LTE Tidak Berfungsi - Pembaikan & Penyelesaian yang Disarankan

Standard Wi-Fi untuk telefon pintar, teknologi LTE menawarkan pemindahan data yang cepat. Sebagai contoh, jalur lebar wayarles Verizon 4G LTE 10 kali lebih pantas daripada 3G. Namun, kadang-kadang, bahkan LTE dapat mengalami sambungan terputus dan tidak ada isyarat, walaupun anda tidak bergerak.

LTE Tidak Berfungsi - Pembaikan & Penyelesaian yang Disarankan

Oleh kerana teknologi telefon anda mengawal apa yang anda sambungkan dan bagaimana ia disambungkan, dalam artikel ini kami akan memfokuskan pada perkara yang harus dicuba dari telefon bimbit anda apabila ikon LTE hilang dari skrin anda. Kami juga akan merangkumi pelbagai petua untuk pelbagai peranti dan pembawa mudah alih. Oleh itu, jika masalah anda tidak dapat diselesaikan setelah mencuba petua yang disenaraikan untuk telefon bimbit atau pembawa mudah alih anda, sila periksa bahagian lain dan gunakan langkah-langkahnya sebagai panduan.

LTE Tidak Berfungsi pada iPhone

Pertimbangkan untuk mencuba petua berikut dari iPhone anda apabila isyarat LTE anda tidak berfungsi.

Petua 1: Lumpuhkan Panggilan Wi-Fi

Panggilan Wi-Fi membolehkan anda berkomunikasi menggunakan rangkaian Wi-Fi dan bukannya rangkaian selular. Walaupun bagus untuk mendapatkan isyarat terbaik, ia boleh mengganggu sambungan selular anda. Sekiranya anda menggunakan sambungan selular, cuba matikan panggilan Wi-Fi. Begini cara ini dilakukan melalui iPhone anda:

 1. Buka "Tetapan."

 2. Ketik "Telefon" atau "Selular."

 3. Pada "Panggilan Wi-Fi", ketuk slaid ke posisi mati.

Petua 2: Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian

Menyetel semula tetapan rangkaian iPhone anda akan menghapus semua rangkaian Wi-Fi, kata laluan, APN, dan tetapan VPN yang disimpan yang pernah Anda gunakan sebelumnya. Ia akan menetapkan semula semua tetapan data selular anda kembali ke tetapan lalai, yang diharapkan dapat menyelesaikan masalahnya. Ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan semula tetapan rangkaian anda:

 1. Buka "Tetapan."

 2. Ketuk "Umum" kemudian tatal ke bawah dan pilih "Tetapkan semula."

 3. Di tengah layar, ketuk "Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian."

 4. Anda mungkin diminta memasukkan kata laluan anda sebelum menetapkan semula.

 5. Telefon anda akan dimulakan semula dengan semua tetapan rangkaian anda diset semula ke lalai. Ia juga akan cuba menyambung semula LTE.

Petua 3: Cuba Masukkan Semula SIM Anda

Kadang-kadang, hanya mengeluarkan kad SIM anda, sedikit bersih, kemudian memasukkannya semula cukup untuk menyelesaikan masalah sambungan Wi-Fi. Dengan melakukan ini, telefon anda juga mendapat keuntungan daripada dimulakan semula. Memulakan semula peranti anda juga dapat menyelesaikan masalah teknikal lain yang mungkin anda hadapi. Inilah cara mengeluarkan dan memasukkan semula SIM anda:

 1. Matikan telefon anda.

 2. Cari dulang SIM telefon anda. Ia akan berada di suatu tempat di sebelah kanan iPhone anda.

 3. Dengan menggunakan hujung klip kertas yang diluruskan, masukkan ke dalam lubang kecil, kemudian tekan sedikit sehingga baki keluar.

 4. Keluarkan kad SIM anda dari dulang. Anda boleh membersihkannya dengan kain lembut dan kering jika anda mahu.

 5. Semasa memasukkannya semula, pastikan sudut condong sejajar - ia hanya akan sesuai dengan satu arah.

 6. Tolak dulang ke dalam, kemudian hidupkan telefon anda.
 7. Setelah telefon anda dimuat sepenuhnya, secara automatik akan cuba menyambung semula LTE.

LTE Tidak Bekerja pada Android

Cuba petua berikut jika isyarat LTE berhenti berfungsi pada peranti Android anda.

Petua 1: Tetapkan semula APN

APN anda menghubungkan telefon anda dengan rangkaian pembawa mudah alih anda. Semasa menetapkan semula APN, tetapan lalai dipulihkan membersihkan semua pengubahsuaian yang dapat menyebabkan masalah. Gunakan langkah-langkah berikut untuk menetapkan semula APN pada perangkat Android anda:

 1. Buka "Tetapan" dari skrin utama anda.

 2. Pilih "Sambungan."

 3. Tatal ke bawah untuk mengetuk "Rangkaian mudah alih."

 4. Pilih "Nama Titik Akses", kemudian ketuk ikon menu tiga titik di kanan atas.

 5. Pilih "Tetapkan semula ke lalai."

Sekiranya anda tidak dapat menetapkan semula APN anda kerana pilihannya terkunci atau kelabu, hubungi perkhidmatan rangkaian atau pembawa anda untuk mendapatkan bantuan. Sebagai alternatif, anda juga boleh mencuba menetapkannya semula melalui Petua 2 di bawah.

