Cara Menghapus Pautan Pautan dari Dokumen Microsoft Word

Hyperlink adalah pautan yang dapat diklik dalam dokumen yang akan membawa anda ke halaman web yang dipilih. Kadang-kadang, Microsoft Word menambah pautan yang dapat diklik di mana anda tidak menginginkannya (iaitu petikan). Pautan mungkin berguna dalam beberapa keadaan, tetapi pada masa lain, ia kelihatan tidak kemas, tidak profesional, atau tidak diperlukan dalam dokumen bercetak.

Cara Menghilangkan Pautan Pautan dari Dokumen Microsoft Word

Bergantung pada keperluan dokumen anda, anda boleh menambah atau menghapus pautan yang diperlukan.

MS Word secara automatik menambah pautan ke dokumen semasa anda memasukkan atau menyalin dan menampal URL. Anda boleh mengikuti pautan dengan menekan butang kawalan sambil mengkliknya. Dengan begitu banyak ciri dan fungsi, sangat sukar untuk mengikuti segala yang dilakukan oleh Microsoft Word. Artikel ini menunjukkan kepada anda cara menghapus pautan dari dokumen untuk meneruskan kerja anda dengan berkesan.

Keluarkan Hyperlink menggunakan Pilihan Menu Konteks Word

 1. Klik kanan pada pautan yang dipilih dalam dokumen, kemudian pilih "Keluarkan Hyperlink."

 2. Teks / watak akan berubah menjadi warna yang ditetapkan sekarang dan menjadi teks biasa.

Sebagai alternatif, anda boleh mengklik kanan pautan dan memilihEdit Hyperlink."Pilihan itu membuka tetingkap yang ditunjukkan di bawah. Tekan Keluarkan Pautan butang pada tetingkap itu dan klik okey.

Buang Semua Pautan Hyperlink MS menggunakan Hotkeys

Tombol panas menjadikannya lebih cepat dan mudah untuk membuang banyak pautan di MS Word, terutamanya kerana mereka menghapus pautan secara pukal tidak kira berapa banyak dokumen anda. Kaedah klik kanan pada proses pertama hanya menghapus pautan satu per satu. Inilah cara menggunakan hotkey untuk menghapus pautan hiper MS Word.

Sekiranya terdapat banyak pautan di beberapa halaman, lebih baik anda membuang semua pautan hiper dengan kata kunci panas Word.

Pengguna Windows boleh menggunakan kekunci panas ini:

 1. Tekan "Ctrl + A" kekunci panas untuk memilih semua teks dalam dokumen.
 2. Tekan kekunci panas "Ctrl + Shift + F9" untuk membuang semua pautan.

Pengguna Mac boleh menggunakan hotkey ini:

Seperti papan kekunci Windows standard, tekan CMD + A untuk menyorot semua teks dalam artikel. Kemudian gunakan kekunci CMD + fn + Shift + F9 dan semua pautan hiper dalam dokumen akan dihapuskan.

 1. Tekan "CMD + A" untuk menyerlahkan semua teks dalam artikel.
 2. Tekan tekan "CMD + fn + Shift + F9" untuk menghapus semua pautan hiper sekaligus.

Buang Pautan Hubungan MS Word dari Dokumen menggunakan Makro

Perakam Makro adalah alat yang berguna yang disertakan dalam Word yang membolehkan merakam urutan pilihan yang dipilih dan memainkan semula makro apabila diperlukan. Anda juga boleh menyediakan makro yang menghilangkan pautan dari semua dokumen Word terbuka dengan memasukkan kod Visual Basic secara manual.

Pertama, tekan kekunci panas Alt + F11 untuk membuka editor Visual Basic. Klik Masukkan > Modul untuk membuka tetingkap Modul di mana anda boleh memasukkan kod makro. Salin (Ctrl + C) dan Tampal (Ctrl + V) kod di bawah di tetingkap modul Word.

