Cara Merakam Klip di PS4

Sejak dimulakan, permainan mempunyai aspek sosial untuknya. Permainan video jauh lebih menyeronokkan ketika anda bermain bersama-sama dengan rakan anda, dan ketika anda dapat menunjukkan kemahiran anda. Tidak seperti komputer, PlayStation 4 mempunyai ciri rekod terbina dalam.

Cara Merakam Klip di PS4

Tidak perlu menggunakan perisian pihak ketiga; anda boleh merakam klip dalam permainan PS4 anda. Sebilangan orang mungkin menganggap prosesnya rumit, terutama jika mereka baru menggunakan platform ini. Panduan ini akan memberi anda arahan dan nasihat langkah demi langkah mengenai cara merakam klip pada PS4 dengan betul.

Anda akan dapat berkongsi klip dengan rakan anda dan menyimpannya untuk dilihat kemudian.

Bermula

Orang yang tidak mengetahui jalan keluarnya PS4 mungkin melakukan kesilapan dan merakam video daripada simpanan sebelumnya. Sekiranya anda tidak mengetahui semua kawalan PS4, anda akan mendapat semua maklumat yang diperlukan di sini.

Sebelum memulakan rakaman, anda perlu menyesuaikan tetapan video PS4 anda. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Tekan Berkongsi butang pada pengawal konsol anda. Buat masa ini, anda hanya akan menggunakan butang Kongsi ini untuk penyediaan video, tetapi anda memerlukannya lagi di kemudian hari. Pilih "Tetapan Perkongsian dan Siaran.”

 2. Pilih Panjang Klip Video pilihan dari menu. Masa rakaman lalai pada PS4 adalah 15 minit, tetapi anda boleh mengubahnya untuk bertahan antara 30 saat dan satu jam.

 3. Fikirkan panjang klip yang anda inginkan, pilih dan sahkan perubahannya.

Sekarang anda sudah bersedia untuk merakam. Mari teruskan ke langkah seterusnya.

ps4

Cara Merakam Klip di PS4

Merakam klip tidak begitu sukar. Anda perlu melancarkan permainan anda, dan apabila anda mula bermain, anda akan dapat memulakan rakaman. Ikuti langkah berikut untuk merakam klip semasa dalam permainan:

 1. Tekan butang Kongsi dua kali, dan ia akan merakam klip video yang merupakan jangka masa yang dipilih di bahagian sebelumnya. Anda harus melihat simbol yang digambarkan di bawah ini sebagai pengesahan bahawa rakaman telah dimulakan.

 2. Sekiranya anda ingin berhenti merakam klip sebelum waktu yang dipilih, ketik dua kali butang Kongsi sekali lagi. Anda akan mendapat mesej yang bertuliskan "Klip Video Disimpan."

 3. Setelah selesai merakam klip anda, ia akan disimpan dalam folder Capture Gallery secara lalai. Anda boleh mengakses Galeri Tangkap melalui Tetapan.

 4. Di menu tetapan, tatal ke bawah dan pilih "Pengurusan Penyimpanan Sistem.”

 5. Dalam Pengurusan Penyimpanan Sistem, pilih "Tangkap Galeri.”

Galeri tangkapan anda akan disusun mengikut permainan; setiap permainan akan mempunyai folder klip sendiri.

Kemungkinan Komplikasi

Sekiranya semuanya berjalan lancar, mudah untuk merakam dan melihat klip itu kemudian. Walau bagaimanapun, permainan tertentu sukar dan mungkin menyekat pilihan tangkapan pada masa-masa tertentu. Permainan seperti Metal Gear Solid V direka seperti ini untuk mengelakkan spoiler dari kisahnya. Anda boleh mengelakkan sekatan ini jika anda menggunakan kad tangkapan Playstation daripada menggunakan kad tangkapan. Kad tangkapan adalah sekeping perkakasan yang boleh anda beli di kebanyakan kedai teknologi dan menggunakannya untuk merakam klip permainan.

