Cara Melaporkan Pakej yang Hilang ke Amazon

Amazon mungkin salah satu peruncit global terbesar hari ini, juggernaut, tetapi itu tidak menjadikannya sempurna. Walaupun biasanya lebih tinggi daripada pesaingnya, ia masih menghadapi masalah yang sama seperti mereka; barang rosak, barang yang salah dihantar, dan kadangkala, bungkusan langsung tidak dihantar.

Cara Melaporkan Pakej yang Hilang ke Amazon

"Apa yang seseorang lakukan dalam situasi ini? Saya memesan beberapa barang dari Amazon yang akan dihantar pada masa yang berlainan. Dua telah tiba dan satu lagi sudah lewat dua minggu. "

Amazon dan peruncit lain sentiasa berusaha untuk menjadikan belanja kami dalam talian sangat senang, tetapi lebih banyak membeli-belah dalam talian bermaksud lebih banyak peluang untuk pembelian kami hilang atau dicuri. Membawa atau mencuri pakej Amazon anda boleh menjadi mimpi ngeri tetapi mengetahui apa yang salah dan bagaimana membetulkannya tidak semestinya.

Apa Yang Harus Anda Lakukan, Sekiranya Pakej Amazon Anda Masih Tiba

Dengan peningkatan belanja dalam talian dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pencurian pakej juga meningkat. Malangnya, semakin banyak belanja dilakukan dalam talian, semakin besar kemungkinan anda menjadi sasaran pencurian tersebut. Salah satu cara Amazon cuba memerangi gelombang bungkusan yang hilang dan dicuri adalah melalui Jaminan A-to-Z mereka.

Jaminan A-to-Z Amazon

Jadi apa jaminan Amazon A-to-Z dan bagaimana sebenarnya ia berfungsi? Pertama-tama kita anggap bahawa anda baru-baru ini membeli item dari penjual pihak ketiga yang tidak dilindungi oleh Dipenuhi oleh Amazon perlindungan. Penjual tanpa ini bermaksud bahawa tidak ada penjejakan pakej yang tersedia melalui portal akaun Amazon anda. Oleh itu, mana-mana penjual boleh menjadi jahat, menagih anda untuk produk tersebut, dan mendakwa bungkusan anda dalam perjalanan sedangkan pada kenyataannya ia tidak akan pernah dihantar sama sekali.

Di sinilah jaminan A-to-Z Amazon dimainkan. Amanat yang dinyatakan oleh jaminan menyatakan bahawa setiap item yang dibeli dari penjual melalui laman web Amazon layak mendapat pampasan sehingga $ 2,500. Sudah tentu, terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi sebelum anda dapat membuat tuntutan A-to-Z.

Anda terlebih dahulu perlu menghubungi penjual melalui akaun Amazon anda dan memberi mereka 48 jam untuk bertindak balas.

Perkara yang perlu diketahui:

 • Anda hanya boleh mengemukakan tuntutan setelah menghubungi penjual.
 • Anda boleh menghubungi penjual melalui akaun Amazon Payments anda.
 • Pada pautan "Perincian Transaksi", Anda akan melihat pilihan untuk "Hubungi Penjual."
 • Anda mesti memberi penjual dua hari kalendar untuk bertindak balas.

Sekiranya tindak balas penjual tidak memuaskan, anda boleh meneruskannya dengan tuntutan.

Untuk mengemukakan tuntutan A-to-Z:

 • Tuntutan boleh dihantar antara 15 hingga 90 hari dari tarikh pesanan untuk mengemukakan tuntutan.
 • Sekiranya item itu rosak, cacat, atau disalahtafsirkan, anda perlu mengemukakan tuntutan dalam masa 14 hari sejak anda menerimanya.
 • Untuk mengajukan tuntutan, pergi ke Daftar Pesanan Anda dan pilih "Lihat / Klaim File" pada pesanan.
 • Ikuti arahan di skrin, yang memerlukan anda memilih alasan tuntutan tersebut.

