Raspberry Pi 3 vs Raspberry Pi 2 vs Raspberry Pi B +: Mana Pi yang terbaik untuk anda?

Raspberry Pi 3 vs Raspberry Pi 2 vs Raspberry Pi B +: Mana Pi yang terbaik untuk anda?

Gambar 1 dari 14

raspberry_pi_3_vs_raspberry_pi_2_vs_raspberry_pi

Ulasan Raspberry Pi 2
Ulasan Raspberry Pi 2
Ulasan Raspberry Pi 2 - pin GPIO
Ulasan Raspberry Pi 2 - port
Ulasan Raspberry Pi 2 - pandangan akhir
Ulasan Raspberry Pi 2 - pandangan tiga perempat di bahagian bawah
Ulasan Raspberry Pi 2 - pandangan tiga suku
Ulasan Raspberry Pi 2
raspberry_pi_3_vs_raspberry_pi_2_vs_raspberry_pi_model_b_comparison
raspberry_pi_3_1
raspberry_pi_3_14
raspberry_pi_3_2
raspberry_pi_3_5

Raspberry Pi telah menjadi salah satu kejayaan terbesar dalam pengkomputeran Inggeris, menjual lapan juta komputer mikro sejak mula-mula menghasilkannya secara komersial pada tahun 2012. Sekiranya anda tertanya-tanya, yang sekarang menjadikannya komputer Inggeris paling popular yang pernah dibuat, gelaran yang sebelumnya dipegang oleh Amstrad PCW.

Lihat ulasan Raspberry Pi 3 yang berkaitan: Pemproses yang lebih pantas ditambah Bluetooth dan Wi-Fi yang dibina membawa Pi ke tahap seterusnya Ulasan Raspberry Pi 2 Model B: Hebat, tetapi Pi 3 adalah projek Top 20 Raspberry Pi yang lebih baik untuk mencuba sendiri

Seperti yang telah anda ketahui, Raspberry Pi telah menjadi kegemaran bagi mereka yang suka bermain dengan projek homebrew dan ia juga berjaya ke sekolah, membantu mendidik minda muda tentang bagaimana komputer berfungsi. Sekarang dengan Raspberry Pi 3 di alam liar, anda mungkin tertanya-tanya komputer mikro mana yang harus anda beli. Jangan risau lagi, kerana panduan kepala-ke-kepala Alphr ada di sini untuk menyediakan Pi yang sesuai untuk anda.

Raspberry Pi 3 vs Raspberry Pi 2 vs Raspberry Pi B +: Spesifikasi

raspberry_pi_3_2

Dengan harga kurang dari £ 30, Raspberry Pi 2 memasukkan banyak tenaga ke dalam bingkai kecil yang sama seperti yang dimiliki Raspberry Pi. Kini Raspberry Pi 3 telah berjaya melakukan perkara yang sama, merebut Pi 2 sebagai Pi yang paling kuat.

Dari sudut pandang spesifikasi murni, Pi 3 mendapat keuntungan dari peningkatan kelajuan prosesor, meningkatkan CPU ARM Cortex-A7 quad-core 900MHz Pi2 ke ARM v8 quad-core 1.2GHz. Bandingkan ini dengan ARM v6 700MHz teras tunggal B B +, dan anda akan menyedari bahawa Pi 3 adalah komputer bersaiz poket yang kuat.

Dari segi prestasi murni, menjalankan alat penanda aras Whetstone Pi A7 mendedahkan bahawa Pi 3 sekitar 65% lebih cepat daripada Pi 2, menjaringkan 711 ke 432 P2.

whetstone_pi_a7_chartbuilder

Walaupun peningkatan kuasa hanya mungkin sedikit, pemproses baru sebenarnya lebih cekap kuasa. Walaupun Pi 2 selalu berjalan pada 900MHz yang stabil, Pi 3 turun hingga 600MHz ketika dalam keadaan tidak aktif, yang bermaksud ia menggunakan tenaga yang jauh lebih sedikit - sesuai jika anda merancang untuk menjalankan Pi anda melalui bateri.

pi3_power_consumption

Selebihnya spesifikasi Pi 3 tetap sama seperti Pi 2 (RAM 1GB, 4 port USB 2, port Ethernet 100Mbits / sec, HDMI, bicu audio 3.5mm dan slot microSD), walaupun ia mempunyai beberapa tambahan selamat datang : Wi-Fi dan Bluetooth 4. Mereka yang bosan membuang port USB dengan memasang penyesuai Wi-Fi dan dongle Bluetooth tidak perlu risau lagi.

Cip Wi-Fi Raspberry Pi 3 juga cukup mengagumkan untuk peranti tanpa antena yang berasingan. Dalam tinjauan kami, Pi 3 mencapai kelajuan pemindahan data 12Mbits / saat, berbanding dengan 26Mbits / saat dari komputer riba 802.11n ketika berada 10 meter dari penghala. Ketika bergerak dalam jarak satu meter dari penghala, kecepatan naik menjadi 19Mbits / saat pada Pi 3, dibandingkan dengan 84Mbits / saat pada komputer riba.

[galeri: 8]

Perlu diingat bahawa, jika anda tidak perlu menggunakan Bluetooth atau Wi-Fi, Pi 2 atau bahkan Pi B + mungkin lebih sesuai dengan keperluan anda, tetapi dengan separuh RAM dan port USB tidak bertenaga, Pi B + dapat agak lemah.

Ketiga-tiga versi masih mempunyai reka bentuk, susun atur dan jejak yang sama, jadi semua kes Raspberry Pi sebelumnya harus sesuai dengan Pi yang anda inginkan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found