Cara Beritahu Bilakah Masa Untuk Bekalan Kuasa Baru

Bukan rahsia lagi bahawa komputer anda semakin perlahan dari masa ke masa. Sama ada anda pengguna Windows atau MacOS, anda akan melihat komputer riba atau desktop anda semakin perlahan dalam beberapa bulan pertama memiliki peranti anda. Semasa anda memasang perisian, memuat turun fail, menyimpan media dan foto pada peranti anda, dan melayari laman web, peranti anda sentiasa menggunakan lebih banyak sumber untuk melakukan perkara yang perlu anda lakukan. Segala-galanya dari membiarkan terlalu banyak tab terbuka di Chrome atau Microsoft Edge hingga memasang perisian yang tidak perlu ke peranti anda dapat menyumbang untuk melambatkannya. Walaupun ini adalah beberapa gangguan yang cukup standard dalam penggunaan seharian anda, kami juga melihat banyak kerosakan menyebabkan sakit kepala bagi pengguna Windows.

Oleh itu, jika, misalnya, semua yang anda lakukan adalah memeriksa e-mel anda ketika layar menjadi hitam dan komputer anda dimatikan tanpa sebab, anda mungkin menghadapi masalah. Apa yang boleh menyebabkan kemalangan besar ini? Anda menunggu selama beberapa saat sebelum menyalakan semula komputer anda, dan semuanya nampak baik. Anda membuka penyemak imbas, dan itu berlaku lagi — skrin hitam. Sistem anda dimatikan lagi dengan sendirinya!

Oleh itu, bermulalah soalan-soalan di kepala kita: Apa yang salah dengan komputer saya sekarang? Siapa yang boleh saya hubungi untuk memperbaikinya? Berapakah kosnya? Adakah ini penyelesaian mudah yang boleh saya lakukan sendiri?

Masalah Kuasa

Seasonik-bekalan kuasa-emas-850-watt

Berikut adalah beberapa masalah cepat yang mungkin anda hadapi:

  1. Matikan / reboot Sporadis: Bekalan kuasa anda berada di tahap terakhir, dan akan mati sepenuhnya, yang bermaksud komputer anda tidak akan dapat dihidupkan sehingga diganti. Anda mungkin dapat beberapa hari lagi, tetapi ia bukan sesuatu yang boleh dipertaruhkan.
  2. Kabel Kuasa: Kadang-kadang anda sama sekali tidak menghadapi masalah dengan bekalan kuasa anda, tetapi kabelnya longgar. Buka kes anda dan pastikan semuanya terpasang dengan rapat.
  3. Pembakaran Bau: Kadang-kadang bekalan kuasa akan mengeluarkan bau yang menyala, dan sering kali merupakan petanda baik bahawa anda harus berhenti menggunakan komputer dan mengganti bekalan kuasa sebelum menghidupkannya semula. Sebagai alternatif, bau terbakar juga boleh datang dari kapasitor yang buruk dan pemproses atau kad video yang sangat panas. Sekiranya anda tidak dapat mengetahui dengan tepat dari mana bau itu berasal, lebih baik membawa PC anda ke profesional.
  4. Komputer Membeku Secara Rawak: Dalam beberapa, walaupun jarang, senario, komputer anda boleh membeku. Ini mungkin disebabkan oleh lonjakan voltan dari bekalan kuasa (petunjuk lain bahawa ia mungkin perlu diganti), tetapi lebih kerap daripada itu, biasanya masalah motherboard, hard disk atau RAM. Sekiranya ia adalah bekalan kuasa, anda boleh menghindarinya - selalunya - dengan membeli bekalan kuasa berkualiti tinggi pada masa akan datang, dan bukan jenama generik yang pelik.
  5. Kawat bengkok: Walaupun ini tidak biasa, wayar bengkok (atau wayar yang terkoyak di bahagian dalam penebat) dapat menghentikan bekalan kuasa anda daripada menghidupkan komputer anda. Walaupun anda boleh memperbaiki wayar sendiri, biasanya lebih disarankan untuk mendapatkan bekalan kuasa baru dan / atau kabel sepenuhnya untuknya.

Ini adalah masalah yang nampaknya kecil, tetapi akhirnya ia akan mengakibatkan bekalan kuasa mati, atau sama sekali mati.