Lima syarat yang mesti dipenuhi untuk mengemukakan tuntutan jaminan A-to-Z:

 • Anda tidak menerima barang tersebut dalam tempoh 30 hari atau tiga hari selepas anggaran tarikh penghantaran
 • Artikel anda rosak, cacat, atau berbeza dari yang anda pesan
 • Anda mengembalikan item ke Amazon tetapi tidak menerima bayaran balik
 • Anda perlu mengembalikan item di peringkat antarabangsa, tetapi penjual tidak memberikan alamat A.S. atau label penghantaran antarabangsa
 • Penjual salah menghitung bea cukai dan / atau caj penghantaran, dan anda harus membayar yuran tersebut semasa penghantaran

Anda perlu memberikan penjelasan dan bukti yang didokumentasikan untuk alasan tuntutan tersebut.

Setelah tuntutan dihantar:

 • Anda boleh melihat tuntutan tersebut di akaun Amazon Payments anda.
 • Sekiranya penjual menyelesaikan masalah sebelum keputusan tuntutan dimuktamadkan, anda boleh menarik balik tuntutan tersebut dengan membalas e-mel pengesahan Amazon.
 • Amazon akan membuat keputusan. Sekiranya tuntutan diluluskan, anda akan dikembalikan.

Amazon memang berhak menolak tuntutan anda sekiranya satu atau lebih keadaan berikut dipenuhi:

 • Item yang diterima adalah sama seperti yang dijelaskan oleh penjual pihak ketiga.
 • Item tersebut diterima dan penjual pihak ketiga memberikan pengesahan penghantaran.
 • Anda gagal menjawab permintaan untuk maklumat lebih lanjut.
 • Tuntutan itu diajukan kerana penyesalan pembeli dan bukannya masalah sebenar dengan item tersebut.
 • Anda mengemukakan caj balik dengan pemproses pembayaran atau bank anda.
 • Anda tidak mahu mengembalikan item tersebut kepada penjual pihak ketiga.

Walau apa pun, jika tuntutan anda ditolak, anda kemudian boleh mengemukakan rayuan. Amazon kemudian boleh memilih untuk menyiasat keadaannya dengan lebih lanjut. Bukti tambahan untuk menyokong tuntutan anda bahawa anda mungkin tidak mengemukakan tuntutan awal pasti akan membantu kes ini.

Sekiranya anda membeli sesuatu tetapi pakej Amazon tidak pernah tiba, apa yang boleh anda lakukan? Saluran pertikaian mana yang tersedia untuk anda? Teruskan membaca untuk mengetahui apa yang harus anda lakukan.

Penyelesaian Untuk Masalah Penyampaian Sebagai Pengguna Amazon

Beberapa masalah penghantaran berlaku lebih kerap daripada yang lain. Sebelum anda mula panik, lihatlah beberapa masalah yang lebih biasa yang mungkin anda hadapi ketika berurusan dengan penjual Amazon dan cara terbaik untuk membetulkan keadaan sebelum melakukan tindakan yang melampau.

Item Telah Dipesan Tetapi Belum Dihantar

Pencarian Google yang cepat untuk masalah penghantaran Amazon akan menunjukkan bahawa masalah ini sering berlaku. Apa yang boleh dilakukan jika anda membuat pesanan, tetapi penjual masih belum membuat penghantaran setelah beberapa hari, minggu, atau bahkan berbulan-bulan berlalu?

Jangan panik. Terdapat penyelesaian mudah untuk masalah anda. Amazon tidak akan mengenakan kad kredit anda sehingga pesanan disahkan. Ini bermaksud bahawa tidak ada yang akan muncul di penyata bank anda yang menunjukkan bahawa anda telah membayar produk yang tidak pernah dihantar. Selagi ini masih berlaku, dan anda sudah bosan menunggu, anda masih boleh membatalkan pesanan dengan:

 1. Menuju ke Akaun dan Senarai.

 2. Mengklik Akaun anda.

 3. Kemudian klik pada Pesanan anda dan pilih Batalkan Pesanan.

Tayangan Seperti Dihantar Tetapi Belum Tiba

Amazon mengeluarkan garis panduan untuk keadaan seperti ini. Sebilangan dari mereka mungkin kelihatan jelas, tetapi masih penting untuk dicatat:

