Pokemon GO: Cara Mengambil Gambar

Kata "snapshot" biasanya dikaitkan dengan mengambil gambar dengan cepat dengan peranti mudah alih atau kamera. Tetapi dalam Pokemon GO, masih banyak lagi yang berlaku dengan istilah itu. Dengan bantuan teknologi augmented reality (AR), Pelatih dapat memasukkan Pokemon mereka ke dunia nyata dan mengambil gambarnya dalam suasana seharian. Tangkapan gambar membolehkan Pelatih membuat gambar keren yang boleh anda kongsi dengan orang lain.

Pokemon GO: Cara Mengambil Gambar

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari semua maklumat yang diperlukan untuk menjadi jurugambar snapshot pakar dalam dunia Pokemon GO. Terdapat banyak muslihat dan rahsia tersembunyi dalam mod ini juga. Kami juga akan menyelesaikan beberapa soalan yang berkaitan dengan subjek.

Cara Mengambil Gambar dalam Pokemon GO

Mengambil Gambar GO Standard

Untuk menggunakan ciri snapshot, anda memerlukan peranti Android atau iOS yang serasi. Menggunakan peranti yang disokong sangat penting sekiranya anda ingin menggunakan Shared AR. AR yang dikongsi membolehkan anda berinteraksi dengan dua Jurulatih lain dan mengambil gambar AR tidak boleh dilakukan sebaliknya.

Syaratnya adalah:

 • iPhone 6 ke atas menjalankan iOS 11 plus
 • Peranti Android dengan Android 7.0 dan lebih tinggi serta serasi dengan ARCore

ARCore, juga dikenali sebagai Perkhidmatan Google Play untuk AR, adalah aplikasi yang membolehkan peranti Android anda menggunakan fitur AR. Banyak peranti yang disokong telah memasangnya, tetapi anda boleh memuat turunnya di sini jika anda tidak dapat menjumpainya. Dengan ARCore, AR Dikongsi kini boleh dilakukan.

Untuk mengambil gambar asas, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Pokemon GO.
 2. Pergi ke menu Pokemon.

 3. Pilih Pokemon yang ingin anda ambil gambarnya.

 4. Pilih ikon kamera di sudut kanan atas.

 5. Sekiranya anda mempunyai AR +, tunggu sehingga jejak kuning muncul.

  • Sekiranya tidak, permainan secara automatik meletakkan Pokemon anda ke dalam lingkungan.
 6. Ketuk jejak langkah untuk menjatuhkan Pokemon anda ke dunia.
 7. Anda boleh mula bergerak untuk sudut dan pencahayaan yang baik.
  • Pada ketika ini, anda juga dapat mengetuk Pokemon untuk membuatnya berpose, menyesuaikan di mana mereka menghadap, dan mengingat untuk meletakkan semula.
 8. Untuk mengambil gambar, tekan butang kamera sekali lagi.

 9. Setelah selesai mengambil gambar, ketuk butang keluar dan lihat galeri foto.

Cara Mengambil Gambar Pokemon Liar

Adakah anda tahu bahawa anda boleh mengambil gambar Pokemon liar yang anda hadapi? Anda tidak perlu memiliki Pokemon untuk mengambil gambar dengannya. Anda akan dapati fungsi ini berguna dalam beberapa keadaan.

Untuk mengambil gambar dengan Pokemon liar, ikuti langkah berikut:

 1. Lancarkan Pokemon GO.
 2. Berkeliaran sehingga anda menemui Pokemon liar.

 3. Ketuk untuk pergi ke skrin tangkapan.
 4. Ketik ikon kamera di bahagian atas skrin.

 5. Ambil gambar Pokemon liar dengan mengetuk butang tangkap di bahagian bawah.

 6. Untuk keluar, ketuk tong sampah untuk dihapus atau tanda semak untuk mengesahkan.

 7. Ketuk anak panah di sebelah kiri untuk kembali ke skrin tangkapan.

Mengambil gambar Pokemon liar biasanya merupakan sebahagian daripada acara, Tugas Penyelidikan dan banyak lagi. Tangkapan gambar biasa mungkin tidak sehebat menggunakan AR, tetapi masih diperlukan untuk ganjaran tugas ini setelah anda selesai. Perlu diingat bahawa tugas tertentu meminta anda mengambil gambar jenis Pokemon tertentu.

