Adakah selamat untuk menghantar maklumat bank melalui e-mel?

Salah satu soalan paling mudah namun paling mencetuskan pemikiran yang saya telah ditanya: seberapa selamatkah e-mel saya? Dengan begitu banyak kisah mengenai akaun Yahoo dan pelayan e-mel lain diretas, seseorang mungkin menyimpulkan bahawa komunikasi e-mel sama sekali tidak selamat.

Adakah selamat untuk menghantar butiran bank melalui e-mel?

Kami telah memberi amaran agar tidak mengklik pautan secara membabi buta dan membuka lampiran yang tidak dijangka; kami telah menerangkan bagaimana spammer menggunakan tipu muslihat seperti mengirim satu piksel lutsinar dalam e-mel yang membolehkan mereka melihat sama ada akaun anda disiarkan secara langsung (kerana anda harus secara jelas mengeluarkan gambar itu dari pelayan walaupun hanya satu piksel); dan kami telah memberi amaran agar tidak diterima oleh tawaran yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan.

Anda mungkin menganggap e-mel anda cukup selamat sekiranya anda menerima nasihat ini dan mengambil tindakan yang sewajarnya, tetapi semua masalah ini tertumpu pada e-mel yang masuk ke peti masuk anda, dan bukannya mesej yang anda hantar.

Mengapa Anda Ingin Menghantar Maklumat Bank Anda

Pada tahun 2020 menghantar wang tidak sukar kerana terdapat banyak pilihan selamat dan selamat. PayPal, CashApp, Venmo, Apple Pay, Google Pay, dan Square semuanya tersedia untuk pengguna yang mempunyai akaun. Malangnya, semua perkhidmatan ini mengenakan bayaran untuk menghantar dan menerima wang. Juga, sebilangan orang masih tidak mempercayai dan tidak menginginkan perkhidmatan ini.

Jadi, bagaimana jika anda hanya mahu menghantar wang kepada ahli keluarga, atau membayar perniagaan kecil untuk perkhidmatan? Anda boleh menghantar maklumat perbankan kepada pelanggan untuk membuat beberapa bentuk deposit langsung. Tetapi, adakah ini bijak?

Walaupun agak mudah untuk menghantar maklumat perbankan anda terus ke alamat e-mel seseorang, sebenarnya tidak digalakkan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, e-mel boleh digodam sedangkan perkhidmatan pembayaran yang disenaraikan di atas umumnya lebih selamat kerana penerima tidak akan benar-benar melihat maklumat akaun bank anda.

Sejauh Mana Selamatnya E-mel?

Pertama, seperti mana-mana bentuk keselamatan, kita mesti mengkaji faktor utama pelanggaran keselamatan yang merupakan unsur manusia. Anda boleh menggunakan perkhidmatan enkripsi end-to-end untuk merahsiakan semua maklumat anda. Tetapi, jika anda tidak mempunyai kata laluan yang kuat untuk akaun itu, penggodam dapat masuk dengan mudah.

Selain kata laluan yang lemah, pengguna sering mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai diri mereka daripada yang mereka inginkan. Ini dapat membuka e-mel dengan virus Trojan, atau memberi seseorang alamat e-mel dan kata laluan mereka tanpa menyedarinya. Katakan anda menggunakan e-mel dan kata laluan yang sama untuk akaun Netflix anda, anda baru saja menyerahkan kunci emas ke akaun anda.

Terakhir, perkhidmatan e-mel seperti Gmail menawarkan beberapa ciri keselamatan untuk pengguna mereka. Tetapi sebagai salah satu penyedia e-mel yang lebih popular, syarikat itu mempunyai masalah melindungi privasi pengguna. Dengan menggunakan penyulitan 128 Bit, anda fikir tidak ada yang membaca komunikasi sulit anda. Tetapi, Google berkongsi banyak maklumat anda dengan syarikat lain jadi ini juga tidak selamat.

Pada asasnya, pada akhir hari, anda tidak boleh menghantar maklumat peribadi melalui e-mel. Dari nombor keselamatan sosial anda hingga perincian perbankan anda, risikonya melebihi faedah.

Bagaimana Anda Boleh Melindungi E-mel Anda dari Penggodam

Sekiranya anda benar-benar yakin bahawa anda mesti menghantar maklumat peribadi melalui e-mel, atau anda hanya ingin melindungi komunikasi dalam talian anda, kami telah mengumpulkan senarai perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikannya lebih selamat. Berhati-hatilah, tiada apa-apa dalam talian yang seratus persen palsu sehingga anda masih boleh mendedahkan diri anda kepada pencerobohan yang tidak sah.

Kata Laluan Kuat Anda

Anda selalu mendengarnya, gunakan kata laluan dengan huruf besar, nombor, dan simbol khas. Juga, jangan gunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun anda (seperti yang dirujuk dengan analogi Netflix di atas).

