Cara Melaporkan Pelayan Discord

Discord adalah salah satu alat yang paling popular untuk pemain yang mencari perkhidmatan teks dan VoIP percuma. Pertumbuhan platform telah menyaksikan kenaikan dan penurunan banyak komuniti permainan berasaskan pelayan. Discord memberi peluang kepada semua anggotanya untuk membuat pelayan mereka sendiri dan mendorong pertumbuhan berdasarkan keperluan ahli. Seperti yang anda fahami, tidak semua komuniti pelayan dibuat sama, dan kadang-kadang, beberapa pelayan dibuat kurang daripada urusan undang-undang.

Cara Melaporkan Pelayan Discord

Platform ini memberi pengguna Garis Panduan Komuniti, yang apabila diabaikan, akan membawa akibat. Bergantung kepada anggota pelayan ini, bahkan yang baru dikunjungi, untuk memastikan bahawa setiap pelayan berada di atas dan ke atas. Bagi mereka yang tidak mematuhi parameter pedoman (atau undang-undang), Discord mempunyai cara untuk anda melaporkannya.

Laporkan Pelayan Discord

Proses pelaporan pelayan pada dasarnya sama seperti jika anda melaporkan pengguna atau mesej individu. Anda hanya memerlukan sedikit maklumat tambahan. Sebelum anda dapat meminta pasukan Kepercayaan & Keselamatan Discord memulakan siasatan mengenai masalah ini, ada beberapa perkara yang harus anda lakukan.

Garis Panduan Komuniti

Untuk mengelakkan risiko melaporkan pelayan yang masih sesuai dengan garis panduan, anda harus memberi mereka sekali lagi. Melaporkan pelayan yang terus mengikuti panduan dapat dilihat sebagai gangguan yang disasarkan, dan anda mungkin benar-benar mendapati diri anda berada di tempat yang panas. Oleh itu, bantu diri anda dan lakukan sedikit bacaan ringan terlebih dahulu. Anda boleh mendapatkan senarai Garis Panduan Komuniti yang lengkap dan terkini di sini.

Untuk ikhtisar cepat perkara yang dianggap tidak dapat ditoleransi oleh moderator Discord:

 • Gangguan
 • Mesej spam
 • Melanggar hak IP
 • Berkongsi pornografi kanak-kanak
 • Memuliakan atau mempromosikan bunuh diri atau mencederakan diri sendiri
 • Menyebarkan virus
 • Mengancam pengguna lain
 • Berkongsi gambar kekejaman haiwan atau haiwan

Anda juga harus memastikan bahawa ini adalah masalah seluruh pelayan dan bukannya satu atau dua pengguna. Melaporkan keseluruhan pelayan hanya untuk sedikit pertimbangan ahli-ahlinya adalah sedikit melampau. Anda mungkin dapat mengelakkan pelaporan sepenuhnya dengan menghubungi pentadbir atau pemilik pelayan dan memberitahu mereka tentang pelanggaran tersebut. Sudah tentu, jika mereka baik-baik saja atau mengambil bahagian, maka pelayan pelayan nampaknya lebih wajar.

Apa-apa yang tidak diliputi dalam senarai di atas, sebaiknya hubungi mana-mana moderator sebelum membuat laporan rasmi. Sekali lagi, seseorang individu tidak boleh menjadi penyebab seluruh pelayan hilang. Mereka yang bertanggungjawab dapat dengan mudah berbicara, menendang, atau melarang individu atau individu yang bertanggungjawab, sehingga meniadakan perlunya peningkatan.

Walaupun dengan semua itu, anda juga boleh membisukan atau menyekat individu yang menyebabkan anda tertekan, jadi anda tidak akan melihat mesej mereka lagi. Seolah-olah mereka tidak wujud. Namun, untuk keseluruhan pelayan yang dilanda pelanggaran, lebih baik anda mengumpulkan beberapa maklumat terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang blok.

