Bagaimana Mendapatkan Lebih Banyak Kolonis di RimWorld

Penjajah adalah salah satu aspek penting dalam RimWorld. Mereka menanam makanan, berdagang dengan pihak lain, meneliti teknologi canggih, dan menyimpan sumber untuk memakmurkan komuniti mereka. Oleh kerana mereka sangat berpengaruh, anda perlu menambah bilangan mereka, tetapi bagaimana anda melakukannya?

Bagaimana Mendapatkan Lebih Banyak Kolonis di RimWorld

Nasib baik, ada pelbagai cara untuk mendapatkan lebih banyak penjajah RimWorld, dari mengubah tetapan hingga menyelesaikan acara. Mari kita lihat apa yang melibatkan setiap kaedah.

Bagaimana Mendapatkan Lebih Banyak Kolonis di RimWorld

Jumlah penjajah yang ada ditentukan terutamanya oleh pencerita yang dipilih semasa membuat permainan anda. Unit tidak terhad, tetapi pencerita anda mempengaruhi populasi koloni anda mengikut tiga pemboleh ubah: populasi minimum, populasi maksimum, dan populasi kritikal.

Sebagai contoh, populasi kritikal untuk Cassandra Classic dan Phoebe Chillax dibatasi pada 18, sementara Randy Random menetapkan batas pada 50. Namun, cubalah untuk tidak mencapai ambang ini kerana permainan akan mengaktifkan banyak acara untuk mengurangkan jumlah penjajah.

Dengan ini, inilah cara anda boleh merekrut lebih banyak penjajah di RimWorld:

Tukar Tetapan

Sebelum melancarkan permainan baru, anda boleh mengubah bilangan lalai penjajah RimWorld lalai:

 1. Pilih "Permainan Baru" dari menu.

 2. Pilih senario permulaan anda.

 3. Klik "Editor Skenario" di bahagian bawah layar untuk mengakses tetapan.

 4. Tandai "Edit Mode" di bahagian kiri paparan anda.

 5. Navigasi ke tab "Orang Awal" dan masukkan nombor yang diinginkan.

 6. Keluar dari menu dan mulakan permainan anda.

Beli Kolonis Dari Pedagang Budak

RimWorld penuh dengan kafilah perdagangan. Salah satu yang paling berharga adalah perdagangan hamba. Ia berfungsi sama seperti membeli atau menjual barang lain:

 1. Cari peniaga hamba dengan tanda tanya di atas kepala mereka.
 2. Mulakan rundingan dan beli penjajah. Harganya bergantung pada kemahiran dan kesihatan mereka, tetapi biasanya antara 2.000 hingga 3.000 perak. Kolonis dengan bionik lebih mahal kerana manipulasi dan kesihatan umum mereka lebih tinggi.

Penjajah yang dilancarkan melalui perdagangan hamba tidak akan mengalami penurunan mood. Mereka akan bersikap cerah untuk jangka waktu tertentu, kerana mereka telah dibebaskan dari perbudakan.

Menukar Tawanan Menjadi Penjajah

Serangan musuh adalah sumber penjajah yang banyak, dengan syarat anda dapat mengatasinya dengan betul. Lebih khusus lagi, penyerang boleh ditawan jika anda mengetuknya ke tanah tanpa membunuh mereka.

Sekiranya anda bersedia untuk menukar musuh untuk pertumbuhan penduduk, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Letakkan tempat tidur atau tempat tidur lain di kawasan yang tertutup oleh pintu dan dinding.

 2. Pilih objek tidur dan ubah menjadi tempat tidur tahanan.

 3. Sebaik sahaja anda mengalahkan musuh, pilih penjajah, berikan peranan sebagai Warden, dan klik kanan penyerang.

 4. Pilih pilihan "Tangkap".

 5. Penjajah sekarang akan membawa penyerang ke kawasan penjara yang dibina sebelumnya. Setiap banduan memerlukan tempat tidur yang berasingan.

 6. Pilih tahanan dan arahkan ke bahagian "Tawanan" dari antara muka.

 7. Warden akan mengadakan perbincangan sesekali dengan tahanan untuk mengurangkan ketahanan mereka dan membina kepercayaan. Selepas beberapa sesi, mereka akhirnya dapat menukarnya. Namun, peluang kejayaan mereka banyak bergantung pada Kesukaran Pengambilan Unit.

Perlu diingat bahawa menukar tahanan menjadi penjajah memerlukan masa. Semakin tinggi ketahanan tahanan, semakin lama Taman anda perlu mematahkannya. Nasib baik, ada beberapa cara untuk mempercepat prosesnya. Selain menjaga tahanan dengan baik, anda juga dapat meningkatkan kemahiran sosial penjajah anda:

Aktiviti Santai

Aktiviti santai banyak meningkatkan kemahiran sosial di Taman anda. Siapkan meja biliar, papan catur, ruang rehat TV, dan tempat perhimpunan sosial yang lain untuk membolehkan mereka berhenti. Anda tidak boleh membuat penjajah anda terlibat dalam aktiviti ini, jadi sukar digunakan.

Berinteraksi Dengan Tawanan

Sembang tawanan juga membantu meningkatkan kebolehan sosial Wardens anda. Oleh kerana mereka mempunyai perbualan yang semakin banyak, taktik pujukan mereka akan menjadi lebih menarik, yang membawa kepada kadar penukaran yang lebih tinggi.