Jangan risau, kebanyakan permainan di PlayStation tidak seperti itu, malah permainan ini hanya mempunyai sekatan ini di beberapa tempat. Anda masih boleh membeli kad tangkapan jika anda mahu, tetapi tidak wajib.

Simpan Klip Video Terkini di PS4

Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa PS4 sentiasa merakam video. Sekiranya anda terlupa mengetuk dua kali butang Kongsi, jangan risau. PS4 anda telah membuat anda dilindungi. Ia selalu merakam permainan anda, tetapi failnya tidak akan disimpan kecuali anda mahu menyimpannya. Anda boleh menyimpan 15 minit terakhir rakaman automatik PS4 dengan mengikuti langkah-langkah berikut:.

 1. Tekan butang Kongsi dan tahan. Ini akan memunculkan menu Kongsi.

 2. Pilih "Simpan Klip Video." Sebagai alternatif, tekan butang segi empat sama.

 3. Video akan disimpan dalam folder Capture Gallery.

PERKATAAN PERHATIAN: anda tidak boleh menekan dua kali butang Kongsi jika anda ingin menyimpan klip 15 minit automatik. Ini akan mengatasi klip, dan mula merakam klip baru dari saat anda menekan dua kali.

Cara Memangkas Klip di PS4

Orang yang ingin berkongsi klip mereka harus memotongnya sebelum berkongsi. Sebilangan besar platform tidak akan membolehkan anda memuat naik klip yang terlalu panjang. Anda juga tidak mahu berkongsi bahagian klip yang membosankan.

Anda boleh memotong klip PS4 dari Galeri Tangkap dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Sorot klip dan tekan butang Pilihan pengawal anda. Pilih pilihan Potong dari menu sebelah.

 2. Gunakan Directional Pad pengawal anda untuk menandakan permulaan klip. Anda akan melihat garis masa keseluruhan klip anda, yang terbahagi kepada coretan. Anda boleh mengubah ukuran coretan. Ini akan mempengaruhi masa yang dilewatkan dengan setiap hit Directional Pad, yang ditetapkan pada selang lalai 10 saat.

 3. Setelah mengeluarkan bahagian yang tidak diperlukan, tekan L2 untuk memilih permulaan klip versi yang lebih pendek. Gerakkan garis masa dan tekan R2 di tempat yang anda mahukan berakhir. Klip baru anda akan diserlahkan dengan warna jingga. Setelah selesai memotong, anda boleh memilih untuk mengganti klip lama, atau menyimpan klip yang dipangkas sebagai baru.

Cara Berkongsi Klip PS4

Selepas semua masalah dengan rakaman dan pemangkasan, akan menjadi sia-sia untuk tidak berkongsi klip anda di media sosial. Pastikan PS4 anda dihubungkan ke rangkaian media sosial pilihan anda, dan ikuti langkah berikut:

 1. Tekan butang Kongsi pada alat kawalan anda dan kemudian pilih Kongsi Klip Video.

 2. Namakan klip anda dan tambahkan kapsyen atau komen yang bijak yang menjelaskan keadaannya. Bahagian ini adalah masa anda untuk kreatif; gunakan imaginasi anda!

 3. Pilih media sosial tempat anda ingin berkongsi klip - YouTube, Facebook, Twitter, dll. Anda juga boleh memilih khalayak yang dapat melihat klip anda, baik di PSN dan akaun media sosial anda.

Permainan bagus, kamu telah bermain dengan bersungguh-sungguh

Sekarang anda tahu semua tentang rakaman, pemangkasan, dan perkongsian klip permainan anda di PS4. Anda boleh membuat beberapa filem rap, klip lucu, ulasan permainan permainan, dan tutorial video. Pilihannya tidak berkesudahan selagi anda cukup kreatif.

Cara Memangkas Klip di PS4

Adakah anda merakam klip di PS4 untuk keseronokan menonton anda sendiri atau adakah anda membagikannya? Beri tahu kami di komen di bawah dan tinggalkan pautan ke salah satu video permainan permainan anda sendiri.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found