Cara Menggunakan Titik Kemahiran dalam Project Zomboid

Sekiranya anda suka permainan kotak pasir bertahan dan zombi, Project Zomboid mungkin menjadi tumpuan anda. Dalam permainan ini, anda akan belajar bagaimana bertahan dari kiamat zombie. Anda akan naik level dan memperoleh Skill Points untuk mempelajari kemahiran baru dan meningkatkan daya tahan. Skill Point yang sukar diperoleh ini juga dapat membantu meningkatkan kemahiran yang anda miliki.

Cara Menggunakan Titik Kemahiran dalam Project Zomboid

Selain daripada Skill Points, anda juga memerlukan pengalaman (XP) untuk meningkatkan Skills. Teruskan membaca untuk belajar bagaimana menggunakan Skill Points di Project Zomboid dan bagaimana ia berkaitan dengan XP.

Cara Menggunakan Titik Kemahiran dalam Project Zomboid

Pemain memperoleh Skill Points semakin banyak XP yang mereka perolehi. Akhirnya, mereka dapat meningkatkan kemahiran dengan menghabiskan Mata Kemahiran yang mereka hasilkan. Terdapat banyak kemahiran dalam Project Zomboid, dibahagikan kepada lima kategori utama:

 • Ketangkasan
 • Tempur
 • Kerajinan
 • Senjata api
 • Survivalist

Setiap kategori mempunyai dua hingga lapan Kemahiran, dan setiap Kemahiran mengandungi 10 tahap. Anda mesti mendapat XP untuk mendapatkan Skill Points untuk naik ke Tahap 10.

Terdapat juga dua kemahiran Pasif, Kecergasan, dan Kekuatan. Mereka terpisah dari lima kategori lain kerana yang kedua adalah jenis yang sama sekali.

Melatih kemahiran memerlukan XP dan Skill Points. Anda juga boleh memperoleh Skill Point dengan memperoleh XP, dan semakin banyak mata yang anda miliki, semakin sukar untuk membuatnya.

Anda akan memperoleh Mata Kemahiran walaupun anda tidak mempunyai Kemahiran untuk ditambahkan atau ditingkatkan. Walau bagaimanapun, keadaan menjadi sedikit rumit kerana anda hanya memperoleh XP untuk tindakan yang berkaitan langsung dengan kategori Kemahiran anda. Kadang-kadang, anda akan mempunyai XP yang mencukupi tetapi tidak mempunyai Skill Points, atau sebaliknya.

Setelah anda mempunyai Skill Points dan XP yang mencukupi, beberapa kemahiran pada menu akan mempunyai tanda “+” pada bar yang sesuai. Tahap ini adalah apabila anda tahu anda boleh meningkatkan Skill.

Memperoleh Mata Kemahiran dan XP

Seperti yang telah kami sebutkan, setiap Skill memerlukan XP untuk naik level. Anda memperoleh XP dengan melakukan tindakan yang sesuai dengan keterangan Skill. Contohnya ialah Memancing, di mana anda memperoleh XP dengan menggunakan garis atau lembing untuk menangkap ikan.

Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan Buku Kemahiran untuk membantu anda memperoleh lebih banyak XP. Membaca Buku Kemahiran akan memberi anda peningkatan kadar pendapatan XP. Kemajuan anda melalui setiap buku menentukan berapa banyak pengganda yang diberikan oleh bonus kepada anda.

Buku Kemahiran dibahagikan kepada tahap kemajuan, seperti pemula dan lebih tinggi. Sekiranya anda bukan pemula dalam Metalworking, maka "Metalworking for Beginners" tidak akan memberi anda pengganda XP yang meningkat. Pastikan anda menggunakan buku yang betul untuk meningkatkan kemahiran anda.

Setelah anda memperoleh dua tahap dengan setiap buku, buku itu tidak akan berkesan lagi. Sebagai bonus, ini adalah ketika buku lanjutan berguna, membolehkan anda terus memperoleh XP tambahan.

Pada masa ini, hanya kemahiran Crafting dan Survivalist yang mempunyai Buku Kemahiran yang berkaitan dengan kategori masing-masing. Anda harus melatih kemahiran lain dengan cara yang perlahan.

Oleh kerana terdapat banyak kemahiran dalam permainan, mari kita lihat bagaimana mendapatkan XP untuk mereka.

Kemahiran dalam Projek Zomboid

Berikut adalah pelbagai kemahiran dalam Project Zomboid dan cara mendapatkan XP untuk mereka. Dengan memperoleh XP, anda akhirnya dapat meningkatkannya untuk meningkatkan daya tahan watak anda.

Ketangkasan

Kemahiran ini terutamanya mempengaruhi pergerakan anda.

 • Pecut

Anda naikkan tahap Sprinting dengan Running dan Sprinting. Walaupun anda tidak layak, terbebani, atau mempunyai syarat lain, menekan butang untuk Sprinting juga akan membolehkan anda memperoleh XP.

 • Berkaki ringan

Bergerak secara diam-diam dengan Berlari, Berjalan, atau Menyelinap berhampiran zombi yang tidak dikesan membantu anda memperoleh XP untuk Kemahiran ini.

 • Lincah

Berjalan dalam Combat Stance akan meningkatkan Nimble XP anda.

 • Menyelinap

Menyelinap di zombi yang tidak dikesan juga membantu anda memperoleh XP untuk Skill ini.

Tempur

Menggunakan senjata yang tergolong dalam kategori tertentu akan membolehkan anda memperoleh XP dalam kategori tersebut. Anda mesti berjaya memukul zombi dan mengatasi kerosakan untuk mendapat mata. Semua kecuali satu akan menjadikan penggunaan senjata anda lebih berkesan dalam kadar serangan, kerosakan yang ditangani, dan seterusnya.