Tadbir Neurotrainer Mech Sera

Cara terpantas untuk meningkatkan kemahiran apa pun, termasuk kemahiran sosial, adalah dengan memberi Neurotrainer Mech Serum kepada penjajah anda. Secara kekal meningkatkan kemampuan mereka, tetapi kaedahnya tidak dapat diramalkan. Ia boleh menjadi kuat dan meningkatkan tahap kemahiran sebanyak lapan, tetapi juga tidak mencukupi dan meningkatkannya hanya dengan satu mata. Tambahan pula, item itu mahal dan sukar diperoleh.

Menukar Pion Gadai-Cryo

Setiap peta RimWorld mempunyai wilayah yang dikenali sebagai Bahaya Kuno. Kawasan-kawasan ini dapat menjadi bangunan tertutup pra-kelahiran atau zon di dalam pergunungan. Setiap kali penjajah berjalan berhampiran kawasan itu, anda akan mendapat tetingkap pop timbul di paparan anda, yang menunjukkan mereka merasakan kehadiran busuk di kawasan itu. "Kehadiran busuk" ini kerana rumah bagi musuh yang kuat, seperti makhluk serangga dan mekanik kuno.

Sebaik sahaja anda menangani ancaman ini, anda mungkin akan mengalami krisis dalam kawasan tersebut. Mereka mungkin menyimpan bidak beku selama beratus-ratus tahun. Untuk menyedarkan mereka, pilih penjajah anda dan buka keranda bidak. Walaupun mereka mungkin memusuhi, cobalah untuk menundukkan dan menangkap mereka dengan cara yang sama seperti anda menangkap seorang tahanan.

Menjinakkan Orang Liar

Kadang kala, permainan mungkin memberi amaran kepada anda bahawa orang liar telah mencapai peta. Orang primitif ini tidak pernah berkomunikasi dengan orang lain, dan menjinakkannya sama seperti menjinakkan haiwan:

 1. Dekati orang liar dengan penjajah anda.

 2. Pilih mereka dan tekan "Tame."

Untuk memudahkan usaha menjinakkan, anda perlu menggunakan makanan di jajahan anda.

Kejayaan usaha ini juga bergantung pada kemahiran Haiwan penjajah. Sekiranya penjajah tidak pandai menjinakkan haiwan, ada risiko tinggi orang itu akan menyerangnya. Dalam kes ini, jatuhkan orang liar, tangkap mereka, dan ubah mereka.

Menyelesaikan Acara

Sekiranya perdagangan hamba dan pilihan lain di atas bukan cawan teh anda, anda selalu dapat menyelesaikan acara dalam permainan untuk mendapatkan lebih banyak penjajah:

Membantu Orang Rawak

Orang-orang secara rawak yang memerlukan pertolongan biasanya terdapat di awal permainan. Semasa anda membantu orang asing dalam aktiviti mereka, mereka mungkin menyertai jajahan anda, mengisi jumlah penduduk anda.

Menyelamatkan Pelarian

Cara lain yang bagus untuk merekrut penjajah adalah dengan membantu pengembara yang dikejar oleh orang lain. Sekiranya anda menyelamatkan mereka, mereka akan segera bergabung dengan komuniti anda.

Menyiasat Escape Pods

Pastikan anda memeriksa mana-mana pod pelarian yang merempuh wilayah anda. Sekiranya anda menyelamatkan orang di dalamnya, ada kemungkinan besar mereka akan menjadi anggota jajahan anda. Namun, cubalah menangkap dan bukannya menyelamatkan mereka untuk meningkatkan peluang pengambilan pekerja yang berjaya.

Menangkap Pelawat Mesra

Mendapatkan peniaga dan pelawat yang ramah adalah kaedah praktikal yang boleh dipersoalkan secara moral untuk mendapatkan lebih banyak penjajah. Sekiranya anda tidak ragu-ragu mengenai taktik pengambilan pekerja ini, hubungi pelawat yang ramah dengan penjajah anda dan pilih pilihan "Percubaan Menangkap".

Ingatlah bahawa orang itu mungkin menentang, membuat marah rakan mereka dan puak yang lain.

Memperolehi Lelaki dengan Hitam

Acara akhir tidak meluas, tetapi masih perlu disebutkan. Kejadian rawak ini dicetuskan dalam keadaan tertentu.

Khususnya, jika semua bidak anda tidak berupaya, RimWorld mungkin akan melahirkan Man in Black. Orang ini dengan serta-merta bergabung dengan jajahan anda dan dapat memberi anda peluang untuk menyelamatkan orang lain. Walaupun anda berjaya menyelamatkan semua penjajah anda, Man in Black akan tetap menjadi anggota komuniti tetap.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Kolonis Mempunyai Bayi di Rimworld?

Walaupun permainan ini tidak membenarkan penjajah anda mengandung bayi, anda boleh memasang mod bernama Children, School, and Learning. Ini membolehkan penjajah anda mempunyai anak, memberi mereka pendidikan, dan mengajar mereka semua kemahiran yang diperlukan untuk menjadi anggota masyarakat yang produktif.

Perhatikan Penduduk Jajahan Anda

Walaupun meningkatkan jumlah penjajah anda adalah cara terbaik untuk mengembangkan komuniti anda, cubalah untuk tidak berlebihan. Sama ada anda menangkap tahanan, menolong orang rawak, atau menjinakkan orang liar, tetap berada dalam jangkauan yang dicadangkan oleh pencerita anda. Ia membantu mengelakkan senario yang tidak menyenangkan yang dapat menghalangi kemajuan anda dan menjadikannya lebih sukar untuk berkembang di dunia yang menawan ini.

Berapa banyak penjajah yang terdiri daripada komuniti anda? Berapa nombor di awal permainan anda? Apakah kaedah kegemaran anda untuk memperoleh penjajah baru? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.