Cara Memulihkan Mesej yang Dihapus di iPhone

Mari kita menghadapinya; kebanyakan orang menghantar dan menerima banyak pesanan teks atau iMessages setiap hari. Sama ada bercakap dengan rakan, keluarga, atau rakan sekerja, kebanyakan kita mempunyai kuburan pesanan teks lama yang hanya duduk di sana. Selepas kami menghantarnya (atau membaca yang diterima sekali), kami jarang sekali melihat mesej ini lagi.

Cara Memulihkan Mesej yang Dihapus di iPhone

Selepas beberapa ketika, sebahagian besar dari kita mungkin membersihkan mesej kita dan mengeluarkannya dari telefon kita. Ini bukan sahaja dapat membersihkan menu Pesan di telefon anda dan menjadikannya kurang sesak, tetapi juga dapat menjimatkan sedikit simpanan pada telefon anda kerana perbualan panjang ini dapat menghabiskan sedikit.

Namun, bagaimana jika anda menyedari bahawa anda sebenarnya perlu melihat atau merujuk kepada mesej lama setelah anda menghapusnya? Sama ada terdapat beberapa pautan penting dalam mesej, beberapa foto yang tidak anda simpan, atau sebilangan perkara lain, anda mungkin menganggap anda tidak bernasib baik.

Apabila anda bergerak untuk menghapus mesej atau perbualan di iPhone anda, ia tidak akan dihapuskan pada masa itu (sama seperti bagaimana gambar anda tidak dihapuskan sepenuhnya). Sebaliknya, mesej anda hanya ditandai untuk dihapus, yang masih menjadikannya tidak dapat diakses dan tidak dapat dilihat oleh kami. Mereka masih ada di telefon kami untuk waktu yang singkat sehingga fail akhirnya ditimpa atau dikeluarkan secara kekal. Sekarang setelah anda mengetahui lebih banyak mengenai apa yang berlaku semasa anda memadam mesej, mari kita lihat cara untuk mendapatkannya kembali.

Cara Memulihkan Teks pada iPhone

Keupayaan anda untuk memulihkan sebarang mesej yang dipadamkan sangat bergantung pada beberapa faktor; dari jangka masa anda menghapusnya ke sandaran yang telah anda lakukan pada masa lalu, mungkin atau tidak mungkin memulihkan mesej tersebut atau kandungannya.

Pulihkan Mesej Dari Sandaran iCloud

Salah satu perkara pertama yang perlu dicuba adalah memulihkan mesej anda dari sandaran iCloud. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa anda perlu menetapkan semula peranti anda dari kilang dan memulihkannya.

Untuk mengelakkan kehilangan data penting lain di telefon anda, periksa terlebih dahulu untuk memastikan bahawa mesej anda disandarkan ke iCloud. Ini caranya:

 1. Pergi ke Tetapan pada iPhone anda dan ketik nama anda di bahagian atas.

 2. Seterusnya, ketik iCloud.

 3. Pastikan suis togol di sebelahnya Mesej dihidupkan.

Sekiranya mesej anda telah disimpan dalam sandaran baru-baru ini, anda akan melihat jumlahnya dalam Gigabyte di bawah Urus Storan pilihan.

Setelah anda mengesahkan bahawa mesej anda disimpan di Cloud, anda boleh meneruskan untuk menetapkan semula peranti anda. Ini caranya:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketuk Am.
 2. Tatal ke bawah dan ketik Tetapkan semula.

 3. Ketik Padamkan semua kandungan dan tetapan.

 4. Selepas telefon anda dipadamkan, ia akan mati, kemudian hidupkan semula. Ikuti arahan dan sambungkannya ke WiFi. Pilih pilihan untuk Pulihkan dari Sandaran iCloud.

Anda kemudian perlu log masuk dengan ID dan kata laluan Apple anda.

Penafian: Sebelum melakukan tetapan semula kilang, pastikan data anda disandarkan untuk mengelakkan kehilangan maklumat yang lebih penting. Juga, sahkan bahawa anda boleh log masuk ke akaun Apple anda untuk mengelakkan terkunci.

Periksa Mesej Anda di iCloud

Beberapa syarikat dan pengendali telefon bimbit akan menyimpan sandaran mesej anda, dan yang lain tidak. Walau apa pun, patut dicuba jika perkara yang anda cuba pulihkan benar-benar penting.

 1. Pergi ke iCloud dan masukkan maklumat log masuk anda. Pastikan telefon anda disertakan dengan anda kerana ia mungkin menghantar kod pengesahan ke telefon anda yang perlu anda masukkan sebelum anda log masuk.

 2. Klik ikon Mesej Teks (jika anda tidak melihat ikon itu, maka operator telefon anda tidak membuat sandaran mesej di iCloud, dan anda boleh beralih ke kaedah seterusnya).
 3. Sekiranya anda melihat ikon, gunakan fungsi carian untuk mencari mesej atau beberapa mesej yang anda cari.
 4. Pergi ke Tetapan iCloud di telefon anda sekarang dan matikan Mesej Teks (setelah anda melakukannya, pop timbul akan datang dan anda harus memilih Terus menggunakan iPhone saya).
 5. Selepas itu, hidupkan semula Mesej Teks dan tekan Gabungan, setelah beberapa saat, mesej yang anda hapus sebelumnya harus kembali pada peranti anda.

