Cara Memulihkan Mesej yang Dihapus dari Akaun Snapchat [iPhone & Android]

Salah satu ciri yang menarik perhatian pengguna media sosial untuk Snapchat adalah penghapusan mesej secara automatik. Dengan reka bentuk, semua mesej yang dihantar melalui platform akan dihapus sebaik sahaja pengirim dan penerima meninggalkan sembang. Ini dapat mengurangkan kebimbangan privasi dengan ketara dan dapat membantu anda membiarkan rakan anda menikmati detik paling peribadi tanpa meninggalkan jejak digital.

Cara Memulihkan Mesej yang Dihapus dari Akaun Snapchat [iPhone & Android]

Namun, ada kalanya anda mungkin ingin mengambil semula mesej lama itu. Ini boleh menjadi perbualan yang tidak dapat dilupakan dengan orang yang dikasihi, maklumat hubungan untuk pelanggan, atau bahkan maklumat yang berguna dalam masalah undang-undang.

Jadi, bagaimana anda boleh mendapatkan kembali mesej lama itu? Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulihkan mesej yang dihapus di Snapchat.

Mengapa Memulihkan Mesej di Snapchat Lebih Sukar?

Snapchat telah berada di barisan depan dalam memberi pengguna media sosial lebih banyak kawalan terhadap konten yang mereka kirimkan, termasuk teks, foto, dan video. Platform ini adalah salah satu daripada beberapa platform media sosial yang menggunakan pesanan sementara. Tapi apa itu?

Pemesejan Ephemeral adalah jenis sembang atau perbualan yang merosakkan diri sendiri. Mesej akan dipadamkan secara automatik setelah penerima dibuka dan melihatnya.

Dengan pemesejan ephemeral, anda dapat mengawal berapa lama mesej akan bertahan di peti masuk seseorang, satu ciri yang hampir tidak dapat dicapai oleh program teks atau sembang biasa. Ini memungkinkan anda untuk menghantar pemikiran yang sebaliknya akan anda simpan jika anda tahu bahawa mereka mungkin tinggal lebih lama dan, kemungkinan besar, kembali menghantui anda.

Selain itu, menghantar mesej yang merosakkan diri bermaksud anda dapat menjimatkan ruang simpanan pada peranti anda. Anda tidak perlu memadamkan beberapa item secara manual setiap beberapa hari untuk mengosongkan ruang dan memastikan peranti anda berjalan dengan optimum.

Kelemahannya, pemesejan singkat Snapchat bermaksud anda dapat kehilangan data berharga secepat menerimanya. Mungkin ada mesej yang ingin anda tahan lebih lama. Ini boleh menjadi apa saja, dari foto yang tidak dapat dilupakan, teks menarik hingga laporan kemajuan kerja.

Walaupun aplikasi Snapchat tidak menawarkan cara untuk mengambil mesej ini dari dalam sembang anda, anda dapat dengan mudah mendapatkan sebarang mesej yang pernah anda kirimkan, berkat beberapa penyelesaian.

Mari selami dan lihat bagaimana anda dapat memulihkan mesej yang dihapus bergantung pada jenis peranti yang anda gunakan.

Cara Memulihkan Mesej Snapchat yang Dihapus dari Telefon Android

Sekiranya anda memiliki peranti Android, anda dapat memulihkan mesej Snapchat yang dihapus dengan mudah dengan beberapa cara:

Kaedah 1: Membuka Cache Peranti Anda

Sebelum mencuba sesuatu yang rumit, anda mungkin ingin menggunakan alat pemulihan bawaan Android anda.

Setiap kali anda menutup Snapchat atau aplikasi lain di telefon anda, peranti Android diprogramkan untuk membuang memori terkini dengan segera, dan anda harus memuatkan semula aplikasi tersebut untuk menjalankannya sekali lagi. Ini dapat memakan masa jika sambungan data anda tidak kuat dan dapat menyebabkan kelewatan, pembekuan layar, kerosakan, masalah kuasa, dan lain-lain. Untuk mengelakkan masalah ini, telefon anda menyimpan beberapa kandungan untuk akses cepat.

