Cara Memetik Seseorang Yang Tidak Bercakap Pada PC atau Peranti Mudah Alih

Discord adalah aplikasi sembang percuma yang digunakan oleh pemain di seluruh dunia. Sejak dilancarkan pada tahun 2015, berjuta-juta pemain telah berkumpul untuk membina komuniti di sekitar permainan, projek, dan idea kegemaran mereka di platform.

Cara Memetik Seseorang Yang Tidak Bercakap Pada PC atau Peranti Mudah Alih

Oleh kerana fokus aplikasi pada sembang, pemain boleh menggunakan pelbagai jenis format seperti tebal, miring, garis bawah, dan banyak lagi yang tepat melalui markdown. Penambahan ini membantu pengguna mengekspresikan diri dengan lebih baik dan memastikan bahawa Discord tetap menjadi ruang berdasarkan keperibadian.

Namun, satu ciri yang selalu dicari oleh pengguna dalam Discord adalah kemampuan untuk mengutip yang lain. Alternatif berorientasikan kerja untuk Discord, Slack, mempunyai ciri ini, seperti beberapa aplikasi sembang lain. Untuk masa yang lama, pengguna Discord tidak bernasib baik ketika meminta pengguna lain, terpaksa menggunakan blok kod atau chatbots yang canggih.

Nasib baik, ini telah berubah pada tahun lalu! Kami dengan senang hati mengemas kini artikel ini pada tahun 2021 dengan kabar baik bahawa mengutip kini menjadi ciri Discord bawaan. Inilah cara ia berfungsi.

Cara Memetik Mesej Tidak Setuju

Anda boleh memetik pengguna Discord lain di semua platform (iOS, Android, dan desktop) menggunakan kaedah yang sama. Kami akan memfokuskan pada Discord mudah alih dalam tutorial ini, walaupun teknik mengutip pada dasarnya sama. Petikan berbilang baris sedikit berbeza pada desktop (sebenarnya lebih mudah, sebenarnya), tetapi sebaliknya, prosesnya berjalan sama.

Petikan Garis Tunggal Tidak Setuju

Petikan baris tunggal pada Discord digunakan apabila anda ingin memetik sesuatu yang hanya menggunakan satu baris teks. Ini bermaksud tidak ada jeda talian; jari anda tidak pernah mengetuk Kembali butang pada papan kekunci anda.

Untuk petikan baris tunggal, ketik simbol ">", diikuti dengan spasi dan petikan anda. Inilah rupa dalam aplikasi:

Petikan Berbilang Talian Tidak Benar

Petikan berbilang baris adalah ketika anda perlu memetik sesuatu yang mengandungi jeda baris, seperti rangkaian perenggan. Anda boleh melakukan ini dengan hanya mengetik ">" di depan setiap perenggan baru yang ingin anda kutip, walaupun ini jelas dapat menjengkelkan setelah beberapa saat.

Sebagai jalan penyelesaian, anda boleh menaip ">>>" diikuti dengan spasi di awal mesej anda untuk menjadikan semua yang anda ketikkan dalam mesej itu menjadi sebahagian daripada petikan. Satu-satunya cara untuk keluar dari petikan tersebut adalah dengan menghantar mesej dan memulakan yang baru atau untuk mengundurkan spasi ">>>." Ia akan kelihatan seperti ini di aplikasi:

Anda mungkin ingat bahawa kita mengatakan petikan berbilang baris berfungsi sedikit berbeza di desktop? Itu kerana ">" dan ">>>" keduanya melakukan sebut harga berbilang baris secara lalai. Untuk menjadikannya petikan satu baris, tekan Kembali dan kemudian Ruang Belakang untuk kembali ke teks biasa.

Itu sahaja! Itu sahaja yang perlu diketahui pada Discord mengutip buat masa ini.

Menggunakan Blok Kod Untuk Memetik Seseorang Yang Tidak Benar

Walaupun tidak ada sistem kutipan khusus dalam Discord, anda boleh menggunakan ciri blok kod untuk mencapai kesan yang sangat serupa.

Biasanya, ini digunakan untuk menyoroti kod dalam senarai baris panjang, tetapi kerana sangat mudah dilakukan, ia juga dapat digunakan sebagai fungsi sebut harga. Untuk melakukannya, letakkan frasa yang ingin anda kutip dalam dua simbol "" "backtick.

Contoh: `Petikan '(Ketik ini tanpa ruang antara teks dan tanda belakang).