 • Kapak

Gunakan kapak untuk memukul zombi.

 • Tumpul Panjang

Serang zombi dengan senjata Long Blunt.

 • Tumpul Pendek

Hit zombi sambil melengkapkan senjata Short Blunt.

 • Bilah Panjang

Dengan Long Blade di tangan, berjaya memukul zombi akan membolehkan anda memperoleh XP untuknya.

 • Bilah Pendek

Mana-mana senjata dalam kategori Short Blade akan memberi anda XP untuk menggunakannya.

 • Lembing

Semua Spears akan memberi anda XP jika anda memukul zombi.

 • Penyelenggaraan

Menggunakan senjata apa pun tanpa kehilangan keadaan akan membolehkan anda mendapatkan Maintenance XP. Lebih baik menggunakan senjata tahan lama untuk melatih Kemahiran ini.

Kerajinan

Kemahiran ini ada kaitannya dengan membuat item, memperbaiki objek, penyembuhan, dan banyak lagi. Anda boleh menggunakan Buku Kemahiran untuk meningkatkan XP yang diperoleh.

 • Pertukangan kayu

Menggunakan barikade, membongkar perabot, membuat papan, dan membina menggunakan papan akan menghasilkan XP untuk Pertukangan.

 • Memasak

Bila-bila masa anda membuat resipi makanan atau kraf makanan, anda akan mendapat Cooking XP.

 • Berkebun

Anda memperoleh XP untuk Kemahiran ini dengan menuai tanaman.

 • Pertolongan Cemas

Melakukan bantuan perubatan pada diri sendiri atau watak lain akan memberi XP Pertolongan Cemas anda.

 • Elektrik

Membuat alat elektrik atau membaikinya akan memberi anda Electrical XP.

 • Kerja logam

Anda boleh mendapatkan lebih banyak Metalworking XP dengan membuat atau membongkar objek logam.

 • Mekanik

Untuk mendapatkan XP untuk Skill ini, anda boleh membaiki kereta atau memasang dan mengeluarkan bahagiannya.

 • Menjahit

Bekerja dengan pakaian meningkatkan XP Tailoring anda.

Senjata api

Apabila anda bertarung dengan senjata api, anda akan dapat memperoleh kemahiran Senjata Api XP. Kedua-dua kemahiran dalam kategori ini akan meningkatkan pengendalian senjata anda.

 • Bertujuan

Matlamat dan tembak musuh untuk mendapatkan XP.

 • Muat semula

Anda boleh mendapatkan Reloading XP dengan memasukkan pusingan ke dalam majalah, menukar majalah senjata, atau memasukkan peluru terus ke dalam senjata apa pun. Pengisian semula pistol kering juga berfungsi.

Survivalist

Ketiga-tiga kemahiran dalam kategori Survivalist ada hubungannya dengan berkembang maju di dunia zombified. Kualiti hidup anda akan meningkat sekiranya kemahiran ini ditingkatkan.

 • Memancing

Gunakan pancing atau lembing untuk menangkap ikan.

 • Perangkap

Apabila anda meletakkan perangkap dan menangkap haiwan, anda mendapat XP ketika anda kembali dan mengambil semula pembunuhan anda.

 • Mencari makan

Semasa anda berada di hutan, anda boleh mengklik kanan kawasan dan mencari makanan di kawasan tersebut. Anda akan mendapat XP dengan cara ini.

Pasif

Dua kemahiran Pasif tersedia untuk peningkatan. Inilah cara memperoleh XP dan Skill Points untuk masing-masing.

 • Kekuatan

Dengan bersenam, membawa 50% lebih banyak daripada kapasiti berat badan anda, dan berlari, anda akan mendapat XP untuk Kekuatan. Memukul zombi atau pokok juga melakukan perkara yang sama.

 • Kecergasan

Berlari, Latihan Kecergasan, dan bertarung dengan serangan jarak dekat tanpa terlalu banyak latihan memberi anda Fitness XP. Sprinting mempunyai peluang 50% untuk memberi anda Fitness atau Sprinting XP.

Menggunakan Mata Kemahiran Anda

Senarai Kemahiran menunjukkan kepada anda bagaimana memperoleh XP untuk setiap Kemahiran dalam permainan. Setelah memperoleh cukup XP untuk sebarang Kemahiran, anda dapat memeriksa apakah sudah siap untuk ditingkatkan. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Muat permainan anda.
 2. Buka tetingkap "Status Pemain" dengan mengklik ikon jantung di sudut kiri atas.

 3. Pilih tab "Kemahiran", kedua dari kiri.

 4. Pilih kemahiran untuk ditingkatkan.

 5. Ulangi jika anda boleh melakukannya.

Sebagai alternatif, anda boleh menekan "L" untuk membuka menu Kemahiran. Dari sana, anda boleh memilih kemahiran yang ingin ditingkatkan.

Mengarahkan kursor anda ke blok kemahiran apa pun akan menunjukkan tahap kemahiran anda, XP, dan pengganda yang mungkin anda miliki. Statistik XP juga merangkumi berapa banyak yang anda perlukan untuk meningkatkan setiap Kemahiran.

Apa yang perlu dipelajari?

Melatih kemahiran anda dalam Project Zomboid boleh menjadi perjalanan yang panjang dan mencabar, tetapi anda harus memikirkan cara menghabiskan Mata Kemahiran dengan bijak. Sekiranya anda menyusun strategi latihan, anda akhirnya akan mahir dalam lebih banyak kategori.

Apakah kemahiran yang anda mahir dalam Project Zomboid? Kemahiran mana yang anda fikir paling sukar untuk dilatih? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found