Pulihkan Mesej Dari Sandaran iTunes

pulihkan sandaran

Sekiranya operator anda tidak menyokong sandaran mesej atau tidak berfungsi untuk anda kerana satu sebab atau yang lain, ini adalah kaedah seterusnya yang harus anda cuba. Sekali lagi, ini hanya berfungsi jika mesej anda disandarkan. Sekiranya anda tidak mempunyai sandaran, ini jelas tidak akan berfungsi. Ini pada dasarnya berfungsi dengan cara yang sama anda akan memulihkan data yang hilang dari sandaran iTunes.

 1. Sambungkan telefon anda ke komputer anda dan tunggu iTunes muncul atau buat program secara manual.
 2. Anda akan melihat telefon anda di dalam kotak di bar berhampiran bahagian atas iTunes, dan jika anda mengkliknya, ia akan membawa anda ke halaman maklumat telefon anda.
 3. Dari sini, pilih Restore Backup. Seharusnya telefon anda kembali seperti semula ketika terakhir kali anda menyandarkannya.

Gunakan Aplikasi Pihak Ketiga untuk Mendapatkan Mesej Anda Kembali

Sekiranya kedua-dua kaedah ini tidak berfungsi untuk satu sebab atau yang lain, anda mungkin perlu bergantung pada aplikasi pihak ketiga untuk mencuba dan menyimpan mesej yang anda hapus. Terdapat banyak aplikasi berbeza di luar sana yang mendakwa dapat memulihkan data yang hilang, tetapi hakikatnya, beberapa di antaranya cukup mengerikan dan tidak berfungsi.

Adalah idea yang baik untuk merujuk ulasan dalam talian untuk pelbagai pilihan di ruang ini sehingga anda menjumpai ulasan yang sesuai untuk anda. Sebilangan ini mungkin memerlukan anda beberapa dolar, jadi pastikan anda melakukan penyelidikan dan gunakan yang anda anggap paling dipercayai. Walaupun aplikasi itu boleh dipercayai dan berfungsi untuk kebanyakan, itu bukan jaminan ia akan berfungsi untuk anda.

Mudah-mudahan, jika anda mencuba kaedah ini, sekurang-kurangnya salah satu daripadanya akan membantu menyimpan mesej anda yang telah dipadam. Sekiranya tidak, sebenarnya tidak ada lagi yang dapat anda lakukan kecuali menggunakannya sebagai pelajaran untuk memeriksa mesej di telefon anda sebelum menghapusnya dengan teliti.

Periksa Peranti Apple Anda yang Lain

Sekiranya semua mesej anda hilang dari satu peranti, mereka mungkin masih tersedia pada yang lain. Periksa mana-mana peranti macOS, tablet, atau telefon lain untuk mesej yang hilang.

Terima kasih kepada penyediaan integrasi fenomenal Apple, mesej anda yang hilang mungkin ada di peranti lain. Malah yang lebih tua. Sekiranya mereka ada di sana, buat sandaran ke iCloud atau iTunes untuk memulihkannya kemudian.

Gunakan Perisian Pemulihan

Sekiranya anda telah mencuba kaedah di atas dan masih belum memulihkan mesej anda, ada satu perkara lagi yang perlu dicuba. Pencarian Google yang ringkas akan menunjukkan banyak laman web yang mengaku memulihkan mesej, foto, dan data lain yang dihapus. Walau bagaimanapun, ini adalah cadangan "pembeli berhati-hati".

Perkhidmatan pemulihan data perlu mengakses semua data, fail, dan maklumat pada peranti anda. Ini bermaksud bahawa anda akan menghadapi risiko keselamatan menggunakan perkhidmatan ini. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah bahawa beberapa perkhidmatan pemulihan data mengenakan bayaran tetapi mungkin tidak memberikan. Nasib baik, kami telah mencuba perkhidmatan ini dan menyusun senarai cadangan kami di sini.

Apabila anda mendapat perkhidmatan yang tepat (dan kami mengesyorkan meneliti sebelum menggunakannya), anda mungkin memerlukan komputer (Mac atau PC) untuk menggunakan perisian. Perkhidmatan akan memulihkan sedikit data yang tersisa setelah penghapusan dan menyampaikan maklumat dalam fail yang boleh dimuat turun. Dengan andaian bahawa mesej anda masih tersimpan di memori telefon anda, perkhidmatan ini akan berjaya.

Soalan Lazim

Bahagian ini akan menjawab lebih banyak soalan anda yang sering ditanya mengenai memulihkan mesej yang dipadamkan.

Bolehkah saya mendapatkan teks dari pembawa telefon bimbit saya?

Dalam kebanyakan kes, tidak. Dan ada alasan yang baik untuk itu. Walaupun pembawa anda mungkin menyimpan mesej anda di pelayan di suatu tempat jika ia diperlukan untuk penguatkuasaan undang-undang, kebanyakan pekerja tidak akan dapat mengaksesnya. Teks anda adalah mesej peribadi anda, dan oleh itu tidak mungkin seseorang dapat mengaksesnya, bahkan seseorang yang bekerja untuk pembawa telefon bimbit.

Berdasarkan pengalaman, bahkan tidak ada pilihan dalam sistem pekerja untuk menyemak pesanan teks, apalagi mengirimkannya kepada anda. Walau bagaimanapun, mungkin bagi anda untuk mendapatkan pesanan teks anda melalui panggilan pengadilan dan pengadilan dalam beberapa kes.

Adakah mesej yang dipadam hilang secara kekal?

Dalam kebanyakan kes, ya. Sekiranya anda memadamkan mesej anda dan tidak ada sandaran, mesej anda pasti akan hilang untuk pengguna biasa setiap hari. Tetapi, dalam beberapa keadaan, mereka mungkin dipulihkan oleh penguatkuasa atau agensi lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found