 1. Tekan "Alt + F11" untuk membuka penyunting Visual Basic.
 2. Pilih "Masukkan> Modul" untuk membuka tetingkap "Modul" di mana anda boleh memasukkan kod makro.
 3. Salinan ("Ctrl + C"dan Tampal ("Ctrl + V") kod di bawah di tetingkap modul Word.
Sub 'Gelung melalui semua dokumen yang terbuka: Untuk Setiap Dokumen Dalam Aplikasi.Dokumen' Simpan nama dokumen szOpenDocName = doc.Name 'Keluarkan pautan hiperp dari dokumen itu Dengan Dokumen (szOpenDocName)' Gelung sementara terdapat hiperpautan yang berlaku! Sementara .Hyperlinks.Count> 0. Hyperlinks (1). Hapus Wend End Dengan 'Matikan ini, tidak perlu lagi muncul Aplikasi.Options.AutoFormatAsYouTypeReplaceHyperlinks = Palsu Next Next End SubKillTheHyperlinksInAllOpenDocuments ()' ------- ---------------------------------------- 'Menghapus semua pautan dari sebarang dokumen terbuka' Teks untuk dipaparkan dibiarkan utuh '-------------------------------------------- --- Dim doc Sebagai Dokumen Dim szOpenDocName As String 'Gelung melalui semua dokumen yang terbuka: Untuk Setiap dokumen Dalam Aplikasi.Dokumen' Simpan nama dokumen szOpenDocName = doc.Name 'Keluarkan hyperlink dari dokumen itu Dengan Dokumen (szOpenDocName)' Gelung sambil terdapat pautan hiper! Sementara .Hyperlinks.Count> 0. Hyperlinks (1). Hapus Wend End Dengan 'Matikan ini, tidak perlu lagi muncul Aplikasi.Options.AutoFormatAsYouTypeReplaceHyperlinks = Palsu Next Next End End Sub

Setelah selesai dengan menampal kod di atas, tekan "Ctrl + S" jalan pintas papan kekunci untuk menyimpan makro. Untuk menjalankan makro, pilih "Fail> Makro> Makro" dan pilih "KillTheHyperlinksInAllOpenDocuments." Itu akan membuang semua pautan dari dokumen Word yang terbuka.

Menyalin dan Menampal Hiperpautan Teks Biasa

Mungkin ada kalanya anda ingin menampal pautan yang disalin sebagai teks biasa, menampilkan alamat web yang lengkap.

 1. Salin pautan laman web ke Papan Keratan dengan "Ctrl + C" hotkey.
 2. Di MS Word, klik kanan dan pilih "Simpan Teks Sahaja" dari menu konteks, tetapi jangan tekan kekunci "Enter" setelah menampal kerana itu mengembalikan URL ke format hyperlink.

Gunakan Add-On Pihak Ketiga untuk Menampal URL sebagai Teks Biasa di MS Word

Alat tambah pihak ketiga memudahkan menampal pautan sebagai teks biasa dalam dokumen Microsoft Word.

Pasang Teks Tulen ke Windows 10

Pelbagai program pihak ketiga membolehkan anda menampal teks yang disalin tanpa pemformatan. Sebagai contoh, anda boleh menambahkan program PureText ke Windows. Itu menukar pautan yang disalin ke teks yang tidak diformat semasa anda menekannya "Kunci menang + V" hotkey. Anda juga dapat menampal teks dalam dokumen Word dengan menekan "Kunci menang + V" jalan pintas papan kekunci.

Tambahkan Kutools ke MS Word

Kutools adalah salah satu alat tambah terbaik Word yang menambah tab bar alat baru pada aplikasi. Kutools dijual pada harga $ 49 di laman webnya, dan ada juga versi percubaan. Tambahan ini juga memberi anda cara cepat untuk membuang semua pautan dalam dokumen dengan mengklik "Kutools> Lagi" dan kemudian memilih "Buang Hyperlink" pilihan. Sebagai alternatif, anda juga boleh memilih "Perusahaan" tab dan klik"Keluarkan untuk memadam pemformatan pautan dari URL.

Cara Mematikan Pemformatan Hyperlink Automatik Word

Word secara automatik menukar URL menjadi pautan hiper, tetapi anda boleh mengkonfigurasi aplikasi agar tidak berlaku.

 1. Pilih "Fail" tab dan "Pilihan" untuk membuka tetingkap Pilihan Kata.
 2. Klik"Pembuktian >Pembetulan automatikPilihan untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

 3. Pilih "AutoFormat Semasa Anda Menaip" tab.
 4. Nyahtanda "Laluan internet dan rangkaian dengan kotak pilihan hyperlink." Tekan okey butang pada tetingkap AutoCorrect dan Opsyen Kata. Sekarang semua URL yang dimasukkan dalam dokumen Word akan tetap menjadi teks biasa.

Sebagai penutup, terdapat pelbagai cara untuk menukar pautan ke URL teks biasa dalam dokumen Word. Word mempunyai hotkeys, pilihan menu konteks, add-on, dan makro yang membantu menghilangkan hyperlink dalam dokumen Word. Anda juga boleh membuang pautan hiperp dari lembaran kerja Excel.

Soalan Lazim Hyperlinks MS Word

Tambahan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found