Cara Memainkan Muzik di Gema Amazon

Amazon Echo adalah peranti Alexa utama. Terdapat hubungan fizikal antara pengguna dan pembantu maya Amazon, Alexa. Amazon Echo melakukan semua yang dilakukan oleh Alexa. Ini diaktifkan suara, ia membuat senarai yang harus dilakukan, menetapkan penggera, dan memainkan buku audio. Ini juga memberikan maklumat masa nyata mengenai cuaca, lalu lintas, dan berita.

Cara Bermain Muzik di Amazon Echo

Yang paling penting, Echo mampu memainkan semula muzik. Walau bagaimanapun, Amazon Echo bukan pemain muzik. Anda tidak boleh memuatkannya dengan MP3 kegemaran anda dan memainkannya. Peranti Alexa ini menggunakan perkhidmatan lain untuk memainkan muzik untuk anda. Inilah panduan cara memainkan muzik di Amazon Echo anda.

Ini Semua Mengenai Penstriman

Sekiranya anda ingin memainkan muzik di Gema anda dari perpustakaan anda, anda tidak akan senang mendengar bahawa tidak semudah itu. Seperti disebutkan, Amazon Echo bukan pemain muzik. Ia tidak mempunyai storan dalaman yang boleh anda gunakan, dan bergantung pada perkhidmatan dan peranti lain untuk melakukan apa sahaja.

Oleh itu, anda mahu mengalirkan muzik di Echo anda dengan cara apa pun. Anda boleh menyambungkannya ke PC melalui Bluetooth dan menggunakannya seperti pembesar suara Bluetooth biasa. Tetapi bagaimana jika PC anda tidak mempunyai Bluetooth? Bagaimana jika anda tidak mahu bersusah payah membeli dongle USB Bluetooth?

Nah, cara utama untuk memainkan muzik di Echo anda adalah melalui perkhidmatan streaming muzik. Echo dirancang untuk bergantung pada perkhidmatan dalam talian untuk memainkan muzik, dan ini adalah kaedah terbaik.

cara memainkan muzik di gema

Lebih Banyak Perkhidmatan Muzik

Seperti yang anda ketahui, kita hidup di zaman streaming. Semuanya disiarkan hari ini, dari TV dan muzik hingga permainan video di Twitch dan perkhidmatan serupa. Sebagai peranti moden, Amazon Echo berfungsi paling baik dengan perkhidmatan streaming.

Tetapi sebelum beralih ke cara mengatur perkhidmatan penstriman di Gema anda, mari kita lihat yang anda miliki. Nasib baik, anda boleh menghubungkan peranti Echo anda ke beberapa perkhidmatan muzik yang berbeza. Ini bermaksud bahawa anda dapat menstrim muzik dari Apple Music, Amazon Music, Pandora, Spotify, dll.

Sudah tentu, anda memerlukan langganan aktif untuk mengakses sebahagian besar dari mereka. Malah mereka yang memerlukan anda membuat akaun percuma mungkin memerlukan anda menandatangani sebelum membiarkan anda mengalirkan lagu kegemaran anda.

Menghubungkan Perkhidmatan

Untuk mendapatkan akses ke perkhidmatan penstriman melalui Alexa, anda harus menghubungkannya terlebih dahulu. Terdapat cara yang seragam untuk menghubungkan setiap perkhidmatan ke peranti Echo anda - melalui aplikasi Alexa.

Ya, untuk menghubungkan perkhidmatan ke Echo anda dan menggunakan kebanyakan ciri yang ditawarkan oleh peranti, anda perlu menggunakan aplikasi Alexa. Pada dasarnya, aplikasi telefon pintar / tablet adalah antara muka Echo anda. Anda dapat mencari aplikasi Alexa di Google Play Store atau App Store anda, bergantung pada sama ada anda menggunakan Android atau peranti iOS.

Muat turun aplikasi, log masuk ke akaun anda, dan kemudian pautkan perkhidmatan. Untuk melakukan ini, mulakan aplikasi Alexa dan arahkan ke Lebih banyak lagi menu, terletak di sudut kanan bawah.

Kemudian, arahkan ke Tetapan dan tatal ke bawah sehingga anda memukul Muzik& Podcast. Amazon Music sudah semestinya dihubungkan ke aplikasi Alexa anda, bersama dengan beberapa perkhidmatan penstriman lain.

Untuk menambah yang baru, cari dan ketik Pautkan Perkhidmatan Baru.

Pada skrin seterusnya, anda akan melihat senarai perkhidmatan penstriman yang disokong. Cari yang anda mahu gunakan, ketuk, dan pilih Aktifkan untuk digunakan di skrin seterusnya.

