Cara Membuat Animasi di Roblox

Membuat animasi dalam Roblox tidaklah sukar, tetapi bukan proses yang cepat. Ini melibatkan penciptaan animasi dan skrip untuk mencapai hasil yang dapat anda gunakan dan terbitkan untuk seluruh komuniti.

Cara Membuat Animasi di Roblox

Pose

Membuat animasi watak di Roblox Studio melibatkan penciptaan pose. Anda boleh membuat pose dengan menggerakkan bahagian badan tertentu pada pelbagai sudut. Setelah anda mempunyai beberapa pose, animasi akan menggabungkannya untuk membuat peralihan yang lancar dari pose ke pose.

Cara Menentukan Pose

 1. Tetapkan kedudukan bingkai untuk pose anda dengan menggerakkan bar penggosok dengan tetikus anda.

 2. Klik pada komponen rig.

  roblox membuat animasi

 3. Putar elemen mengikut cara yang anda mahukan.

  roblox membuat animasiSelepas langkah ini, anda akan melihat bahawa bar penggosok akan menunjukkan pembuatan trek baru. Ia akan mempunyai simbol berlian. Setiap pose akan mempunyai jejaknya.

 4. Pilih bahagian badan yang baru dan buat penyesuaian anda untuk menambah pose.
 5. Tekan butang Main dari sudut kiri atas tetingkap.

Itu akan membolehkan anda melihat-lihat animasi anda. Sentiasa lakukan ini untuk memastikan anda berada di landasan yang betul.

Pose-Tuning Baik

Setelah selesai dengan pose, inilah masanya untuk mengerjakan animasi. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, animator akan melancarkan peralihan. Tetapi ini tidak bermaksud anda tidak dapat memperbaiki perkara secara manual.

Anda boleh menyesuaikan bingkai utama untuk meningkatkan animasi terakhir anda. Anda boleh menambah bingkai utama baru dan memadam perkara yang anda rasa tidak perlu. Anda juga boleh mengedit jangka masa untuk membantu menjadikan peralihan lebih lancar dan lebih dipercayai.

Menggunakan semula Pose

Tidak setiap bingkai animasi harus berpose unik. Anda boleh menggunakan semula pose tertentu untuk mengekalkan kesinambungan animasi. Dan, kombinasi kunci salin / tampal standard berfungsi pada Windows dan Mac.

 1. Klik pada ikon berlian di sebelah bingkai utama yang ingin anda salin.
 2. Tekan Ctrl + C.
 3. Pindahkan bar ke kedudukan baru.
 4. Tekan Ctrl + V.

Dengan memilih bingkai utama dan menekan Delete atau Backspace, anda boleh mengeluarkannya dari animasi. Seperti yang anda lihat, Roblox Studio menjadikannya sangat mesra pemula dengan perintah papan kekunci standard.

Memilih Jenis Animasi

Terdapat beberapa jenis animasi yang dapat digunakan Roblox untuk menyatukan pose anda.

 1. Linier.
 2. Kubik.
 3. Pemalar.
 4. Elastik.
 5. Melantun

Setiap pilihan merujuk kepada pelbagai jenis pelonggaran animasi. Kemudahan adalah konsep yang merujuk kepada bagaimana objek bergerak di antara bingkai utama. Pelonggaran linear merujuk kepada pergerakan tetap atau kelajuan tetap. Elastik akan cuba menggerakkan objek yang serupa dengan bagaimana ia akan bergerak jika dilekatkan pada gelang getah.

Pelonggaran kubik menggunakan interpolasi kubik untuk memudahkan masuk dan keluar dari bingkai utama. Pelonggaran pantulan dapat membuat animasi kelihatan sedikit, baik melambung. Terutama pada awal dan akhir animasi.

Akhir sekali, pelonggaran berterusan dapat menjadikan keadaan kelihatan lebih terpecah-pecah. Jenis ini dilakukan dengan merapatkan bingkai utama bersama-sama dan menghilangkan interpolasi di antara.

Anda mesti mencuba masing-masing untuk mengetahui yang terbaik untuk model watak anda. Tidak ada satu jenis pelonggaran yang lebih baik daripada yang lain. Model watak dan jenis putaran yang anda gunakan akan menentukan animasi apa yang dapat menjadikan sesuatu berjalan lancar.

Tetapan dan Acara Animasi

Di Editor Animasi, anda akan menemui butang Looping. Ini akan membolehkan anda melengkapkan animasi tertentu. Walau bagaimanapun, ia tidak akan menggabungkan bingkai utama akhir dengan bingkai utama pertama secara optimum.

roblox cara membuat animasi

Penyelesaian untuk masalah ini ialah menyalin bingkai utama pertama anda dan menggunakannya sebagai yang terakhir. Sekiranya anda melakukan ini, looper akan dapat menginterpolasi antara dua kerangka utama.

Ia juga pada ketika ini anda ingin memberikan keutamaan untuk animasi anda. Keutamaan disenaraikan seperti berikut dari terendah hingga tertinggi.

 1. Teras.
 2. Menganggur.
 3. Pergerakan.
 4. Tindakan.

Perhatikan bahawa menetapkan keutamaan yang lebih tinggi akan membolehkan anda mengganti animasi dengan keutamaan yang lebih rendah semasa bermain.

Cara Mendedahkan dan Membuat Acara

 1. Klik butang gear di sudut kanan atas garis masa.
 2. Pilih pilihan Show Animation Events.
 3. Pilih kedudukan pada garis masa untuk acara baru.
 4. Pilih butang Edit Acara Animasi.

 5. Klik pilihan Tambah Acara.
 6. Beri nama acara baru anda.
 7. Pergi ke medan parameter dan masukkan rentetan parameter.
 8. Tekan Simpan untuk mendaftarkan acara baru.

  Anda akan tahu jika ini berfungsi apabila penanda dapat dilihat di lokasi tersebut pada garis masa.

 9. Pilih penanda acara.
 10. Salin acara.
 11. Gerakkan bar penggosok ke kanan sejauh yang anda fikir acara ini akan berlangsung.
 12. Tekan Ctrl + V.

Cara Menyimpan Animasi

Anda menyimpan animasi sebagai KeyframeSequence. Inilah caranya:

 1. Klik pada ikon tiga titik di tetingkap editor.
 2. Pilih pilihan Simpan.
 3. Klik ikon tiga titik sekali lagi.
 4. Pilih pilihan Eksport.
 5. Salin ID aset yang diberikan oleh URL - ini adalah nombor terakhir dalam URL.

Sekiranya anda hanya menyimpan animasi anda dan tidak mengeksportnya, anda tidak akan dapat menggunakannya di luar editor. Dan, anda memerlukan ID aset untuk membuat skrip animasi untuk digunakan dalam permainan.

Kemudahan Pereka Muda Menjadi Penciptaan Animasi

Oleh semua akaun, Roblox adalah platform canggih dengan penyunting studio yang hebat dan maju. Yang mengatakan, sekurang-kurangnya editor animasi adalah aspek yang mudah dipelajari dari Roblox Studio.

Berdasarkan pengalaman anda dengan Roblox dan alat penciptaan animasi lain, beritahu kami apa yang anda fikir perlu diperbaiki? Adakah anda lebih suka antara muka semasa, atau adakah anda lebih suka terlibat dalam skrip?