Bagaimana Mencari Koordinat Anda di Roblox

Mengetahui bagaimana mendapatkan akses ke koordinat pemain di Roblox boleh menjadi proses yang rumit dan tidak jelas. Namun, jika anda menjumpai cara untuk mencapai koordinat dan memanipulasinya, anda akan mempunyai asas yang kuat untuk menggunakan fungsi kreatif permainan yang lain dan menguji kemahiran pengaturcaraan anda.

Bagaimana Mencari Koordinat Anda di Roblox

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari koordinat pemain di Roblox.

Bagaimana Anda Mendapatkan Koordinat di Roblox?

Untuk mencari koordinat watak, objek, dan tempat, anda perlu belajar bagaimana membuat skrip di Roblox Studio. Platform ini membolehkan anda membuat dunia dan kawasan anda sendiri dan menyesuaikannya mengikut pilihan anda.

Semasa membuat skrip, anda perlu menggunakan maklumat asas yang membolehkan anda memaksimumkan potensi skrip studio. Contoh baik data tersebut adalah koordinat, iaitu kedudukan pemain.

Untuk mencapai kedudukan pemain (sisi pelayan) memerlukan anda pergi ke sifat watak pemain. (pemain. Watak). Tetapi sebelum itu, anda perlu mencari objek pemain. Anda boleh melakukannya dengan memperoleh objek pemain sebaik sahaja mereka memasuki pelayan dengan skrip biasa di tempat kerja di Ruang Kerja anda.

Roblox Cara Mencari Koordinat

Sekiranya permainan anda hanya mempunyai satu pemain, anda boleh meletakkan objek pemain di dalam bekas objek anda. Wadah ini dapat diakses setiap kali anda mencari nilainya di salah satu skrip sisi pelayan anda.

Untuk menggambarkan:

game.Players.PlayerAdded: Connect (function (player) ruang kerja.Data.Player.Value = pemain akhir)

‘Data’ mewakili folder yang diletakkan di Ruang Kerja anda dan ‘Player’ mewakili wadah ObjectValue berjudul ‘Player’ yang tujuannya adalah untuk menyimpan objek pemain.

Tetapi kod ini bukan satu-satunya pilihan anda. Jangan ragu untuk menamakannya atau mengubahnya mengikut pilihan anda, atau letakkan objek pemain mengikut keinginan anda.

Skrip ini berjalan sebaik sahaja pemain memasuki permainan. Dalam kes permainan pemain tunggal, pelayan hanya mempunyai satu pemain. Walau bagaimanapun, anda boleh mengubah kodnya untuk mengikuti pemain lain mengikut kehendak anda.

Untuk mencapai sifat pemain, bersama dengan kedudukannya, ini adalah seperti apa skrip biasa anda:

pemain tempatan = Workspace.Data.Player.Value –Mendapatkan objek pemain dan menyimpannya dalam pemboleh ubah ‘player’

var tempatan = player.Character.UpperTorso.Position - Mendapat kedudukan vektor3

Bagaimana dengan Mencapai Koordinat Individu?

Anda boleh mengakses koordinat X, Y, Z dengan cara ini:

varX tempatan = player.Character.UpperTorso.Position.X local varY = player.Character.UpperTorso.Position.Y local varZ = player.Character.UpperTorso.Position.Z

Di sini, anda boleh menggunakan UpperTorso untuk mewakili R15 Humanoids. Hasilnya, ia mungkin tidak berjaya untuk model Humanoid selain R15.

Bolehkah Saya Memilih Bahagian Tubuh Lain untuk Dijejaki?

Bahagian badan yang boleh anda ikuti tidak dikhaskan untuk UpperTorso sahaja. Inilah cara untuk mengakses yang lain:

  1. Gunakan Studio Pengembang untuk membuka permainan anda.
  2. Semasa permainan dibuka, pilih StarterPlayer.
  3. Pergi ke HumanoidDefaultBodyParts (temukan dengan menggunakan "Explorer view").
  4. Ini akan memaparkan senarai bahagian badan yang membolehkan penjejakan.

(Kredit: Derrick Bouchard - //gamedev.stackexchange.com/users/138624/derrick-bouchard)

Bolehkah Anda Menggunakan Koordinat untuk Teleport Di Suatu Tempat?

Roblox Cari Koordinat Anda

Sekarang setelah anda mengetahui cara mengungkap koordinat dalam Roblox, anda pasti ingin tahu apakah ada aktiviti khayalan yang boleh anda gunakan untuk pengetahuan itu. Sebagai contoh, anda boleh mempermudah teleportasi jika anda telah mengambil lokasi kursor anda. Inilah kaedah mudah untuk melakukannya:

target = game.Players.LocalPlayer: GetMouse (). Hit x = target.X y = target.Y z = target.Z game.Players.LocalPlayer.Character: MoveTo (Vector3. baru (x, y, z))

(Kredit: seringz - //www.roblox.com/users/234079075/profile).

Bagaimana Teleportasi Secara Umum Dilakukan di Roblox?

Teleportasi adalah salah satu ciri paling berguna dalam Roblox. Ini membolehkan pemain bergerak dengan pantas di sekitar peta besar dan dengan itu membolehkan lebih banyak interaksi.

Namun, melakukannya dengan betul dapat menjadi rumit, terutama jika Anda baru menggunakan skrip. Salah satu masalah paling biasa yang mungkin berlaku semasa teleporting adalah kerosakan model. Contohnya, jika anda menggunakan skrip berikut, anda akan memisahkan kepala dari batang tubuh:

permainan.Workspace.Player.Torso.Position = Vector3.new (0, 50, 0)

Sebaliknya, anda perlu menggunakan sifat CFframe dan jenis data CFframe. Ini adalah cara melakukannya dan teleport pemain dengan betul:

permainan.Workspace.Player.HumanoidRootPart.CFrame = CFrame.new (Vector3.new (0, 50, 0))

Adakah Mungkin Teleport Semua Pemain?

Anda boleh teleport semua pemain di peta. Namun, anda perlu berhati-hati dengan posisi sasaran agar batang tubuh pemain tetap utuh. Begini kodnya:

1. target = CFrame.new (0, 50, 0) --mungkin dekat bata atau di kawasan baru 2. untuk i, pemain di ipairs (game.Players: GetChildren ()) melakukan 3. --Pastikan watak itu ada dan HumanoidRootPartnya ada 4. jika pemain.Character and player.Character: FindFirstChild ("HumanoidRootPart") kemudian 5. - tambahkan ofset 5 untuk setiap watak 6. pemain.Character.HumanoidRootPart.CFrame = target + Vector3 .baru (0, i * 5, 0) 7. akhir 8. akhir 

Banyak Kerja Membawa Banyak Keseronokan

Semua pengekodan yang dilakukan untuk melakukan tindakan seperti mendapatkan koordinat dan teleportasi mungkin membuat anda berfikir bahawa Roblox tidak sepadan dengan masalah. Walau bagaimanapun, pengekodan membolehkan anda mengatur permainan dan realiti tersendiri. Bukan sahaja ini sangat bermanfaat dalam jangka masa panjang, tetapi ia juga boleh menjadi aktiviti percutian anda.

Pernahkah anda mencuba pengekodan dalam Roblox? Bagaimana ia berlaku? Beritahu kami di bahagian komen di bawah?