Petua 2: Tetapkan semula Tetapan Rangkaian

Menetapkan semula tetapan rangkaian anda akan menetapkan semula APN bersama dengan semua rangkaian dan kata laluan Wi-Fi yang tersimpan, sambungan Bluetooth, sekatan data aplikasi, dan tetapan APN yang relevan ke pengaturan lalai kilang. Begini caranya:

 1. Buka "Tetapan."

 2. Tatal ke bawah untuk memilih "Sistem" atau "Pengurusan am."

 3. Ketik "Tetapkan semula" atau "Tetapkan semula pilihan."

 4. Pilih "Tetapkan semula tetapan rangkaian" dan sahkan.

Peranti anda akan dimulakan semula, tetapan rangkaian anda akan diset semula, dan telefon anda secara automatik akan cuba menyambung semula ke LTE.

Petua 3: Periksa Pelan Data Anda

Periksa semula rancangan data semasa anda untuk melihat sama ada terdapat had atau pendikit.

Ikuti terma dan syarat anda. Mungkin anda telah melewati peruntukan data yang dibatasi, atau akaun anda telah dibatasi. Pertimbangkan untuk menghubungi mereka untuk memastikan bahawa mereka telah menerima pembayaran bil terbaru anda. Penyedia akan menyekat perkhidmatan apabila pembayaran bil terlambat.

LTE Tidak Bekerja di AT&T

Cuba yang berikut jika isyarat LTE anda berhenti berfungsi pada peranti AT&T anda.

Petua 1: Periksa Tetapan Telefon Anda

Sebilangan besar telefon menyekat LTE dalam keadaan seperti bateri rendah. Sebabnya adalah kerana pemindahan data pantas LTE memerlukan lebih banyak kuasa pemprosesan, oleh itu, menghabiskan lebih banyak bateri. Periksa tetapan bateri anda untuk memastikan mod penjimat bateri anda tidak diaktifkan. Ikuti langkah-langkah ini untuk mengakses tetapan bateri:

 1. Dari skrin utama anda, tekan "OK."
 2. Pergi ke dan sorot aplikasi "Tetapan".
 3. Tekan "OK", "Tab peranti" dan "Bateri."

Juga, periksa bahawa anda telah mengaktifkan LTE pada tetapan rangkaian anda dan tidak terhad kepada 3G. Setelah anda mengaktifkan tetapan, mulakan semula telefon anda dan cuba lagi.

Petua 2: Periksa Keserasian Telefon Anda

Pastikan telefon bimbit AT&T anda serasi dengan LTE. Bukan hanya mempunyai ciri LTE, tetapi jalur LTE yang disokong oleh telefon anda mestilah serasi dengan jalur LTE AT&T. Pergi ke halaman sokongan rasmi mereka untuk memeriksa keserasian telefon bimbit anda.

Petua 3: Periksa Akaun AT&T Anda

Hubungi pasukan khidmat pelanggan AT & T untuk memastikan anda mengizinkan elaun LTE di akaun anda. Sekiranya mereka mengesahkannya, maka jelaskan bahawa isyarat LTE anda tidak berfungsi, dan mereka seharusnya dapat memberi nasihat kepada anda.

LTE Tidak Bekerja di Verizon

Pertimbangkan untuk mencuba petua berikut jika isyarat Verizon LTE anda telah memutuskan sambungannya.

Petua 1: Mulakan semula Peranti Anda

Memulakan semula telefon anda biasanya membersihkan sebahagian besar kesalahan teknikal dengan mana-mana peranti, jadi cubalah ini. Ini akan memaksa telefon anda menyambung semula ke rangkaian anda dan diharapkan dapat menyelesaikan masalah penyambungan ini. Ikuti langkah-langkah ini untuk memulakan semula telefon Verizon anda:

 1. Tekan lama butang kuasa sehingga menu kuasa muncul, kemudian lepaskan butang.
 2. Pilih "Mulakan semula."

 3. Setelah telefon anda dimulakan semula, secara automatik ia akan cuba menyambung semula ke LTE.

Petua 2: Tetapkan semula Tetapan Rangkaian

Apabila anda menetapkan semula tetapan rangkaian telefon anda, ia akan membuang rangkaian Wi-Fi, kata laluan, APN, dan tetapan VPN yang disimpan sebelumnya. Ini menetapkan semula semua tetapan data selular anda kembali ke tetapan lalai. Inilah cara menetapkan semula tetapan rangkaian anda di Verizon:

 1. Leret ke atas atau ke bawah dari tengah skrin utama untuk mengakses aplikasi.
 2. Pergi ke "Tetapan", "Pengurusan umum", kemudian "Tetapkan semula."

