Bolehkah Ring Doorbell Menyambung ke Rangkaian 5GHz?

Ring Video Doorbell adalah penyelesaian yang lebih murah dan lebih baik daripada memasang sistem pengawasan pintu depan dan interkom. Perkara terbaik mengenai peranti Bel Video adalah bahawa mereka, terutamanya, loceng pintu. Jauh lebih berfungsi dan menawarkan tahap fitur yang lebih maju, Ring Video Doorbell adalah pelaburan hebat dalam keselamatan rumah.

Bolehkah Ring Doorbell Menyambung ke Rangkaian 5GHz?

Tetapi tanpa sambungan Wi-Fi, peranti bel pintu ini hampir tidak berguna. Memastikan bahawa ada hubungan yang kuat dan tidak terganggu di rumah anda sangat penting untuk peranti Ring Video Doorbell. Tetapi adakah mereka berfungsi dengan Wi-Fi 5GHz?

Bolehkah Ia Menyambung ke Rangkaian 5GHz?

Jawapannya agak rumit tetapi ya, beberapa peranti Ring Doorbell memang mempunyai sambungan 5GHz. Tetapi, band ini sering menimbulkan lebih banyak sakit kepala daripada frekuensi 2.4GHz standard. Sekiranya anda menggunakan sambungan 5GHz, anda mungkin perlu menyediakan SSID yang berasingan untuk bel pintu anda, atau bahkan menaik taraf ke model yang lebih baru.

Setiap penghala yang ada menawarkan sambungan 2.4GHz. Oleh itu, sebilangan besar peranti tanpa wayar berfungsi dengan frekuensi ini dan dapat berfungsi dengan baik dengan menggunakannya. Ring Video Doorbell tidak terkecuali di sini.

Setiap produk Ring dapat disambungkan sepenuhnya ke rangkaian tanpa wayar 2.4GHz dan cenderung berfungsi dengan baik. Lagipun, begini Ring Video Ring telah berfungsi - tidak ada yang benar-benar dapat mengharapkan anda mempunyai rangkaian 5GHz di rumah.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Ring Video Doorbell tidak seperti alat interkom / bel pintu / pengawasan biasa anda. Walaupun ia menawarkan audio dua hala sehingga anda dapat berkomunikasi dengan pengunjung dan kamera 180 darjah, ia tidak menyambung ke pemasangan rumah anda, melainkan ke telefon pintar anda. Setiap kali seseorang menekan butang bel pada peranti Ring, anda akan mendapat pemberitahuan di telefon anda (atau pada perangkat Ring Chime anda, jika anda memilikinya).

Dari telefon anda, anda dapat mengakses suapan langsung dari kamera peranti Ring dan melihat dengan tepat apa yang berlaku di luar pintu depan anda, serta dapat berkomunikasi dengan orang yang berkenaan. Tidak, anda tidak perlu berada di rumah untuk melakukan ini; jika terdapat sambungan internet (di mana sahaja anda berada), anda boleh mengakses kamera peranti Ring. Baiklah, selagi Ring Video Doorbell disambungkan ke rangkaian Wi-Fi anda. Kenapa, anda mungkin tertanya-tanya?

Oleh itu, Ring Video Doorbell tidak mempunyai antara muka dan pastinya tidak mempunyai penghala Wi-Fi sendiri. Untuk memberi anda siaran langsung dari kamera, pelayan internet diakses yang pada gilirannya juga diakses oleh anda, melalui aplikasi telefon anda. Ini bermaksud bahawa peranti Ring anda semestinya perlu disambungkan ke Wi-Fi anda agar dapat berfungsi.

Lebih-lebih lagi, mengingat fakta bahawa anda menerima rakaman langsung berkualiti, anda mungkin ingin memastikan bahawa sambungan anda kuat, cepat, dan tidak rapi.

cincin

Bel Video dan Bel Video 2

Video Doorbell dan Video Doorbell 2, hanya berfungsi dengan rangkaian 2.4GHz. Ini adalah edisi awal dan paling biasa (masing-masing) jenis peranti dan cenderung berfungsi dengan baik, walaupun dengan sambungan Wi-Fi biasa-biasa saja. Ingatlah bahawa Ring mengesyorkan kelajuan muat naik jalur lebar yang tidak lebih perlahan daripada 1Mbps, dan idealnya 2Mbps atau lebih cepat.

loceng pintu deringan

Ingatlah bahawa inilah kecepatan muat naik yang penting di sini, seperti yang diperlukan oleh peranti Video Doorbell anda muat naik rakaman langsung ke pelayan, untuk anda mengaksesnya menggunakan aplikasi.

