Cara Menamakan Semula Pencetak Anda di Windows 10

Pencetak boleh menjadi kesukaran untuk disiapkan kerana ia tidak akan menjadi kering dan kering. Anda mungkin memerlukan maklumat yang anda tidak tahu bahawa anda perlukan. Perkara ini lebih benar berlaku ketika memasang pencetak pada rangkaian daripada di rumah tetapi dalam kedua keadaan, kedua-dua proses ini tidak melibatkan pencetakan nama yang mudah diingat.

Cara Menamakan Semula Pencetak Anda di Windows 10

Di kebanyakan rumah, anda mungkin hanya akan menemui satu pencetak yang menjadikannya lebih mudah kerana ini adalah satu-satunya alat yang disambungkan ke sistem anda. Pencetak di tempat kerja adalah pelbagai jenis cacing yang berbeza. Kemungkinan besar, terutama dalam suasana pejabat, terdapat lebih dari satu pencetak yang disambungkan melalui rangkaian.

Perkara seperti ini boleh menimbulkan kekeliruan, seperti cuba mengingati dengan tepat pencetak yang telah diberikan kepada anda untuk digunakan di pejabat atau jabatan. Nama pencetak biasanya ditetapkan sebagai pengeluar dan nombor model pencetak.

"Kedengarannya membingungkan. Bagaimana anda menukar nama untuk menjadikannya lebih mesra pejabat? "

Sekiranya anda sukar untuk melacak setiap pencetak yang disambungkan, selagi anda mempunyai kebenaran pentadbiran, anda boleh menamakannya menjadi sesuatu yang lebih mudah agar mudah dikenali.

Menamakan semula Pencetak pada Windows 10

Apabila pencetak ditambahkan ke sistem operasi Windows, ia akan diberi nama lalai secara automatik. Ini biasanya tidak menjadi masalah jika anda hanya akan menambahkan satu pencetak. Masalah mula timbul apabila lebih banyak pencetak ditambahkan. Dalam suasana perniagaan adalah di mana teka-teki ini berlaku. Untuk mengelakkan kekeliruan bagi diri anda dan orang lain yang mungkin menggunakannya, lebih baik anda menamakan semula pencetak.

Terdapat beberapa cara berbeza untuk menamakan semula pencetak pada Windows 10.

Menggunakan Aplikasi Tetapan

Untuk menamakan semula mana-mana pencetak yang dipasang pada sistem Windows 10 anda melalui Tetapan Windows:

 1. Klik kiri pada Windows Mulakan menu dan klik pada Tetapan ikon (roda gigi).
  • Anda juga boleh mengklik kanan Windows Mulakan ikon dan pilih Tetapan dari menu untuk mencapai hasil yang sama.
  • Menang + Saya juga merupakan pilihan yang sesuai sebagai kunci jalan pintas untuk dibuka Tetapan secara langsung. Menu Mula Windows
 2. Di dalam Tetapan tetingkap, pilih Peranti . Menu Tetapan Windows
 3. Daripada Peranti tingkap, menuju ke Pencetak & pengimbas . Halaman Peranti
 4. Di sebelah kanan, anda akan melihat senarai pencetak dan pengimbas yang sudah terpasang, cari senarai pencetak dan klik pada salah satu yang anda mahu lakukan pertukaran nama.
 5. Sekarang, klik Mengurus butang.
  • Tetingkap ini akan memaparkan semua pilihan yang anda miliki untuk pencetak tersebut. Butang Urus Pencetak
 6. Dari menu sebelah kiri tetingkap baru, pilih Sifat pencetak. Menu pencetak

 7. Tetap di (atau pindah ke) Am tab, c menjilat di dalam kotak teks, hapus nama semasa, masukkan nama pilihan anda untuk pencetak dan kemudian klik okey.
  • Semasa di sini, anda juga dapat menambahkan keterangan dan lokasi ke pencetak untuk memudahkan anda (atau rakan sekerja) memilih pencetak yang betul untuk keperluan mereka. Menu sifat pencetak
   • Sekiranya menukar nama pencetak di rangkaian, anda akan diminta untuk mengesahkan sebelum anda dapat menyelesaikan prosesnya.
   • Pengguna lain yang menggunakan pencetak ini perlu menambahkan semula pencetak ke komputer mereka setelah namanya ditukar.
   • Anda mungkin perlu menutup dan membuka semula aplikasi yang sedang berjalan sebelum nama pencetak baru akan disenaraikan di dalamnya.
   • Setelah memuat semula data senarai peranti, nama pencetak baru harus dipamerkan di mana sahaja ia biasanya muncul.

Aplikasi Tetapan digabungkan bahkan dengan versi Windows 10 yang paling asas. Ini adalah aplikasi universal yang dibuat untuk menggantikan pilihan Panel Kawalan klasik untuk kedua-dua pengguna skrin sentuh serta papan kekunci dan tetikus standard.

Memilih Panel Kawalan

Dengan setiap keluaran baru (kemas kini) Windows 10, semakin banyak pilihan klasik ditukar menjadi halaman yang lebih moden dan terpusat di aplikasi Tetapan. Ini boleh menyebabkan penggantian Panel Kawalan sama sekali.

