Cara Menarik Balik Maklum Balas di eBay

Seperti kata pepatah lama, pelanggan selalu betul ... Atau adakah mereka? Itu tidak selalu berlaku di eBay, memandangkan banyak kesilapan cenderung berlaku di pasaran dalam talian yang besar ini - dan sebahagian daripadanya adalah kesalahan pembeli.

Cara Menarik Balik Maklum Balas di eBay

Penjual mungkin menghantar item yang salah, atau pembeli mungkin mendakwa bahawa produk tersebut tidak sesuai dengan keterangan dalam taliannya. Ulasan negatif boleh menjejaskan reputasi dalam talian anda, tetapi bagaimana jika kami memberitahu anda bahawa anda boleh menyelesaikan masalah dengan pembeli / penjual anda dan mengelakkan sebarang kesulitan dengan transaksi anda? Teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

Menyemak Maklum Balas

Penyelesaian yang paling biasa untuk menerima maklum balas negatif adalah meminta pelanggan anda menyemak semula maklum balas mereka jika anda adalah penjual. Cara anda melakukan ini terserah kepada anda, tetapi sangat disarankan agar anda, selain hanya meminta mereka, memberi mereka alasan yang cukup baik untuk benar-benar mempertimbangkan dan menerima cadangan semakan anda.

Mungkin anda harus mencadangkan agar pelanggan mengembalikan produk yang mereka tidak puashati dan anda mengembalikan wang mereka, misalnya. Sekiranya mereka tidak berminat, anda telah menghantar produk yang betul tetapi dengan warna yang salah, mungkin anda boleh menghantar yang betul dengan potongan harga atau bahkan percuma dan membiarkan mereka menyimpan yang salah.

Dengan cara itu, pelanggan anda akhirnya mendapat manfaat daripada kompromi tersebut, jadi kemungkinan besar dia akan menerima cadangan anda. Selagi cadangan anda masuk akal, mereka mungkin akan bersedia mengubah maklum balas negatif mereka menjadi positif.

Membuat Perkara dengan Betul

Inilah cara anda boleh meminta semakan maklum balas:

 1. Pergi ke eBay dan klik pada butang "My eBay" di sudut kanan atas.

  EBay saya

 2. Tatal hingga ke bahagian bawah halaman dan klik "Peta Laman."

  Peta Laman

 3. Cari tab "Komuniti" di Peta Laman. Oleh kerana berada di bahagian bawah halaman, sebaiknya klik pada butang Komuniti di bahagian atas, yang berfungsi sebagai jalan pintas.

  Komuniti

 4. Di bahagian Maklum Balas tab Komuniti, ada pilihan berlabel "Minta semakan Maklum Balas." Klik padanya.

  Minta semakan maklum balas

 5. Selagi anda menerima ulasan neutral atau negatif dalam 30 hari terakhir, anda seharusnya dapat melihatnya di sini. Klik kotak pilihan di sebelah maklum balas yang ingin anda tarik balik.
 6. Pilihan maklum balas akan muncul sebaik sahaja anda mengklik kotak pilihan. Anda boleh menyelesaikan masalah dengan pelanggan anda terlebih dahulu atau mencadangkan semakan pada ketika ini. Berikan alasan kepada pembeli untuk mempertimbangkan untuk menyemak semula maklum balasnya, tulis pesanan ringkas untuk menjelaskan keadaannya dengan lebih lanjut, dan kemudian klik "Kirim".

  Contoh semakan maklum balas

 7. Perlu diingat bahawa pembeli hanya mempunyai 10 hari untuk membalas anda. Sekiranya pelanggan menerima cadangan semakan, maklum balas negatif atau neutral harus menjadi positif setelah berjaya menyelesaikan semuanya. Tarikh semakan akan muncul di sebelah ulasan.

  Maklum balas yang disemak

Maklum Balas Tidak Sah

Sesekali, maklum balas tidak sah. Dalam kes ini, anda harus melaporkannya ke eBay dan melihat apakah mereka dapat menyelesaikan masalah tersebut. Anda perlu membuat permintaan untuk tinjauan manual sehingga 90 hari setelah transaksi. Ini paling sering dilakukan apabila tidak ada balasan dari pelanggan atau ketika anda tidak dapat menyetujui penyelesaian.

Sekiranya alasan anda tidak dapat menghubungi pelanggan adalah kerana mereka meletakkan alamat e-mel yang salah, eBay akan membuang maklum balas jika anda melaporkannya kepada mereka. Perkara yang sama berlaku sekiranya barang tersebut masih belum dibayar.

Terdapat juga situasi di mana eBay membuang maklum balas secara automatik, kes yang paling biasa adalah akibat daripada kesalahan program atau laman web, dan juga pembeli yang telah ditangguhkan oleh eBay.

Komunikasi Adalah Raja

Tetap tenang dan mengetahui cara mendekati keadaan adalah separuh pertempuran. Anda akan memberi permulaan awal sekiranya anda tidak panik sama sekali, menjadikan komunikasi dengan anda lebih mudah untuk pelanggan anda. Sekiranya anda adalah orang yang melakukan kesalahan, ketahuilah bahawa anda dapat menyelesaikan semuanya dengan berkomunikasi dengan jelas, tetapi anda juga harus bersedia meminta maaf kepada pelanggan anda dan menawarkan penyelesaian untuk masalah ini secepat mungkin.

Ini juga mungkin menunjukkan bahawa kesalahan itu berlaku pada pelanggan, mis. sekiranya dia memberi anda maklum balas neutral atau negatif. Sekiranya anda percaya bahawa anda telah melakukan semuanya dengan betul, periksa apakah masalahnya juga dapat membantu.

Membersihkan Udara

Apa sahaja yang anda lakukan, pastikan anda membalas maklum balas netral atau negatif, kerana orang lain mungkin menganggap kekurangan balasan anda sebagai tanda bahawa anda setuju dengan maklum balas yang dimaksud.

Perhatikan bahawa anda hanya dapat meminta semakan maklum balas yang diterima dalam 30 hari terakhir, dan juga fakta bahawa anda dapat melakukannya hanya sekali setiap transaksi. Selain itu, anda hanya boleh meminta hingga lima semakan tambahan untuk setiap 1,000 maklum balas yang anda terima, jadi pastikan untuk memeriksa maklum balas anda secara berkala dan bertindak balas tepat pada waktunya.

Adakah anda pernah menerima maklum balas negatif yang tidak dibenarkan di eBay? Adakah anda berjaya menyelesaikan masalah tersebut, dan jika ya, bagaimana anda melakukannya? Ceritakan pengalaman anda dalam komen di bawah!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found