Cara Memprogram Kawalan Jauh Universal Tanpa Arahan

Arahan untuk memprogram alat kawalan jauh universal dilengkapi dengan beratus-ratus kod untuk banyak pengeluar, menjadikan peranti penyegerakan dengan alat kawalan jauh lebih mudah. Walau bagaimanapun, jika anda kehilangan arahan atau tidak mendapatnya dari awal, tidak ada alasan untuk risau.

Cara Memprogram Kawalan Jauh Universal Tanpa Arahan

Alat kawalan jauh universal dapat mencari kod-kod ini dalam pangkalan data mereka dan kemudian menyegerakkan dengan peranti lain seperti pemain DVD atau VCR. Sudah tentu, anda sentiasa boleh mencari kod dalam talian, berdasarkan jenis dan jenama peranti.

Teruskan membaca untuk melihat beberapa cara untuk memprogram alat kawalan jauh universal anda tanpa arahan.

Bermula

Sebelum anda dapat memulakan pengaturcaraan jarak jauh universal anda, pastikan bateri dipasang dengan betul dan segar bila boleh. Apabila anda menekan butang, alat kawalan jauh harus menyala, tetapi masih lemah. Itulah sebabnya yang terbaik adalah mengganti bateri yang ada, dan anda selalu boleh menyimpan yang lama sebagai sandaran, dengan andaian bahawa mereka menyalakan LED atau butang jarak jauh. Bateri yang lemah boleh mempengaruhi isyarat yang dihantar oleh alat kawalan jauh dan boleh membuang masa berharga anda tanpa menyedarinya.

Kedua, pastikan anda dapat membuat hubungan langsung antara alat kawalan jauh universal dan peranti yang ingin anda atur cara. Lebih dekat lebih baik. Sekiranya ada sesuatu yang menghalangi (kucing, anak anda, atau bahkan objek) dan prosesnya terganggu, anda mungkin harus memulakannya dari awal.

Bagaimana Alat Berfungsi

Untuk lebih memahami proses pengaturcaraan, penting untuk memahami dengan tepat bagaimana alat kawalan jauh universal anda berkomunikasi dengan peranti yang diprogramkan.

Setiap kali anda menekan butang pada alat kawalan jauh, ia mengaktifkan isyarat dari papan litar jauh ke peranti lain. Pada dasarnya, ia menghantar kod arahan yang memberitahu TV anda apa yang harus dilakukan. Ini biasanya merupakan isyarat inframerah, jadi anda mesti berada dalam jarak tiga puluh meter dari peranti lain dan berada dalam jarak pandang.

Berbanding dengan alat kawalan jauh standard, alat kawalan jauh Universal mempunyai rangkaian keserasian yang lebih luas sehingga dapat digunakan dengan beberapa peranti. Untuk memprogram salah satu alat kawalan jauh ini, anda perlu menekan urutan butang untuk menyegerakkan alat kawalan jauh dan TV anda (atau peranti lain).

Secara amnya, kod-kod ini berangka tetapi kadangkala juga merupakan urutan butang lain. Apabila urutan yang betul dimulakan, alat kawalan jauh anda akan menghantar perintah ke peranti lain yang memberitahu bahawa ia ingin berpasangan. Setiap peranti penerima mempunyai urutan tertentu yang akan diterima yang dapat membuat pasangan jauh anda agak sukar. Tetapi jangan risau, kami akan menunjukkan cara melakukannya di bawah.

Cara Mengatur Kawalan Jauh Universal

Anda boleh menggunakan alat kawalan jauh universal untuk mengendalikan banyak peranti, dari TV dan VCR hingga kotak kabel, penerima teater rumah, dan pemain Blu-ray / DVD. Pengaturcaraan boleh memakan masa dalam banyak keadaan, tetapi berikut adalah beberapa kaedah yang berkesan untuk melakukannya.

Kaedah 1: Manual Arahan Jauh Universal

Pilihan ini mungkin kelihatan jelas, tetapi masih penting untuk disebutkan. Sekiranya anda mempunyai petunjuk atau manual pengaturcaraan alat kawalan jauh, ini adalah kaedah terpantas untuk menggunakannya. Arahan pengaturcaraan akan memaparkan kumpulan kod untuk pelbagai peranti berjenama, seperti pemain DVD Sony, Magnavox, dan Apex, ke TV RCA, Panasonic, dan Vizio. Cukup ikuti arahan memasukkan kod, dan alat kawalan jauh anda harus siap dalam masa yang singkat.

Selain memasukkan kod, arahan akan memberikan bantuan dalam memprogram jauh universal anda tanpa mereka. Senario ini merangkumi apa sahaja yang tidak disenaraikan dalam manual. Ini juga berguna jika kod yang disenaraikan tidak berfungsi untuk peranti yang dimaksudkan, yang kadang-kadang berlaku kerana kod tersebut berdasarkan jenama, bukan model.

