab besar ialah automasi dan pengurusan jarak jauh. Pengguna yang mempunyai banyak Mac untuk dikelola dapat membuat skrip atau melakukan kemas kini perisian dari jarak jauh melalui kaedah seperti SSH tanpa perlu menggunakan perisian perkongsian layar atau pengurusan jarak jauh secara manual.

Manfaat lain yang berpotensi adalah kepantasan. Walaupun tidak universal, banyak pengguna melaporkan bahawa kemas kini dipasang lebih cepat ketika dipasang melalui Terminal, baik dari segi pemasangan awal dan juga bahagian pasca-restart ketika Mac dihidupkan semula. Walaupun tidak setiap kemas kini akan melihat peningkatan kelajuan yang ketara, kaedah Terminal sekurang-kurangnya tidak akan menambah masa berbanding dengan App Store Mac.

Satu Kelemahan Besar Menggunakan Kemas Kini Perisian melalui Terminal

Walaupun terdapat banyak faedah untuk pengguna, terdapat satu peringatan besar untuk menjalankan Pembaruan Perisian Mac melalui Terminal. Seperti yang disebutkan di awal artikel ini, kaedah Terminal hanya berfungsi dengan kemas kini sistem macOS dan aplikasi Apple pihak pertama seperti iTunes. Ini dibandingkan dengan Mac App Store, yang akan mengemas kini aplikasi pihak ketiga anda bersama dengan kemas kini rasmi Apple.

Pengguna Mac lama mungkin menyedari had ini sama dengan utiliti Pembaruan Perisian Mac yang asal. Utiliti ini, seperti bagaimana Apple menyampaikan kemas kini sistem dan pihak pertama kepada pengguna sebelum pelancaran Mac App Store, tidak menyokong aplikasi pihak ketiga. Oleh kerana arahan perisian UNIX pembaruan juga menjadi asas utiliti Pembaruan Perisian yang asal, batasan ini masuk akal.

Oleh itu, jika anda hanya ingin memasang kemas kini sistem macOS dan pihak pertama dengan cepat, atau jika anda tidak menggunakan aplikasi pihak ketiga dari Mac App Store, kaedah Terminal telah anda lindungi. Sekiranya tidak, anda mungkin lebih senang menggunakan kaedah Mac App Store lalai kerana ia menyimpan kemas kini aplikasi pihak pertama dan ketiga anda di satu tempat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found