Bukti penting, jadi tanpa mengira apa yang telah anda lihat, baca, atau dengar di pelayan, anda perlu menggabungkan semuanya. Ini supaya anda dapat mengumpulkan setiap ID untuk pengguna dan mesej yang terlibat. Semakin banyak bukti untuk menyokong tuntutan anda, semakin baik. Pastikan anda menyimpan semua mesej, gambar, dan ID sehingga setelah anda menambahkannya ke laporan anda.

Sebelum anda dapat mengambil ID, anda perlu menghidupkannya Mod Pembangun .

Mengaktifkan Mod Pembangun

Bagi mereka yang menggunakan Discord pada peranti iOS, anda tidak semestinya mengaktifkan Mod Pembangun untuk melaporkan mesej. Cukup pegang jari anda di atas sebarang mesej yang ingin anda laporkan dan ketuk besar, merah Lapor pilihan apabila ia muncul di skrin. Pilih alasan untuk melaporkan mesej dan kemudian tekan Lapor di bahagian bawah tingkap.

Walau bagaimanapun, untuk melaporkan pelayan, Mod Pembangun mesti dihidupkan. Juga, kerana setiap bukti membuktikan, anda harus mengumpulkan ID untuk mesej yang ingin anda laporkan juga.

Sebelum mengemukakan laporan, sedikit maklumat berikut akan diperlukan:

 • ID pelayan untuk setiap pelayan yang anda rancangkan untuk melaporkan. Setiap pelayan mempunyai ID sendiri, jadi pastikan untuk mendokumentasikan ID mana yang menjadi pelayan untuk mengelakkan kekeliruan ketika membentangkannya pada laporan.
 • Pautan mesej mendorong aktiviti yang berlaku yang melanggar garis panduan masyarakat yang dinyatakan oleh Discord. Dapatkannya dari semua pelayan yang anda laporkan, serupa dengan ID pelayan. Tiga per pelayan semestinya melakukan muslihat tetapi semakin banyak yang lebih baik.
 • ID Pengguna mereka yang terlibat dalam aktiviti tersebut. Ini tidak boleh dikelirukan dengan Nama Pengguna + Tag. ID Pengguna adalah alat tetap dan tidak dapat diubah, tidak seperti Nama Pengguna.
 • Untuk memberikan penjelasan ringkas mengenai apa yang dilakukan oleh pelayan. Langkah ini secara teknis tidak wajib tetapi tidak ada salahnya mengarahkan mereka ke arah yang benar, terutama jika masalah tersebut telah terjadi dalam jangka waktu yang panjang.

Untuk mengaktifkan Mod Pembangun di PC ( Aplikasi desktop atau Web ):

 1. Kepala ke Tetapan Pengguna dengan mengklik ikon berbentuk gear di sebelah nama skrin anda yang terletak di sudut kiri bawah.

 2. Kemudian pilih "PenampilanTab dari menu di sebelah kiri.
 3. Tatal hingga ke bahagian "Lanjutan" dan beralih suis di sebelahnya Mod Pembangun .

Untuk menghidupkan Mod Pembangun iOS peranti:

 1. Ketik Menu ikon (tiga garis bertumpuk menegak) yang terletak di sudut kiri atas skrin.
  • Sekiranya anda sudah dapat melihat ikon pelayan di sebelah kiri, anda sudah berada di tetingkap yang betul.
 2. Ketik ikon berbentuk gear ( Tetapan Pengguna ) terletak di sebelah kanan nama skrin anda, ke arah bawah skrin.
 3. Geser ke atas ke bahagian "Tetapan Aplikasi" dan ketuk Penampilan .
 4. Di bahagian "Lanjutan", ketuk untuk beralih Mod Pembangun pada.
  • Togol harus menunjukkan warna biru apabila mod diaktifkan.