Sekiranya anda tidak mempunyai salinan manual, anda mungkin boleh mendapatkannya secara dalam talian secara percuma. Cukup cari pengeluar alat kawalan jauh dan cari manual versi digital. Kemudian, anda boleh menandakannya untuk rujukan masa depan atau mencetaknya jika anda lebih suka salinan kertas.

Kaedah 2: Gunakan Internet untuk Mencari Kod

Cara memprogram alat kawalan jauh universal tanpa arahan

Laman web pencari kod peranti ini boleh berguna jika anda mahu cari kod untuk alat kawalan jauh RCA berdasarkan peranti yang ingin anda kendalikan. Alat berjenama lain boleh dicari di internet untuk mencari manual atau senarai kod yang berkaitan. Beberapa syarikat menawarkan senarai kod berbilang jarak jauh, sementara yang lain hanya menyediakan kod khusus model. Biasanya terdapat lebih daripada satu kod untuk dicuba. Sebaik sahaja anda mempunyai senarai kod yang mungkin, anda boleh memasukkannya secara manual, satu persatu, mengikut arahan dalam talian.

Selain memasukkan kod secara manual, arahan akan menunjukkan kepada anda cara memprogram alat kawalan jauh tanpa kod, seperti manual asal. Anda mungkin juga mempunyai versi dalam talian manual yang asli, tetapi sering terdapat variasi dan arahan yang dikemas kini di Web.

Kaedah 3: Periksa Alat Jauh

Pengilang jarak jauh memahami bahawa orang boleh kehilangan arahan dengan mudah atau membuangnya apabila mereka fikir mereka tidak lagi memerlukannya. Walau bagaimanapun, penggantian bateri di alat kawalan jauh sering menetapkan semula kod ke lalai, kecuali jika anda mempunyai jari yang sangat pantas atau menggunakan kaedah "satu-bateri-keluar / satu-bateri-dalam yang kadang-kadang berfungsi. Walau apa pun, banyak alat kawalan jauh mempunyai arahan rujukan cepat di bahagian belakang.

Kaedah 4- Gunakan Pencarian Kod Auto

atur alat kawalan jauh sejagat

Sekiranya anda tidak dapat mencari kod untuk peranti anda dalam talian, anda boleh menggunakan pilihan carian kod automatik, yang kami sebutkan dalam pilihan 1 dan 2 di atas tetapi tanpa perincian. Alat kawalan jauh universal mempunyai pangkalan data dengan kod untuk banyak peranti. Arahan menerangkan cara mengimbas kod secara automatik.

Kaedah Alternatif

Ketika menggunakan remote universal yang lebih mahal, mereka mungkin menawarkan kaedah pengaturcaraan tambahan, seperti menggunakan PC dengan gelombang audio atau melalui sambungan USB. Selanjutnya, beberapa alat kawalan jauh mempunyai teknologi pembelajaran automatik. Sekali lagi, ciri dan perincian pengaturcaraan terdapat dalam manual.

Tidak kira apa jarak jauh yang anda miliki, jika anda tidak dapat mencari jalan keluar, pertimbangkan pilihan yang dibincangkan di bawah.

Apakah Cara yang Betul untuk Menyiapkan Alat Kawalan Jauh Universal?

Arahan untuk memasukkan kod peranti disebutkan di atas, tetapi berikut adalah kaedah yang paling biasa untuk memprogramkan alat kawalan jauh.

  • Kaedah biasa # 1: Tahan kekunci peranti selama beberapa saat dan masukkan kod pertama yang disenaraikan.
  • Kaedah biasa # 2: Tahan butang kuasa sehingga LED berkelip dan tekan kekunci peranti, diikuti dengan kod pertama.
  • Kaedah biasa # 3: Tahan kekunci peranti turun sehingga LED berkelip beberapa kali, dan kemudian lepaskan kunci diikuti dengan memasukkan kod pertama.
  • Kaedah biasa # 4: Tekan dan tahan butang kuasa dan kekunci peranti secara serentak sehingga LED berkelip atau tetap menyala, kemudian lepaskan dan berulang kali tekan butang kuasa sehingga peranti hidup atau mati, kemudian tekan kekunci peranti (kadang-kadang butang berhenti) untuk menyimpan tetapan.
  • Kaedah biasa # 5: Tekan dan tahan butang peranti sehingga LED tetap menyala, lepaskan butang dan teruskan tekan butang naik atau naikkan saluran berulang kali sehingga peranti menghidupkan atau mematikan, dan kemudian tekan kekunci peranti atau butang berhenti untuk menyimpan tetapan anda.

Arahan untuk alat kawalan jauh khusus anda akan memberitahu anda prosedur yang betul.