Cara Melepaskan Bateri iPhone

Tidak semua bateri iPhone dapat dikeluarkan dengan cara yang sama. Prosesnya sangat serupa, tetapi anda mesti menggunakan alat yang berbeza bergantung pada modelnya. Juga, perhatikan bahawa model yang berbeza akan mempunyai susunan komponen yang sedikit berbeza.

Cara Melepaskan Bateri iPhone

Lihat cara mengeluarkan bateri dari iPhone 7 ke atas, serta telefon pintar siri 6 iPhone yang lebih tua untuk mendapatkan idea tentang bagaimana sesuatu mungkin berbeza dari satu model ke model yang lain. Sekiranya anda mengetahui cara mengeluarkannya dari satu iPhone, anda mungkin akan tahu cara mengendalikan versi yang lebih baru juga.

Bermula Mengganti Bateri iPhone

Sebelum anda mencuba mengeluarkan bateri dari iPhone anda, pastikan casnya 25% atau kurang. Jika tidak, bateri telefon anda berisiko lebih besar terkena api atau meletup jika tertusuk secara tidak sengaja. Alat boleh tergelincir, jadi mainkan dengan selamat dan habiskan bateri jika diperlukan.

Alat yang Diperlukan untuk Mengganti Bateri iPhone

Sekiranya anda memilih untuk melakukan ini di rumah, anda memerlukan alat berikut:

 1. Cawan sedutan
 2. Pistol panas, pengering rambut, atau iOpener (Pilihan tetapi disyorkan)
 3. Spudger
 4. Pemutar skru Pentalobe P2

  pemutar skru pentalobe

 5. Pemutar skru Philips # 000
 6. Pemutar skru Tri-point Y000

Walaupun senarai alat kelihatan menakutkan, prosesnya sendiri bukan jika anda menghampirinya dengan berhati-hati.

Petua untuk Mencegah Kerosakan Telefon Anda

 • Letakkan skru dengan corak yang koheren berdasarkan cara anda melepaskannya, iaitu skru kanan atas pendakap diletakkan di atas tikar, dan lain-lain dalam kedudukan yang sama. Meletakkan skru di tempat yang salah boleh merosakkan papan induk, anda pasti menyukai reka bentuk Apple.
 • Sekiranya ragu-ragu, biarkan skru keluar. Seperti yang dinyatakan di atas, skru mesti kembali ke kedudukan semula atau anda berisiko mengalami kerosakan telefon.
 • Ingatlah untuk mengalirkan telefon dengan menekan dan menahan butang kuasa telefon setelah melepaskan kabel bateri. Anda boleh mengurangkan cip, dan lain-lain dengan tidak mengalirkan sisa daya di telefon sebelum melepaskan kabel lain selain dari kabel bateri.
 • Pakai sarung tangan dan arahkan diri dan iPhone sebelum cuba mengusahakannya. Mereka menjual tikar ESD dan gelang yang menghalang perbezaan caj antara permukaan daripada menggoreng elektronik sensitif, ia sangat bernilai pelaburan.
 • Jangan lakukan pembaikan jika anda bersentuhan dengan lantai permaidani dan bahan lain yang memindahkan statik dengan baik. Gunakan tikar plastik atau pasangkan kasut bersalut getah untuk mengelakkan ESD berpindah sebanyak-banyaknya.

Mengeluarkan Bateri: iPhone 7 dan Lebih Baru

Berkaitan dengan mengeluarkan bateri dari TV asas atau alat streaming jauh, mengeluarkan bateri dari iPhone mungkin bukan tugas yang mudah bagi anda. Ia boleh dilakukan di rumah dengan alat yang betul dan tangan yang stabil, tetapi masih ada risiko merosakkan telefon anda. Mengeluarkan bateri akan membatalkan jaminan anda, jadi sebaiknya lakukan di Kedai Apple berlesen.

