Trik psikologi Amazon Kindle bermain pada anda

Saya selalu membaca banyak buku dan, pada hakikatnya, saya jenis orang cetak dan kertas. Oleh itu, sejak sekian lama, saya menentang godaan e-pembaca dan Amazon Kindle khususnya. Seperti kebanyakan orang yang pernah mengatakan "anda tidak akan pernah menangkap saya mendapat salah satu daripada perkara itu", saya segera mendapatnya.

Trik psikologi Amazon Kindle bermain pada anda

"Semakin saya merenung, semakin saya perhatikan perkara kecil yang dilakukan oleh Kindle."

Itu kerana setelah kelahiran salah seorang anak saya, kebiasaan saya berubah. Anak keturunan ini - anak yang baik dan bahagia hari ini - akan sukar tidur jika cahaya menyala. Memandangkan kami mempunyai katil bayi di bilik kami untuk bulan-bulan awalnya, saya memesan sendiri Amazon Paperwhite dengan lampu latar. Dan psikologi tabiat membaca saya berubah tidak lama kemudian.

Tiba-tiba, saya membaca lebih banyak buku dan dalam masa yang sama. Pada mulanya, saya meletakkan fakta bahawa saya tidak mempunyai buku baru, di mana saya meraba rak buku setelah menyelesaikan satu buku untuk mencari yang baru.

Namun, semakin saya merenung, semakin saya perhatikan perkara kecil yang dilakukan oleh Kindle. Penggoda kecil, statistik dan ujian yang menjadi lebih jelas dengan kemas kini berikutnya. Ringkasnya, saya fikir Kindle bermain dengan fikiran saya.

Dan inilah sebabnya.

Buku baru

Ia bermula apabila anda membeli dan memuatkan buku untuk pertama kalinya di Kindle. Pada buku-buku tertentu, buku ini menyajikan kepada anda statistik segera, nombor keras sebelum anda memulakannya.

Sekarang, statistik di otak saya seperti nama konyol untuk rapper: Saya tidak boleh hidup tanpanya.

Ulasan Amazon Kindle Paperwhite (2015)

Oleh itu, lebih kerap daripada anda, anda diberitahu berapa lama, rata-rata, orang memerlukannya untuk membacanya. Apa muslihat itu? Terdapat dua perkara yang mengejutkan saya tentangnya. Pertama, itu memberi saya ujian. Dengan cara yang sama seperti satnav memberi anda anggaran waktu ketibaan dan anda tidak boleh tidak berusaha untuk mengetuk, secara sah, beberapa minit dari waktu hanya untuk melihat apakah anda boleh - sekarang anda mempunyai sasaran. Memerlukan 4 jam 48 minit untuk kebanyakan orang membaca buku itu? Baiklah, mari kita lihat sama ada saya boleh mencukur 20 minit.

Semakin saya merenungkan statistik itu, semakin saya menyedari bahawa Amazon memerhatikan saya.

Pasti, anda dapat menggali tetapan peranti dan akaun Kindle anda untuk bermain dengan tetapan keselamatan. Tetapi kita semua tahu kebanyakan orang tidak akan. Saya sememangnya tidak, dan sekarang setiap buku yang saya baca dan berapa lama masa saya membacanya, direkodkan di suatu tempat di ibu Amazon, tidak diragukan lagi melayang di atas bumi. Secara semula jadi, sesiapa yang membaca semua buku buah itu kebetulan telah menggodam akaun saya pada masa itu, dan jika saya pernah menangkapnya, yakinlah akan ada akibatnya.

Tetapi kembali kepada perkara yang dihadapi.

Segera, Kindle saya telah memberi saya sasaran. Saya seorang yang lemah dan kadang-kadang tidak dapat menolong memerlukannya. Namun analisis pembacaan saya tidak berhenti di situ. Sebenarnya, ia baru bermula.

Setelah anda membuka buku dan pergi, Kindle memberitahu anda, dengan mesej yang tenang di bahagian bawah skrin, bahawa ia mempelajari kelajuan membaca anda. Baik. Agak menyeramkan, tapi saya boleh hidup dengan itu.

Oleh itu, saya membaca beberapa halaman buku pilihan saya yang sangat intelektual, dan di bahagian bawah skrin, Kindle saya dengan cepat memberi saya anggaran berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai ke penghujungnya.

Senang kacang

Pada mulanya, nampaknya setiap buku akan menjadi mudah. Contohnya, saya berada di halaman satu Profesor Brian Cox dan Andrew Cohen's Human Universe yang kedua ini. Berita baik juga. Ia memberitahu saya bahawa keseluruhan buku akan memakan masa 1 jam 14 minit untuk dibaca. Saya boleh muat! Bahkan mungkin dapat dibaca pada masa saya selesai dengan artikel ini. Biarkan saya membuat beberapa halaman dan saya akan segera kembali dengan anda….