Mengambil Gambar Dengan Pokemon Rakan Anda

Buddy Pokemon anda adalah Pokemon yang anda akan mempunyai hubungan yang lebih mendalam setelah banyak interaksi. Dengan berinteraksi dengannya lebih banyak, anda semakin dekat dengannya. Akhirnya, Buddy Pokemon anda akan memberi anda akses ke beberapa faedah khas yang menjadikan permainan lebih mudah untuk anda.

Contohnya, apabila anda mencapai tahap Best Buddy, Buddy Pokemon dapat menawarkan faedah berikut:

 • Biarkan anda muncul di peta
 • Biarkan anda membaca moodnya
 • Membantu anda menangkap Pokemon liar
 • Bawa anda hadiah
 • Memberi cenderahati kepada anda
 • Arahkan anda ke lokasi yang menarik
 • Tingkatkan CP anda
 • Pakai pita Best Buddy

Cara Mengambil Gambar AR Bersama

Sekiranya telefon anda layak untuk menggunakan AR +, maka anda boleh mula menggunakan Shared AR Experience. Anda memerlukan sekurang-kurangnya seorang Jurulatih lain secara fizikal di sekitar anda untuk menjalani sesi Shared AR yang betul. Berikut adalah arahan untuk membuatnya:

 1. Lancarkan Pokemon GO.
 2. Mula berkeliaran.
 3. Ketik Buddy anda di skrin di sebelah potret Pelatih anda.
 4. Pilih ikon Pengalaman Bersama yang mengandungi tiga orang dan kamera.
 5. Pilih "Buat Kod Kumpulan."
 6. Apabila anda menerima kod QR yang unik, berjalan ke Pelatih lain di sekitar anda dan minta mereka mengimbas kod QR.
 7. Minta semua orang meletakkan peranti mereka tegak dan arahkan ke objek 3D yang sama pada permukaan rata yang berdekatan.
 8. Anda semua mesti bergerak ke kiri dan kanan bersama-sama sehingga anda melihat jejak kaki kuning dan bayangan Pokemon.
 9. Ketik bayangan untuk memanggil Rakan Anda.
 10. Ambil gambar.

Semasa Pengalaman Bersama AR, anda dapat memberi makanan ringan kepada teman anda atau menggosok kepala mereka seperti yang anda lakukan semasa bermain solo. Malangnya, anda tidak dapat berinteraksi dengan rakan rakan anda, dan mereka juga tidak dapat memberi makan kepada rakan anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mengambil gambar seperti dalam mod kamera AR. Mereka dapat memuat dua Sahabat yang lain juga, membuat gambar yang indah.

Akaun dewasa boleh mengakses Pengalaman AR yang dikongsi, tetapi biasanya dilarang dalam akaun kanak-kanak seperti fungsi sosial yang lain. Sekiranya anda seorang ibu bapa dan ingin memberikan kebenaran, anda masih boleh melakukannya. Anda perlu mengunjungi Niantic Kids Parent Portal atau Pokemon Trainer Club.

Untuk mengaktifkan kebenaran, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun Pokemon Trainer Club anda di pokemon.com.
 2. Cari akaun anak anda, yang terletak di sebelah kiri menu.
 3. Pilih "Tetapan Pokemon GO."
 4. Terima syarat perkhidmatan.
 5. Beri anak anda kebenaran yang sewajarnya.
 6. Pilih "Kirim," dan tetapannya akan diperbarui ketika anak anda bermain Pokemon GO.

Anda juga boleh membatalkan kebenaran ini pada bila-bila masa. Langkahnya sama seperti di atas, hanya anda yang tidak menandai kotak yang ingin anda lumpuhkan.

Meningkatkan Tahap Rakan Anda

Sebagai bonus, kami akan membincangkan peningkatan Tahap Teman anda juga. Mengambil gambar hanya boleh dilakukan sekali sehari, jadi anda juga harus mencuba cara lain. Kadang-kadang sukar untuk memenuhi semua itu, tetapi kami memutuskan untuk menyenaraikan semuanya supaya anda dapat memfailkannya untuk kemudian.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan Tahap Rakan Anda. Mereka adalah:

 • Berjalan dua kilometer bersama hingga tiga kali sehari.
 • Berikan sobat kepada Teman anda, hingga tiga kali sehari.
 • Bermain bersama sekali sehari.
 • Ambil gambar sekali sehari.
 • Lawati lokasi baru sekali sehari.

