Roblox: Cara Mencari Permainan Apa Seseorang Yang Dimainkan

Bermain dengan rakan selalu lebih menyeronokkan - untuk alasan ini, Roblox membolehkan memeriksa permainan mana yang dimainkan rakan anda kecuali mereka mempunyai akses terhad kepada maklumat ini. Dalam beberapa kes, anda mungkin melihat permainan pemain semasa yang tidak ada dalam senarai rakan anda. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana untuk melakukannya, baca panduan kami.

Roblox: Bagaimana Mencari Permainan Apa Seseorang Yang Dimainkan

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara mengetahui permainan mana yang dimainkan oleh rakan anda dan pengguna lain di Roblox. Selain itu, kami akan memberikan arahan untuk menyertai permainan rakan anda sekarang, bergabung dengan kumpulan, dan menambahkan pengguna ke senarai rakan anda.

Mencari Permainan Rakan Anda yang Sedang Bermain di Roblox

Di tab "Rakan", anda dapat melihat senarai semua permainan yang dimainkan oleh rakan anda di Roblox. Inilah caranya untuk mencarinya:

 1. Log masuk ke Roblox.

 2. Di halaman utama, klik ikon tiga jalur di sudut kiri atas skrin anda untuk membuka bar sisi.

 3. Klik "Kawan".

 4. Sekiranya rakan anda tidak menghadkan akses ke permainannya, anda akan melihat permainan mana yang sedang dimainkan oleh rakan anda.

 5. Walaupun permainan tertentu yang dimainkan oleh rakan anda tidak kelihatan, anda masih akan melihat ikon pengawal hijau di sebelah nama pengguna mereka jika mereka berada dalam talian.

Pilihan berikut mungkin lebih mudah jika anda ingin mengetahui permainan mana yang sedang dimainkan oleh rakan tertentu:

 1. Log masuk ke Roblox.

 2. Taipkan nama pengguna rakan anda di kotak carian di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Sekiranya rakan anda sedang bermain permainan, namanya akan dipaparkan kecuali mereka mempunyai akses terhad ke permainan mereka.

Mencari Permainan Bukan Sahabat yang Sedang Dimainkan di Roblox

Bergantung pada tetapan privasi pemain, anda mungkin dapat mengetahui permainan mana yang sedang mereka mainkan tanpa menambahkannya ke teman. Begini caranya:

 1. Log masuk ke Roblox.

 2. Taipkan nama pengguna pemain di kotak carian di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Sekiranya pemain sedang bermain permainan, namanya akan dipaparkan kecuali mereka mempunyai akses terhad ke permainan mereka.

Soalan Lazim

Di bahagian ini, kami akan menjawab lebih banyak soalan mengenai bergabung dengan pemain lain dalam permainan Roblox.

Bolehkah Saya Bergabung dengan Permainan Roblox Rakan Saya yang Sedang Dimainkan?

Ya, anda boleh bergabung dengan rakan anda dalam permainan yang sudah mereka mainkan selagi mereka mengaktifkan pengaturan bergabung yang sesuai. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah:

1. Log masuk ke Roblox.

2. Taipkan nama pengguna rakan anda di kotak carian di bahagian atas halaman utama Roblox.

3. Jika rakan anda sedang dalam permainan dan mengaktifkan pilihan bergabung, Anda akan melihat butang "Permainan Joi". Klik dan anda akan menyertai permainan dengan serta-merta.

Bagaimana Saya Meninggalkan Permainan Saya Baru Bergabung dengan Roblox?

Sekiranya anda telah menyertai permainan tetapi tidak menikmatinya, anda boleh pergi dengan mudah - ikuti arahan di bawah:

1. Semasa dalam permainan, klik ikon tiga jalur di sudut kiri atas skrin anda.

2. Pilih "Tinggalkan Permainan" atau tekan butang "L" pada papan kekunci anda.

3. Sahkan tindakan.

Bagaimana Saya Menambah Pemain Lain ke Rakan Roblox?

