Cara Mengeluarkan Garis Jadual dari Dokumen Google

Sejak dilancarkan, Google Docs telah menjadikan karya dalam talian kolaboratif sebagai impian. Anda dapat menggunakan aplikasi penyemak imbas seperti MS Word yang berasaskan Cloud dan membolehkan pilihan kolaborasi yang unik. Walaupun Google Docs banyak dimodelkan setelah MS Word, percanggahan masih ada.

Cara Menghapus Garis Jadual dari Dokumen Google

Namun, Dokumen Google dilengkapi dengan banyak pilihan pemformatan yang berguna. Walau bagaimanapun, pilihan ini mungkin agak rumit untuk pengguna baru. Ada yang ada di wajah anda. Sementara yang lain, seperti jadual dan sempadan, sedikit kurang jelas. Inilah cara membuang baris jadual di Google Docs, serta beberapa petua pemformatan lain yang berguna.

Membuang Sempadan Jadual

Pertama, anda perlu membuat jadual. Untuk melakukan ini, arahkan ke Masukkan menu di bahagian atas dokumen Google anda dan klik. Arahkan ke atas Jadual dalam menu lungsur yang muncul. Sekarang, pilih saiz jadual (lajur x dimensi baris) dan klik untuk mengesahkan. Anda mesti melihat jadual dalam dokumen anda.

Sekiranya anda mengklik kanan jadual, anda akan melihat pilihan seperti Padamkan baris,Padamkan lajur, Padamkan jadual, Sebarkan baris, Sebarkan lajur, dan sebagainya. Sekiranya anda ingin membuang sempadan jadual, cari Sifat jadual pilihan dalam senarai klik kanan dan klik.

Skrin baru akan muncul, yang membolehkan anda mengakses pilihan jadual lanjutan. Dari menu ini, anda boleh menyesuaikan lebar lajur, ketinggian baris minimum, pelapisan sel, penjajaran meja, lekukan, dan sebagainya. Yang paling penting, skrin ini membolehkan anda menetapkan pilihan sempadan meja.

Untuk menjadikan sempadan hilang, anda memilih warna putih dalam pilihan sempadan, bukan? Baiklah, ini akan berfungsi apabila latar belakang berwarna putih. Walau bagaimanapun, jika latar belakang berubah dengan alasan apa pun, sempadan putih akan kelihatan jelas dan anda harus memadankan lagi warna latar.

Selanjutnya, ini boleh menyebabkan beberapa masalah penjajaran. Sebagai peraturan, semakin kecil sempadan, semakin baik penjajaran anda.

Cara terbaik untuk pergi ke sini adalah dengan menukar ukuran sempadan menjadi 0 pt. Ini secara harfiah akan menjadikan sempadan meja tidak kelihatan.

buang baris jadual dari dokumen google

Petua Pemformatan Berguna Lain

Terdapat banyak perkara menarik yang sebenarnya dapat dilakukan oleh Dokumen Google. Ini mungkin tidak jelas dan aplikasinya kelihatan seperti versi MS Word yang dipermudahkan, tetapi pasti tidak.

Fon

Apabila anda melihat bar alat di Google Docs, barangkali agak biasa. Bagaimanapun, ia dibina selepas bar alat Word. Apabila anda mengklik menu lungsur huruf, anda akan melihat sebilangan fon yang menarik untuk dipilih. Namun, jumlah ini hampir sama dengan jumlah yang ditawarkan oleh Word.

Anda mungkin tidak mengetahui perkara ini, tetapi Google Docs mempunyai lebih banyak fon dalam menu lungsur yang sama. Navigasi sahaja ke Lebih banyak fon dan tetingkap baru akan dibuka. Di sini, anda akan melihat sebilangan besar fon menarik untuk dipilih.