Memori cache Android mengekalkan data yang baru digunakan atau "panas" yang sebaliknya memerlukan pengambilan perlahan dari media penyimpanan yang terlalu ramai. Ia juga menyimpan maklumat yang jarang diakses dekat dengan CPU, di mana ia lebih mudah didapati untuk akses segera. Yang paling penting, mesej Snapchat anda disimpan dalam cache buat sementara waktu setelah dihapus di sembang anda.

Inilah cara memulihkan mesej yang dihapus dari memori cache peranti anda:

 1. Sambungkan peranti Android anda ke PC menggunakan kabel USB.

 2. Setelah PC anda mengenali peranti anda, buka folder tetapan peranti anda dan arahkan ke "Android".

 3. Klik pada "Data."

 4. Cari fail bernama "com.Snapchat.android"

 5. Buka folder cache dan pilih mesej yang ingin anda ambil.

 6. Klik pada "Pulihkan".

Setelah mengambil langkah-langkah ini, anda dapat memulihkan mesej anda dan melihatnya tanpa sekatan biasa. Walau bagaimanapun, anda hanya dapat memulihkan mesej terbaru menggunakan kaedah ini. Data cache lama dibuang seiring berjalannya waktu.

Kaedah 2: Menggunakan Pengurus Fail

Sekiranya anda tidak mempunyai PC, anda masih boleh mengambil mesej yang dipadam dari memori dalaman telefon anda. Ini caranya:

 1. Buka Pengurus Fail pada peranti anda. Sekiranya anda tidak memasang Pengurus Fail pada peranti anda, anda boleh mendapatkan salinannya di Google Play dengan mudah.

 2. Navigasi ke "Android".

 3. Klik pada "Data."

 4. Buka fail bernama "com.snapchat.android."

 5. Ganti nama semua fail dengan pelanjutan ".nomedia".

 6. Setelah menamakan semula semua fail, anda seharusnya dapat membuka fail yang anda mahukan dan melihat mesej anda.

Kaedah 3: Mengemukakan Permintaan Data Dengan Snapchat

Snapchat memahami bahawa anda mungkin ingin melihat beberapa mesej anda setelah dihapus secara automatik. Oleh itu, mereka telah menyediakan halaman pemulihan data di mana anda dapat dengan mudah mengambil semua jenis data yang ditukar melalui akaun anda, termasuk foto, teks, dan video.

Inilah cara menggunakan pemulihan data Snapchat juga untuk memulihkan mesej anda:

 1. Lawati halaman Snapchat My Data dan masukkan bukti kelayakan anda.

 2. Setelah log masuk, Anda akan diarahkan secara otomatis ke halaman "Data Saya", di mana Anda akan disajikan dengan senarai item data yang dapat dipulihkan. Pilih item yang ingin diambil.

 3. Ketuk "Hantar Permintaan."

 4. Setelah mengajukan permintaan data, admin Snapchat akan segera menyelami arkib anda untuk mengambil data yang Anda minta. Anda kemudian akan menerima data melalui e-mel, biasanya dalam format zip.

 5. Sebaik sahaja anda menerima fail zip, ketik dan tahan di atasnya dan kemudian pilih "Ekstrak."

 6. Arahkan ke folder yang memegang fail yang diekstrak dan buka fail bernama "Mydata."

 7. Ketuk fail "index.html". Anda sekarang dapat melihat semua mesej Snapchat yang dihapus.

Kaedah 4: Menggunakan Alat Pemulihan Pihak Ketiga yang Dedikasi

Sekiranya anda tidak mahu memulihkan mesej Snapchat anda menggunakan kaedah manual yang telah kami bincangkan, anda akan gembira mengetahui bahawa terdapat aplikasi pihak ketiga yang dapat melakukan semua pekerjaan untuk anda. Walaupun terdapat beberapa pilihan untuk dipilih, Alat Pemulihan Data Android sangat disarankan. Inilah cara menggunakannya:

 1. Muat turun dan pasang Pemulihan Data Android pada PC anda.

 2. Lancarkan perisian dan klik pada "Pemulihan Data."

 3. Sambungkan peranti Android anda ke PC anda.

 4. Setelah perisian mengesan peranti Android anda, anda akan dapat melihat senarai jenis data yang ingin anda pulihkan dipaparkan di layar.