Apabila anda mengklik 'Aktifkan untuk Digunakan, 'Alexa akan mengarahkan anda ke halaman log masuk. Cukup log masuk menggunakan kelayakan yang sama yang anda gunakan untuk perkhidmatan penstriman itu. Selepas anda melakukannya, Kemahiran Alexa akan dibuat. Sekiranya anda ingin memutuskan perkhidmatan muzik, ikuti arahan yang sama tetapi ketik ‘Lumpuhkan Kemahiran.’

Muzik Amazon

Mari kita mulakan dengan perkhidmatan yang tidak perlu anda pautkan ke peranti Echo anda. Ya, kita bercakap mengenai Amazon Music. Terdapat dua pilihan langganan utama di sini. Muzik Perdana Amazon dan Muzik Amazon Tidak terhad.

Amazon Prime Music adalah idea yang sangat baik pada peranti Alexa kerana anda sudah membayarnya melalui langganan Amazon Prime anda. Oleh itu, mengapa tidak menggunakan perkhidmatan yang sudah menjadi sebahagian daripada langganan anda?

mainkan muzik di gema

Prime Music jauh dari buruk - katalognya bagus, dan terdapat banyak senarai main yang menyeronokkan untuk dipilih dan ditayangkan. Walau bagaimanapun, banyak lagu hilang di sini. Yang peliknya ialah sebilangan lagu, artis, yang masih ada di Prime Music berada di Music Unlimited yang berdiri sendiri di Amazon.

Kelemahannya di sini ialah anda tidak dapat menyambungkan Amazon Prime Music terus ke peranti Echo anda. Anda boleh memuat turun aplikasi ke telefon pintar / tablet, mengalirkan muzik dari peranti, dan memainkannya melalui Amazon Prime Music.

Kini, Amazon Music Unlimited tidak diragukan lagi merupakan pilihan yang lebih baik daripada Prime Music. Sebagai tambahan kepada katalog muzik yang lebih baik, ia menampilkan audio beresolusi tinggi, dan berfungsi dengan peranti Alexa. Ini bermakna anda boleh menghubungkan perkhidmatan ini secara langsung dengan aplikasi Alexa.

Dengan langganan percuma, anda mendapat iklan dan sebilangan senarai main yang terhad. Itu tidak buruk, tetapi Spotify menawarkan 50 juta lagu. Langganan berbayar memberi anda akses ke pengalaman bebas iklan dengan katalog yang lebih luas.

Muzik Apple

Apple telah mula memasukkan jari ke pasaran streaming, dan muzik tidak terkecuali. Namun, yang menarik dari perkhidmatan ini adalah bahawa ia tidak eksklusif untuk peranti Apple. Terdapat aplikasi Android yang tersedia, dan anda boleh mendapatkannya sebagai pilihan pautan untuk peranti Echo anda dalam aplikasi Alexa. Terlebih lagi, Windows, Chrome OS, Sonos, penyemak imbas web, HomePod, dan CarPlay, menyokong perkhidmatan ini, selain peranti Apple.

Tidak ada rancangan langganan percuma, walaupun anda mendapat percubaan tiga bulan, yang murah hati, untuk berlaku adil. Selepas itu, anda boleh memilih antara pelan Keahlian Tunggal dan Keahlian Keluarga. Pelan keluarga membenarkan sehingga 6 orang dalam satu ruang Perkongsian Keluarga iCloud.

Sekiranya anda peminat Apple dan tidak keberatan membayar yuran bulanan, tautkan Apple Music ke Amazon Echo anda. Sudah tentu, teruskan dan cubalah percubaan 3 bulan sebelum anda membuat pembelian.

Spotify

Spotify adalah raja streaming muzik. Pasti, persaingannya sengit, tetapi Spotify adalah jenama yang hampir hampir menjadi kata nama biasa. Ubiquity adalah salah satu kelebihan utamanya. Anda dapat mengaksesnya melalui pemain web, dari aplikasi desktop berbilang platform, melalui aplikasi mudah alih, bahkan melalui konsol permainan, set TV, kotak TV, dan jam pintar.

Apa yang hebat dengan Spotify untuk desktop ialah pemain muzik, selain menjadi perkhidmatan streaming. Ini bermakna anda boleh memainkan fail MP3, MP4, dan M4P yang ada di komputer anda.

Spotify untuk desktop akan memenuhi sebahagian besar keperluan mendengar muzik anda. Malangnya, ciri ini tidak tersedia pada versi aplikasi mudah alih atau pemain web. Selain itu, aplikasi desktop tidak dapat memainkan fail M4A berkualiti tinggi.