Menambah pemain lain ke senarai rakan membolehkan anda mengakses permainan yang sedang mereka mainkan dengan cepat dan dapat memberi anda akses ke berbagai tindakan yang lebih berkaitan dengan pemain, bergantung pada tetapan privasi mereka. Untuk menambahkan seseorang ke senarai rakan, ikuti langkah di bawah:

1. Log masuk ke Roblox.

2. Taipkan nama pengguna pemain di kotak carian di sudut kiri atas skrin anda.

3. Pilih untuk mencari dalam kategori Orang.

4. Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai pemain yang anda cari, kemudian klik pada nama pengguna mereka.

5. Klik "Tambah Rakan."

6. Tunggu sehingga pemain menerima permintaan anda - anda akan mendapat pemberitahuan apabila ini berlaku. Sekiranya mereka menolak permintaan anda, anda juga akan diberitahu.

Bagaimana Saya Menentukan Siapa yang Boleh Bergabung dengan Saya dalam Permainan Roblox?

Seperti yang anda ketahui dari bahagian di atas, pemain di Roblox dapat menguruskan tetapan privasi mereka - ini termasuk memutuskan siapa yang dapat bergabung dengan mereka dalam permainan. Untuk menguruskan tetapan privasi anda, ikuti arahan di bawah:

1. Log masuk ke Roblox.

2. Klik ikon roda gigi di sudut kanan atas skrin anda untuk mengakses Tetapan.

3. Luaskan menu tarik-turun di bawah "Tetapan Saya" dan pilih "Privasi."

4. Tatal ke bawah ke bahagian "Tetapan Lain".

5. Luaskan menu drop-down di bawah "Siapa yang dapat bergabung dengan saya?"

6. Pilih pilihan yang disukai - “Semua orang,” “Rakan, Pengguna yang Saya Ikuti, dan”, “Rakan dan Pengguna yang Saya Ikuti,” “Rakan,” atau “Tidak seorang pun.”

7. Perubahan akan berlaku seketika, keluar dari Tetapan.

Bagaimana Saya Menyertai Kumpulan di Roblox?

Kumpulan di Roblox membolehkan pemain membuat komuniti kecil mereka berdasarkan minat dan permainan bersama yang mereka mainkan. Anda boleh menjadi ahli sehingga 100 kumpulan sekaligus, dan ahli kumpulan tidak semestinya menjadi rakan anda. Inilah cara untuk menyertai kumpulan di Roblox:

1. Log masuk ke Roblox.

2. Masukkan kata kunci di bar carian di bahagian atas skrin anda untuk mencari kumpulan.

3. Pilih untuk mencari dalam kategori Kumpulan.

4. Tatal ke bawah sehingga anda menemui kumpulan yang anda gemari, kemudian klik namanya.

5. Klik "Sertai Kumpulan." Anda mungkin perlu menulis mesej sekiranya pentadbir kumpulan memerlukannya.

6. Tunggu sehingga permintaan anda disetujui atau ditolak - anda akan mendapat pemberitahuan apabila ini berlaku.

Mengapa Saya Perlu Menambah Seseorang ke Rakan Roblox?

Menambah pemain lain ke senarai rakan bertujuan untuk membantu anda menguruskan tetapan privasi anda dan mendapatkan akses lebih cepat ke profil mereka. Anda dapat mencari rakan anda dengan mengklik "Rakan" dari bar sisi kiri. Di sana, anda akan melihat permainan yang sedang mereka mainkan, permintaan teman baru anda, pengikut anda, dan pemain yang anda ikuti.

Berkawan di Roblox

Permainan Roblox adalah mengenai menghubungkan orang. Seperti yang anda lihat, mengetahui permainan mana yang dimainkan oleh rakan anda dan bergabung dengannya cukup mudah, asalkan mereka mahu anda melakukannya. Sekiranya anda sering bermain dengan pengguna tertentu yang tidak ada dalam senarai rakan anda, jangan teragak-agak untuk menghantar permintaan atau membuat kumpulan untuk saling membantu meningkatkan kedudukan, mendapatkan item unik, dan lain-lain.

Permainan apa yang menjadi kegemaran anda di Roblox? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.