Templat

Sebilangan orang lebih suka berurusan dengan pemformatan sendiri. Mereka menyukai kebebasan dan aspek kreatif yang terlibat. Bagi kebanyakan orang, ini hanya membuang masa mereka. Memformat dokumen anda sendiri mungkin kelihatan seperti tugas yang mudah tetapi mempunyai kecenderungan untuk menjadi agak menakutkan.

Walaupun MS Word juga dilengkapi dengan sekumpulan templat, Google Drive sering memperbaruinya dan menawarkan pilihan yang lebih luas dan lebih baik.

Daripada bermula dari awal, anda boleh menggunakan salah satu templat pratetap yang tersedia di Google Docs dan bekerja dari sana. Bahagian terbaik di sini ialah anda boleh menjemput seseorang untuk berkolaborasi dalam dokumen tersebut. Ini bermaksud, anda boleh, misalnya, menjemput mentor anda untuk membantu anda mendapatkan resume yang sempurna.

Pemformatan yang jelas

Kadang kala, anda mahu menampal petikan atau isi teks ke dalam dokumen anda. Kemungkinan besar, pemformatan tidak sesuai dan anda akan berakhir dengan petikan yang tidak senang. Untuk mengelakkan ini, anda tidak perlu menulis semula keseluruhan petikan dengan tangan. Terdapat dua cara untuk membersihkan format petikan, sejajar dengan format Google Doc yang anda pilih.

Cara pertama ialah klik kanan di mana anda mahu petikan pergi dan pilih Tampal tanpa pemformatan. Sekiranya anda menyalin beberapa petikan pada masa yang sama, teruskan dan gunakan Ctrl + V arahan semasa menampal. Kemudian, setelah selesai, pilih semua yang anda tempelkan dari suatu tempat dengan format yang berbeza, arahkan ke Format di bar alat, dan pilih Pemformatan yang jelas.

Butang Aksen Bahasa

Semasa anda menulis teks dalam bahasa Perancis, secara semula jadi, anda akan menggunakan papan kekunci maya Perancis. Ini berlaku untuk bahasa lain. Namun, jika anda mengerjakan teks dalam bahasa Inggeris tetapi ingin menyebut beberapa perkataan Perancis, anda mungkin memerlukan butang aksen untuk format profesional yang sempurna.

Terdapat tambahan yang akan menjadikan hidup anda lebih mudah dalam hal ini. Anda boleh mencarinya dengan membuka dokumen Google anda dan mengklik Alat tambah, terletak di bar alat. Cari sambungan yang berkaitan dengan aksen dan cari yang sesuai dengan keperluan anda.

google docs bagaimana membuang baris jadual

Alat tambah ini berfungsi dengan menambahkan bar alat ke sisi halaman anda, dengan simbol yang berbeza untuk dipilih. Sekarang, bukannya perlu menampal simbol dari Google atau harus menghafal Alt + [masukkan kod] kod, menambahkan simbol hanya dengan satu klik.

Tambahkan Halaman Baru

Secara lalai, setiap dokumen Google harus menambahkan halaman baru secara automatik semasa anda mengetik. Walau bagaimanapun, jika perkara ini tidak pernah berlaku dan anda memerlukan ciri ini, anda boleh menambahkan halaman baru secara manual.

Untuk melakukan ini, arahkan kursor ke lokasi di mana anda mahu halaman itu pecah dan klik kiri di sana. Kemudian, arahkan ke Masukkan di bar alat dan klik Rehat. Kemudian, pilih Pemisah halaman.

Jadual dan Pemformatan Dokumen Google

Dokumen Google memberi anda banyak pilihan pemformatan untuk digunakan. Pastikan anda belajar cara membuang sempadan meja dengan betul dan mencuba semua petua dan trik pemformatan yang disebutkan.

Apa pilihan pemformatan lain yang anda gunakan dalam Dokumen Google? Adakah anda mengetahui tentang yang baru di sini? Jangan ragu untuk melayari bahagian komen di bawah dengan sebarang pertanyaan dan petua.