Adakah Pas Plex Bernilai?

Plex hanyalah pelayan media percuma terbaik yang ada sekarang. Ia berfungsi dengan baik dan lancar, mempunyai banyak ciri, terus dikembangkan dan berfungsi pada pelbagai peranti. Ia juga percuma tetapi mempunyai langganan premium yang disebut Plex Pass. Adakah Plex Pass bernilai perbelanjaan jika platform ini percuma?

Adakah Pas Plex Bernilai?

Ini adalah soalan yang sering kami tanyakan di TechJunkie. Sekiranya platform asas digunakan secara percuma dan media yang anda gunakan adalah milik anda, mengapa perlu membayar? Terdapat jawapan yang sangat pendek dan menarik untuk kedua-dua soalan. Pembangun bekerja keras untuk memastikan Plex sentiasa dikemas kini, kaya dengan ciri dan bebas bug. Anda perlu membeli Plex Pass untuk membantu menyokong pembangun tersebut. Bahkan versi percuma Plex tidak mempunyai iklan, jadi satu-satunya cara untuk menyokong platform adalah membayar Plex Pass.

Oleh itu, jawapan ringkasnya adalah ya, Plex Pass sangat bernilai perbelanjaan. Sekiranya anda lebih berminat dengan ciri dan faedah, jawapannya menjadi lebih rumit.

Plex Percuma

Versi percuma Plex dilengkapi dengan Pelayan Media Plex dan banyak aplikasi. Beberapa aplikasi mudah alih juga percuma tetapi akan mempunyai had masa atau ciri. Adalah mungkin untuk memuatkan Pelayan Media Plex ke peranti anda dan menonton media anda sendiri tanpa perlu membayar sedikit pun. Tetapi itu hanyalah puncak gunung es sejauh Plex.

Saya menggunakan Plex secara percuma selama beberapa bulan dan suka setiap minit. Setelah pemasangan selesai, saya dapat menonton semua media saya pada mana-mana peranti yang serasi tanpa buffering atau lag dan tanpa masalah konfigurasi atau akses. Tetapi kemudian saya mahukan lebih banyak.

Pas Plex

Plex Pass berharga $ 4.99 sebulan, $ 39.99 setahun atau $ 119.99 untuk pas seumur hidup. Sebagai balasan, anda mendapat akses ke semua bahagian percuma Plex, ditambah aplikasi mudah alih, TV langsung dan ciri DVR, treler dan tambahan, penyegerakan mudah alih, penyegerakan awan, pertukaran profil dengan Plex Home, kawalan ibu bapa, akses awal ke aplikasi dan ciri baru dan beberapa faedah kecil yang lain.

Senarai ciri lengkap boleh didapati dari sini.

Cadangan nilai Plex

Terdapat beberapa perkara penting yang perlu diperhatikan mengenai beberapa ciri yang disertakan dalam Plex Pass yang dapat membantu mengatasi beberapa kekeliruan.

Sebagai contoh, TV Langsung berbeza dengan saluran TV yang disertakan dalam Plex Pass. TV Langsung adalah siaran langsung, seperti yang anda lihat di kabel atau DirectTV atau perkhidmatan lain yang anda gunakan. Versi Plex percuma masih membenarkan akses ke saluran TV yang ditawarkan oleh beberapa rangkaian utama dan masyarakat.

Pelayan Media Plex adalah percuma, tetapi setiap aplikasi mudah alih atau aplikasi lain boleh berharga $ 4.99 setiap satu. Sekiranya anda ingin menonton di telefon bimbit misalnya, anda memerlukan aplikasi untuk menonton di luar talian. Anda masih boleh berkongsi kandungan di antara pengguna lain dengan versi percuma dan masih dapat mengawal siapa yang dapat menontonnya, tetapi kawalan ibu bapa hanya tersedia dengan Plex Pass.

Penyegerakan awan seperti penyegerakan mudah alih tetapi sebaliknya menggunakan penyimpanan awan. Sekiranya anda melakukan perjalanan, bekerja jauh dari rumah atau hanya mahukan kebebasan untuk mengakses apa sahaja di mana sahaja, ini boleh berlaku. Anda boleh memuat naik salinan media ke Dropbox atau Google Drive dan anda dapat menontonnya tanpa Plex Media Server.

Ciri-ciri lain dari Plex Pass mungkin atau mungkin tidak berbaloi bergantung pada bagaimana anda hidup. Muat naik kamera, pratonton, forum khusus ahli, ciri muzik premium, campuran, geogtagging, cap jari audio dan lirik lagu semuanya berguna untuk sesetengah orang, tetapi tidak semestinya untuk yang lain.

Jadi adakah Plex Pass bernilai perbelanjaan?

Saya rasa saya menjawab ini dalam beberapa perenggan pertama, tetapi secara ringkas ya Plex Pass bernilai perbelanjaan. Sekiranya anda menyukai Plex dan ingin terus menggunakannya ke masa depan, ada baiknya melaburkan sedikit wang ke dalamnya. Kos seumur hidup berharga kurang daripada banyak pengecas kontrak kabel sebulan atau $ 4,99 adalah beberapa cawan kopi untuk tontonan tanpa had.

Sekiranya anda fikir anda akan menggunakan Plex untuk sementara waktu, hantaran seumur hidup masuk akal. Walaupun selama setahun, ia adalah $ 10 sebulan. Itu lebih murah daripada banyak perkhidmatan penstriman lain dan pastinya lebih murah daripada kabel atau satelit. Dapatkan dua tahun daripadanya dan anda mencecah setara dengan $ 5 sebulan, dapatkan lebih banyak dan jumlah itu akan menurun dengan sewajarnya.

Walaupun kita biasa mendapatkan barang kita secara percuma, kadang-kadang perkara memerlukan pelaburan. Membayar sedikit membantu pemaju terus menyala dan mendorong Plex lebih jauh dan hadir dengan lebih banyak ciri. Walaupun versi percuma itu sendiri sangat baik, membeli Plex Pass membantu menjamin masa depan apa yang boleh dikatakan sebagai pusat media terbaik di luar sana buat masa ini dan untuk masa yang akan datang.