Apabila rakan anda teruja, mereka akan memberi anda jumlah hati yang berlipat kali ganda. Anda boleh memberi makan kepada Buddy Poffins, tetapi masing-masing berharga 100 Duit syiling. Keranda agak mahal, memandangkan masing-masing hanya berfungsi selama enam jam.

Terdapat juga sistem titik tersembunyi yang membolehkan rakan anda menjadi teruja. Untuk membuat mereka teruja, anda perlu memperoleh 32 mata dan menggunakannya sebanyak mungkin.

Terdapat carta yang memperincikan jumlah ganjaran tindakan mata:

 • Pergi ke lokasi baru menghasilkan satu mata.
 • Berjalan sejauh dua kilometer menghasilkan dua mata.
 • Makan, bermain, bertempur, dan snapshot masing-masing menghasilkan satu mata.
 • Membuka Cenderamata atau Hadiah menghasilkan tiga mata.
 • Mengunjungi lokasi baru yang ditemui oleh rakan anda menghasilkan tiga mata.

Kawasan baru merangkumi gim baru dan Pokestops yang belum pernah anda lawati sebelumnya. Setiap aktiviti mempunyai tempoh penyejukan selama 30 minit sebelum anda dapat memperoleh mata lagi, kecuali berjalan sejauh dua kilometer. Untuk membiarkan rakan anda menjadi teruja, anda perlu melakukannya tiga kali sehari.

Petunjuk visual untuk memberitahu jika Teman anda teruja adalah hati berganda yang muncul di samping aktiviti. Pastikan untuk mendapatkan sebanyak mungkin hati, kerana meletakkan telefon anda ke bawah akan membuat Buddy anda tenang. Anda mesti melakukan semuanya berulang kali.

Oleh itu, anda dapat melihat gambar anda memberikan anda dua hati dan bukannya satu. Sekiranya anda meneruskannya, anda akan menaikkan taraf Buddy anda ke Best Buddy lebih awal daripada yang anda lakukan sekiranya anda tidak membuat mereka teruja.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah anda perlu menangkap Pokemon untuk mengambil gambar?

Tidak, anda tidak perlu menangkap atau bahkan memiliki Pokemon untuk mengambil gambarnya. Mengambil gambar Pokemon liar adalah sebahagian daripada acara dalam permainan April untuk meraikan pelepasan Pokemon Snap. Tugas-tugas tersebut mengharuskan anda mengambil gambar Pokemon liar tertentu semasa anda keluar berkeliaran dan menangkapnya.

Anda juga boleh mengambil gambar Pokemon Buddy rakan anda dalam Pengalaman AR Bersama. Sekiranya anda menggunakan akaun anak, pastikan ibu bapa anda memberi anda kebenaran yang sewajarnya.

Boleh snapshot Pokemon rakan di Pokemon Go?

Hanya melalui Pengalaman AR Bersama. Pokemon mestilah Teman, atau mereka tidak dapat muncul di telefon anda. Malangnya, tidak ada cara lain untuk mengambil gambar Pokemon rakan anda.

Apa itu photobomb dalam Pokemon GO?

Pokemon Smeargle sangat gemar melakukan penggambaran gambar ketika Jurulatih mengambil gambar. Ia dapat memotret foto rawak anda sekali sehari. Sekiranya anda bernasib baik, anda boleh mendapatkan bom foto dengan segera setelah mengambil gambar pertama anda hari ini.

Semasa acara tertentu, bom foto boleh berubah menjadi watak lain dalam francais Pokemon, seperti Ash, Meowth, dan banyak lagi. Periksa sama ada acara mempunyai peluang untuk watak-watak ini muncul terlebih dahulu. Sekiranya ada, cuba dapatkan beberapa photobomb sebelum acara berakhir.

Itu Gambar Ringkas

Tangkapan gambar dalam Pokemon GO adalah bahagian penting dalam permainan, yang membolehkan anda semakin dekat dengan Teman, menyelesaikan tugas, dan mendapatkan beberapa foto yang luar biasa untuk dilihat kembali. Sekarang kerana anda cukup pakar snapshot, anda boleh mengisi album pada album pada peranti anda. Pastikan anda mempunyai ruang yang cukup untuk mereka.

Apa bom foto kegemaran anda semasa mengambil gambar? Adakah anda suka mengambil gambar Buddy anda? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.