Apakah Makna Ikon Red Dot di Apple Watch?

Mempunyai Apple Watch baru dan ingin mengetahuinya? Lihat ikon di skrin tetapi tidak tahu maksudnya? Mahukan panduan bahasa Inggeris yang jelas untuk menguraikan pemberitahuan status tersebut? Tutorial ini akan memandu anda melalui semua ikon status yang sedang digunakan di Apple Watch.

Apakah Makna Ikon Red Dot di Apple Watch?

Apple Watch mempunyai salah satu reka bentuk terbaik di luar sana sekarang setelah kedua Samsung Galaxy Watch. Samsung menggunakan Android jadi jika anda pengguna iOS Apple Watch akan menjadi tidak cerdas. Ini sedikit kurang intuitif daripada iPhone dan mempunyai beberapa ciri baru untuk digunakan tetapi setelah anda membiasakannya, Apple Watch sebenarnya cukup mudah untuk digunakan.

Kualiti dan kegunaan binaan adalah kekuatan sebenar Apple Watch dan di sinilah ia bersinar. Ia tidak dapat melakukan apa-apa yang tidak boleh dilakukan oleh jam tangan lain tetapi apa yang dilakukannya, ia dilakukan dengan gaya Apple yang khas. Itu menjadikannya pembelian yang sangat baik jika anda berada di pasar untuk jam tangan pintar.

Pemberitahuan Apple Watch

Salah satu bidang utama Apple Watch adalah pemberitahuan. Biasanya berada di atas penanda jam 12, ikon ini boleh berubah bergantung pada apa yang berlaku dengan telefon. Di sinilah anda akan melihat ikon titik merah dan beberapa yang lain. Sekiranya anda melihat pemberitahuan ini, berikut adalah gambaran umum ringkas tentang maksudnya.

Ikon titik merah di Apple Watch

Ikon titik merah bermaksud anda mempunyai pemberitahuan yang belum dibaca. Untuk membacanya, geser ke bawah dari bahagian atas skrin dan panel pemberitahuan akan muncul. Setelah dibaca, titik merah akan hilang.

Ikon kilat hijau

Ikon kilat hijau bermaksud Apple Watch sedang dicas.

Ikon kilat merah

Ikon kilat merah bermaksud bateri jam anda hampir habis dan memerlukan pengisian segera.

Ikon kapal terbang kuning

Ikon kapal terbang berwarna kuning bermaksud jam tangan anda ditetapkan ke Mod Pesawat. Sekiranya jam tangan anda dipasangkan dan dalam jarak jangkauan iPhone anda, telefon juga mungkin dalam Mod Pesawat. Mematikannya pada jam tangan tidak mematikannya di telefon.

Ikon bulan ungu

Ikon bulan ungu bermaksud anda telah menetapkan Apple Watch anda ke Jangan Ganggu. Anda masih akan mendapat penggera tetapi tidak akan diganggu oleh panggilan, teks atau pemberitahuan.

Ikon topeng oren

Ikon topeng oren ialah Mode Teater. Ini pada dasarnya adalah mod senyap dengan beberapa gangguan tidak dilemparkan masuk. Jam tangan tidak akan memberi amaran kepada anda mengenai pemberitahuan atau panggilan dan skrin akan tetap gelap. Lumpuhkan melalui Pusat Kawalan.

Ikon WiFi

Ikon WiFi digunakan ketika Apple Watch anda disambungkan terus ke rangkaian tanpa wayar dan bukan melalui telefon.

Empat titik hijau

Empat titik hijau bermaksud jam tangan anda disambungkan ke rangkaian sel. Empat titik hijau bermaksud isyarat kuat sementara tiga tidak begitu kuat dan dua sama sekali tidak kuat.

Ikon telefon merah dengan garisan

Ikon telefon merah dengan garis melaluinya bermaksud Apple Watch anda tidak dapat mencapai iPhone anda. Ini menandakan tidak mempunyai sambungan dan mungkin berada dalam jarak jangkauan atau menghidupkan Mode Pesawat pada peranti lain.

Ikon X merah

Ikon X merah bermaksud Apple Watch anda terputus hubungan dengan rangkaian sel. Ikon ini akan hilang sebaik sahaja mendapat sambungan lagi untuk diganti dengan titik hijau seperti di atas.

Ikon titisan biru

Ikon titisan biru menandakan fungsi Water Lock. Skrin tidak akan bertindak balas terhadap input semasa anda melihat ikon ini, jadi jangan risau jika nampaknya jam tangan anda tidak berfungsi dengan baik. Untuk melumpuhkan Water Lock, putar Digital Crown untuk membukanya. Sebaik sahaja ikon itu hilang, anda boleh pergi.

Ikon Bluetooth

Ikon Bluetooth biru memberitahu anda bahawa anda sedang dipasangkan dengan sesuatu yang menggunakan Bluetooth. Itu boleh menjadi pembesar suara atau fon kepala atau yang lain.

Ikon anak panah ungu

Ikon anak panah ungu menunjukkan jam tangan anda atau aplikasi di atasnya menggunakan perkhidmatan lokasi untuk menentukan lokasi anda. Ini kekal sehingga anda mematikan aplikasi atau lokasi.

Ikon gembok biru

Ikon gembok biru di Apple Watch anda bermaksud jam tangan terkunci dan memerlukan nombor PIN untuk dibuka.

Terdapat beberapa ikon yang perlu diperhatikan di Apple Watch tetapi genius reka bentuk Apple bermaksud ia sangat jelas dan akan mudah diingat setelah anda terbiasa dengan jam tangan. Anda dapat melihat manual yang menerangkan ikon ini jika memilih Jam Tangan Saya, Umum dan Tentang. Pilih Lihat Panduan Pengguna Apple Watch untuk senarai maksud setiap ikon.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found