Untuk menghidupkan Mod Pembangun Android peranti:

 1. Ketik Menu ikon (tiga garis bertumpuk menegak) yang terletak di sudut kiri atas skrin.
  • Sekiranya anda sudah dapat melihat ikon pelayan di sebelah kiri, anda sudah berada di tetingkap yang betul.
 2. Ketik ikon berbentuk gear ( Tetapan Pengguna ) terletak di sebelah kanan nama skrin anda, ke arah bawah skrin.
 3. Geser ke atas ke bahagian "Tetapan Aplikasi" dan ketuk Kelakuan .
 4. Ketik untuk menukar Mod Pembangun pada.

Memperoleh ID yang Perlu Untuk Dilaporkan

Sekarang Mod Pembangun diaktifkan pada peranti anda, sudah tiba masanya untuk menggali lebih dalam dan mengumpulkan semua ID yang diperlukan. Proses untuk setiap ID akan sedikit berbeza bergantung pada ID yang anda perlukan dan aplikasi yang digunakan.

ID SERVER

Untuk memperoleh ID Pelayan menggunakan PC (aplikasi Web atau Desktop):

 1. Anda perlu mengklik kanan nama pelayan yang terdapat di atas senarai saluran.
 2. Di bahagian bawah senarai, pilih Salin ID untuk menambahkannya ke papan keratan anda.
  • ID akan menjadi rentetan nombor yang panjang.
 3. Tampalkannya ke Notepad atau dokumen Word dan pastikan untuk mencantumkan ID mana dan pelayannya.

Untuk memperoleh ID Pelayan menggunakan aplikasi Android:

 1. Ketik Menu ikon (tiga garis bertumpuk menegak) yang terletak di sudut kiri atas skrin.
  1. Sekiranya anda sudah dapat melihat ikon pelayan di sebelah kiri, anda sudah berada di tetingkap yang betul.
 2. Tekan dan tahan nama pelayan yang terletak di atas senarai saluran.
 3. Klik ‘Lebih Banyak Pilihan’.
 4. Salin ID akan menjadi entri terakhir dalam senarai. Ketuk untuk menyalin ID ke papan keratan.
 5. Anda ingin menampal ID ke dalam aplikasi Dokumen atau ke dalam e-mel yang boleh anda kirimkan kepada diri anda sendiri.

Untuk memperoleh ID Pelayan menggunakan aplikasi iOS:

 1. Ketik Menu ikon (tiga garis bertumpuk menegak) yang terletak di sudut kiri atas skrin.
  1. Sekiranya anda sudah dapat melihat ikon pelayan di sebelah kiri, anda sudah berada di tetingkap yang betul.
 2. Ketik ikon triple-dot yang terletak di sebelah nama pelayan yang terdapat di atas senarai saluran.
 3. Pilih Salin ID dari menu untuk menyalin ID ke papan keratan.
 4. Anda mahu menampal ID ke dalam aplikasi Dokumen atau ke dalam e-mel yang boleh anda kirimkan kepada diri anda sendiri.

HUBUNGAN MESEJ

Untuk memperoleh Pautan Mesej menggunakan PC (aplikasi Web atau Desktop):

 1. Arahkan kursor tetikus ke atas mesej dan klik pada ikon tiga titik yang muncul di sebelah kanan sebelah kanan mesej.
 2. Pilih Salin pautan dari menu.

Untuk perangkat mudah alih, hanya Android yang dapat menyalin Pautan Pesan. Untuk pengguna iOS, anda mesti log masuk ke PC dan melakukan kaedah sebelumnya.

Untuk memperoleh Pautan Mesej menggunakan aplikasi Android:

 1. Ketik dan tahan mesej.
 2. Dari menu pop timbul pilih Berkongsi. Ini akan membuka menu tambahan.
  • Berkongsi hendaklah terletak di bahagian bawah.
 3. Ketik Salin ke Papan Keratan dari menu kedua.

Sekarang anda boleh menampal pautan ke dalam laporan anda.

"Bagaimana jika mesej telah dihapus sebelum saya mempunyai masa untuk menyalin pautan?"

