Cara Melaporkan Saluran YouTube

YouTube boleh dikatakan salah satu aplikasi streaming video yang paling banyak digunakan di dunia. Anda boleh menonton tutorial untuk mempelajari perkara baru, video lucu, dan juga mendapatkan berita anda. Dilancarkan pada tahun 2005, laman kandungan berasaskan video mempunyai berjuta-juta saluran yang boleh anda langgani. Tetapi, seperti semua media sosial akhir-akhir ini, anda mungkin menghadapi masalah yang anda temui.

Sekiranya anda pernah menemui saluran yang tidak sesuai yang melanggar garis panduan YouTube, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh membantu mengeluarkan kandungan yang tidak sesuai dari laman web ini. Dalam artikel ini, kami akan menyemak perincian pelaporan Saluran sehingga anda dapat memberi tahu YouTube bahawa ada sesuatu yang tidak beres.

Garis Panduan YouTube

Kandungan YouTube disediakan dan dimuat naik oleh pengguna berdaftar. Sesiapa sahaja boleh mendaftar dan kerana ini, syarikat itu sangat berhati-hati untuk memastikan pemilik Saluran hanya menerbitkan perkara yang dianggap syarikat sebagai 'kandungan yang sesuai.' Sebelum anda melaporkan mana-mana dan setiap saluran yang tidak anda sukai, pertimbangkan YouTube Garis Panduan Kandungan terlebih dahulu. Kami telah mengambilnya terus dari YouTube sehingga terkini pada Januari 2021. Sudah tentu, mereka selalu berubah jadi periksa di sini untuk mendapatkan kemas kini.

Beberapa panduan ini dibuat untuk mematuhi undang-undang dan peraturan tempatan sementara panduan lain adalah pilihan syarikat sendiri.

Untuk menjaga kesesuaian dan mencegah kekacauan, YouTube mempunyai dasar kandungan yang ketat yang telah dikembangkan garis panduannya selama bertahun-tahun dan versi semasa melarang yang berikut:

Kandungan yang menipu atau spam

 • Pertunangan Palsu
 • Penyamaran
 • Pautan dalam Kandungan (Pautan yang membawa anda ke laman web pornografi atau penipuan)
 • Spam, Amalan Menipu, dan penipuan

Kandungan yang dianggap 'Sensitif'

 • Keselamatan Kanak-kanak
 • Thumbnail Tersuai
 • Kebogelan dan kandungan seksual
 • Bunuh diri dan kecederaan diri

Kandungan yang 'Berbahaya'

 • Gangguan, Kandungan Berbahaya
 • Ucapan benci
 • Kandungan ganas (termasuk organisasi ganas)
 • Maklumat salah COVID-19 (berkat 2020)

Penjualan dan promosi barang

 • Penjualan senjata api
 • Menjual barang haram

Garis panduannya agak tidak jelas, untuk memberi YouTube ruang goyah ketika memutuskan kandungan apa yang akan diizinkan di platform. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai satu garis panduan tertentu, kami telah memasukkan hyperlink YouTube untuk mendapatkan maklumat yang paling tepat.

Cara Melaporkan Saluran di YouTube

Sekiranya anda melihat saluran yang selalu memuat naik kandungan yang tidak sesuai, anda harus melaporkannya dan membantu YouTube tetap menjadi tempat yang selamat untuk semua penggunanya. Melaporkan saluran mungkin mempunyai kesan yang tidak menyenangkan bagi pemilik saluran yang menyinggung perasaan, tetapi keselamatan dan integriti masyarakat harus didahulukan.

Melaporkan saluran hanya boleh dilakukan melalui komputer anda. Di aplikasi mudah alih, melaporkan video adalah satu-satunya penyelesaian anda, tetapi lebih banyak lagi kemudian.

Berikut adalah cara anda melaporkan saluran yang melintasi batas - langkahnya serupa untuk komputer Windows, Mac, dan Linux.