…. jadi itu tidak berjalan lancar

Dalam dua halaman, Kindle saya semakin tidak terkesan dengan saya. Ia dengan cepat menambah 24 minit pada waktu membaca saya, seperti satnav yang kecewa dengan saya kerana mencuba laluan alternatif khas saya. Halaman rehat bab dengan hanya beberapa perkataan di atasnya merosakkan tiga minit. Dalam lima halaman? Saya tinggal lebih dari tiga jam, dan mendaki.

Ulasan Amazon Kindle Paperwhite (2015): Terdapat pelbagai kes berkualiti yang tersedia untuk Paperwhite

Dimaklumkan

Saya suka buku panjang. Sebenarnya, saya suka tersesat di tengah-tengah sebuah buku besar, kerana mengetahui bahawa masih ada ratusan halaman yang masih ada. Tetapi Kindle telah mengubah pendekatan psikologi saya.

Saya sekarang berasa seperti diberitahu kerana terlalu lambat. Walaupun mengetuk bahagian bawah skrin sehingga saya hanya dapat membaca berapa lama saya tinggal dalam bab ini merasa tertekan. Pasti, saya sering menjentik ke depan untuk melihat berapa banyak halaman yang saya tinggalkan dalam bab tertentu dari semasa ke semasa. Tetapi sekarang, saya mempunyai peranti di tangan saya yang memberitahu saya untuk membersihkan tujuh minit seterusnya dalam hidup saya jika saya ingin berhenti sejenak.

"Persentase yang tidak menyenangkan dan selalu ada berada di kanan bawah skrin."

Walaupun tanpa kalkulator waktu membaca, peratusan yang tidak menyenangkan dan sentiasa ada di bahagian kanan bawah skrin memberitahu saya berapa banyak buku yang telah saya baca setakat ini. Di sini, sekali lagi, saya selalu berusaha untuk mengecoh peranti saya. Saya sering membaca buku politik yang sangat berat, misalnya, di mana saya mendapat 76% buku yang dibaca (atau di sekitarnya), dan mendapati ia berhenti. Kemudian saya tekan indeks, atau lampiran, atau Kindle nampaknya salah perhitungan. Setiap contoh ini adalah kemenangan kecil dan, daripada memacu kekecewaan, ia mendorong saya ke depan, tidak mengetahui sama ada Kindle mempunyai kejutan bagi saya atau tidak.

Selain itu, saya dapati bahawa kelajuan membaca dan anggaran masa saya yang berlainan cenderung berbeza mengikut peranti. Kindle yang berdiri sendiri adalah binatang yang lebih baik, lebih cenderung menggoda saya dengan melihat garis penamat daripada aplikasi iPad, atau versi untuk Blackberry saya. Anehnya, saya mendapati diri saya beralih ke Kindle itu sendiri pada setiap peluang untuk terus mengikuti perkembangan saya.

Lihat yang berkaitan Dari Dark Souls to Manifold Garden: Bagaimana permainan bercerita melalui seni bina Kita perlu menyelamatkan kewartawanan dalam talian daripada penyekat iklan - dan inilah bagaimana Pembajakan benar-benar membantu Hollywood?

Kemudian, pukulan penghisap utama. Apabila anda sampai ke akhir buku dan menolak jemputan sopan untuk menyemaknya, terdapat skrin utama. Itu mengingatkan anda berapa banyak buku yang tersisa untuk dibaca. Tekanan! Ada sesuatu yang romantis dan ceria melihat rak buku yang belum dibaca. Terdapat sesuatu yang sangat menakutkan dan diberitahu bahawa anda mempunyai lebih dari 100 judul yang belum dibaca, yang kebanyakannya dipilih sebagai tawaran Tawaran Harian 99 p.

Menghargai saya tidak keluar dari artikel ini dengan baik, saya mempunyai petua sekiranya anda mendapati diri anda terganggu secara psikologi dengan cara-cara Kindle. Yaitu, jika anda mempunyai layar sentuh Kindle, ketuk di kiri bawah skrin. Dengan cara itu, anda boleh beralih antara tidak mendapat maklumat, mempunyai anggaran berapa lama anda tinggal, atau rujukan lokasi hambar yang tidak masuk akal untuk perkara lain selain dari Kindle motherhood yang disebutkan itu sendiri.

Seperti neurotik yang mungkin saya dengar, saya suka membaca, dan saya suka bahawa Kindle nampaknya membuat saya lebih banyak membaca. Tetapi itu juga memberi saya banyak maklumat yang tidak pernah saya tahu bahawa saya mahukan atau perlukan dan masih tidak begitu yakin.

Adakah anda mendapati bahawa membeli Kindle telah mengubah tabiat membaca anda? Beritahu kami jika anda menjadi mangsa permainan minda Amazon dalam komen di bawah.

Baca lebih lanjut: The Teletext Salvagers: Bagaimana VHS membawa Teletext kembali dari kematian


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found