Roku Terus Membeku dan Memulakan Semula - Apa Yang Perlu Dilakukan

Peranti Roku adalah barang yang sangat baik untuk dimiliki, tetapi kadang-kadang, ia akan rosak, membeku, atau dimulakan semula tanpa sebab yang jelas. Ini mungkin membeku atau reboot semasa sesi streaming, ketika melayari saluran, atau ketika duduk dalam keadaan tidak aktif, dan ia dapat membeku setiap saat. Tutorial ini membincangkan pelbagai langkah yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah restart dan pembekuan.

Roku Terus Membeku dan Memulakan Semula - Apa Yang Perlu Dilakukan

Sebelum kita "menggali" dan menemui kemungkinan penyelesaian untuk masalah reboot atau pembekuan Roku, penting untuk diperhatikan satu teknikalnya. Saluran Roku BUKAN saluran, tetapi sebenarnya adalah aplikasi yang mungkin atau tidak mempunyai saluran. Aplikasi yang mempunyai saluran boleh merangkumi fungsi TV langsung, seperti Pluto TV dan Sling. Walau bagaimanapun, CBS News dan Nick secara teknikal bukan saluran tetapi merupakan aplikasi yang menawarkan aliran langsung atau berdasarkan permintaan yang mungkin anda panggil saluran. OK, sekarang kita boleh teruskan! Berikut adalah beberapa petua berguna untuk menghentikan Roku anda daripada menghidupkan semula atau membeku.

Apa yang Menyebabkan Peranti Roku Membekukan atau Memulakan Semula

Sama ada dari terlalu panas, sambungan internet yang buruk, atau ralat dengan peranti atau salah satu aplikasi, terdapat banyak perkara yang dapat membuat peranti Roku anda berfungsi. Demi kesederhanaan, sebaiknya mulakan dengan penyelesaian termudah dan berusaha dengan rumit.

Cabut Palam Roku Device dan Biarkan Sejuk

Salah satu penyebab utama peranti bersikap aneh ialah terlalu banyak haba. Seperti kebanyakan peranti pada masa kini, peranti Roku secara semula jadi ringkas dan tidak dilengkapi dengan kipas dalaman; bahagian yang kurang bergerak bermaksud kurang peluang untuk gagal. Akibatnya, mereka sebaliknya bergantung pada proses pemindahan dan peredaran haba secara semula jadi, sebab itulah bahagian tertentu menghadapi cara tertentu dan mempunyai pendingin.

 1. Cabut plag peranti Roku anda dan biarkan selama 2-5 minit.
 2. Pastikan bahawa tidak ada halangan dalam menghilangkan haba di sekitar peranti anda, iaitu periksa untuk memastikan peranti anda tidak terlalu dekat dengan dinding, TV, komputer, dll.
 3. Pasangkan semula peranti anda dan biarkan dimulakan semula.

Kemas kini Roku Anda

Anda mungkin sudah mencuba langkah ini, tetapi mungkin patut dilakukan lagi. Roku dikemas kini secara berkala untuk menambahkan ciri atau memperbaiki pepijat. Seperti masalah fon kepala dan Nintendo Switch Pokemon, melakukan kemas kini sistem bukan sahaja dapat menyelesaikan masalah di atas tetapi juga menambah pembaikan lain.

 1. Sekiranya belum ada, pilih Rumah di alat kawalan jauh anda. Butang rumah Roku
 2. Seterusnya, tatal ke bawah dan pilih Tetapan. Menu Utama Roku
 3. Kemudian, pilih Sistem dari halaman baru. Menu Tetapan Roku
 4. Sekarang, pilih Kemas kini sistem dan kemudian pilih Periksa sekarang.
 5. Benarkan Roku mengemas kini jika ada yang tersedia.

Nyalakan semula Roku Anda

Sebilangan besar orang cenderung membiarkan Roku terpasang dan dalam mod bersedia apabila tidak digunakan. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk menghidupkannya semula secara berkala. Prosedur memuat semula semua fail dan mengatur semula memori, yang mungkin berhenti membeku atau masalah boot semula.

 1. Sekali lagi, arahkan ke Tetapan menu dan kemudian pilih Sistem. Menu Tetapan Roku
 2. Sekarang, pilih Mulakan semula sistem. Menu Sistem Roku 2
 3. Seterusnya, pilih Mula semula.

Langkah reboot sahaja mungkin cukup untuk menghentikan masalah yang anda hadapi. Adalah idea yang baik untuk memulakan semula peranti anda setiap kali.

Tanggalkan Headphone Dari Alat Jauh

Terdapat masalah yang diketahui apabila fon kepala disambungkan ke alat kawalan jauh. Pembaikan telah dikeluarkan, tetapi beberapa pengguna masih mengadu bahawa Roku akan membeku atau reboot ketika mereka mempunyai fon kepala yang disambungkan.

 1. Kemas kini Roku anda.
 2. Cabut palam Roku sekurang-kurangnya 30 saat.
 3. Tanggalkan fon kepala dari alat kawalan jauh.
 4. Keluarkan bateri dari alat kawalan jauh dan tunggu sekitar 30 saat, kemudian masukkan semula.
 5. Nyalakan semula Roku.
 6. Semak sekali lagi untuk kemas kini.

Lumpuhkan Wi-Fi Nintendo Switch Anda

Ada masalah yang diketahui dengan Nintendo Switch mengganggu Perangkat Roku tertentu, tetapi hanya ketika bermain Pokemon Sword and Shield.

