Ulasan RIM BlackBerry Curve 9300

Ulasan RIM BlackBerry Curve 9300

Gambar 1 dari 2

RIM BlackBerry Curve 9300

RIM BlackBerry Curve 9300
£ 269 Harga apabila dikaji semula

BlackBerry Curve 3G 9300 adalah percubaan terbaru RIM untuk membuat telefon pintar dengan pasaran rendah. Syarikat ini memisahkan rangkaian telefon bimbit tanpa sentuhan menjadi Bold untuk pasaran perniagaan dan Curve untuk pengguna, walaupun sistem operasi dan penyediaan asas sebenarnya sama di kedua-dua julat. Perbezaan utama terletak pada spesifikasi komponen individu.

Ini adalah peningkatan ke Curve 8520 yang popular, menambah sambungan mudah alih 3G, penerima GPS, dan Wi-Fi 802.11n. Saiz dan beratnya tidak banyak berubah (9300 adalah beberapa gram lebih ringan), walaupun telefon bimbit baru kelihatan dan terasa lebih sedikit plasticky.

Kemasukan 3G dalam 9300 sangat berguna, dan ini bukan hanya mengenai kelajuan: kerana rangkaian 2G dan 3G terpisah, dan berfungsi pada frekuensi yang berbeza, anda akan sering menemui tempat yang tidak mempunyai isyarat pada rangkaian 2G tetapi banyak bar 3G, menjadikannya peningkatan yang berguna.

Faktor bentuk papan kekunci di bawah skrin sangat sesuai untuk orang-orang ke dalam aktiviti berdasarkan teks seperti media sosial, SMS, dan e-mel. Tetapi papan kekunci tidak mempunyai kualiti seperti yang terdapat pada model Bold yang lebih mahal, jadi ketepatan menaip boleh menderita.

RIM BlackBerry Curve 9300

Sudut lain yang telah dipotong untuk menjaga biaya adalah resolusi skrin rendah 320 x 240 piksel, fokus tetap dan kamera dua megapiksel tanpa kilat, dan bateri yang lebih kecil daripada yang anda dapati di BlackBerrys kelas atas.

Walaupun begitu, dalam ujian bateri standard kami, di mana kami menggunakan telefon selama 24 jam penggunaan berat, meteran bateri masih menunjukkan baki 60% - penggunaan tenaga berjimat selalu menjadi atribut utama platform BlackBerry.

Telefon uji keluar menggunakan BlackBerry OS5, yang walaupun berfungsi dan boleh digunakan, tidak mempunyai faktor wow iOS 4 atau versi terbaru Android. Penyemak imbasnya juga tidak begitu mengagumkan, gagal melengkapkan penanda aras SunSpider JavaScript, memuat halaman utama BBC melalui Wi-Fi dalam purata 48 saat (berbanding dengan lapan saat iPhone 4), dan mencetak 91 yang sedikit mengecewakan ujian piawai Acid3. Sebilangan ini harus ditangani dalam OS6, yang akan menjadi muat turun percuma untuk 9300 akhir tahun ini.

Walaupun tanpa itu, Curve 3G 9300 adalah pengenalan yang baik untuk apa yang ditawarkan oleh BlackBerry. Sekarang, kerana baru, harganya sedikit lebih mahal daripada 8520 yang keluar, biasanya percuma dengan kontrak 25 £ sebulan - kami menjangkakan ia akan turun kepada £ 20 dalam satu atau dua bulan. Tidak ada yang menjauhkan diri dari kenyataan bahawa ini adalah anggaran BlackBerry, tetapi jika wang anda tidak mencapai Bold 9700, Curve 3G 9300 adalah pilihan yang baik.

Perincian

Harga termurah dalam kontrak Percuma
Caj bulanan kontrak £25.00
Tempoh kontrak 24 bulan

Hayat Bateri

Masa bercakap, dipetik 6jam
Bersedia, dipetik 19 hari

Fizikal

Dimensi 60 x 13.9 x 109mm (WDH)
Berat 104g
Skrin sentuh tidak
Papan kekunci utama Fizikal

Spesifikasi Teras

Kapasiti RAM 256MB
Saiz ROM 256MB
Peringkat megapiksel kamera 2.0mp
Kamera menghadap ke hadapan? tidak
Rakaman video? iya

Paparan

Saiz skrin 2.4in
Resolusi 320 x 240

Piawaian tanpa wayar lain

Sokongan Bluetooth iya
GPS bersepadu iya

Perisian

Keluarga OS OS BlackBerry