Penyelesaian

Malangnya, dalam hampir semua keadaan ini, anda perlu mengganti unit bekalan kuasa anda. Seperti banyak bahagian komputer, tidak banyak kemungkinan untuk memanjangkan hayat perkakasan yang hampir mati. Dengan ini, anda boleh mendapatkan bekalan elektrik yang cukup baik di Amazon dengan harga di bawah $ 100. Beberapa jenama yang bagus untuk diperhatikan termasuk EVGA dan Corsair, kerana kedua-dua syarikat menawarkan beberapa penyelesaian yang sangat bagus dengan harga yang berpatutan, kadang-kadang di bawah $ 100.

Semasa membeli bekalan kuasa baru, pastikan untuk mendapatkan watt yang betul untuk keperluan desktop anda. Sebenarnya, bukan idea yang buruk untuk mendapatkan lebih daripada watt minimum yang anda perlukan. Dengan melakukan ini, ia akan memberi anda watt tambahan apabila anda mengganti bahagian komputer, terutamanya kad grafik baru. Oleh itu, anda tidak perlu bimbang bekalan elektrik anda terlalu banyak dengan bahagian komputer baru atau terlalu banyak periferal yang dipasang ke mesin.

Sejauh yang ditentukan, kecuali jika anda mempunyai sistem kelas rendah, lebih baik anda melihat bola permainan 500+ watt atau 750+ watt, terutama jika anda mempunyai mesin permainan / stesen kerja yang kuat dengan konfigurasi SLI atau Crossfire. Sekiranya anda mempunyai sistem kelas rendah dengan video bersepadu, 300+ watt seharusnya lebih dari mencukupi. Tetapi sekali lagi, selalu menjadi amalan yang baik untuk membeli lebih banyak watt sekiranya anda memutuskan untuk menaik taraf bahagian komputer.

Akhirnya, anda seharusnya tidak membeli apa-apa kecuali bekalan kuasa modular hari ini. Selalunya harganya lebih mahal, tetapi setimpal dengan pengurusan kabel. Daripada kabel yang dipasang terlebih dahulu, anda hanya memasang kabel yang anda perlukan dengan bekalan kuasa modular. Ia sangat membantu pengurusan kabel dan memastikan aliran udara maksimum!

Langkah Pencegahan Untuk Masa Depan

Untuk memanjangkan hayat bekalan kuasa apa pun, yang terbaik adalah memastikan anda menjaganya dengan baik. Untuk unit bekalan kuasa di dalam PC anda, pastikan membersihkan komputer sekurang-kurangnya sekali sebulan dengan mengosongkannya atau menggunakan kaleng udara. Ini akan melindungi semua bahagian komputer daripada terlalu berdebu dan akhirnya terlalu panas.

Untuk bekalan kuasa komputer riba (iaitu pengecas yang anda bawa), pastikan bahawa semasa bepergian dengannya, anda tidak perlu melekatkan kord dan memasukkannya ke dalam beg. Anda tidak mahu membengkokkan kabel kuasa anda ke posisi yang pelik, atau sama sekali erat. Tekanan berterusan pada kord akhirnya akan mengakibatkan ia terlepas dari bekalannya sendiri, atau terkoyaknya penebat wayar. Sebagai gantinya, masukkan kord ke dalam lingkaran yang longgar dan ikatkan dengan sekeping pita elektrik agar tidak terbatal.

Peringatan lain untuk memperhatikan pengguna komputer riba: tempat terbaik untuk menggunakan komputer riba anda selalu di meja atau permukaan keras yang lain. Sekiranya anda menggunakan bantal atau bantal / bahan lembut yang lain, anda mengelakkan sistem daripada dapat bernafas dengan betul, oleh itu komputer riba anda boleh menjadi terlalu panas, menyebabkan masalah yang dinyatakan di atas.

Intinya di sini? Jaga bekalan elektrik anda dengan baik, dan anda dapat memanfaatkannya selama bertahun-tahun sebelum perlu menggantinya. Dan apabila tiba waktunya, pelajari cara memperhatikan tanda-tanda sebelumnya agar anda tidak mendapat tempat pada saat-saat terakhir.