Walau bagaimanapun, jika anda masih merupakan pendorong untuk penggunaan Panel Kawalan, anda boleh menggunakannya untuk menukar nama pencetak anda sama.

Untuk menamakan semula mana-mana pencetak yang dipasang pada sistem Windows 10 anda melalui Panel Kawalan:

 1. Buka aplikasi Panel Kawalan dengan menaip “ Panel kawalan" ke dalam Cari kotak yang terletak di bar tugas dan memilih pilihan dari senarai.
  • Anda juga boleh menggunakan Lari berfungsi dengan menekan Menang + R dan menaip “ kawalanKe dalam kotak dialog. Menu mula
 2. Sekiranya Lihat oleh: saiz ditetapkan kepada Kategori , di bawah Perkakasan dan Bunyi bahagian, klik pautan ke Lihat peranti dan pencetak .
  • Sekiranya Lihat oleh: diatur ke salah satu pilihan lain (ikon kecil / besar), pilih Peranti dan Pencetak dari pilihan yang ada di paparan. Menu Panel Kawalan
 3. Anda akan melihat paparan pencetak dan peranti lain yang lebih visual di tetingkap ini. Cari pencetak yang memerlukan pertukaran nama, klik kanan padanya dan pilih Sifat pencetak . Panel kawalan - pencetak
 4. Pada ketika ini, anda boleh merujuk kepada langkah-langkah untuk Tetapan aplikasi bermula pada langkah 8 .

Tukar Nama Pencetak Dengan PowerShell

Terutama dikhaskan untuk penulis skrip yang suka berkecimpung dalam kerangka .NET dan C #, Windows PowerShell adalah versi yang lebih canggih dan maju dari command prompt khas anda.

Untuk menamakan semula mana-mana pencetak yang dipasang pada sistem Windows 10 anda melalui PowerShell:

 1. Lancarkan Powershell dengan menaip “ kuasa besar" ke dalam Cari kotak pada bar tugas anda dan memilih Jalankan sebagai Pentadbir dari pilihan menu.
  • Anda juga boleh menggunakan Lari berfungsi dengan menekan Menang + R dan menaip “ kuasa besarKe dalam kotak dialog. Menu mula - PowerShell- admin
 2. Semasa berada di tetingkap PowerShell, ketik atau salin-tampal perintah Dapatkan Pencetak | Format-Nama Jadual, Nama Share, Dikongsi dan tekan Masukkan .
  • Ini akan mengumpulkan jadual pencetak anda yang sedang disambungkan dan memberi anda status perkongsiannya. PowerShell
 3. Seterusnya, taipkan arahan Namakan semula-Pencetak -Nama "Nama pencetak semasa anda" -NewName "Nama pencetak baru", anda perlu memasukkan nama pencetak anda tepat di dalam kurungan, dan tekan Masukkan.
  • Anda dapat melihat nama asal pencetak yang ingin anda ubah dari jadual yang kami buat sebelumnya. PowerShell 2

Sekarang, anda seharusnya mempunyai nama paparan deskriptif yang bagus untuk pencetak anda dan bukannya nombor model pengeluar yang membingungkan yang mereka miliki secara lalai. Perlu diingat bahawa ini tidak akan mengubah nombor model di belakang tabir dan Windows akan terus mengenali nama sebenar pencetak. Mengubah namanya adalah kosmetik semata-mata sehingga tidak perlu risau kemas kini pemandu menyebabkan masalah.

Cara Menamakan Semula Pencetak Anda di Windows 7 atau 8.1

Sebagai bonus tambahan saya akan memberitahu langkah-langkah untuk menukar nama pencetak pada versi sistem operasi Windows 7 dan 8.1. Oleh kerana versi Windows yang lebih lama ini tidak disertakan dengan aplikasi Tetapan, anda akan terjebak menggunakan Panel Kawalan.

Untuk menukar nama pencetak pada Windows 7 atau 8.1:

 1. Gunakan tetingkap carian Menu Mula untuk mencari Panel Kawalan dengan mengetiknya ke kawasan teks dan mengklik hasilnya.
 2. Sama seperti cara ia beroperasi di Windows 10, anda boleh menukar View by: menjadi ikon kecil atau besar dan pilih Peranti dan Pencetak ATAU klik Lihat peranti dan pencetak pautan di bawah bahagian "Perkakasan dan Suara" dalam Kategori.
 3. Di bahagian "Pencetak", cari pencetak yang dipilih untuk pertukaran nama dan klik kanan padanya.
 4. Pilih sifat Pencetak dari menu.
 5. Kekal di tab "Umum" dan masukkan nama pencetak ke kotak teks paling atas.
  • Anda juga boleh memasukkan lokasi dan keterangan (komen) di kotak masing-masing.

Menamakan semula Pencetak di Windows

Sama ada anda ingin menggunakan menu Tetapan atau Windows PowerShell, anda boleh menukar nama pencetak dengan cepat dengan mengikuti langkah-langkah di atas. Menjejaki semua peranti yang disambungkan ke LAN / WLAN anda semudah menamakannya dengan cara yang berkesan.

Adakah anda menghadapi masalah menamakan semula pencetak anda? Kongsikan pendapat anda di bawah.