Terdapat lirik yang kemas dan ciri maklumat di belakang tabir untuk Spotify di Android dan iOS. Walau bagaimanapun, ini tidak memberikan apa-apa untuk pengalaman Spotify Echo anda, kerana Echo adalah pembesar suara tanpa antara muka visual.

Spotify memang disertakan dengan langganan percuma, tetapi ia tidak membenarkan anda menghubungkan perkhidmatan ke peranti Echo anda. Sudah tentu, anda dapat mengalirkan audio dari telefon anda dan memainkan muzik di Spotify secara percuma, tetapi ini agak membosankan.

Rancangan Premium dan Keluarga tidak terlalu mahal, dan mempunyai perkhidmatan streaming muzik yang sangat baik di Echo anda pasti terbayar. Lima puluh juta lagu dan pilihan pembuatan senarai main yang hebat menjadikan Spotify salah satu perkhidmatan penstriman terbaik di pasaran.

Pandora

Pandora adalah salah satu perkhidmatan streaming muzik paling popular di luar sana. Namun, perkara yang menjadi keunggulannya adalah rancangan dan harganya. Walaupun perkhidmatan streaming pada umumnya cukup fleksibel, tidak ada yang dibandingkan dengan Pandora.

Perkhidmatan streaming menawarkan rancangan keluarga Premium dan Premium dengan harga yang sama seperti yang anda dapati di Spotify dan Apple Music. Namun, Pandora mempunyai langkah lain antara pelan Percuma dan rancangan Premium.

Perlu diingat bahawa Pandora adalah perlawanan yang sangat baik dengan Alexa kerana sifatnya. Walaupun ia adalah perkhidmatan streaming, langganan percuma memberi anda rasa untuk mendengar radio internet. Namun, perkara yang menarik di sini ialah anda yang mencipta stesen radio. Melalui lagu, genre, dan artis yang anda suka, Pandora membuat senarai main hanya untuk anda.

Anda mesti mendengar iklan sesekali dalam rancangan Percuma, tetapi inilah yang memberi Pandora getaran radio internet. Walaupun begitu, iklannya hanya sedikit dan panjangnya sekitar 15-30 saat. Satu-satunya kelemahan sebenar bagi pelanggan rancangan percuma ialah anda mendapat had berapa kali anda dibenarkan melangkau lagu. Itu boleh agak menjengkelkan.

Dengan Pandora Plus dan Pandora Premium, anda mendapat langganan tanpa had dan tanpa iklan. Anda juga boleh memainkan lagu yang anda mahukan. Namun, dengan langganan Premium, anda dapat berkongsi senarai main dengan rakan anda dan memuat turun bilangan stesen radio tanpa had. Dengan Pandora Plus, anda boleh memuat turun empat sahaja.

Pandora juga kehilangan banyak lagu berbanding dengan perkhidmatan streaming yang lain. Jangan terkejut apabila anda mendapat respons "tanpa hasil" apabila anda menyuruh Alexa memainkan sesuatu untuk anda.

Kelemahan lain ialah Pandora tidak menawarkan kualiti 320kbps standard. Terdapat tiga tahap audio yang dapat anda pilih - 32 kbps, AAC +, 64 kbps, AAC +, dan Tinggi: 192 kbps, MP3. Kecuali anda berada dalam industri muzik atau audiophile, anda tidak seharusnya memperhatikannya semasa mendengar Gema anda. Selain itu, keseluruhan aspek lo-fi membuatnya terasa seperti anda benar-benar mendengar radio.

Deezer

Perkhidmatan penstriman ini tidak akan membuat anda berpusing. Ia tidak menawarkan ciri baru yang sukar yang tidak dimiliki oleh pesaingnya. Ini adalah perkhidmatan penstriman biasa anda. Dan itulah yang menjadikannya sangat unik.

Deezer mempunyai antara muka yang cemerlang yang lebih mesra pengguna dan lebih responsif daripada yang anda dapatkan dengan Spotify. Dan kita bercakap mengenai perkhidmatan streaming muzik teratas di pasaran di sini.

Deezer berjaya menggabungkan aliran muzik tradisional dengan podcast dan radio langsung. Sebagai contoh, ia juga mempunyai ciri-ciri keren seperti lirik. Sekiranya anda suka mendengar podcast atau radio semasa melakukan aktiviti di sekitar rumah, Deezer adalah pilihan yang tepat.

Satu lagi perkara menarik mengenai Deezer adalah bahawa ia ada di setiap platform. Ya, ini termasuk Amazon Echo. Anda boleh membuat akaun Deezer khusus atau mendaftar dengan akaun Facebook atau Google anda, yang sangat bagus.

