Cara Berdagang Dengan Rakan-rakan di Pokémon Sword

Seperti tajuk Pokémon sebelumnya, Pokémon Sword dan Pokémon Shield membolehkan anda menukar Pokémon anda dengan pelatih lain untuk menyelesaikan Pokédex anda. Beberapa Pokémon berkembang hanya setelah berdagang. Beberapa Pokémon hanya tersedia dalam satu versi. Oleh itu, perdagangan adalah mustahak untuk menangkap mereka semua. Panduan ini adalah untuk Pokémon Sword dan Pokémon Shield, kerana kedua-dua permainan adalah satu sisi dari duit syiling yang sama.

Cara Berdagang Dengan Rakan-rakan di Pokémon Sword

Cara Berdagang Pokémon Dengan Kawan di Pedang Pokémon

Lihat langkah-langkah berikut untuk mengakses ciri perdagangan. Anda boleh melangkau Langkah 1 jika anda sudah mempunyai akses ke menu Y-Comm ketika anda menekan butang Y.

Langkah 1 - Dapatkan Akses ke Menu Y-Comm

Untuk dapat berniaga, pertama, anda perlu mempunyai akses ke menu Y-Comm. Anda tidak dapat langsung mengakses layar Y-Comm, tetapi mungkin untuk mengaksesnya pada awal permainan. Setelah melalui tahap pertama, anda akan menerima Dynamax Band setelah bertemu dengan Profesor Magnolia di rumahnya yang terletak di Laluan 2. Melakukan ini akan memberi anda akses ke Y-Comm.

Sekiranya anda baru memulakannya, lihat langkah-langkah berikut untuk membuka kunci menu Y-Comm:

 1. Setelah menyelesaikan intro permainan, bawa beg di bilik anda dan tinggalkan rumah anda.

 2. Pergi ke rumah Hop. Kemudian, pergi dan pergi ke "Wedgehurst" menggunakan Laluan 1.

 3. Pilih Pokémon permulaan dan balas dengan "ya."

 4. Menang pertempuran anda melawan Hop.

 5. Sebagai langkah tambahan yang berguna, menuju ke rumah anda. Kemudian pergi ke "Slumbering Weald."

 6. Sesampai di sana, bertarung dengan "???" dan pulang ke rumah untuk bercakap dengan "Mum" untuk mendapatkan 5 Pokeballs percuma anda.

 7. Sekarang anda harus berjumpa dengan Profesor Magnolia. Selesaikan dialognya.

 8. Pergi ke Hop dan bercakap dengannya untuk bertempur.

 9. Anda akan mendapat Dynamax Band. Kumpulan ini membuka menu Y-Comm.

Setelah menerima Y-Comm, ikon baru mengenai permintaan perdagangan, jemputan, acara, dan banyak lagi akan muncul di sebelah kiri.

Langkah 2 - Berdagang Menggunakan Menu Y-Comm

Y-Comm mempunyai pilihan perdagangan yang berbeza. Lihat arahan ini untuk mengaksesnya:

 1. Untuk mengakses Y-Comm, tekan butang Y pada pengawal.

 2. Tekan butang + jika anda mahu menyambung ke internet. Anda tidak memerlukan internet untuk menggunakan "Sambungan Tempatan."

 3. Pilih ciri perdagangan pilihan anda.

Menu Y-Comm membolehkan anda menggunakan ciri seperti berdagang, menukar "League Cards", dan bertempur secara tempatan dan juga dalam talian. Secara khusus, ciri perdagangan yang tersedia adalah Link Trade, Surprise Trade, dan Swap Cards.

Anda memerlukan akaun Nintendo Switch Online untuk mengakses Y-Comm dalam talian sahaja, jadi melakukan perdagangan menggunakan internet memerlukan keahlian Nintendo berbayar. Anda tidak memerlukan keahlian Nintendo untuk berdagang melalui Local Connection.

Berdagang Pokémon Menggunakan Pautan Perdagangan

Link Trade membolehkan anda menukar Pokémon anda dengan pelatih lain. Anda boleh berdagang dengan pelatih rawak atau dengan menjemput pemain tertentu melalui Link Code. Lihat langkah berikut untuk berdagang:

 1. Buka menu Y-Comm dengan menekan butang Y.

 2. Tekan + untuk menyambung ke internet dan pilih Link Trade.

 3. Pilih "Mulakan perdagangan" untuk berdagang dengan sesiapa sahaja atau "Tetapkan Kod Pautan" untuk menukar Pokémon dengan rakan.