 • Pastikan alamat penghantaran yang diberikan betul mengikut pesanan anda.
 • Cari notis yang mungkin ditinggalkan menunjukkan percubaan penghantaran.
 • Periksa di sekitar lokasi penghantaran yang diharapkan.
 • Periksa dengan jiran anda untuk mengetahui apakah mereka telah menerima bungkusan itu bagi pihak anda.
 • Adakah anda mempunyai Amazon Locker?
 • Lihat di peti surat anda kerana sebilangan penghantaran akan menggunakan banyak pembawa yang merangkumi perkhidmatan pos standard.
 • Berikannya sekitar 36 jam sebelum meningkatkan perhatian anda. Kadang kala bungkusan boleh ditunjukkan semasa dihantar semasa masih dalam perjalanan.

Setelah menunggu selama 36 jam, anda boleh menghubungi Amazon secara langsung sekiranya bungkusan anda masih tidak tampil. Sekiranya masih belum ada tanda penghantaran, berikut adalah cara anda boleh menghubungi Amazon secara langsung:

 1. Log masuk ke akaun Amazon anda.
 2. Tatal ke kaki bawah dan pilih Tolonglah, terdapat di bahagian "Biarkan Kami Membantu Anda".
 3. Di bahagian "Cari Topik Bantuan", dari menu sebelah kiri pilih Perlukan Lebih Banyak Bantuan?.
 4. Kemudian, di tetingkap utama klik Hubungi Kami.
  • Anda akan melihat semua pesanan terbaru anda di sana, di skrin.
 5. Cari pesanan khusus yang menimbulkan masalah kepada anda.
 6. Tatal ke bawah ke bawah, tepat di bawah pesanan, sehingga anda melihat menu lungsur.
  • Ia akan berada tepat di bawah tajuk "Beritahu kami lebih banyak".
 7. Dari menu lungsur turun, pilih Di manakah barang saya?.
 8. Kemudian, dalam menu drop-down baru yang muncul, pilih Rancangan penjejakan dihantar tetapi penghantaran tidak diterima.

Laman web ini kemudian membolehkan anda menghubungi Amazon melalui e-mel, telefon, atau sembang langsung. Pilih mana yang paling sesuai untuk anda. Amazon kemudian akan menyiasat kes tersebut dan, dalam kebanyakan kes, memberi anda bayaran balik.

Beli Hanya Dari Penjual "Dipenuhi oleh Amazon"

Anda boleh mendapatkan barang yang dijual dari Amazon sendiri dan juga penjual pihak ketiga ketika mencari produk di laman web. Semasa menggunakan peruncit pihak ketiga, anda harus berhati-hati dalam berurusan dengan mereka kerana anda mungkin melihat mesej yang berbunyi Dipenuhi oleh Amazon pada produk.

Mesej yang dipenuhi oleh Amazon menyiratkan bahawa walaupun dijual oleh peruncit pihak ketiga, Amazon akan menjadi orang yang menghantarnya ke rumah anda melalui salah satu Pusat Pemenuhan Amazon mereka. Ini bermaksud bahawa anda dapat mengesan kemajuan pakej menggunakan portal Amazon dari akaun anda. Ini juga bermaksud bahawa Amazon bertanggung jawab atas perkhidmatan pelanggan dan setiap pengembalian produk yang mungkin berlaku.

Membeli produk dari penjual pihak ketiga yang itemnya tidak mengandungi label Fulfilled by Amazon mempunyai risiko lebih besar timbulnya komplikasi di masa hadapan. Anda tidak akan dilindungi oleh Perlindungan Jaminan A-to-Z syarikat yang berpotensi mengakibatkan kerugian sekiranya penjual tidak mendapat kenaikan.

Pakej Perdana Amazon Hilang

Anggota Amazon Prime yang pesanannya belum sampai masih harus mengikuti semua proses yang telah dibincangkan sebelumnya dalam artikel ini. Anda akan berusaha melalui Amazon dan perkhidmatan khidmat pelanggan mereka untuk memperbaiki keadaan.

