Cara Mengeluarkan Tong Kitar Semula dari Desktop Windows 10

Recycle Bin telah menjadi penanda desktop Windows sejak pelancaran Windows 95 lebih dari 20 tahun yang lalu. Bagi banyak pengguna, kehadiran Tong Sampah di desktop memberikan cara cepat untuk melihat dan memulihkan fail yang dihapus, atau untuk menghantar fail ke azab mereka dengan mengosongkannya.

Cara Mengeluarkan Tong Kitar Semula dari Desktop Windows 10

Tetapi tidak setiap pengguna menginginkan atau memerlukan Tong Kitar Semula di desktop mereka, mungkin kerana mereka telah mematikan fungsinya di Windows, atau kerana mereka lebih suka desktop yang bersih dengan ikon yang minimum atau tidak ada. Sekiranya anda berada dalam kategori pengguna terakhir ini, berikut adalah cara anda boleh membuang ikon Recycle Bin dari desktop pada Windows 10.

Melepaskan Tong Kitar Semula dari Desktop Windows 10

  1. Untuk memulakan, klik kanan pada desktop dan pilih Peribadikan. menu jalan pintas
  2. Kemudian, pilih Tema dari senarai subseksyen di sebelah kiri. Menu pemperibadian
  3. Seterusnya, klik pada Tetapan ikon desktop di sebelah kanan tingkap. Menu tema
  4. Tetingkap baru yang lain, berlabel Tetapan Ikon Desktop, akan muncul. Di dalam Ikon Desktop bahagian di bahagian atas tetingkap, anda akan melihat kotak pilihan untuk semua ikon sistem Windows yang biasa. Dalam pemasangan Windows 10 biasa, hanya Tong kitar semula akan diperiksa. Tetapan Ikon Desktop 2
  5. Teruskan dan nyahtandai kotak di sebelah Recycle Bin dan kemudian klik Memohon di bahagian bawah tetingkap untuk menyembunyikan Recycle Bin dari desktop Windows 10 anda. Anda akan melihat bahawa ikon Tong Kitar Semula serta-merta hilang. Tetapan Ikon Desktop

Perhatikan bahawa menyembunyikan ikon Recycle Bin tidak akan mematikan atau mengubah fungsi Recycle Bin pada Windows 10. Recycle Bin akan tetap ada di latar belakang dan menangkap fail anda yang dihapus mengikut ukuran dan pilihan tempoh anda.

Mengakses Tong Kitar Semula

Setelah anda mengeluarkannya dari desktop, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh mengaksesnya. Mari kita selesaikan sekarang.

  1. Untuk mengakses atau mengosongkan Recycle Bin setelah menyembunyikan ikonnya di desktop anda, lancarkan tetingkap File Explorer baru dan kemudian ketik "Tong kitar semulaKe bar alamat Penjelajah Fail. Ini akan membawa anda terus ke Recycle Bin dan menunjukkan sebarang fail di dalamnya.
penjelajah fail tong kitar semula

Sebagai alternatif, anda boleh membalikkan langkah di atas untuk memulihkan ikon Recycle Bin buat sementara waktu, kemudian klik kanan padanya dan pilih Sematkan ke Mula. Ini akan membuat jubin Tong Kitar Semula di Menu Mula Windows 10 anda.

pin tong kitar semula windows 10 untuk bermula

Pembuangan Ikon Desktop

Seperti yang anda lihat sekarang, membuang Tong Kitar Semula dari desktop Windows 10 anda agak lurus ke hadapan.

Adakah anda menghadapi masalah membuang Tong Kitar Semula? Adakah anda tahu penyelesaian lain? Kongsikan pendapat anda di bawah.