Pelan langganan percuma Deezer boleh mengganggu anda dengan iklan. Pelan ini tidak akan memuaskan telinga audiophile, tetapi 320Kbps MP3 lebih dari cukup untuk kebanyakan pendengar. Langganan percuma akan mengehadkan langganan anda dan tidak akan memainkan lagu album mengikut urutan tetapi secara rawak.

Pelan Piawai akan membuang iklan, memberi anda langganan tanpa had, dan membenarkan mendengar di luar talian. Oh, dan ini memberi anda kualiti CD, kualiti audio tanpa kerugian. Terdapat juga Rancangan Keluarga, tetapi ini telah menjadi standard industri.

Pasang surut

Sekiranya anda mencari akses album eksklusif, tiket awal, dan suara berkualiti CD tanpa kerugian, Tidal adalah pilihan yang tepat. Dengan perkhidmatan streaming muzik ini, anda mendapat faedah hebat yang tidak anda lihat setiap hari dalam perkhidmatan streaming dunia.

Kelemahan utama Tidal, bagaimanapun, adalah bahawa ia tidak mempunyai pilihan langganan percuma. Terdapat rancangan 320Kbps dan paket Tidal HiFi yang tidak dimampatkan. Anda harus membayar kedua-duanya, walaupun yang terakhir lebih mahal daripada rancangan keluarga yang ditawarkan oleh perkhidmatan streaming lain. Namun, Tidal juga menawarkan Rancangan Keluarga, dan juga Rancangan Keluarga HiFi. Mereka merangkumi hingga lima orang, sedangkan standard industri adalah enam orang.

Tetapi sesuatu yang tidak anda dapat dengan perkhidmatan lain adalah akses ke kandungan premium. Untuk pengalaman Echo anda, ini bermaksud bahawa anda mendapatkan kandungan eksklusif ke album tertentu sebelum melayari platform lain. Satu lagi perkara yang menarik ialah streaming konsert eksklusif Tidal.

Tidal juga menawarkan katalog Mastersnya yang luas, di mana anda boleh menemui semuanya dari album Beatles hingga rap dan grunge. Koleksi Masters juga menawarkan aliran audio berkualiti studio.

Dengan itu, Tidal tidak akan membiarkan anda merakam streaming audio. Ia juga tidak membenarkan anda memuat turun lagu. Walau bagaimanapun, jika anda mencari audio berkualiti dan kandungan eksklusif untuk peranti Amazon Echo anda, Tidal cukup banyak dilakukan.

Kaedah Lain untuk Menstrim

Katakan muzik yang anda mahukan tidak tersedia di aplikasi Alexa. Anda tidak bernasib baik dengan pilihan streaming anda. Nasib baik, Alexa dapat memasangkan ke telefon anda melalui Bluetooth (kebanyakan model).

Beberapa fungsi tidak sama seperti arahan pantas ("Alexa, mainkan senarai main hebat saya di Spotify"), tetapi anda akan melakukan streaming dalam masa tidak digandingkan dengan betul.

Cara Pasangkan Bluetooth

Sekiranya anda ingin memulakan, pastikan Bluetooth telefon anda dihidupkan (dan jika anda menghadapi masalah, aktifkan juga wifi).

Ketik ‘Peranti’ di bahagian bawah aplikasi Alexa dan kemudian ketik ‘Echo & Alexa.’

Sekarang, ketik Gema yang ingin anda pasangkan.

Sekarang, ketik ‘Peranti Bluetooth.’

Aplikasi Alexa akan mula mencari peranti untuk dipasangkan. Sebaik sahaja ia muncul dalam senarai, ketuk sahaja dan sahkan anda ingin berpasangan. Sekarang, apabila anda mula memainkan muzik dari telefon anda, Echo anda akan bertindak sebagai pembesar suara.

Setelah selesai mendengar, cukup ucapkan "Alexa, putuskan sambungan." Dan, apabila anda sudah bersedia untuk berpasangan lagi, katakan "Alexa, sambungkan bluetooth ke [masukkan nama peranti]."

Memilih Perkhidmatan Streaming yang Sempurna

Sekiranya anda ingin memainkan muzik di Amazon Echo anda, pertama, anda perlu memilih perkhidmatan streaming yang betul. Anda boleh menghubungkan setiap perkhidmatan yang disemak ke peranti Alexa anda, dan mereka juga agak berbeza.

Alternatif di sini ialah streaming muzik secara langsung dari telefon atau PC anda. Tetapi ini menghadkan pilihan anda dan tidak semudah menggunakan perkhidmatan streaming khusus.

Perkhidmatan mana yang akan anda jalani dan mengapa? Berapa yang anda sanggup bayar untuk langganan? Tekan bahagian komen di bawah dan beritahu kami semua tentangnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found