Dengan melakukan ini, frasa akan dimasukkan ke dalam blok kod. Walaupun ini tidak sesuai untuk seseorang yang menginginkan sebut harga, formatnya sangat serupa dengan yang ada. Anda juga boleh melakukan pelbagai baris untuk teks yang merangkumi beberapa tahap yang berbeza.

Yang mengatakan, walaupun tidak ada kaedah mengutip tradisional, beberapa admin Discord dapat memasang bot yang memungkinkan sebut harga dan ciri lain. Bot ini mesti ditambahkan ke dalam setiap saluran yang akan digunakan, tetapi perlu usaha bagi mereka yang ingin mengutip orang lain.

Soalan Lazim

Penting untuk komunikasi teks yang berkesan untuk menggayakan kata-kata tertentu. Berikut adalah beberapa jawapan lain untuk soalan paling kerap anda:

Bagaimana cara saya menghubungi seseorang secara langsung dalam sembang kumpulan?

Semasa berkomunikasi dengan orang di saluran Discord, anda mungkin perlu mengarahkan mesej kepada satu orang dan bukannya seluruh kumpulan. Sekiranya anda ingin menghantar pesanan peribadi kepada seseorang, anda boleh dengan mengetik nama pengguna mereka. Tetapi, jika anda ingin menghantar mesej kepada orang itu dalam saluran, anda juga boleh melakukannya. Cukup ketik @ sebelum menaip nama pengguna mereka. Senarai akan muncul, dan anda boleh memilih kenalan dari sana atau menaip nama lengkap. Apabila mesej muncul dalam sembang kumpulan, nama mereka akan disorot, menunjukkan bahawa mesej itu khusus untuk mereka.

Mengapa tanda petik tidak berfungsi?

Kami sering melihatnya di mana pengguna menjadi kecewa kerana mereka cuba memanipulasi teks menggunakan tanda petik tunggal. Sebilangan besar pengguna berpendapat bahawa penurunan harga tidak berfungsi. Dalam penurunan harga Discord, lebih kerap daripada anda tidak, anda perlu menggunakan simbol backtick, yang kelihatan serupa dengan satu tanda petik, tetapi sebenarnya bukan perkara yang sama. Kekunci ini boleh didapati di sebelah kiri kekunci 1 pada papan kekunci anda. Ia menyertai kunci tilde, yang juga sangat berguna untuk penolakan Discord.

Bolehkah saya menggunakan bot untuk membantu sebut harga?

Ya, betul-betul. Terdapat beberapa bot yang tersedia dalam talian yang boleh anda tambahkan ke pelayan Discord anda dan membenarkan sebut harga. Selagi anda pemilik atau mempunyai hak pentadbiran, anda boleh menambahkan bot untuk mempermudah ini. Bot Quotinator dan Bot Petikan adalah dua contoh bot yang boleh anda tambahkan ke pelayan anda. Mereka direka secara khusus untuk fungsi ini, tetapi anda mungkin mendapati salah satu bot yang anda miliki membenarkan fungsi tersebut.

Penyesuaian Legenda

Nasib baik, ada pelbagai cara untuk menyesuaikan platform Discord. Tema yang berbeza dibina, dengan keupayaan untuk menukar saiz fon, zoom teks, dan banyak lagi.

Mereka yang mencari pemperibadian tambahan boleh memasang BetterDiscord - versi Discord yang diubah suai yang membolehkan pengguna memuat turun tema yang disesuaikan dan mengubah aspek lain dari platform. Nasib baik, Discord mempunyai API terbuka, jadi sesiapa sahaja boleh masuk dan membuat versi aplikasi sosial mereka sendiri.

Apa yang hebat mengenai Discord ialah pengguna hanya dibatasi oleh kreativiti mereka. Sekiranya seseorang tahu cara membuat kod dan dapat memanipulasi bahasa yang ada, mereka dapat melakukan apa sahaja yang mereka mahukan ke platform. Selain itu, kebanyakan pencipta akhirnya meletakkan kreasi mereka dalam talian, tersedia secara percuma untuk dicuba oleh sesiapa sahaja.

Juga, Discord telah berkembang dari aplikasi sembang sederhana ke ruang di mana pembangun dapat menjual permainan mereka. Siapa tahu jika mereka akhirnya akan melaksanakan ciri sebut harga atau jenis kemas kini lain yang akan disukai orang dalam masa terdekat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found