 4. Sekiranya anda mengetuk "Tetapkan Kod Pautan", anda mesti memasukkan kod yang sama dengan pasangan anda.

 5. Setelah disambungkan, pilih Pokémon untuk perdagangan.

 6. Setelah melihat rakan niaga anda yang ditawarkan Pokémon, anda boleh menerima atau menolak perdagangan tersebut.

 7. Perdagangan akan berjaya setelah akhbar kedua pihak "menerima." Sekiranya tidak, anda boleh mencuba semula.

Anda bebas berkeliaran ketika permainan mencari rakan dagang, kerana permainan akan memberitahu anda setelah ia menemukan pasangan. Perhatikan bahawa Pokémon yang diperdagangkan segera tersedia untuk digunakan.

Selain itu, anda boleh beralih antara Internet dan Komunikasi Tempatan dengan menggunakan butang +.

Berdagang Pokémon Menggunakan Surprise Trades

Seperti namanya, Surprise Trade adalah perdagangan bukan standard yang menukar Pokémon pilihan anda dengan Pokémon pilihan pemain rawak. Tidak ada pihak yang tahu apa yang akan mereka terima. Perhatikan bahawa anda memerlukan perkhidmatan Nintendo Switch Online yang aktif.

Lihat langkah-langkah berikut untuk membuat Surprise Trades:

 1. Tekan butang Y untuk membuka menu Y-Comm.

 2. Pilih Perdagangan Kejutan.

 3. Pilih Pokémon untuk perdagangan.

 4. Tekan Mula untuk mula mencari rakan dagang.

Oleh kerana itu adalah perdagangan Kejutan, ia dapat diselesaikan secara automatik di latar belakang kerana anda tidak perlu mengesahkannya dengan tekan terima. Permainan akan memberitahu anda dengan "Trade Selesai" setelah perdagangan yang berjaya.

Tukar Kad Liga

League Cards digunakan sebagai pengenalan profil untuk pemain. Anda boleh mendapatkannya dari Gym Leaders dan pelatih lain setelah mengalahkan mereka. Anda juga boleh membuat sendiri.

Anda boleh menukar Kad Liga anda dengan pelatih lain. Ikuti langkah berikut untuk menukar kad:

 1. Buka skrin Y-Comm dengan menekan Y.

 2. Kecuali anda ingin berniaga secara tempatan, tekan + untuk menyambung ke internet.

 3. Pilih "Kad Tukar."

 4. Pilih antara "Link Trade" atau "Set Link Code" untuk berdagang dengan rakan.

Main Pertempuran Pautan

Selain itu, anda boleh bertarung melawan pelatih rawak atau rakan menggunakan Link Battle. Untuk melakukannya, pilih pertempuran pautan di menu Y-Comm dan mainkan secara tempatan atau dalam talian.

Berdagang ke Catch ‘Em All!

Sekiranya anda seorang pelengkap, perdagangan adalah suatu keharusan untuk menyelesaikan Pokédex anda. Perdagangan membolehkan anda mendapatkan Pokémon eksklusif dari versi permainan yang lain. Dengan kata lain, adalah mungkin dan perlu untuk menukar antara versi Pokémon Sword dan Pokémon Shield untuk kadang-kadang berkembang dan menangkap semua 400 Pokémon yang tersedia dalam permainan.

Sebagai petua bonus dalam perjalanan anda untuk menangkap semuanya, perhatikan bahawa anda boleh mendapatkan ketiga-tiga permulaan dengan berdagang secara tempatan secara percuma. Untuk melakukannya, anda memerlukan dua Nintendo Switches dan dua salinan Pokémon Sword atau Shield. Untuk mendapatkan permulaan pada akaun utama anda, teruskan semula permainan dari awal pada Nintendo yang akan menghantar Pokémon permulaan ke akaun utama anda melalui perdagangan.

Apa perdagangan Pokémon ideal anda? Pokémon apa yang anda terima setelah Trade Surprise? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.