Cara Menetapkan Semula Pencetak HP Setelah Mengisi Semula Dengan Dakwat

Pencetak HP adalah salah satu pelaburan paling efektif yang boleh anda buat untuk rumah atau pejabat anda. Mereka terkenal dengan kualiti percetakan yang sangat baik, yang telah dibina oleh HP selama lebih dari 50 tahun. Syarikat ini terus berinovasi dengan ciri seperti percetakan beresolusi tinggi, kelajuan cetak yang lebih pantas, dan sambungan tanpa wayar yang lebih pantas.

Cara Menetapkan Semula Pencetak HP Setelah Mengisi Semula Dengan Dakwat

Walau bagaimanapun, pencetak HP jauh dari sempurna. Walaupun anda boleh mengisi semula kartrij dengan dakwat untuk mengurangkan kos, pencetak mungkin tidak mengenalinya apabila dipasang semula. Akibatnya, anda akhirnya dapat menunda kerja cetak penting walaupun anda mempunyai semua keperluan pencetak anda.

Nasib baik, menetapkan semula pencetak anda setelah pengisian semula hampir selalu membuat anda kembali ke landasan. Tetapi bagaimana anda boleh melakukannya?

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan semula pencetak HP setelah mengisi semula dengan dakwat.

Cara Menetapkan Semula Pencetak HP Selepas Isi Ulang Tinta

Mengisi semula kartrij HP adalah tugas yang tidak dapat dielakkan jika anda memiliki salah satu pencetaknya. Walaupun beberapa kartrij akan berfungsi tanpa masalah setelah menggunakan alat pengisian semula, beberapa model memerlukan penetapan semula yang keras. Ini kerana pencetak mungkin tidak mengesan kartrij yang baru diisi. Kadang kala anda mungkin menemui mesej ralat "kartrij pihak ketiga dikesan" walaupun kartrij yang diisi semula adalah produk HP asli. Ini boleh mengecewakan.

Setiap kali ini berlaku, menetapkan semula pencetak anda harus menjadi yang pertama dalam senarai pilihan penyelesaian masalah anda. Dan yang baik ialah ia juga dapat berfungsi jika anda telah mengganti kartrij HP dengan beberapa pilihan lain yang sesuai dari vendor lain.

Anda boleh menetapkan semula pencetak HP anda dengan dua cara. Mari lihat bagaimana setiap kaedah berfungsi.

Kaedah Pita

Kaedah ini berfungsi dengan menutup kenalan kartrij yang digunakan untuk mengukur tahap dakwat. Tujuannya adalah untuk mengembalikan pemantauan tahap dakwat. Inilah cara untuk menyelesaikannya:

 1. Pertama, pastikan anda dapat melihat kenalan kartrij anda dengan membalikkannya. Selepas itu, putar kartrij sehingga kenalan berada di bahagian bawah.

 2. Tutup kenalan di sudut kiri atas kartrij anda dengan sehelai pita.

 3. Pada ketika ini, masukkan semula kartrij ke dalam pencetak HP dan segera cetak halaman penjajaran. Secara lalai, pencetak mungkin memaparkan mesej yang menunjukkan bahawa kartrij mempunyai masalah. Anda boleh mengabaikannya kerana tidak akan mempengaruhi proses penetapan semula.
 4. Setelah penjajaran selesai, tanggalkan kartrij sekali lagi tetapi biarkan pita pada kedudukannya.
 5. Seterusnya, tutup kenalan di sudut kanan atas kartrij anda dengan pita.
 6. Masukkan semula kartrij dan teruskan mencetak halaman penjajaran. Seperti sebelumnya, abaikan sebarang mesej ralat yang ditunjukkan oleh pencetak anda dalam prosesnya.
 7. Selepas itu, keluarkan kartrij dakwat.
 8. Tanpa mengeluarkan pita yang sudah ada di bahagian atas kartrij anda, pita sudut kiri bawah.
 9. Masukkan kartrij kembali ke dalam pencetak HP dan cetak sekali lagi halaman penjajaran.
 10. Selepas penjajaran, keluarkan kartrij dan kemudian lepaskan semua kepingan pita di atasnya.
 11. Masukkan semula kartrij. Pencetak anda sekarang harus menunjukkan bahawa kartrij sudah penuh.

Kaedah Pertukaran

Kaedah ini menggunakan beberapa kartrij kosong untuk menghapus memori pencetak anda. Inilah caranya:

 1. Masukkan kartrij dakwat yang diisi semula ke dalam pencetak.
 2. Teruskan untuk mencetak halaman penjajaran. Sekiranya pencetak memaparkan mesej ralat, abaikan kerana tidak akan mempengaruhi proses penetapan semula. Pada tahap ini, tahap dakwat masih berada pada tahap pra-isi semula.
 3. Keluarkan kartrij dakwat dengan selamat dari pencetak anda.
 4. Ambil salah satu kartrij lama anda yang sesuai dan teruskan mencetak halaman penjajaran. Pencetak akan mengesan bahawa terdapat kartrij baru.
 5. Tanggalkan kartrij kedua.
 6. Masukkan kartrij lain dari stok lama anda dan kemudian cetak halaman penjajaran. Pencetak akan memadamkan memori kartrij kedua dan kini mengenali kartrij ketiga.
 7. Masukkan kartrij keempat dari stok lama anda dan cetak halaman penjajaran. Pencetak akan menghapus memori kartrij ketiga dan sekarang mengenali kartrij keempat.
 8. Akhirnya, masukkan kartrij isi ulang semasa ke dalam pencetak dan jalankan penjajarannya. Pencetak anda sekarang akan mengesan kartrij penuh.

Model Pencetak HP Apa Ini Akan Berfungsi?

Masalah pengisian semula kartrij adalah perkara biasa. Walaupun mungkin ada cara khusus untuk menangani ini dalam beberapa model terbaru, kaedah penetapan semula ini berfungsi dengan baik di kedua model pencetak HP lama dan generasi baru.

Tahap dakwat yang rendah adalah keadaan yang boleh membuat pemilik pencetak HP risau jika mereka tidak mempunyai pengganti. Tidak dapat menggunakan kartrij penuh kerana pencetak tidak mengenalinya malah lebih mengecewakan. Walau bagaimanapun, penetapan semula keras menggunakan kaedah yang dibincangkan harus menyelesaikan masalahnya.

Walau apa pun yang mungkin, penting untuk menyelesaikan tetapan semula komputer anda secepat mungkin kerana kartrij anda tidak boleh terputus dari pencetak anda selama lebih dari 30 minit. Sekiranya itu berlaku, dakwat akan kering dan menyumbat muncung. Setelah mengeluarkan semua kartrij, ingatlah untuk menghapus lebihan dakwat sebelum memasukkannya semula ke dalam slotnya.

Adakah anda telah mencuba menetapkan semula pencetak HP anda setelah mengisi semula dengan dakwat? Bagaimana ia berlaku? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found