Cara Memulihkan Foto dari Foto Google Selepas Reset Kilang

Penyimpanan awan adalah perkara yang indah. Ini membolehkan anda mempunyai arkib foto dan video yang jauh lebih besar daripada yang biasa anda simpan pada peranti mudah alih anda. Memandangkan seberapa besar sebilangan aplikasi, dan seberapa kecil penyimpanan dalaman pada telefon yang lebih murah, memuat naik data anda ke awan sering kali tidak perlu dipertimbangkan.

Foto Google diintegrasikan dengan sistem operasi Android, tetapi juga dapat digunakan pada perangkat iOS dan komputer desktop. Sejak Julai 2019, Google telah memisahkan storan fotonya dari Google Drive. Sekiranya anda melakukan tetapan semula kilang pada telefon atau tablet, cukup mudah untuk memulihkan foto yang dihapus melalui akaun Google anda. Sudah tentu, anda mesti menyandarkannya dari awal.

Mengapa Melakukan Reset Kilang?

Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin terpaksa menggunakan fungsi tetapan semula kilang dalam peranti anda. Tindakan itu secara berkesan menghapus semua data yang anda simpan pada peranti, mengembalikannya ke keadaan yang sama ketika ia meninggalkan kilang - maka namanya.

Ia dapat menyelesaikan sejumlah masalah yang berkaitan dengan perisian, seperti masalah pembekuan atau aplikasi yang tidak akan dicopot pemasangannya. Alat ini juga berguna dari jarak jauh, jika peranti anda hilang atau dicuri, sebagai kaedah melindungi data peribadi anda. Perlu diingat bahawa ia hanya menghapus data dari storan tempatan, yang bermaksud bahawa ia tidak dapat menghapus apa-apa pada kad SIM atau kad SD anda.

Sekiranya anda perlu menetapkan semula telefon atau tablet anda dari kilang, anda harus memastikan bahawa anda telah menyandarkan data anda seperti foto dan kenalan terlebih dahulu. Walaupun banyak pengeluar menyertakan cadangan penyimpanan dan penyimpanan awan mereka sendiri, di sini kami memfokuskan pada versi Google.

pulihkan gambar

Cara Menghidupkan Sandaran dan Segerakan untuk Foto Google

Untuk memulihkan foto anda dari Foto Google ke peranti anda, pertama anda harus memastikan bahawa anda telah menyandarkannya. Anda perlu mempunyai sambungan internet yang baik, dan ingat bahawa foto yang lebih besar daripada 75MB atau 100MP, dan video yang lebih besar daripada 10GB, tidak akan disandarkan. Anda juga mempunyai jumlah simpanan percuma terhad, keseluruhan 15GB. Sekiranya anda mahukan lebih banyak ruang, anda perlu membayarnya.

Dua perkara yang perlu diingat: Pertama, mengubah tetapan sandaran anda akan mempengaruhi semua aplikasi Google pada peranti anda, bukan hanya Foto Google. Kedua, jika anda memadam Foto Google dari peranti anda, ia tidak akan mematikan pilihan Sandarkan & segerakkan. Anda perlu melakukannya dengan cara yang sama semasa anda menghidupkannya.

gambar google

Android

 1. Ketik aplikasi Foto Google di skrin utama peranti anda.

 2. Log masuk ke Akaun Google anda.

 3. Ketuk butang Menu di bahagian atas (tiga garis mendatar yang disusun).

 4. Ketik pada Tetapan.

 5. Ketik Sandarkan & segerakkan.

 6. Ketik Sandarkan & segerakkan ke kedudukan hidup.

iOS

 1. Buka aplikasi Google Foto dari skrin utama peranti anda.
 2. Log masuk ke Akaun Google anda.
 3. Di bahagian atas, ketik butang Menu (sepertinya tiga garis susun mendatar).
 4. Ketik pada Tetapan (cari roda gigi).
 5. Ketik Sandarkan & segerakkan.
 6. Ketik "Sandarkan & segerakkan" sehingga tertera.

Sekiranya anda mendapat mesej yang mengatakan bahawa anda perlu membenarkan aplikasi mengakses foto anda, inilah yang anda lakukan:

 1. Buka aplikasi tetapan iOS dari skrin utama anda.
 2. Ketik Privasi.
 3. Ketik Foto.
 4. Hidupkan Foto Google.

Cara Memulihkan Foto ke Peranti Anda

Setelah anda menetapkan semula kilang, dan peranti anda selesai disiapkan semula, anda mungkin perlu memuat turun semula aplikasi Foto Google dari Google Play atau App Store. Setelah dipasang, anda hanya perlu menghidupkan pilihan Sandarkan & segerakkan seperti yang dinyatakan di atas. Ini akan memuat turun gambar anda dari Akaun Google ke peranti anda secara automatik.

Sekiranya terdapat foto tertentu yang ingin anda muat turun semula yang belum dipulihkan secara automatik, anda boleh mengambil langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Foto Google.

 2. Ketik foto yang ingin anda simpan.

 3. Ketik butang Lagi (tiga titik disusun secara menegak).

 4. Ketik Muat turun.

Anda tidak akan melihat pilihan ini jika gambar sudah disimpan ke telefon anda.

Hore untuk Awan!

Dan di sana anda memilikinya, semudah itu. Itulah salah satu faedah untuk memastikan bahawa anda telah menyiapkan telefon anda untuk menyegerakkan data anda secara automatik ke Akaun Google anda. Anda tidak perlu risau kehilangan foto atau video berharga anda lagi. Dan memandangkan betapa mudahnya memecahkan, kehilangan, atau membuat alat pada masa ini, ia adalah ketenangan fikiran.

Sekiranya anda mempunyai petua lain untuk orang yang ingin memulihkan foto mereka selepas tetapan semula kilang, jangan ragu untuk membagikannya kepada kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found