Setelah mesej dihapus, kandungannya akan hilang, dilucutkan dari sebarang rekod yang pernah dibuat. Sekiranya mesej atau kandungan yang anda cuba laporkan telah dihapus, pasukan Kepercayaan & Keselamatan Discord tidak akan dapat mengambilnya.

Anda masih boleh menghantar laporan tanpa pautan mesej tetapi pasukan Amanah dan Keselamatan akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk menyiasat masalah ini. Ini menghasilkan kemungkinan tidak akan ada tindakan yang diambil untuk pelanggaran yang dicadangkan.

ID PENGGUNA

Untuk memperoleh ID Pengguna menggunakan PC (aplikasi Web atau Desktop):

 1. Cari mesej yang menunjukkan pelanggaran dan klik kanan pada nama pengguna yang menghantarnya.
 2. Di bahagian bawah senarai, pilih Salin ID .
 3. Tampalkan ini ke dalam fail teks atau nota, dan beri catatan dengan betul dengan User ID ’dan nama pengguna agar tidak membingungkan anda kelak.

Walaupun pengguna menukar namanya, ID Pengguna tetap akan mengenal pasti mereka.

Untuk memperoleh ID Pengguna menggunakan peranti mudah alih (aplikasi iOS atau Android):

 1. Anda perlu pergi ke "Profil Pengguna". Semasa berada di pelayan, leret ke kiri untuk menarik senarai ahli.
 2. Cari ahli dan ketik nama pengguna mereka.
 3. Dari menu yang baru anda tarik, ketuk Profil .
 4. Dari layar "Profil Pengguna", ketuk ikon triple-dot di sudut kanan atas.
 5. Ketik Salin ID dari menu baru.

PELAPORAN

Setelah semua ID dan maklumat diperoleh, anda bersedia untuk menghantar maklumat tersebut kepada pasukan Kepercayaan dan Keselamatan Discord.

Maklumat berikut yang anda perlukan untuk setiap bahagian:

 • Apa yang boleh kami bantu? - Hanya dengan mengklik pautan di atas, bidang ini sudah semestinya diisi dengan Kepercayaan & Keselamatan. Sekiranya tidak, pilih dari pilihan yang ada di menu lungsur.
 • Alamat E-mel Anda - Masukkan alamat e-mel yang anda gunakan untuk mendaftar Discord.
 • Jenis laporan - Pilih jenis pelanggaran yang telah terjadi dari pilihan yang tersedia di menu drop-down.
 • Penerangan - Masukkan keterangan ringkas pelanggaran dan alasan pelaporan serta ID yang anda peroleh sebagai bukti.
 • Lampiran - Sekiranya anda telah menambahkan semua ID pada nota atau dokumen perkataan, anda boleh memuat naiknya sebagai lampiran di sini. Ia juga sangat berguna jika anda memutuskan untuk menyaring pelanggaran sebagai bukti. Anda boleh memuat naiknya di sini.

Setelah menyelesaikan laporan, klik pada Lapor butang yang terletak di bahagian bawah. Laporan akan sampai ke jabatan yang sesuai dan siasatan akan dilakukan.

Mencabut Laporan

Mungkin anda terlalu bersemangat untuk melaporkan sesuatu yang anda anggap sebagai pelanggaran tetapi belum lagi memberikan Garis Panduan Komuniti Discord. Ternyata apa yang terjadi sebenarnya bukan pelanggaran. Mengirim laporan palsu bertentangan dengan Syarat Perkhidmatan Discord, jadi akan menjadi kepentingan terbaik anda untuk meminta sokongan secepat mungkin.

Di telefon bimbit, anda boleh pergi ke laman Twitter Discord, DM mereka, dan terangkan keadaannya. Mereka memerlukan anda memberikan e-mel yang berkaitan dengan akaun Discord anda supaya mereka dapat masuk dan menghapus laporan tersebut. Tidak ada bahaya, tidak busuk.

Anda juga dapat melakukan hal yang sama di desktop atau hanya mengirimkan permintaan cepat ke Discord Support dan mereka akan menghubungi anda dalam beberapa minit.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found