 5. Centang kotak di sebelah "Mesej" dan klik "Seterusnya."

 6. Klik “Recover all files” dan klik “Next”.
 7. Pada ketika ini, perisian akan mengimbas peranti anda untuk semua mesej yang dihapus dan kemudian memaparkan semua data yang dapat dipulihkan. Yang perlu anda lakukan ialah klik pada butang "Pulihkan" di sebelah item untuk memulihkannya dan menyimpannya di komputer anda.

Pulihkan Snapchat Mesej yang Dihapus pada iPhone

Sekiranya anda memiliki iPhone atau mana-mana peranti lain dalam keluarga iOS yang lebih besar, anda boleh mendapatkan kembali snap yang dipadamkan dengan mudah melalui alat pihak ketiga. Walaupun terdapat beberapa alternatif, kami akan melihat dua aplikasi yang paling popular: Pemulihan Data iPhone FoneLab dan iBeesoft.

Kaedah 1: Menggunakan FoneLab

FoneLab pertama kali dilancarkan untuk membantu pengguna iPhone memulihkan data mereka dari telefon bimbit yang mati atau tidak berfungsi. Ia kini menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan yang berbeza, termasuk pembaikan peranti, perkhidmatan sandaran fail, dan apa sahaja yang berkaitan dengan peranti Apple.

Inilah cara menggunakan alat ini untuk memulihkan mesej Snapchat yang hilang:

 1. Muat turun dan pasang FoneLab pada PC anda.

 2. Sambungkan iPhone ke PC menggunakan kabel USB.

 3. Setelah perisian mengesan peranti anda, butang "Start Scan" akan muncul di layar iPhone anda. Ketuk di atasnya untuk memulakan proses pemulihan.

 4. Setelah imbasan selesai, semua item yang dapat dipulihkan akan dipaparkan di skrin anda. Pilih "Mesej Snapchat."
 5. Pilih mesej yang ingin anda pulihkan dan kemudian ketuk "Pulihkan".
 6. Pilih folder tujuan dan kemudian tunggu semasa perisian mengambil mesej anda.

Kaedah 2: Menggunakan Pemulihan Data iPhone iBeesoft

iBeesoft iPhone Data Recovery adalah perisian pemulihan data iOS profesional untuk semua peranti mudah alih Apple. Ia menawarkan pengambilan foto, mesej, kenalan, nota teks, video, dan lain-lain dengan cepat. Inilah cara menggunakan perisian untuk memulihkan gambar anda:

 1. Muat turun dan pasang perisian pada PC anda.

 2. Sambungkan iPhone ke PC menggunakan kabel USB.

 3. Setelah perisian mengesan peranti anda, butang “Recover From iOS Device” akan muncul di layar PC anda. Klik di atasnya untuk memulakan proses pemulihan.

 4. Klik pada “Scan” untuk mengesahkan.

 5. Setelah imbasan selesai, semua item yang dapat dipulihkan akan disusun mengikut kategori dan dipaparkan di skrin anda.
 6. Pilih "Mesej Snapchat" dan kemudian klik "Pulihkan."
 7. Salah satu perkara terbaik mengenai aplikasi Pemulihan Data iPhone iBeesoft ialah anda juga dapat memulihkan data dari sandaran iTunes atau iCloud anda. Anda hanya perlu memilih sumber yang diingini semasa memulakan proses pemulihan. Sebagai contoh, untuk memulihkan item dari sandaran iTunes anda, cukup klik "Pulihkan dari iTunes" pada langkah ketiga di atas.

Pulihkan Mesej Anda dengan Selamat dan Selamat

Sekiranya anda telah memadamkan mesej di Snapchat dan menginginkannya kembali, kedua-dua alat bawaan dan pihak ketiga dapat membantu. Oleh itu, penting untuk memilih alat yang dipercayai yang tidak akan merosakkan mesej anda atau bahkan merosakkan data selebihnya pada peranti anda.

Sudahkah anda cuba memulihkan mesej Snapchat anda menggunakan kaedah yang dibincangkan dalam artikel ini? Kami ingin mendengarnya. Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found