Cara Mendapatkan Komponen di Rimworld

Komponen adalah asas pembinaan hampir semua perkara yang anda gunakan di Rimworld. Sekiranya anda bermain permainan tanpa Komponen, anda tidak akan terlalu jauh. Anda memerlukan barang-barang ini untuk membina kapal, senjata api, alat elektrik, dan yang lainnya. Tetapi bagaimana sebenarnya anda membuat Komponen?

Cara Mendapatkan Komponen di Rimworld

Sekiranya soalan ini menimbulkan minat anda, anda akan sampai di tempat yang tepat. Artikel ini berkongsi semua yang perlu diketahui mengenai pembuatan Komponen di Rimworld. Kami akan membincangkan kaedah yang berbeza untuk melakukannya dan memberi anda petua berharga tentang cara memanfaatkan sepenuhnya pengalaman tersebut.

Tanpa basa-basi lagi, mari masuk ke dalam proses!

Apakah Komponen RimWorld?

Mari kita mulakan dengan asasnya. Semasa bermain Rimworld, anda perlu membuat senjata api, baju besi, bahagian kapal, atau membaiki alat elektrik. Untuk melakukan semua ini, anda perlu mendapatkan Komponen, yang merupakan bahan penting untuk membina dan memperbaiki barang.

Memulakan permainan dalam mod "Crashlanded" atau "Rich Explorer" akan menjadikan koloni anda dilengkapi dengan 30 unit Komponen setiap satu. Mod "Lost Tribe" dimulakan tanpa Komponen, dan yang terbaik adalah menghindarinya kecuali anda seorang pemain yang berpengalaman.

Tiga puluh unit mungkin kelihatan seperti permulaan, tetapi kebanyakan item yang anda bina pada awalnya hanya memerlukan satu hingga tiga unit setiap item. Jumlah ini bertambah apabila anda mula membuat penyelidikan dan membuka kunci mesin yang kompleks. Inilah sebabnya mengapa bijak mengumpulkan Komponen secara berkala dan menggunakannya dengan berhati-hati. Nasib baik, mendapatkannya boleh dilakukan dengan mudah apabila anda tahu di mana mencarinya.

Anda boleh membuat Komponen anda sendiri dengan menggunakan Bangku Fabrikasi. Walaupun, anda sering kekurangan bekalan untuk Steel kerana ia adalah bahan penting di luar sana.

Beruntung untuk anda, mungkin terdapat Komponen dalam banyak cara: perlombongan, perdagangan, pembuatan dan pembongkaran. Anda mungkin tidak dapat menemukan semua sumber ini di peta anda dengan segera, tetapi kami akan berkongsi keperluan yang diperlukan untuk mencapai setiap tahap di bawah ini.

Juga, beberapa sumber, seperti perlombongan, tidak bertambah dari masa ke masa, jadi lebih baik menggunakan stok ini dengan bijak.

Sekarang mari kita bincangkan setiap empat kaedah secara terperinci.

Cara Mendapatkan Komponen dengan Perlombongan

Semasa anda melihat peta anda di Rimworld, anda mungkin akan melihat batu-batu berbentuk persegi berwarna kecoklatan. Apabila anda mengarahkan kursor ke atasnya, tertulis, "Mesin yang dipadatkan." Anda boleh melombong jentera yang dipadatkan untuk mendapatkan Komponen.

Jentera yang dipadatkan dapat dijumpai di pergunungan dan kadang-kadang bahkan boleh jatuh dalam bentuk meteor semasa acara dalam permainan. Memulakan koloni di bukit adalah permulaan yang baik untuk mempunyai akses mudah ke simpanan mineral.

Jentera yang dipadatkan biasanya terdapat dalam bungkusan tiga hingga enam, dengan setiap blok menjatuhkan dua Komponen. Hanya memerlukan 2,000 kesihatan atau 25 hits untuk mengatasinya. Sebagai perbandingan, Steel memerlukan 1,500 kesihatan.

Untuk melombong jentera yang dipadatkan, anda boleh memilih pilihan "Tambang" dari Menu Arkitek anda. Sekiranya penjajah bekerja sebagai pelombong, mereka akan pergi dan menambang mesin yang dipadatkan itu.

Semasa mereka menambang, mereka mendedahkan jumlah Komponen, bergantung pada kemahiran penambang. Sebaiknya tetapkan pelombong berpengalaman untuk menyelesaikan tugas dengan cepat dan dengan kerugian minimum.

Selain itu, anda boleh melombong Komponen dengan pengimbas mineral jarak jauh dan Latihan Latar Dalam.

Cara Mendapatkan Komponen dengan Berdagang

Berniaga adalah salah satu cara paling mudah untuk mendapatkan Komponen di Rimworld. Yang diperlukan adalah memilih dunia dari menu bawah dan menyusun kafilah dengan penjajah dengan tahap kemahiran sosial yang sangat baik.

Ingatlah untuk membawa Perak atau bahan perdagangan lain dalam perjalanan. Anda tidak akan dapat membeli Komponen jika anda tidak mempunyai barang untuk diperdagangkan. Anda boleh menghabiskan satu hari perjalanan dengan mudah jika anda terlupa Perak.

Setelah berpuas hati dengan kafilah anda, anda dapat meneruskan perjalanan melintasi Rimworld, mencari faksi yang mesra, dan memulakan perdagangan. Anda boleh berniaga hampir semua item tanpa banyak usaha dari pihak anda.