 1. Mulakan dengan mematikan iPhone anda dan kemudian memanaskan bahagian bawah casing dengan senapang panas, pengering rambut, atau iOpener selama kira-kira satu minit, gunakan tetapan sederhana untuk pengering rambut atau senapang panas dan gerakkannya.
 2. Sekarang, pasangkan penyedut ke skrin dan perlahan-lahan geser spudger di sepanjang tepi skrin. Jangan cuba mengangkat skrin sebentar.
 3. Jalur pelekat dua sisi digunakan untuk menutup layar, jadi setelah mengikis tepi skrin dengan lembut, cubalah mengangkatnya sedikit. Pastikan untuk mengangkat hanya beberapa sentimeter pada satu masa dan cari wayar yang secara tidak sengaja boleh robek.
 4. Seterusnya, biarkan skrin diangkat hanya sejauh yang anda perlukan, tidak lebih dari 90 darjah, dan lepaskan empat skru tiga titik dari paparan pendakap bawah (cari pita penyambung)
 5. Keluarkan pendakap paparan.
 6. Tanggalkan penyambung bateri (jalur plastik tegak lurus) dan kemudian tekan dan tahan butang kuasa selama kira-kira 5-15 saat. Ini akan menghabiskan sisa daya dalam sistem yang boleh menyebabkan kekurangan, dll.
 7. Tanggalkan jalur plastik yang lain dan jalur kelabu di bawahnya.
 8. Buka skru tri-titik yang lebih kecil yang memegang pendakap di atas pita paparan kedua.
 9. Tanggalkan pendakap.
 10. Tanggalkan jalur plastik hitam (penyambung yang lain).
 11. Lepaskan penyambung dengan spudger dan lepaskan.
 12. Tanggalkan skru dari bolong barometrik (pendakap hitam di sudut kiri bawah).
 13. Tanggalkan lubang barometrik untuk mencungkil penyambung Taptic Engine.
 14. Buka penyambung plastik hitam dan lepaskan.
 15. Tanggalkan skru dan lepaskan Taptic Engine dari casing.
 16. Kupas kembali pelekat yang menutupi bateri (anda mungkin perlu memanaskan pelekat).
 17. Tanggalkan bateri.

Ingatlah untuk berhati-hati semasa melakukan ini. Segala-galanya dari mengangkat penyambung hingga mengupas jalur harus dilakukan dengan perlahan. Semasa melepaskan ketiga jalur yang memegang bateri, anda tidak boleh mengambil risiko terkoyak atau berkerut. Perlahan-lahan dan cuba panaskan pelekat jika anda merasa terlalu banyak maklum balas.

Melepaskan Bateri: iPhone 6 Series

Tanggalkan Bateri iPhone

IPhone 6, 6 Plus, 6S, dan 6S Plus memerlukan pemutar skru yang berbeza. Memiliki pemutar skru Pentalobe P2 dengan kepala 3.6mm untuk iPhone 6 dan 6 Plus dan kepala 3.4mm untuk telefon 6S dan 6S Plus.

Anda juga memerlukan cawan penyedut dan spudger untuk mengangkat skrin dan menangani komponen kecil yang lain.

Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Matikan iPhone anda dan lepaskan skru di sebelah port kilat.
 2. Gunakan cawan sedutan di sudut kiri bawah skrin.
 3. Angkat skrin sambil memegang casing.
 4. Buka casing dengan spudger dan angkat paparan ke sudut 90 darjah.
 5. Cari pendakap penyambung bateri (dilindungi oleh sekeping logam segi empat dengan dua skru).
 6. Gunakan a #000 Pemutar skru Philips untuk mengeluarkan skru.
 7. Lepaskan penyambung dari papan logik.
 8. Tanggalkan pendakap kabel dengan melepaskan skru terlebih dahulu (lima skru pada iPhone 6, 6 Plus, dan 6S Plus, dan empat skru pada iPhone 6S).
 9. Putuskan sambungan kabel kamera (penyambung besar dengan kabel yang menuju ke paparan).
 10. Tanggalkan baki penyambung.
 11. Pisahkan skrin dari casing yang lain.
 12. Kupas jalur pelekat dari bahagian bawah bateri.
 13. Keluarkan bateri.

cawan sedutan

Kata-kata Awas

Seperti yang anda lihat, sama ada anda mempunyai iPhone lama atau yang baru, proses mengeluarkan bateri sangat serupa. Anda mungkin memerlukan alat yang berbeza untuk menangani pelbagai skru dan penyambung, tetapi beberapa garis panduan umum selalu berlaku.

Jangan sesekali memaksa layar kerana anda mungkin berisiko melanggar casing, kabel, atau penyambung, yang boleh menyebabkan iPhone anda tidak berguna. Sekiranya pelekat menimbulkan masalah, gunakan pengering rambut dari jarak jauh untuk memanaskannya.

Sentiasa pisahkan semua penyambung antara paparan dan skrin untuk memisahkan casingnya. Buka bateri dengan mencabut penyambung dan pendakap di atasnya. Gunakan manual untuk mengetahui dengan tepat di mana bateri ada pada model iPhone anda.

Perlahan anda boleh dalam setiap langkah, terutama ketika membuka konektor dan mengeluarkan baterinya. Merosakkan bateri boleh melepaskan bahan kimia berbahaya, apatah lagi merosakkan telefon anda. Ingat, jika anda memerlukan bateri anda ditanggalkan atau diganti, sebaiknya bawa telefon anda ke Kedai Apple atau kirimkannya ke Pusat Pembaikan Apple.

Bateri iPhone

Bergantung pada tahap kemahiran anda, $ 29 + untuk bateri baru mungkin bernilai pelaburan. Sekiranya anda selesa menggunakan elektronik, maka gunakanlah, tetapi, jika anda memerlukan peranti anda berfungsi sepenuhnya dan tidak terlalu mahir teknologi, bawalah ke kedai pembaikan yang diperakui.