Video Doorbell Pro dan Video Doorbell Elite

Kedua model Video Doorbell ini juga berfungsi dengan rangkaian 2.4GHz. Ini bukan sahaja standard industri tetapi tidak perlu dipertimbangkan ketika datang ke pelanggan. Walau bagaimanapun, selain ciri lain yang lebih maju, Video Doorbell Pro dan Elite menawarkan sambungan 5GHz. Sekiranya penghala Wi-Fi anda menyokong sambungan 5GHz, selain 2.4, pada amnya disarankan agar anda menyambungkan peranti Video Doorbell utama anda ke sambungan ini.

loceng pintu berdering menyambung ke 5ghz

Adakah sambungan 5GHz lebih pantas agak tidak relevan di sini. Sekiranya ada, jalur frekuensi 5GHz menawarkan julat yang lebih kecil daripada rakan sejawat 2.4GHz. Yang penting ialah rangkaian 5GHz secara signifikan kurang sesak, secara amnya, kerana kebanyakan peranti menggunakan 2.4. Semasa menyambung ke rangkaian Wi-Fi menggunakan aplikasi Ring, anda akan melihat dua rangkaian anda, biasanya dengan tulisan "(2.4GHz)" dan "(5GHz)" di sebelahnya. Sambung ke yang terakhir.

Adakah Ini Betul?

Baiklah, dalam apa yang anda panggil sebagai 'rumah biasa', tidak, kemungkinan besar anda tidak perlu bimbang tentang jenis sambungan mana. Namun, jika ahli keluarga anda banyak dalam talian, ada baiknya anda berhubung dengan rangkaian 5GHz. Oleh itu, jika ada pilihan seperti itu di rumah anda dan anda memiliki Ring Video Doorbell Pro atau Elite, gunakan sambungan 5GHz, untuk membolehkan ruang yang lebih goyah daripada alternatif 2.4GHz.

Penyelesaian Masalah Rangkaian

Seperti semua teknologi, anda mungkin akan menghadapi masalah pada satu ketika atau yang lain. Nasib baik, Ring Doorbell sangat mudah digunakan dan oleh itu kemungkinan masalahnya hanya terdapat dalam dua kategori: bekalan kuasa, atau rangkaian.

Yang terakhir lebih lazim daripada yang pertama sehingga menyambung semula atau menukar wifi anda adalah protokol yang tepat untuk disambungkan semula. Kami mempunyai keseluruhan artikel mengenai perkara ini di sini. Proses untuk setiap model berbeza tetapi pada dasarnya, inilah yang boleh anda lakukan untuk mencuba rangkaian dan jalur lain jika yang anda gunakan memberi anda masalah:

Buka Aplikasi Ring di peranti mudah alih anda dan arahkan ke ‘Devices’. Klik pada peranti yang memberi anda masalah atau klik pada setiap peranti ketika anda meneruskan proses jika anda mempunyai banyak peranti Ring.

Ketuk ‘Kesihatan Peranti’, dan ketuk ‘Sambung semula ke Wifi’ atau ‘Ubah Rangkaian Wifi’. Ikuti arahan untuk menyediakan sambungan baru ke internet. Seperti yang dinyatakan di atas, mungkin lebih baik menggunakan jalur 2.4GHz, tetapi anda juga boleh mencuba 5GHz.

Sekiranya anda menggunakan jalur 5GHz, ada baiknya anda menyambungkan peranti Ring anda ke SSID yang unik. Prosesnya serupa dengan apa yang baru saja kita bincangkan di atas, tetapi bukannya menyambung ke Wifi standard, ketuk ‘Tambah Rangkaian Tersembunyi.’ Ini akan kelihatan kelabu muda semasa proses penyediaan Wifi. Sekarang anda boleh menyambung ke SSID anda.

Adakah anda memiliki edisi Pro atau Elit Video Doorbell? Adakah anda menggunakan sambungan 5GHz? Jangan ragu untuk membincangkan pengalaman anda sendiri dengan dua jenis sambungan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found