Cara Main Peta Baru di Valorant

Raih rakan anda dan kosongkan kalendar anda kerana sudah tiba masanya untuk melompat ke peta Valorant baru. Sekiranya anda tidak tahu, Valorant adalah permainan penembak taktikal FPS 5v5 dengan satu objektif: Anda perlu mempertahankan diri daripada "lonjakan" atau bom atau menanamnya.

Cara Main Peta Baru di Valorant

Ini adalah permainan gaya penembak "menangkap bendera" yang rumit, lengkap dengan watak atau "Ejen" yang menarik dan kawasan yang lebih menarik lagi.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai peta Valorant dan apa yang diharapkan dari penambahan terbaru Riot Games.

Apakah Peta di Valorant?

Setiap peta Valorant menawarkan sesuatu yang sedikit berbeza untuk pemain. Jangkakan tema, ciri, dan gimik yang berbeza seperti teleportasi dalam peta. Namun, tidak semuanya dibuat sama, dan peta di Valorant telah disambut dengan sambutan hangat. Beberapa peta menawarkan lebih banyak kelebihan dan cabaran daripada yang lain, bergantung pada gaya permainan dan Ejen anda. Setiap peta juga menghasilkan dua bola Ultimate di lokasi yang sama, memberikan anda satu titik Ultimate untuk digunakan pada Kemampuan Ultimate.

Ketika Riot Games mengeluarkan versi beta Valorant tertutup, mereka memulakan dengan tiga peta:

1. Mengikat

Nikmati suasana seperti padang pasir dan teleportir sehala dalam peta dua lorong ini. Tidak seperti peta lain, Bind tidak memiliki jalan tengah, memaksa penyerang untuk menyalurkan jalan melalui salah satu dari dua jalan: "pancuran" (lorong bangunan) atau "hookah" (pasar).

Susun atur Bind dapat membuatnya seolah-olah penyusupan tidak mungkin dilakukan, tetapi terdapat beberapa teleportir sehala yang dapat menolong. Seorang teleporter beralih dari "hookah" ke "shower" dan yang lain pergi dari "shower" ke "hookah."

Namun, perlu diingat bahawa kedua teleporter membawa anda ke sisi penyerang di setiap lokasi. Para teleporter juga tidak begitu tenang. Namun, mereka menawarkan peluang yang bagus untuk mengepalai pasukan lawan atau memutarkan penempatan pasukan anda.

Sekiranya anda ingin mengumpulkan Ultimate Orbs, peta ini menghasilkan satu di "bilik mandi" dan yang lain ada di pasar atau "hookah", tepat di hadapan teleporter.

2. Surga

Haven adalah peta besar dengan tiga lokasi atau laman untuk dikendalikan di dalam reruntuhan biara. Tidak ada perenungan yang tenang di sini, kerana Ejen perlu berkoordinasi dengan teliti untuk mendorong harta tanah tambahan.

Laman web pertama, "Long A" atau "Site A", dapat diakses melalui lorong berbentuk L. Anda juga boleh mencuba nasib melalui "selokan", jalan bawah tanah yang dijuluki "A-short". Kedua-dua jalan ini membawa anda ke laman web yang sama, tetapi "Long A" lebih sesuai untuk gaya permainan jarak jauh sementara "pembetung" membawa anda dekat dan peribadi.

Untuk menuju ke "Laman B", Anda harus menuju ke jendela dan ke halaman. Halaman menuju ke "garaj," satu set pintu yang juga memungkinkan pasukan maju untuk mengambil jalan litar di sekitar "Tapak B."

Mendapatkan ke "Laman C" melibatkan melalui "garaj" atau "Long C." "Long C" adalah lorong lurus dengan cubby yang boleh menjadi kelebihan taktik jika anda menggunakan asap untuk maju.

Bola utama terdapat di luar "Long A" dan di luar "Long C."

3. Berpisah

Sama seperti Haven, peta Split mempunyai tiga bahagian utama untuk dilalui. Namun, perbezaannya adalah jalan tengah. Ini adalah menara yang menjulang di bahagian lain, menyediakan tempat yang tinggi untuk menguasai pasukan lain jika anda bersedia untuk menerimanya.

Split juga mempunyai mekanik lain yang menjadikannya unik: tali.

Tali, yang terletak di ketiga-tiga bahagian, membolehkan pemain turun dan naik dengan cepat dan senyap untuk mengejutkan lawan. Walau bagaimanapun, koordinasi yang teliti diperlukan, atau anda mungkin menganggap tali lebih daripada langkah taktikal daripada kelebihan semasa perlawanan.

