Cara Menghapus Kerosakan Halaman di Word

Microsoft Word adalah perisian pemprosesan kata yang terhormat namun masih sangat kuat yang lebih kurang standard untuk pembuatan dokumen Windows. Salah satu ciri Microsoft Word adalah "pemecahan halaman", petunjuk dalam dokumen yang memberitahu pencetak atau penukaran PDF bahawa dokumen harus memulai halaman baru pada titik tertentu.

Cara Menghapus Kerosakan Halaman di Word

Setiap kali pencetak menemui jeda halaman, ia akan mencetak halaman baru. Dokumen MS Word boleh merangkumi jeda halaman automatik dan manual. Kadang-kadang dokumen dapat mengumpulkan sebilangan besar jeda halaman yang tidak perlu, sering kali sebagai hasil menukar dokumen dari format lain. Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda beberapa cara di mana anda dapat membuang jeda halaman di Microsoft Word.

Padam Kerosakan Halaman Secara Manual

Cara termudah dan cara yang paling sering digunakan oleh pengguna Word, untuk menghilangkan jeda halaman adalah dengan menghapusnya secara manual. Anda boleh meletakkan kursor pada jeda halaman secara langsung dan menggunakan kekunci Del pada papan kekunci, atau memilih kawasan dokumen yang mengandungi satu atau lebih jeda halaman dan menggunakan kekunci Del, atau klik kanan pada dokumen dan pilih Potong.

Untuk melihat dengan tepat di mana jeda halaman berada, tekan Tunjukkan / Sembunyikan butang pada tab Laman Utama Word. (Ini adalah butang di panel Perenggan yang terlihat seperti "P" yang mundur mewah.) Itu menunjukkan semua jeda halaman yang dimasukkan secara manual dalam dokumen seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Kemudian klik margin di sebelah garis putus-putus jeda halaman untuk memilih satu jeda. Sebagai alternatif, anda boleh memilih beberapa jeda halaman dalam dokumen dengan menyeret kursor ke atasnya. Tekan kekunci Del untuk menghapus jeda halaman dari dokumen.

Buang Kerosakan Halaman dengan Alat Cari dan Ganti

Mungkin memerlukan sedikit masa untuk menghapus banyak jeda halaman dari dokumen yang panjang secara manual. Find and Replace adalah alat Word yang berguna yang membolehkan pengguna mencari dan mengganti teks dalam dokumen. Anda juga dapat menggunakan alat itu untuk mencari dan menghapus semua jeda halaman yang dimasukkan secara manual.

Untuk membuka tetingkap Cari dan Ganti, klik tab Laman Utama. Klik Ganti pilihan pada tab Laman Utama untuk membuka Cari dan Ganti. Sebagai alternatif, tekan Ctrl + H untuk membukanya.

Tekan Lagi >> butang untuk mengembangkan pilihan di tetingkap. Kemudian klik tab Ganti, yang merangkumi medan Cari apa dan Ganti dengan. Masukkan '^ m' di medan Cari apa, dan tekan Ganti Semua butang. Itu akan menghapus semua jeda halaman manual.

Buang Kerosakan Halaman dengan Makro

MS Word merangkumi alat makro dengan mana anda dapat merakam urutan pilihan yang dipilih. Sebagai alternatif, anda boleh menyediakan makro dengan memasukkan kod Visual Basic di tetingkap Modul. Anda boleh membuat makro yang menghapus semua jeda halaman, menyimpannya, dan dapat mengaksesnya lagi bila-bila masa anda memerlukannya tanpa perlu mengacaukan menu.

Untuk menyediakan makro baru, tekan kekunci F11 untuk membuka Editor Visual Basic Word. Kemudian klik tab Sisip dan pilih Modul untuk membuka tetingkap Modul. Pilih kod VBA di bawah dan tekan Ctrl + C untuk menyalinnya.

SubrekoleksiBreaks ()

Pemilihan.Cari.ClearFormatting

Pemilihan.Cari.Penggantian.ClearFormatting

Dengan Pemilihan. Cari

.Teks = "^ m"

.Replacement.Text = ""

. Maju = Betul

.Wrap = wdFindContinue

.Format = Salah

.MatchCase = Salah

.MatchWholeWord = Salah

.MatchByte = Salah

.MatchAllWordForms = Salah

.MatchSoundsLike = Salah

.MatchWildcards = Salah

.MatchFuzzy = Salah

Tamat Dengan

Selection.Find.Execute Replace: = wdReplaceAll

Sub Akhir

Tekan Ctrl + V untuk menampal kod VBA di atas di tetingkap Modul. Kemudian anda boleh mengklik Lari butang untuk memainkan makro. Makro akan menghapus jeda halaman yang dimasukkan secara manual dalam dokumen.

Selaraskan Tetapan Pecahan Garis dan Halaman

Anda tidak dapat menghapus jeda halaman yang dimasukkan secara automatik. Namun, anda boleh menyesuaikan tetapan penomboran Word untuk mengurangkan jumlah jeda halaman automatik. Pertama, sorot beberapa petikan atau baris dalam dokumen Word dengan kursor. Pilih tab Laman Utama, dan kemudian klik ikon pilihan yang diperluas untuk membuka tetingkap dalam gambar langsung di bawah.

Sekarang klik tab Garis dan Putus Halaman untuk membuka pilihan yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Di sana anda boleh memilih ‘Teruskan dengan seterusnya'Pilihan untuk menghilangkan jeda halaman antara perenggan yang dipilih. Sebagai alternatif, klik Jaga garis bersama untuk memastikan tidak ada jeda halaman di tengah petikan. Jangan pilih Halaman rehat sebelum ini pilihan, yang menambah jeda pada dokumen. Klik okey butang untuk menggunakan tetapan baru.

Perbaiki Kerosakan Halaman yang Tidak Menghapus

Adakah terdapat jeda manual dalam dokumen Word yang masih tidak dapat anda hapus? Sekiranya demikian, mungkin Jejak Perubahan dihidupkan. Jejak Perubahan menyoroti penyesuaian yang dibuat pada dokumen Word. Namun, anda tidak dapat menghapus jeda halaman dengan Jejak Perubahan aktif.

Untuk mematikan Track Changes, klik tab Review. Tekan Jejak Perubahan butang jika ia diterangi. Sebagai alternatif, anda boleh menekan kekunci panas Ctrl + Shift + E untuk menghidupkan atau mematikan Track Changes. Selepas itu, tekan Seterusnya butang untuk melalui cadangan penyesuaian dokumen. Kemudian anda boleh menghapus jeda halaman yang dimasukkan.

Menghapus jeda halaman manual dari dokumen dapat menjimatkan kertas dengan mengurangkan jumlah ruang kosong yang tersisa pada output bercetak, jadi perlu diperiksa sama ada dokumen Word anda termasuk jeda halaman yang berlebihan. Sekiranya berlaku, anda boleh menghapusnya dengan cepat dengan alat Cari dan Ganti Word atau makro VBA. Alat tambah Kutools for Word juga termasuk berguna Buang Semua Pecah pilihan.

Adakah cara lain yang bijak untuk menghilangkan jeda halaman dalam Microsoft Word? Kongsi mereka dengan kami di bawah!