 1. Lancarkan penyemak imbas web di komputer anda dan pergi ke youtube.com.

 2. Pastikan anda log masuk.
 3. Cari saluran yang ingin anda laporkan ke YouTube.

 4. Sebaik sahaja anda menemuinya dalam hasil carian, klik padanya. Anda juga boleh mengklik nama saluran di bawah salah satu videonya.

 5. Klik ‘About’ di tajuk saluran.

 6. Klik ikon "Laporkan" berwarna kelabu, berbentuk seperti bendera. Ia terletak di bawah statistik saluran.

Ketika menu berkembang, klik pada pilihan "Laporkan pengguna" di bahagian bawah menu.

 1. Di tetingkap "Laporkan pengguna", pilih alasan utama mengapa anda melaporkan saluran tersebut.

 2. Klik butang "Seterusnya".

 3. Dengan andaian anda telah memilih kesalahan yang dapat dilaporkan, anda akan melihat borang di mana anda dapat menambahkan lebih banyak perincian. Isi borang.

 4. Setelah selesai, klik butang "Kirim".

Sebaik sahaja anda menyerahkan laporan anda, seorang anggota kakitangan YouTube akan memeriksa saluran dan memberikannya tinjauan yang mendalam. Sekiranya pelanggaran cukup serius, atau jika pemilik saluran tertentu telah melakukan pelanggaran serupa pada masa lalu, mereka mungkin kehilangan saluran tersebut. Ingin mencari video menggunakan kriteria carian yang lebih khusus? Lihat artikel kami mengenai penggunaan penapis carian YouTube.

Melaporkan Saluran di Aplikasi Mudah Alih

Kerana sifat YouTube, banyak pengguna cenderung menggunakan Aplikasi Mudah Alih. Sama mudahnya melaporkan Saluran di Aplikasi YouTube.

 1. Buka aplikasinya dan pastikan anda log masuk.

 2. Navigasi ke Saluran yang ingin anda laporkan.

 3. Ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas

 4. Ketik ‘Laporkan Pengguna’.

 5. Ikuti arahan seperti yang kita lakukan di atas.

Cara Melaporkan Video

Anda juga boleh memutuskan untuk melaporkan video tertentu dan bukannya saluran yang memasangnya. Melaporkan video adalah mudah dan anda boleh melakukannya di komputer dan di telefon pintar atau tablet anda.

Komputer

Ikuti langkah-langkah ini untuk melaporkan video menggunakan komputer anda.

 1. Lancarkan penyemak imbas dan arahkan ke halaman utama YouTube.

 2. Cari video yang ingin anda laporkan dan klik padanya.

 3. Apabila video mula dimainkan, klik "Tiga Titik" di bawah pemain.

 4. Pilih pilihan "Laporkan" dari menu drop-down.

 5. Tetingkap "Laporkan video" akan muncul. Pilih sebab mengapa anda melaporkan video tersebut.

 6. Klik butang "Seterusnya".

 7. Berikan maklumat tambahan seperti yang diminta.

 8. Klik butang "Laporkan".

Aplikasi Mudah Alih

Walaupun anda tidak dapat melaporkan saluran, anda boleh melaporkan video melalui aplikasi mudah alih YT. Prosedurnya sama untuk kedua-dua peranti iOS dan Android. Begini bagaimana ia dilakukan.

 1. Lancarkan aplikasi YouTube dari skrin Utama peranti anda.

 2. Cari video yang ingin anda laporkan.

 3. Ketik video.

 4. Apabila ia mula dimainkan, ketuk sekali lagi untuk menukar menu.

 5. Ketuk ikon tiga titik dan pilih pilihan "Laporkan". Ia mesti berada di atas atau berhampiran bahagian atas menu.

 6. Pilih sebab mengapa anda melaporkan video tersebut.

 7. Berikan maklumat tambahan apabila diminta.
 8. Ketik "Laporkan".

Tetap Waspada

YouTube cekap dalam menyaring bahan yang tidak sesuai, tetapi terserah kepada pengguna untuk memberi tahu YouTube apabila ada masalah yang mereka lewatkan. Tetap selamat dan bantu menjaga laman web tabung terbesar web selamat untuk orang lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found