The Ultimate Orbs untuk peta ini muncul di bahagian "B Utama", atau "garaj", dan bahagian "A Utama".

Sejak pembebasan awal, Valorant menambahkan tiga peta lagi pada putarannya:

4. Pendakian

Berjalanlah ke Venice, Itali yang indah di Ascent. Dengan dua laman web dan halaman yang luas, ia sangat mematikan dan indah. Kawasan terbuka peta dan halaman besar di tengahnya memerlukan kedudukan strategik yang berhati-hati untuk melintasi.

Selain keterbukaan peta, Ascent juga menawarkan satu lagi ciri unik: pintu yang boleh ditutup.

Pintu-pintu ini terletak di setiap lokasi pertahanan dan boleh dibuka atau ditutup dengan suis. Namun, sebelum anda terlalu bersemangat, ketahui bahawa pintu-pintu ini boleh pecah.

Ini adalah taman permainan untuk pencinta Operator dengan pandangan panjang yang sangat sesuai untuk memilih pengintip, pemutar, dan kereta sorong. Pendakian bukan hanya untuk penembak tepat. Ejen yang mempunyai mobiliti akan melakukan ledakan di atas peti dan dinding untuk mengeluarkan lawan juga.

5. Peti Ais

Adakah anda bersedia menghadapi cabaran baru yang sejuk? Peti ais menawarkan titik tercekik, sudut ketat, putaran panjang, dan lebih menegak daripada sebelumnya. Semuanya turun di tempat penggalian rahsia jauh di kawasan Artik. Jangan biarkan format dua laman web mudah menipu anda. Peta ini tidak lain dan sederhana.

Tali mendatar dan format penanaman dua tingkat dapat memberikan kelebihan strategik kepada pemain tertentu, tetapi yang lain mungkin menganggap peta ini sebagai mimpi buruk. Pecahkan Ejen seperti Omen, Jett, atau Raze, tetapi tinggalkan Cypher dan Sova di rumah. Anda tidak akan jauh dengan mereka.

6. Angin

Breeze adalah penambahan terbaru untuk putaran peta Valorant. Ia ditambah dengan kemas kini BattlePass Episode 2 Act 3 pada akhir April 2021. Breeze membawa anda menjauh dari iklim tundra sejuk Icebox dan mengajak anda pergi ke lokasi pulau tropika.

Breeze bukan sahaja peta yang lebih besar daripada penambahan sebelumnya, tetapi juga menawarkan lebih banyak ciri seperti tingkat dua, pintu jurang sehala, dan menegak dengan tali. Ruang terbuka dan jarak pandang panjang memberikan peta ini keseimbangan keseluruhan yang lebih baik dengan sesuatu untuk setiap pemain.

Apakah Peta Baru di Valorant?

Kemas kini Episode 2 Act 3 akhir April 2021 membawa peta baru yang dipanggil Breeze ke putaran peta Valorant, bersama dengan Battlepass baru dan lebih banyak barang kosmetik. Syurga tropika mempunyai titik tercekik yang luas, ruang terbuka yang besar, dan motif musim panas yang berwarna-warni untuk dinikmati sambil mengelakkan api penembak tepat.

Beberapa ciri penting untuk diperhatikan (atau dihindari) adalah "A Lane", terowong yang ketat untuk menguji kemahiran mengintip anda, dan pintu perangkap sehala untuk pemain yang suka membuat pintu masuk.

Riot Games menawarkan barisan tanpa penilaian selama dua minggu pertama Akta 3 untuk pemain yang ingin melompat terus ke peta. Namun, sejak itu ia ditambahkan pada putaran peta Standard Tidak dinilai dan Kompetitif.

Jangan Lupa Berlatih

Walaupun pemain lain sedang beratur untuk perlawanan baru, anda mungkin mahu keluar dari barisan dari semasa ke semasa untuk berlatih. Malah pemain pro melakukan pemanasan di Shooting Range sebelum bertanding dalam satu perlawanan. Peta tidak rasmi ini tidak mempunyai masa menunggu dan ia adalah tempat yang bagus untuk menguji watak, menukar Ejen dan senjata anda, dan kembali ke alur permainan lagi.

Apa peta kegemaran anda di Valorant? Peta mana yang menjadi mimpi ngeri untuk dimainkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found