Menggunakan kata laluan yang sama atau "kata laluan1" sangat mudah diingat. Anda tidak akan menghadapi masalah untuk masuk ke akaun anda. Tetapi, ada perkara lain yang boleh anda gunakan yang tidak akan anda lupakan. Sebagai contoh, menambahkan watak khas boleh membuat keajaiban. Daripada "kata sandi1", Anda dapat menggunakan "Pa $$ word1". Masih tidak sempurna, tetapi jauh lebih selamat.

Gunakan frasa sebagai kata laluan anda, ini masih mudah diingat tetapi cukup lama sehingga penggodam akan mengalami kesukaran mendapatkan maklumat anda. Oleh itu, bukannya "Fluffy2009", gunakan "Ilovemydog $ omuch2009." Masih tidak sempurna tetapi anda mungkin akan mengingatnya dan jauh lebih sukar untuk dipintas.

Sediakan Pengesahan Dua Faktor

Pengesahan dua faktor menghantar kod ke peranti, nombor telefon atau alamat e-mel lain sebelum anda dapat mengaksesnya. Sebilangan besar hos e-mel menawarkan ciri tersebut dan anda biasanya dapat menemuinya di bawah "Privasi dan Keselamatan". Siapkan ini supaya jika ada yang cuba mengakses akaun anda, anda akan mendapat makluman dengan segera dan mereka tidak akan mendapat akses tanpa kod.

Sekiranya perkhidmatan e-mel yang anda gunakan tidak menawarkan 2FA, anda mungkin ingin memikirkan semula perkhidmatan e-mel yang anda gunakan.

Melindungi Kata Laluan Anda

Soalan seterusnya ialah bagaimana anda melindungi kata laluan anda? Anda boleh menggunakan pelanjutan pihak ketiga seperti LastPass untuk menyimpan semua kata laluan anda dalam penyemak imbas web anda, atau anda boleh menuliskan semuanya dan menguncinya dalam peti besi. Apa yang lebih baik? Sudah tentu, jangan menulisnya. Kata laluan anda hanya boleh diakses oleh anda sahaja.

Jangan lebih takut melupakan kata laluan anda daripada anda diretas. Anda mungkin perlu menghabiskan 15 minit untuk menetapkan semula kata laluan, tetapi anda akan menghabiskan berjam-jam, jika tidak berhari-hari, berusaha untuk pulih dari kerugian kewangan dari perincian perbankan yang terganggu.

Dengan andaian anda masih menulis cek, bagaimanapun, pasti maklumat akaun ini betul-betul dicetak pada setiap satu, jadi mengapa perlu bimbang untuk menghantar data yang sama melalui e-mel? Baiklah, semasa anda mempercayai sejumlah orang yang anda beri cek, ia akan dikirim melalui pos di dalam sampul surat tertutup atau diserahkan terus kepada penerima yang dimaksudkan.

Lindungi Keselamatan Peranti dan Rangkaian Anda

Bukan hanya kata laluan e-mel anda yang perlu anda bimbangkan. Ini keseluruhan persediaan anda. Wifi awam, muat turun, dan rangkaian wifi rumah yang tidak selamat semuanya boleh membahayakan anda. Anda tahu bahawa anda tidak boleh membuka e-mel yang bukan dari pengirim yang terkenal, tetapi bagaimana dengan mengklik pautan di web atau memuat turun perisian dan APK pihak ketiga?

Walaupun anda menggunakan perisian anti-malware di komputer anda, virus trojan masih dapat mengakses perkakasan anda. Dengan semua protokol keselamatan yang tersedia untuk pengguna, hapuskan ancaman terbesar bagi peranti anda, dan ingatlah apa yang anda muat turun.

Individu yang berfikiran keselamatan mungkin merasa lebih selamat menggunakan VPN (Virtual Private Network) dan terdapat banyak pilihan percuma yang tersedia. Sebaiknya pilih perkhidmatan VPN berbayar dengan sejarah trek yang baik (kerana ini juga boleh dikompromikan).

Kata Akhir

Tiada apa-apa di internet yang seratus peratus selamat. Anda boleh menyulitkan e-mel anda, menggunakan VPN, dan menggunakan anti-malware kelas tentera, tetapi e-mel anda masih boleh dikompromikan. Secara rasmi, bukan idea yang baik untuk menghantar maklumat perbankan anda melalui e-mel. Walaupun beberapa perkhidmatan wang berbayar mengenakan sedikit bayaran, mereka lebih mudah dan selamat. Terdapat juga sandaran dengan PayPal misalnya kerana syarikat akan mengembalikan wang anda sekiranya ada yang tidak kena.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found