Namun, berhati-hatilah kerana kafilah anda dapat diserang, dan sebilangan penjajah anda tidak akan dapat bertahan lama.

Kadang kala, peniaga lain boleh masuk ke koloni anda dengan Komponen untuk diperdagangkan. Pastikan tidak menyimpan terlalu banyak bahan daripada mereka melainkan anda adalah pemain yang berpengalaman. Semakin tinggi nilai koloni anda, semakin besar serbuan yang anda dapat dari permainan.

Cara Mendapatkan Komponen dengan Membongkar

Sekiranya anda kehabisan kawasan perlombongan berdekatan, anda selalu boleh mendapatkan Komponen anda dari mekanoid. Tiga jenis mekanoid termasuk Scythers, Lipan, dan Lancers. Mereka boleh ditemui di dalam reruntuhan lama, gunung, atau peristiwa rawak seperti kapal psikik atau racun.

Anda boleh membawa satu mekanoid ke meja pemesinan dan membongkarnya untuk 50 Steel, 10 Plasteel, dan dua Komponen. Namun, jika Lipan kehilangan beberapa bahagian dari pertempuran, anda mungkin tidak mendapatkan semua bahan. Semakin kurang ada Lipan, semakin sedikit bahan yang anda dapat.

Lancer dan Scythers dapat dibongkar untuk 20 Steel, satu Plasteel, dan satu Komponen. Peraturan yang sama berlaku di sini - semakin sedikit bahagiannya, semakin sedikit bahan yang anda dapat.

Walaupun musuh berbahaya, anda boleh menggunakan mekanoid sebagai sumber Komponen ketika mereka tidak ada di tempat lain.

Perhatikan bahawa pembongkaran adalah kaedah jangka pendek untuk mendapatkan Komponen, dan anda hanya mendapat peratusan tertentu. Amalan terbaik untuk menempah kaedah ini untuk kecemasan sahaja.

Selain itu, anda boleh mendekonstruksi potongan kapal semasa permainan untuk mendapatkan beberapa Komponen. Anda akan mendapat pemberitahuan dalam permainan mengenai item ini terhempas di suatu tempat di peta. Anda boleh memeriksa lokasi mereka dengan mengimbas peta anda.

Anda boleh sampai ke tempat mereka, memecahkannya, dan mendapatkan sebanyak mungkin Komponen. Cukup pilih potongan untuk penuaian dan pilih "Deconstruct" di sebelah kiri bawah skrin. Penjajah yang ditugaskan untuk kerja pembinaan akan menuju ke tempat dan memecahkan bahagian kapal menjadi Komponen.

Walau bagaimanapun, tindakannya mungkin memerlukan sedikit masa, dan penjajah anda boleh diserang dalam perjalanan ke sana. Sebaiknya hantar penjajah yang mahir untuk menyelesaikan tugas dengan cepat.

Cara Mendapatkan Komponen dengan Membuat Kraf

Rimworld juga membolehkan anda membuat Komponen anda sendiri. Setelah anda meneliti Fabrikasi dari pokok Penyelidikan, bidak anda akan dapat membuat Komponen dan melakukan perkara lain di Bangku Fabrikasi.

Perhatikan bahawa mod yang berbeza dilengkapi dengan pokok-pokok Penyelidikan yang berbeza-beza dengan kaedah yang lebih mudah atau lebih sukar untuk membuatnya ketika membuat.

Setelah membuat Fabrikasi Bench, anda dapat membuat Komponen dengan memilih "Craft Components" dari bahagian Bil. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat Komponen di Rimworld hanya jika penjajah anda mempunyai sekurang-kurangnya lapan kemahiran membuat. Anda juga memerlukan 12 Steel dan 5,000 Tick Time dalam permainan.

Sekiranya anda berada di peringkat akhir permainan, ini mungkin kaedah anda. Semua jentera yang dipadatkan akan dilombong, kapal-kapal yang tenggelam tidak dibina, meninggalkan anda beberapa pilihan untuk mencari Komponen. Sebagai alternatif, anda boleh menunggu potongan kapal lain jatuh, membunuh mekanoid, atau menunggu peniaga datang.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana anda membuat komponen canggih di Rimworld?

Komponen Lanjutan di Rimworld biasanya digunakan untuk pembinaan berteknologi tinggi dan membuat kapal atau menembak senapang. Anda boleh membuat satu Komponen Lanjutan di Bangku Fabrikasi. Untuk melakukannya, anda perlu melaburkan satu Komponen, 20 Steel, 10 Plasteel, tiga Emas, dan mempunyai kemahiran membuat sama dengan lapan (atau lebih tinggi). Komponen Pendahuluan tidak murah untuk dibuat, jadi pastikan untuk menggunakannya dengan bijak.

Anda juga boleh mengumpulkan Komponen Lanjutan dari bahagian kapal yang rosak atau membelinya dari peniaga.

Dapatkan Komponen di Rimworld

Artikel ini telah memberi anda kaedah yang berbeza untuk mendapatkan Komponen di Rimworld. Anda boleh membuat, melombong, membeli, atau menguraikan objek lain untuk mendapatkannya. Cara termudah tentu berniaga dengan puak yang mesra, tetapi ingat untuk membawa beberapa bahan sebelum meneruskan perjalanan.

Mudah-mudahan, petua ini cukup untuk mendapatkan seberapa banyak Komponen yang anda perlukan untuk memimpin koloni anda untuk terus hidup.

Apakah kaedah kegemaran anda untuk mengusahakan Komponen? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found