 1. Kemas kini Roku anda.
 2. Cabut Roku.
 3. Matikan Nintendo Switch atau tetapkan ke Mod kapal terbang.
 4. Nyalakan semula Roku.
 5. Semak sekali lagi untuk kemas kini.

Kemas kini yang dikeluarkan untuk peranti Roku berpotensi menyelesaikan masalah Pokemon. Namun, masih banyak orang yang mengaku mengalami masalah pembekuan atau reboot, yang mungkin berlaku kerana masalah yang berbeza atau kerana kemas kini tidak berjaya diselesaikan. Sokongan teknikal Roku mengesyorkan agar pemilik Roku mencuba mengemas kini peranti mereka sekali lagi, selalunya pada waktu petang, terutamanya kerana masalah ini mungkin disebabkan oleh Nintendo Switch yang "berdekatan". Oleh itu, jika anda masih mengalami but semula atau penguncian, peranti Roku anda mungkin hanya perlu mendapatkan kemas kini itu.

Setelah mencuba dua langkah di atas, cubalah petua penyelesaian masalah lain untuk melihat apakah mereka menyelesaikan masalah anda.

Periksa Perubahan

Adakah anda telah membuat perubahan konfigurasi atau menambah aplikasi baru (saluran alias) sejak Roku anda mula membeku atau reboot? Walaupun jarang berlaku, menambahkan aplikasi boleh mengganggu bagaimana aplikasi lain berjalan, dan mengubah konfigurasi dapat menyebabkan Roku mogok dan reboot.

Pertimbangkan apa-apa perubahan yang anda buat pada Roku ketika mula mengalami masalah. Jejak semula langkah anda dan buat asal perubahan untuk melihat apa yang berlaku.

Periksa Masalah Dengan Saluran

Adakah Roku anda membeku atau reboot pada aplikasi atau saluran tertentu dalam aplikasi? Adakah selalu perkara yang sama yang anda lakukan semasa ia berlaku? Sekiranya nampaknya berkaitan dengan saluran atau aplikasi, alih keluar dan pasang semula. Sekiranya masalah menu atau navigasi, hapus beberapa saluran yang tidak lagi anda tonton untuk mengurangkan jejak memori.

Periksa Rangkaian Anda

Sangat jarang tetapi kemungkinan isyarat rangkaian yang buruk menyebabkan peranti Roku anda membeku atau reboot. Sekiranya anda menggunakan Wi-Fi, periksa kekuatan isyarat pada telefon anda. Sekiranya orang lain di rumah anda menggunakan rangkaian, pastikan terdapat lebar jalur yang mencukupi untuk dikelilingi. Sekiranya kekuatan atau kualiti isyarat lemah, sambungkan Roku anda melalui Ethernet (jika boleh) dan lakukan ujian semula. Sekiranya ia tetap stabil, ia boleh menjadi isyarat tanpa wayar. Cuba ubah saluran Wi-Fi anda. Isyarat Wi-Fi yang salah dapat mempengaruhi data yang diterima pada peranti Roku anda, yang menyebabkan pembekuan atau reboot.

Periksa Kabel HDMI

Sebilangan besar peranti Roku menggunakan kabel HDMI untuk menyambung ke TV anda, jadi itulah perkara logik seterusnya untuk diperiksa. Tukar untuk kabel lain dan lihat apa yang berlaku. Sama seperti terdapat perbezaan fizikal dan penghubung pada kabel ethernet dan USB, terdapat juga perbezaan kabel HDMI. Kabel HDMI jarang rosak, tetapi kerana langkah ini hanya memerlukan beberapa saat, perlu dicuba.

Kilang Tetapkan Semula Roku Anda

Menetapkan semula Roku anda adalah langkah terakhir. Anda akan kehilangan semua saluran, penyesuaian anda, dan apa sahaja yang telah anda lakukan untuk menjadikannya milik anda sendiri. Namun, jika semua langkah sebelumnya gagal, itu adalah satu-satunya pilihan anda, selain mengganti peranti. Tidak ada yang sempurna, dan ada kemungkinan peranti Roku anda rosak.

 1. Pilih Rumah di alat kawalan jauh Roku anda.
 2. Sekarang, tatal ke bawah dan pilih Tetapan. Menu Utama Roku
 3. Kemudian, pilih Sistem. Menu Tetapan Roku
 4. Seterusnya, pilih Tetapan sistem maju. Menu Sistem Roku
 5. Sekarang, pilih Tetapan semula kilang. Tetapan Sistem Lanjutan Roku
 6. Kemudian, masukkan kod yang ditunjukkan, pilih okey, dan kemudian sahkan pilihan anda jika diminta. Halaman tetapan semula kilang Roku
 7. Tunggu Roku menghapus tetapan konfigurasinya, memuat turun fail baru, dan but semula

Sekiranya tetapan semula kilang tidak berfungsi, tidak ada yang akan berlaku, kecuali kemas kini "ajaib" yang baru berlaku!

Penyelesaian Masalah Peranti Roku

Seperti kebanyakan peranti, terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan masalah dengan peranti Roku anda berhenti seketika dan dimulakan semula. Yang boleh anda lakukan hanyalah berusaha menyelesaikan masalah dengan satu kemungkinan penyelesaian pada satu masa.

Adakah anda mengetahui ada pembetulan khusus untuk Roku yang terus membeku atau reboot? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!