 3. Ketik "Tetapkan semula tetapan rangkaian."

 4. Baca info, kemudian, jika anda berpuas hati, ketuk "Tetapkan semula tetapan." Anda mungkin diminta memasukkan PIN, kata laluan, atau pola anda

  .

 5. Ketik "Tetapkan semula" untuk mengesahkan.

Petua 3: Hidupkan / Matikan Mod Pesawat

Apabila mod Pesawat telefon anda dihidupkan, semua antena wayarles anda termasuk Wi-Fi, Bluetooth, dan data mudah alih dimatikan. Kadang-kadang, menghidupkan tetapan ini kemudian mematikan lagi sudah cukup untuk menyegarkan semula tetapan, dan memaksanya untuk mula berfungsi seperti yang diharapkan. Untuk menghidupkan mod Pesawat kemudian matikan dari peranti Verizon anda:

 1. Leret ke atas atau ke bawah dari tengah skrin utama untuk mengakses aplikasi.
 2. Pergi ke "Tetapan" kemudian "Rangkaian & Internet."
 3. Ketuk suis "Mod pesawat" sekali untuk menghidupkannya, kemudian ketuk sekali lagi untuk mematikannya.

LTE Tidak Bekerja di Sprint

Cuba petua berikut jika isyarat Sprint LTE anda terputus.

Petua 1: Masukkan semula SIM anda

Kad SIM boleh bergerak di dalam peranti dan kadangkala menyebabkan pin hilang. Cuba keluarkan SIM anda, bersihkan, kemudian masukkan semula. Untuk melakukan ini dari telefon bimbit Sprint anda:

 1. Matikan telefon anda dan tahan menghadap ke bawah.
 2. Cari dulang SIM telefon anda. Ia akan berada di suatu tempat di sebelah kiri (apabila telefon anda menghadap ke bawah).
 3. Dengan menggunakan hujung klip kertas yang diluruskan, masukkan ke dalam lubang kecil, kemudian tekan sedikit sehingga baki keluar.
 4. Keluarkan kad SIM anda dari dulang. Lap dengan lembut menggunakan kain yang lembut dan kering.
 5. Semasa memasukkannya semula, pastikan sudut condong sejajar.
 6. Tolak dulang ke dalam, kemudian hidupkan telefon anda.
 7. Setelah telefon anda dimuat sepenuhnya, secara automatik akan cuba menyambung semula LTE.

Petua 2: Hidupkan / Matikan Mod Pesawat

Cuba hidupkan Mod Pesawat, kemudian matikan sekali lagi. Apabila dihidupkan, semua antena wayarles dimatikan. Melakukannya kadang-kadang cukup untuk menyegarkan tetapan wayarles dan memaksanya berfungsi setelah disambungkan semula. Untuk melakukan ini dari peranti Sprint anda:

 1. Pergi ke "Tetapan", "Rangkaian & Internet", kemudian "Lanjutan".
 2. Ketuk suis "Mod pesawat" sekali untuk menghidupkan kemudian ketuk lagi untuk mematikan.

Sebagai alternatif,

 1. Leret ke bawah dari bar status menggunakan dua jari untuk mengakses panel "Tetapan Pantas".
 2. Ketuk jubin "Mod pesawat" sekali untuk menghidupkan, kemudian ketuk sekali lagi untuk mematikan.

Petua 3: Periksa Pelan Data Anda

Periksa rancangan data anda untuk melihat apakah ada batasan atau pendikit yang berlaku. Kaji terma dan syarat anda. Mungkin anda telah melewati peruntukan data yang dibatasi, atau akaun anda telah dibatasi. Pertimbangkan untuk menghubungi Sprint untuk memastikan bahawa mereka telah menerima pembayaran bil terbaru anda. Penyedia akan menyekat perkhidmatan apabila pembayaran bil terlambat.

Mendapatkan Sambungan LTE Anda

Menyedari bahawa telefon anda tidak mempunyai isyarat LTE setelah ikon hilang kadangkala terasa seperti akhir dunia. Kejutan seperti ini cenderung berlaku ketika mereka paling tidak selesa.

Nasib baik, ada beberapa perkara yang boleh anda cuba dari telefon bimbit anda untuk menyambung semula ke rangkaian. Pilihannya termasuk menghidupkan semula telefon anda dan menghidupkan Mod Pesawat kemudian mematikannya semula untuk menyegarkan semula sambungan dan memaksa LTE untuk menyambung. Juga, periksa untuk mengetahui sama ada akaun anda mempunyai sekatan data. Sekiranya masalahnya adalah dengan pembawa telefon bimbit anda, percayalah bahawa mereka akan melakukan semua yang mereka mampu untuk membuat anda kembali aktif dan kembali beroperasi.

Bagaimana anda mendapat keuntungan daripada pemindahan data pantas LTE? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found