Sekiranya pembeli membuat pembelian melalui Amazon Prime, Amazon akan bertanggungjawab atas sebarang tuntutan A-to-Z dan akan membayar sehingga $ 2,500 dari harga pembelian dan penghantaran. Selain itu, anda mungkin gembira mengetahui bahawa menjadi ahli Amazon Prime bermakna anda juga akan mendapat beberapa ciri tambahan yang dapat meredakan kekecewaan kejadian tidak dihantar.

Apabila item tiba (atau tidak tiba sama sekali) di luar jangka masa yang telah diberikan oleh Amazon kepada anda semasa pembelian, anda mungkin layak untuk langganan Amazon Prime selama sebulan. Bulan tambahan ini akan ditambahkan sebagai bulan percuma yang akan ditandakan pada akhir tarikh luput langganan Amazon Prime anda yang ada.

Bahkan ada pembicaraan mengenai pengguna yang menerima baucar diskaun sebagai pampasan dari Amazon, termasuk diskaun Amazon Prime dan faedah tambahan yang lain. Amazon nampaknya memberikan manfaat ini secara ad-hoc dan mereka tidak boleh dianggap sebagai jaminan untuk semua masalah yang mungkin anda hadapi.

Mengelakkan Penjual Palsu

Ini jelas merupakan salah satu masalah yang lebih meluas yang berlaku di laman web rasmi Amazon. Sudah menjadi sangat mudah bagi penjual palsu untuk memperdayakan orang melalui kaedah penipuan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan Amazon, serta pelanggannya, telah melihat bahagian yang cukup baik dari trend yang membimbangkan ini.

Masalahnya ialah penjenayah dapat dengan mudah membuka akaun penjual Amazon baru dan mula menjajakan barang-barang popular untuk dijual. Secara harfiah hanya memerlukan beberapa saat ketika menggunakan platform penjual Amazon sehingga dapat dilakukan dengan mudah.

Apa yang berlaku ialah mereka akan menyenaraikan item dengan lebih sedikit wang daripada peruncit lain yang menjualnya untuk mendapatkan lebih banyak notis. Setelah pembeli yang tidak curiga membuat pembelian dan penjenayah menerima pesanan, mereka akan segera memberitahu pembeli bahawa item tersebut sedang dalam perjalanan ke kurir. Ini bermaksud bahawa pembelian diterima dan dana untuk produk tersebut dikeluarkan ke akaun mereka.

Dengan memberikan anggaran tarikh penghantaran empat minggu, peniaga yang teduh dapat mengalahkan kitaran pembayaran dua minggu Amazon dan hilang sebelum pembeli mula mengadu produk tidak pernah muncul. Ini adalah keadaan yang cukup kacau.

Nasib baik, sebenarnya agak mudah untuk mengelakkan penjual palsu yang berusaha cepat mengatasi penderitaan anda. Markah maklum balas cenderung menjadi kaedah yang baik untuk mengetahui sama ada penjual boleh dipercayai dan tidak keluar untuk mencuri wang anda.

Untuk memeriksa skor maklum balas penjual:

 1. Semasa melihat produk, klik pada nama penjual.
  • Anda boleh mendapatkan nama di tempat yang sama seperti yang terdapat pada label Fulfilled by Amazon.
  • Ia akan ditunjukkan sebagai: Dijual oleh dan Dipenuhi oleh Amazon.
 2. Semasa berada di halaman profil penjual, pastikan anda berada di tab "Maklum balas".
  • Ia harus dibuka secara lalai.

Dari halaman ini, anda dapat melihat penilaian maklum balas seumur hidup penjual. Ini juga merangkumi sebarang ulasan produk yang diberikan kepada penjual dari pelanggan sebelumnya. Di sebelah kanan, anda akan mendapat skor keseluruhan penjual sepanjang bulan lalu, tiga bulan, dua belas bulan, dan seumur hidup.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found